Dodaj do ulubionych

Płycizny nad Bałtykiem....

11.05.08, 17:19
Interesuje mnie które miejscowosci nad naszym pieknym morzem
posiadaja duze płycizny wody.Osobiscie widziałam takie wspaniałe
miejsce w DZwiżynie,mozna iśc pare metrów w morze,a woda po
kolana.Natomiast z nieprzyjaznym wejsciem do morza i niebezpiecznym
dla dzieci spotkałam sie w Mielnie w kierunku Sarbinowa.Znacie takie
miejsca jeśli tak napiszcie gdzie sie znajdują.
Pozdrawiam Kasia.......
Obserwuj wątek
    • serrnik Re: Płycizny nad Bałtykiem.... 12.05.08, 09:10
      Z tymi plyciznami to lepiej uwazac. Dno morskie jest bardzo zmienne i zdradliwe,
      podlega ciaglym zmianom. W miejscu gdzie dzis jest plytko jutro moze powstac
      glebszy row. Bardzo niebezpieczne sa zwlaszcza miejsca obok ostrog, falochronow
      itp. W odleglosci 2 metrow od falochronu woda moze miec metr glebokosci a tuz
      przy palach o pol metra wiecej.
      • kasik2501 Re: Płycizny nad Bałtykiem.... 12.05.08, 17:20
        Dokładnie tak morze bywa zdradliwe i trzeba uwazac na takie nagłe
        zmiany.
    • przedziwna1 Re: Płycizny nad Bałtykiem.... 12.05.08, 18:52
      Chyba nie ma reguly na te plycizny, raz sa a raz ich nie ma :) Zalezy od ruchu
      wody, sily falowania...
    • e.qba Re: Płycizny nad Bałtykiem.... 12.05.08, 19:42
      Zobacz: www.marszsledzia.pl/
      To chyba nasłynniejsza mielizna na naszym wybrzeżu.
      Pozdrawiam słonecznie.
      Kuba :)
      • kasik2501 Re: Płycizny nad Bałtykiem.... 13.05.08, 13:58
        Fajny pomysł z tym marszem śledzia,nic dziwnego iz rosnie grono
        chetnych do uczestniczenia w nim.Mielizna i jej wielkosc równiez
        robi niesamowite wrazenie.Pozdrawiam...
        • chaber69 Re: Płycizny nad Bałtykiem.... 30.05.08, 11:00
          Takie płycizny są np. w Pustkowie koło Pobierowa. Jeździłam tam przez kilka lat
          z rzędu i zawsze były. Nie pamiętam czy dokładnie oczywiście w tym samym
          miejscu, ale wiele metrów od brzegu dorośli mieli wodą najwyżej po kolana.
          • kasik2501 Re: Płycizny nad Bałtykiem.... 31.05.08, 01:32
            Pustkowo -zeczywiscie ktos pisał o tych płyciznach na forum.A czy
            zeczywiscie to takie mało zaludnione miejsce,czy tylko nazwa mylaca.
            • przedziwna1 Pustkowo 31.05.08, 07:04
              Pustkowo sprzed kilku lat i obecnie - to dwie rozne miejscowosci....Oczywiscie
              ze jest mniejsze od np. Pobierowa i mniej popularne, ale na pewno nie jest
              puste. Jak w kazdej miejscowosci nadmorskiej pensjonaty rosna jak grzyby po
              deszczu...niedlugo zmienia nazwe na "Pełnowo" :)
              • chaber69 Re: Pustkowo 04.06.08, 09:29
                To, niestety, prawda. Kiedy po raz pierwszy decydowałam się jechać nad morze,
                wzięłam słownik geograficzny i sprawdzałam listę mieszkańców. Wybrałam Pustkowo,
                bo po 1: małe a po 2: z niewielkim dziecięciem trzeba było jeszcze jakoś
                dojechać. I rzeczywiście, kiedy bylam tam pierwszy raz 8 lat temu byłam
                zachwycona. Po kilku dniach rozpoznawałam ludzi na ulicach, bo ciągle przewijali
                się ci sami. Potem zaczęły powstawać luksusowe pensjonaty i to na dodatek w
                najbliższej okolicy pensjonaciku p. Małgosi, z którego gościny korzystałam, na
                dodatek zrobiło się znacznie głośniej i zrezygnowałam na rzecz jednego z
                wielkopolskich czyściutkich jezior, nad którym zdarzało się nie było w piękną
                pogodę nikogo. W tym roku jadę z córką na turnus rehabilitacyjny do Darłówka i
                już się boję hałasu i tłumów, ale wielkiego wyboru nie miałam. Ale Pustkowo
                wspominm z wielkim sentymentem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka