Dodaj do ulubionych

CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTRIADOL

04.11.12, 15:19
WITAM,W ZESZŁYM TYGODNIU ODEBRAŁAM WYNIKI I TAK ESTRIADOL MAM 130,00 PG/ML
A PROGESTERON 12,90 NG/ML ---faza lutealna 7 dzień podwyższonej temp.(8 MIESIĘCY TEMU BRAŁAM JEDEN CYKL LUTEINY na podwyższenie bo miałam wtedy 8,89ng/ml)Potem odstawiałam i okazało się że mam problemy z prolaktyna choć wyjściowa mam dobrą 6,33 ng/ml po obciążeniu za duża.Jeden cykl brałam bromergon ale złapałam zapalenie ostrzeli i musiałam odstawić bo nie można było brać z antybiotykiem.
Teraz jeszcze przez 3 dni mam antybiotyk i potem znów Bromergon.
W zeszłym roku miałam puste jajo płodowe zastanawiam się czy to mogło być przez niski estriadol czy progesteron?

Moje pytanie dotyczy tego czy te wyniki sa dobre?W normach się mieszczę ale ten Estriadol jest od 21-312 a ja mam 130,0.
Progesteron 1,2-15,9 ja mam 12,90
Proszę o pomoc czy według Was mogę już następnym cyklu zacząć starania o dziecko,bardzo byśmy z mężem tego chcieli ale czy to już jest dobry moment?
Miesiączkę powinnam dostać jutro czyli gdzieś połowa listopada?
Co myślicie o tym?
POMOŻE KTOŚ?
BARDZO PROSZĘ O RADĘsmile
DZIĘKI.
Obserwuj wątek
    • kaz-iki Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 04.11.12, 15:21
      A TO MÓJ OSTATNI CYKL ovufriend.pl/graph/39aaccea24156f9066691913e25c12b3
      smile
    • malpkap Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 04.11.12, 15:28
      Progesteron zdecydowanie za niski. Powinien być powyżej 15, a najlepiej 18 i więcej.
      Tak niski progesteron może skutecznie utrudniać zagnieżdzenie lub prowadzić do poronień.
      Co do pustego jaja tak naprawdę przyczyny nie są znane, ale wielu specjalistów twierdzi, że może być to efekt bakterii w nasieniu.
      • kaz-iki Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 04.11.12, 15:29
        Dzięki ,to co lutenia i trzeba odłożyć starania -znów.
        • silvanana Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 04.11.12, 17:42
          Ja bym nie odkładała. Ko wie, jaki progesteron mają te znas, które go nigdy nie zbadały, a w ciążę zaszły i donosiły? W razie czego, w ciąży, nawet wczesnej, dostaniesz luteinę na podtrzymanie. Ale jeśli bierzesz bromergon, to moim zdaniem Duphaston też powinnaś była dostać od lekarza.
          • malpkap Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 04.11.12, 18:13
            A moim zdaniem umówić się z marszu do lekarza, przy takim wyniku na pewno przepisze luteinę/duphaston i wtedy starać się na spokojnie.
            • jessica1986 Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 04.11.12, 18:48
              Starać się, nie odkładać.
              Ja też mam niski progesteron dostałam na to Luteinę po owulce mam brać i się staraaaać big_grin
              • kaz-iki Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 04.11.12, 22:22
                Bromegron dostałam na obniżenie prolaktyny.jak juz pisałam dopiero po obciążeniu metoklopramidem jest za wysoki.w sumie to jak miałam ten ok 9 lekarz mi mówił ze najpierw prolaktyne.nie wiem sama boję sie troche próbować w listopadzie.choć minął rok od straty dziecka.to strach jest wciąż ten sam.
                • kotkowa Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 05.11.12, 14:26
                  Możesz się starać. To nie są wyniki wykluczające ciążę, możliwe też, że nie w każdym cyklu progesteron wynosi akurat te 12 ng/ml, może w następnym będzie więcej. Prg trzeba zbadać kilka razy, ważna jest tendencja. Mój lekarz zapisałby Ci Luteinę po owulacji, ale oczywiście nie ma co odkładać starań. Był tu przypadek dziewczyny, która w ciąży miała progesteron ok 13 ng/ml - wg podręczników zdecydowanie za niski, a z ciążą nic się nie działo złego. Także czasem to też cecha osobnicza, ale na pewno bezpieczniej byłoby tą Luteinę brać, jeśli taki wynik będzie się powtarzał.
    • kaz-iki Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 05.11.12, 15:25
      DZIĘKI DZIEWCZYNYsmile
      ale czy to znaczy ze w tym cyklu lepiej odłożyć starania?
      Dzis jest 28 dzień cyklu -miesiączki jeszcze nie mam,myśle że to przez to zapalenie oskrzeli i antybiotyk.Zwykle mam co 28 dni,wczoraj mialam spadek temp(z 36,83 na 36,38) i myślałam że dziś dostanęm\ale dziś miałam znów skok 36,54.
      Jak dostanę miesiączkę chcialam wrócić do bromergonu i castagnusa a w połowie się starać.
      Może jeszcze nie czas...bardzo bym chciała jednak boję się bardzo nie tyle co się nie uda a tego że stracę ciąże.jak poprzednią.
      • kotkowa Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 05.11.12, 15:31
        Najprościej iść do ginekologa przed owulacją i poprosić o Luteinę - wtedy nie musisz odkładać starań na pewno. Na Twoim miejscu bym się starała i zbadała progesteron w 7 dniu po owulacji (najlepiej gdybyś mierzyła temp. lub miała monitoring, bo inaczej tego nie ustalisz). Luteinę można podać w każdym momencie w fazie lutealnej i oczywiście w razie stwierdzenia ciąży i za niskiego progesteronu.
        • kaz-iki Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 05.11.12, 15:34
          Nadzieje mi dajesz kotkowa ,ale co próbować już w tym cyklu,tzn jak dostanę miesiączkę ,co myślisz?
      • malpkap Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 05.11.12, 20:35
        Masz ok. 2 tygodnie do owulacji, więc pędź do lekarza po luteinę i staraj się smile
        • kaz-iki Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 05.11.12, 20:39
          malpkap napisał(a):

> Masz ok. 2 tygodnie do owulacji, więc pędź do lekarza po luteinę i staraj się :
          > )

Luteinę można brać przed owulacją?
          • kotkowa Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 06.11.12, 09:14
            Przed owulacją nie można brać Luteiny - ale możesz iść do lekarza przed owulacją, żebyś zdążyła wykupić receptę i wziąć Luteinę po owulacji. Bierze się od 3 dnia wyższych temp.
            I jasne, że się staraj już w tym cyklu, nie ma powodu, żeby odkładać.
          • malpkap Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 06.11.12, 09:22
            kaz-iki napisał:

> malpkap napisał(a):
            >
            > > Masz ok. 2 tygodnie do owulacji, więc pędź do lekarza po luteinę i staraj
            > się :
            > > )
            >
            > Luteinę można brać przed owulacją?

Nie. Ale przed owulacją masz mnóstwo czasu na pójście do lekarza po receptę, a przy takim wyniku na pewno ją dostaniesz.
    • kaz-iki Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 05.11.12, 15:31
      kotkowa a jaki masz estriadol po owulacji wyczytałam we wcześniejszym poście że był niski .Ja mialam ESTRIADOL 130,00 PG/ML w 7 dniu podwyzszonej temp.
      • wargusia1 Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 05.11.12, 20:41
        Staraj się!! po owulacji bierz dla pewności luteinę - wiem że się boisz bo straciłaś ciążę ale inaczej się nie dowiesz. Przeszłam to co ty więc wiem co czujesz ;/
        • kaz-iki Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 05.11.12, 20:51
          dzięki,myślę że warto spróbować,zaufać...czekam tylko co mi jeszcze lekarz odpowie na moje wyniki.no i czy ten Bromergon mam brać od jutra znów?się zastanawiam,ale skoro odstawiłam z powodu brania antybiotyku to od środy chyba znów zacznę brać.26 listopada mam wizytę umówioną kontrolna po miesiącu stosowania Bromergonu.

owulację gdzieś pewnie w połowie będę mieć,czy jeśli udało by się zajść to czy na wizycie byłoby coś widać,po ilu dniach od zapłodnienia można tak w ogólę zrobić test?
          W razie czego będę prosić żeby przypisał mi luteinę.
          Ewentualnie mogę brać na własną rękę zostało mi chyba z 8 tabletek,ale nie wiem czy nie będzie odwrotnego efektu takie branie po trochy>?
          dziękismileza słowa pocieszenia i wyjaśnienia.
          • wargusia1 Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 05.11.12, 20:58
            luteine powinno się brać od 19 dnia cyklu - wystarczy 1 tabletka na początek. Jeżeli chodzi o ciąże to dobry ginekolog zobaczy ją już dwa tyg od zapłodnienia tj. wtedy 4 t. ciązy. Test zrobić najlepiej w dniu spodziewanej miesiączki. Ewentualnie wcześniej beta hcg ale wtedy trzeba sprawdzać czy prawidłowo przyrasta. Trzymam kciuki za nas żeby sie udało i wszystko poszło tak jak trzeba!
      • kotkowa Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 06.11.12, 09:19
        Masz całkiem niezły estradiol, ja przed I ciążą miałam po 117-120, raz tylko 190 - w ciążę zaszłam i nie badałam więcej estradiolu. Przyjmuje się, że idealnie jak jest ok 180 pg/ml w tym 7 dpo. Ale generalnie 130 to nie jest zły wynik - odrobinę niski, ale wątpię, żeby ktoś coś Ci przepisywał przy takim wyniku.
        Ja mam bardzo niski estradiol po owulacji - od 45 pg/ml do max 80 pg/ml, na zastrzykach z Choragonu rósł do max. 100 pg/ml, to jest za mało. Dostałam estrofem mite na podniesienie.
        • kaz-iki Re: CZY MOŻNA ZACZĄĆ STARANIA?WYNIKI PROGEST,ESTR 06.11.12, 09:51
          Troche mnie pocieszylas.czekam co odpowie mi lekarz na te wyniki.bardziej zły może być progesteron.jeszcze nie dostałam dziś znow okresu w sumie 29 dzień.nie zamartwialabym sie gdymy nie to ze biorę antybiotyki,odstawilam Bromergon i czekam na wytyczne lekarza.Nie rozumiem dlaczego te wyniki mam takie niskie kiedys miałam w normie progesteron.3maj sie kotkowa swoją droga mamy dzieci z 2010 i chyba wspólnego lekarza.pzdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka