aktenka 31.05.12, 08:51 jestem w 16 dniu cyklu.moje piersi sa obrzmiale i bola jak zdejmuje bistonosz.miewam bole piersi ale tak z tydzien przed miesiaczka a to chyba jeszcze za wczesnie.co o tym myslec? dziekuje. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iza30_1979 Re: bol piersi 31.05.12, 17:18 ja mialm takie bole juz 1,5 tyg przed terminem miesiaczki ( pieczenie, swedzenie ciezko do konca okreslic) i tak do dzis miesiaczki nie dostalam powodzenia zycze Odpowiedz Link
kiecha3 Re: bol piersi 04.06.12, 07:07 ja tak mam niemal w każdym cyklu... u mnie to normalne Odpowiedz Link
njut Re: bol piersi 04.06.12, 13:26 Ja w obecnym cyklu mam to samo. Zaczęło się od tkliwych sutków w 16dc i z dnia na dzień boli coraz mocniej. Zwykle ból piersi rozpoczynał się w 22dc. Odpowiedz Link
ciasteczko_cynamonowe Re: bol piersi 05.06.12, 22:35 Mnie tez bola. No ale nie od 16 dc tylko gdzies od 20 dc. I bola naprawde strasznie. Za rada dziewczyn z forum zbadalam progesteron i prolaktyne, czekam na wyniki. Ale wiem tez ze takie bole bywaja u wiele kobiet normalne. Odpowiedz Link
njut Re: bol piersi 06.06.12, 15:11 ciasteczko a jaki związek wg dziewczyn ma progesteron i prolaktyna? ja badam hormony od 1,5 roku ze względu na 3 lata starań, które zaowocowały poronieniem w cyklu stymulowanym clo. Bóle miewam zwykle od 22dc (przy cyklach 30-31 dni). Progesteron zawsze w normie choć w jej dolnych granicach. Prolaktyna zawsze lekko podniesiona 27-35 (norma do 25). O dziwo najlepsze wyniki miałam po poronieniu. Mija już pół roku i ból piersi pojawił się dopiero w tym cyklu. Znowu jestem na clo. No i ból jest dziwnie od 16dc Odpowiedz Link
ciasteczko_cynamonowe Re: bol piersi 06.06.12, 15:37 Czytalam ze od za wysokiego progestoeronu moga bolec piersi. Ale tak jak i Ty, mam go dosc niskiego, wiec i Ciebie i mnie piersi musza bolec od czegos innego. Za to prolaktyne masz wysoka, ja mam nizsza bo, prawie 15. Robilas cos z prolaktyna? Bo sama sie zastanawiam czy cos robic z niskim progesteronem. Ile Twoj wynosi, bo nie napisalas? Mi wyszedl 6,30 wiec troche nisko. Odpowiedz Link
turmalinka Re: bol piersi 06.06.12, 15:41 Jest jakis lek ziolowy, castagus czy jakos tak, polecany przy niewielkich problemach z prolaktyna. Ja gdzies czytalam ze piersi moga bolec i od wysokiego progesteronu i od wysokiej prolaktyny. Odpowiedz Link
njut Re: bol piersi 07.06.12, 13:27 Prolaktynę zbiłam chyba troszkę Castagnusem (bez uzgodnień z lekarzem). Brałam przez 1 cykl a w 2 zaszłam w ciążę. Prz Castagnusie miałam bóle piersi od 22-24dc. Moje wyniki: Prolaktyna: 29,2 / 37,9 (2 mce przed ciążą) / 10,9 (po poronieniu) przy normie 1,9-25 Progesteron: 9,58 / 11,4 (2 mce przed ciążą) / 10,6 (po poronieniu) przy normie 0,95-21 Wyniki są z tych samych dni i dziwi mnie progesteron 11,4 przy prolaktynie 37,9. Wychodzi na to, że najwyższy progesteron miałam przy najwyższej prolaktynie a wg teorii progesteron powinien być dużo niższy. Odpowiedz Link
kiecha3 Re: bol piersi 07.06.12, 18:44 podejrzewam, że skoro badałaś PRG razem z PRL to był to 8 dzień wyższych tempek. I wszystko ok, gdyby nie to że progesteron nie jest wyrzucany do organizmu stale, a skokowo i jego poziom w ciągu dnia może być rożny.. może tu tkwi zagadka twoich wyników.. bo rzeczywiście, wyższy poziom progesteronu przy wysokiej prolaktynie jest ciekawy.. z drugiej strony różnica 9,58 / 11,4 nie jest zabójcza... i obstawiałabym jednak wahania PRG nie jestem lekarzem ani nikim związanym z medycyną, to są tylko moje wolne dywagacje oparte na wiedzy internetowej Odpowiedz Link
turmalinka Re: bol piersi 06.06.12, 15:31 Zawsze piersi zaczynala mnie bolec na kilka dni przed @. Jak zdecydowalismy sie na starania w pierwszym i drugim cyklu piersi zaczely bolec wlasnie ok 16 dc. Juz sie cieszylam ze sie udalo, ale niestety. Zaszalm w 3 cyklu, piersi zaczely lekko pobolewac na kilka dni przed spodziewana @, ale to byl taki delikatny bol, nie to co wpoprzednich cyklach. Ps. prolaktyne mialam w normie, progesteron podwyzszony. Odpowiedz Link
kiecha3 Re: bol piersi 07.06.12, 06:46 prolaktyna i progesteron z tego co się orientuję są powiązane... prolaktyna kiedy jest wysoko to powoduje spadek progesteronu.. i dlatego jest taki szał na jej badanie przy braku ciąży, a wykluczeniu innych przyczyn... PRL to hormon powodujący m. inn. powstawanie mleka w piersiach.. jest to hormon który blokuje owulację (stąd powiązanie z progesteronem produkowanym przez ciałko żółte - już po owu) dlatego jego wysoki poziom nie sprzyja poczęciu.. no i to ona jest odpowiedzialna za "ochronę" przed kolejną ciążą podczas karmienia piersią.. ale ból piersi może być spowodowany i innym jeszcze hormonem.. jest estradiol, który też może powodować bóle piersi... castagnus to naturalny (ziołowy) lek, który obniża prolaktynę.. przy okazji powodując zanik, lub zmniejszenie bólu piersi.. Ale jak to zioło, nie działa od razu i nie na każdego.. Z tego co pamiętam przy jego stosowaniu nadal mnie tak właśnie bolało.. dopiero przy stosowaniu leku zbijającego PRL zniknęły bóle.. Odpowiedz Link