Dodaj do ulubionych

stymulacja jajeczek

22.11.09, 23:17
Witam mam pytanko tylko proszę mnie od razu nie skreślać jestem już mamą
postanowiłam oddać jajeczka dla innej kobiety starającej się o dziecko
przeszłam wszystkie badania i lekarz wyraził zgodę powiedział ze przejdę
wszystko jak kobieta starająca się o dziecko na sam początek dostałam pigułki
antykoncepcyjne w trakcje ich brania będę monitorowania wspomniał też o
zastrzykach czy możecie mi na pisać jak to wszystko się odbywa.
Obserwuj wątek
    • maja281107 Re: stymulacja jajeczek 23.11.09, 19:15
      przepraszam za bezpośredniość,nie skreślam Cię,ale czy będziesz potem nosiła to
      dziecko pod sercem i oddasz jeśli stymulacja i zapłodnienie przyniosą efekt czy
      po prostu polega to na pobraniu samych jajeczek od ciebie i po zapłodnieniu
      wszczepia się tej drugiej kobiecie???? ''Jajeczko od dawczyni
      Po tę metodę sięga się wtedy, gdy kobieta jest bezpłodna – np. wskutek
      przebytego leczenia onkologicznego. Do sztucznego zapłodnienia wykorzystuje się
      komórki jajowe pobrane od innej kobiety. Dawczyni może być anonimowa (zwykle
      jest to inna pacjentka, u której przeprowadza się sztuczne zapłodnienie) lub
      przyszła mama prosi o oddanie komórek jajowych np. siostrę. Do zabiegu obie
      pacjentki przygotowują się równocześnie. Dawczyni przyjmuje hormony, które
      zwiększają u niej produkcję jajeczek, a biorczyni bierze leki przygotowujące ją
      do przyjęcia zarodka. Potem pobraną od dawczyni komórkę jajową łączy się w
      probówce z nasieniem przyszłego ojca, a wytworzony zarodek zostaje wszczepiony
      do macicy przyszłej matki. Warto wiedzieć, że Polskie Towarzystwo Ginekologiczne
      uznaje taką procedurę za dopuszczalną.''czy dobrze wygooglowałam???
      jeśli tak to odpowiem ci... cyt:
      ''w 21 dniu cyklu początkującego procedurę zapłodnienia pozaustrojowego
      (IVF-ET). Procedurę tę rozpoczynamy od podania w formie zastrzyku lub aerozolu
      do nosa, leku hormonalnego w postaci analogu gonadoliberyny (GnRH) -
      syntetycznego odpowiednika hormonu podwzgórza. Lek ten powoduje chwilowe
      zahamowanie wzrostu pęcherzyka jajnikowego. Następnie, po 12-16 dniach
      rozpoczynamy stymulowanie pęcherzyków jajnikowych, w których wzrastają komórki
      jajowe. Stymulacja odbywa się poprzez codzienne podanie zastrzyków zawierających
      hormon folikulotropowy przysadki (FSH), stymulujący rozwój większej ilości
      komórek jajowych. Procedura ta umożliwia lepszą kontrolę rozwoju komórki jajowej
      oraz pozwala na ustalenie najwłaściwszego momentu jej pobrania. Przez cały okres
      prowadzimy obserwację ultrasonograficzną wzrostu i dojrzewania pęcherzyków
      jajnikowych oraz wzrostu błony śluzowej macicy. Prawidłowy wzrost błony śluzowej
      macicy gwarantuje poprawne zagnieżdżenie się podanych zarodków i utrzymanie
      ciąży. Po stwierdzeniu, że uzyskaliśmy odpowiednią wielkość pęcherzyków,
      zaprzestajemy dalszej stymulacji i na 36 godzin przed aspiracją komórek
      jajowych, podajemy zastrzyk domięśniowy w postaci gonadotropiny kosmówkowej
      (hCG).W wyznaczonym dniu spotykamy się w celu pobrania komórek jajowych. Zabieg
      przeprowadzamy pod kontrolą USG, drogą pochwową, za pomocą dwukanałowej,
      cienkiej igły podłączonej do specjalistycznego urządzenia, pozwalającego w
      sposób kontrolowany przepłukiwać pęcherzyki Graafa, celem pozyskania jak
      największej ilości komórek (oocytów). Zabieg w zasadzie jest mało bolesny,
      profilaktycznie podajemy doustny środek uspakajający i uśmierzający ewentualne
      dolegliwości. Przed zabiegiem partner oddaje nasienie po okresie 3-5 dniowej
      abstynencji seksualnej.Tuż przed pobraniem komórek jajowych podajemy pacjentce
      dodatkowo zastrzyk dożylny o działaniu przeciwbólowym i uspokajającym. Uzyskany
      drogą aspiracji płyn pęcherzykowy jest dokładnie przeszukiwany przy pomocy
      mikroskopu o dużej rozdzielczości. Pozyskane oocyty są przenoszone na płytkę z
      pożywką hodowlaną. Wszystkie wyizolowane oocyty oceniane są pod względem
      prawidłowości budowy oraz stopnia dojrzałości. Oocyty umieszczane są pojedynczo
      w oczkach płytki hodowlanej a następnie przenoszone do inkubatora, gdzie
      pozostają do czasu zapłodnienia. Po zakończeniu aspiracji pacjentka, pozostając
      pod baczną obserwacją i opieką lekarską, odpoczywa przez 2-3 godziny w swoim
      pokoju. Po upływie tego czasu, najlepiej razem z osobą towarzyszącą, może udać
      się do domu.
      A potem to już jeśli dojdzie do ich zapłodnienia to wszczepią je tej drugiej
      kobiecie.Jeżeli w wyniku przeprowadzonej procedury zapłodnienia pozaustrojowego
      uzyskaliśmy prawidłowo rozwijające się zarodki, możemy przystąpić do ich
      transferu do jamy macicy. Najczęściej podajemy dwa zarodki w niektórych
      uzasadnionych przypadkach - trzy. Transferu dokonujemy przy użyciu miękkiego
      cewnika (katetera) wypełnionego niewielką ilością pożywki. Zabieg trwa dość
      krótko i jest w zasadzie bezbolesny. Po zabiegu zalecamy, krótki, godzinny
      wypoczynek i w następnych dniach niezbyt forsowny tryb życia. W przypadku
      jakichkolwiek dolegliwości prosimy o niezwłoczny kontakt z naszym ośrodkiem. Po
      upływie 2 tygodni od dnia transferu przeprowadzamy test ciążowy. Po pięciu
      tygodniach wykonujemy badanie USG, które ostatecznie potwierdza pomyślny wynik
      zabiegu i zajście w ciążę.''
      • agnieszka28288 Re: stymulacja jajeczek 23.11.09, 20:07
        witam będę darczyńcą nie znam kobiety która otrzyma jajeczka. Mam jeszcze jedno
        pytanie wczoraj zaczęłam okres i biorę tabletki antykoncepcyjne ile dni je muszę
        przyjmować?
        • agnieszka28288 Re: stymulacja jajeczek 23.11.09, 20:30
          Dodam jestem 5 miesiecy po porodzie naturalnym nigdy nie brałam tabletek biorę
          je pierwszy.
          • maja281107 Re: stymulacja jajeczek 24.11.09, 21:00
            PRZYKRO MI ALE TEGO TO NIE WIEM.A LEKARZ CIE NIE POINFORMOWAL?
            trochę cię podziwiam i zazdroszczę tej drugiej kobiecie spełnienia marzeń o
            macierzyństwie...na pewno będzie ci dozgonnie wdzięczna.
            • agnieszka28288 Re: stymulacja jajeczek 25.11.09, 18:54
              Witam lekarz mi wiele powiedział ale z tego wszystkiego nie wszystko
              zapamiętałam nie ma co podziwiać ja jestem za metodą inwitro dla mnie kazda
              kobieta która chce mieć dziecko powinna mieć szansę.
              • maja281107 Re: stymulacja jajeczek 25.11.09, 20:19
                my też coraz częściej rozważamy podobną możliwość.tyle,że ja na początek
                spróbowałabym inseminacji.jeśli do lutego nie zajdę w ciążę będę rozmawiać o tym
                z moim ginem,pozdrawiam.aha.czy ty miałaś in vitro robione?jakie są mniej więcej
                plus minus koszty?
                • agnieszka28288 Re: stymulacja jajeczek 25.11.09, 20:55
                  Ja pisałam ze jestem za taką metodą ja zachodziłam w ciąże naturalnie nie miałam
                  z tym problemów dlatego postanowiłam zostać darczyńcą komórek jajowych lekarz
                  się dziwił ponieważ jak to określił mało która kobieta by się na to zdecydowała.
                  Pozdrawiam mam nadzieje ze się wam powiedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka