Dodaj do ulubionych

Progesteron i TSH

11.01.13, 18:10
hej dziewczyny smile mozecie mi poradzic co o tym myslec smile zrobilam sobie badania progesteron i tsh w 21 dc. Dzisiaj odebralam wyniki i progesteron wynosi 58,28 ng/ml (chyba dobry wink) a tsh 3,55 i to mnie troche martwi bo chyba jest za wysokie??? co myslicie??? do lekarza zadzwonie za tydzien jak @ przyjdzie choc bardzo bym chciala zeby nie przyszla ale jak patrze na te tsh to watpie ze sie uda. Czy ktoras z Was zaszla w ciaze przy wyzszym tsh???
Obserwuj wątek
    • kozica111 Re: Progesteron i TSH 11.01.13, 19:27
      Jeśli dobrze przepisałaś to progesteron jest bardzo duży, ciążowy wręcz.
      • iwi85 Re: Progesteron i TSH 11.01.13, 19:34
        tak dobrze napisalam jest dokladnie taki smile czy ciazowy to sie okaze w srode ... ma przyjsc @ ale watpie ze sie uda tsh wysokie
        • gkoz Re: Progesteron i TSH 11.01.13, 20:20
          Jest dziewczyna na forum z wyższym tsh której się udało w styczniu smile, ale myślę że powinnas zrobić tsh ft4 i 3 i do endo, ale już poczekaj i zrób po pozytywnym teście smile
          • iwi85 Re: Progesteron i TSH 11.01.13, 20:27
            oby byl pozytywny wink choc nie sadze ze tak bedzie smile oczywiscie potem i tak bede chciala zbic tsh ciekawe co lekarz powie...
            • karmenk Re: Progesteron i TSH 12.01.13, 10:59
              Z badaniami tarczycowymi bym nie czekała, tylko robiła je natychmiast i piorunem umawiała się do endo. Trzymam kciuki smile
              • gkoz Re: Progesteron i TSH 12.01.13, 14:02
                Do środy już blisko smile a potem to i tak trzeba te badania zrobić hormony, przeciwciala i usg tarczycy
                • iwi85 Re: Progesteron i TSH 12.01.13, 14:19
                  dokladnie i tak musze zrobic jeszcze raz badania obojetnie czy przyjdzie @ czy nie... kurcze chcialabym zeby nie przyszla ale i tak bedzie inaczej po tylu miesiacach nie mam juz nadziei.
                  • gkoz Re: Progesteron i TSH 12.01.13, 16:30
                    Ja tsh miałam powyżej 2 i staraliśmy się 10 mcy w ciąży miałam niedoczynność, teraz mam 2,66 i mój lekarz nie każe obniżać, tylko tak naprawdę ja się nie staram ale i się nie zabezpieczamy za specjalnie tzn zabezpieczeniem.jest tsh i wysoka prolaktyna bo jeszcze karmię
                    smile
                    • gkoz Re: Progesteron i TSH 12.01.13, 16:31
                      Inne wyniki tarczycowe ok smile
                    • kopciuszek126 Re: Progesteron i TSH 12.01.13, 18:33
                      A konkretnie to jak wysokie miałaś TSH jak staraliscie się?i czy w ciąży brałas coś na niedoczynność?

gkoz napisała:

> Ja tsh miałam powyżej 2 i staraliśmy się 10 mcy w ciąży miałam niedoczynność, t
                      > eraz mam 2,66 i mój lekarz nie każe obniżać, tylko tak naprawdę ja się nie star
                      > am ale i się nie zabezpieczamy za specjalnie tzn zabezpieczeniem.jest tsh i wys
                      > oka prolaktyna bo jeszcze karmię
                      > smile
                      • gkoz Re: Progesteron i TSH 12.01.13, 21:05
                        Wynik przed ciążą ok. 2,2 i miałam zalecenie od gin żeby od razu po pozytywnym teście zrobić tsh, wtedy wyszło 3,95 i gin przepisała euthyroks 25, potem za miesiąc zrobiłam badania i byłam u endo, do końca pologu brałam leki, potem w wyższej dawce
                        • gkoz Re: Progesteron i TSH 12.01.13, 21:12
                          Gin mi powiedziała że przy wyniku powyżej 2 istnieje zagrożenie że w ciąży rozwinie się niedoczynność, bo hormonu tarczycy starcza dla mnie, ale w ciąży rośnie zapotrzebowanie i tarczyca może być niewydolna, dlatego też galamama bez problemów przeszła ciążę widocznie miała szczęście i u niej niedoczynność się nie rozwinęła
    • galamama Re: Progesteron i TSH 12.01.13, 20:19
      to ja jestem tak dziewczyna, ktora miala wyzsze tsh i udalo jej sie zajsc w styczniu tongue_out. Moje tsh 3,85. Oczywiscie jest za duze. Robie badania i jestem pod opieka endo. Edukuje sie w temacie tarczycowym. Nigdy nie mialam z nia problemu. Jestem troche zestresowana. W pierwsza ciaze zaszlam przy tsh 2,39. Bylam nieswiadoma, ze to tez za duzo, ale ciaze mialam bezproblemowa i urodzilam zdrowa dorodna dziewczynke. Teraz juz nie jestem taka beztroska... Trzymam kciuki za druga kreseczke!
      • iwi85 Re: Progesteron i TSH 12.01.13, 21:29
        dzieki dziewczyny za zainteresowanie smile galamamo czyli jakas mała szansa na II jest winkgratulacje ze Tobie sie udalo smile pozostaje tylko czekanie a potem dzialanie na zmiejszenie tsh... bol podbrzusza sie zaczyna a to zly znak...
        • gkoz Re: Progesteron i TSH 12.01.13, 22:15
          W ciąży też boli smile
          • iwi85 Re: Progesteron i TSH 12.01.13, 22:42
            wiem wiem smile ale mnie zawsze boli i to nie na ciaze....
        • karmenk Re: Progesteron i TSH 13.01.13, 12:27
          Pewnie będę żałować, że się odzywam, no ale taka natura wink
          No bo nie bardzo rozumiem, po co czekać, a nie brać się od razu za uregulowanie tarczycy? Zwł. że szanse na ciążę są, a w takim wypadku tarczyca stanowi potencjalne zagrożenie.
          • iwi85 Re: Progesteron i TSH 13.01.13, 14:34
            Karmenk masz racje w poniedzialek zadzwonie umowic sie na wizyte do endokrynologa, mieszkam w malej miejscowosci i tu ciezko o jakiegokolwiek lekarza (mam nadzieje ze beda szybko terminy).Wczesniej nie mialam zadnych problemow z tarczyca (robione badania i wynik 1,25 tsh) A po srodzie telefon do mojego ginekologa.
            • karmenk Re: Progesteron i TSH 13.01.13, 22:07
              iwi, trzymam kciuki za szybki termin u endo i brak @ kiss
      • karmenk Re: Progesteron i TSH 13.01.13, 12:31
        Galamama, gratuluję i trzymam kciuki kiss
        Z dobrym lekarzem będziecie bezpieczni. Pozdrawiam!
    • gkoz Re: Progesteron i TSH 13.01.13, 10:42
      Mój endo mi mówił że tsh się nie obniża o ile przeciwciała są w normie lub tylko trochę podwyższone oraz nie ma zmian widoxzbych na usg
      • karmenk Re: Progesteron i TSH 13.01.13, 12:28
        "Ciekawa" teoria...
        • gkoz Re: Progesteron i TSH 13.01.13, 12:55
          Zaznaczam że nie staram się o dziecko smile i ft4 jest ok, za pół roku mam kontrolę , czyli cały czas pod obserwacją , tsh o ile wiem świadczy o hormonie wydzielanym przez przysadkę, który daje sygnał tarczycy do wydzielania tyrozyny, o niej świadczy ft4 i ft3
          • gkoz Re: Progesteron i TSH 13.01.13, 13:05
            Zaznaczam że dotyczy tsh na poziomie 2,66
            • karmenk Re: Progesteron i TSH 13.01.13, 22:23
              gkoz, to jak nie jesteś aktualnie staraczka, to przepraszam - tsh można zostawić w spokoju smile
              jakoś tak mnie też zadziwił ten skrót myślowy między tsh a przeciwciałami

mam nadzieję, że nikogo nie uraziłam. jestem z Wami od niedawna i jeszcze nie kojarzę kto jest kto.
              sama mam hashimoto, dlatego ciut przewrażliwiona jestem na punkcie tarczycy smile
              • gkoz Re: Progesteron i TSH 14.01.13, 07:04
                Oczywiście mnie nie uraziłaś smile ja zazwyczaj lecę skrótami myslowymi a w tym wypadku mogłam wprowadzić kogoś w błąd
                • iwi85 Re: Progesteron i TSH 14.01.13, 11:04
                  porazka ;/ wizyta u endokrynologa dopiero na pazdziernik - to jakies kpiny.... chyba bede musila pomyslec o wizycie prywatnej chyba ze moj ginekolog przypisze mi recepte...
                  • karmenk Re: Progesteron i TSH 14.01.13, 20:26
                    Maskara sad Marne to pocieszenie, ale we Wrocławiu zapisują na... 2020 r. Śmiać się czy płakać?

Gin powinien dać Ci receptę na Euthyrox, ale poszukaj może endo gdzieś w okolicznych miastach?
                    • gkoz Re: Progesteron i TSH 14.01.13, 21:33
                      Ja wybrałam leczenie prywatne bo to poważna sprawa, ale tak nie powinno być to nie jest normalne
                      • karmenk Re: Progesteron i TSH 15.01.13, 19:44
                        Ja też niestety prywatnie. Dobry endo to i tak sukces, a juz w ramach NFZ to chyba cud wink
                        • iwi85 Re: Progesteron i TSH 16.01.13, 10:45
                          dzisiaj mam przyjsc @ poki co jej nie ma a temp rano 37, chyba sie skusze i pojde po test a jak wyjda II kreski to dzwonie do ginekologa o recepte
                          • iwi85 Re: Progesteron i TSH 16.01.13, 12:11
                            no i zrobilam test prawie odrazu wyszly II kreski - dzwonilam do lekarza ale on powiedzial ze tsh moze skakac na poczatku ciazy mam sie nie przejmowac i lykac kwas foliowy. Wizyta za 2 tygodnie
                            • gkoz Re: Progesteron i TSH 16.01.13, 13:10
                              ja na Twoim miejscu zrobiłabym jeszcze raz tsh, ft3 i ft4 i umówiła się do endokrynologa, gratuluję serdecznie
                              • karmenk Re: Progesteron i TSH 16.01.13, 19:26
                                serdeczne gratulacje kiss
                                a jutro prosze Cię wciśnij się jakos do rodzinnego i weź od niego receptę na Euthyrox 25 przynajmniej
                                • railly Re: Progesteron i TSH 25.01.13, 12:29
                                  iwi, wynik w granicach 1,5 mialas przed samą ciążą? Jesli tak, to ok, ale jeśli zachodząc w ciąże już mialas podwyższone to lepiej szybko idź do endokrynologa choćby prywatnie. Tarczyca ma olbrzymi wpływ na wczesną ciążę, lepiej chuchać na zimne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka