25.02.14, 08:19
dziewczyny pomóżcie...
pierwszy raz oznaczyłam poziom tych hormonów ponieważ na ostatnim usg było podejrzenie cyklu bezowu.
Wiem, że takie cykle u zdrowych kobiet to nic niepokojącego, że czasem się zdarzają ale mam juz 38 lat i staram się od dłuższego czasu o dziecko.
badanie w 2 dc
LH - 6,13
FSH - 4,98
stusunek LH/FSH - 1.2 - czy to jest OK?
czytałam, że idealnie jest jak stosunek jest bliski 1.
I, że dobrz ejest jeżeli FSH jest wyższe niż lh u mnie jest odwortonie. Czy to moze być powód do niepokoju?
Obserwuj wątek
    • brenya77 Re: LH i FSH 25.02.14, 16:06
      Moim zdaniem nie masz sie czym martwic. Organizm to nie szwajcarski zegarek. W 2 dniu cyklu oba hormony beda nisko, ich stosunek zmienia sie w ciagu paru dni. Moim zdaniem takie jednorazowe badanie wiele Ci nie powie. Musialabys wiedziec co sie dzieje dalej, czy estrogen prawidlowo przyrasta w odpowiedzi na LH.
      • lenk_a37 Re: LH i FSH 26.02.14, 07:44
        w takim razie co zbadac w kolejnych dniach?
        Estradiol przed owulacja?
        • brenya77 Re: LH i FSH 26.02.14, 12:12
          Ja bym ma Twoim miejscu poprosila o monitoring cyklu. Sprawdzic czy pecherzyki rosna, czy jest dominujacy. Jesli przez caly cykl nic sie nie zdarzy to probowalabym z Clomidem. Ja zaczelam indukcje owulacji bez wczesniejszych badan i bardzo mnie uspokoilo gdy juz w pierwszym cyklu mialam piekna owulacje.
          Ale to ja. Spiesze sie wiec mialam zaplanowane trzy takie indukcje a jak sie nie ida to IVF.
          Ja mysle ze nawet jesli bedziesz robila badania wszystkiego codziennie to i tak albo owulacja bedzie (a wyjdzie na usg bez zadnych badan) a jak nie wyjdzie to lekarstwo i tak jest jedno - Clomid. Dla mnie badanie hormonow przez owulacja nie ma wartosci samej w sobie.
          • lenk_a37 Re: LH i FSH 26.02.14, 14:51
            właśnie w ostatnim cyklu było podejrzenie braku owu..
            usg w 10 dc - brak pęcherzyka dominującego
            usg w 19 dc - j.w
            testy owu zaczely wychodzic w 22 dc. tydzien przed @ progesteron wyszedł 15 (norma w moim lab dla fazy lut. do 15)
            po testcie owu pozytywnym 12 dni wyższych temp.
            cykle trwaja 34 dni.
            zastanawialam sie czy faktycznie moglo tej owu nie byc. I gdyby jej nie bylo czy progesteron mógł byc w gornych granicach normy?
            Ja tez wlasciwie juz nie ma czasu...38 lat na karku i nie bardzo moge sobie pozwolić na cykle bezowu tak bez przyczyny...
            • brenya77 Re: LH i FSH 26.02.14, 16:48
              Ja mialam podobnie. Testy owulacyjne wychodzily mi w ok. 22 dniu ale potem byl tydzien fazy lutealnej i okres. Dlatego zaczynalam podejrzewac ze nie mam owulacji. Zbadalam prolaktyne i wyszla mi 4 razy powyzej gornej normy. Wiec to tez mozesz zbadac bo jesli masz tak pozna owulacje to cos tam ja blokuje i mozlowe ze prolaktyna.
              W momencie jak prolaktyne zbilam i jednoczesnie wprowadzilam Clomid, dostalam piekna owulacje w ok. 13 dniu.
              Jesli masz malo czasu nie baw sie w badania hormonow bo to Ci nic nie da oprocz ewentualnej wiedzy. Bierz Clomid, potwierdz owulacje, a po owulacji oznacz progesteron.
              Bedziesz wiedziala na czym stoisz.
              • lenk_a37 Re: LH i FSH 27.02.14, 08:16
                badałam prolaktyne w drugiej fazie cyklu - 16 przy normie do 25 w moim lab. Nie robiłam z obciązeniem...
                W tym cyklu juz za późno na stymulacje Clo bo jestem w 7 dc - ale moze faktycznie w nastepnym spróbuje Clo + monitoring..

Mam za sobą ciąże z poważną wadą genetyczną, wciąż próbuje dojść przyczyny chociaż wyniki badan gen i lekarze potwierdzają, że to był przypadek - czy stymulacja owu przez Clo jest bezpieczna z punktu widzenia jakości komórki jajowej? NIe ma ryzyka że przez stymulacje jajeczko będzie niedojrzałe?...
                Przepraszam za byc moze infantylne pytania ale jestem juz chyba przewrażliwiona....
                • brenya77 Re: LH i FSH 27.02.14, 13:31
                  Czyli prolaktyne masz ok. Prolaktyny w obciazeniu nie rob. To jest badanie do wykrywania guzow przysadki w przypadku gdy podstawowa prolaktyna jest przekroczona wielokrotnie ponad norme. Jesli normalnie masz niska, to wszystko jest ok i badanie w obciazeniu nie ma zadnej wartosci diagnostycznej.
                  Wada genetyczna jak najbardziej mogla byc przypadkowa - to sie zdarza w 30% zaplodnien, wiekszosc jest roniona wczesnie, wiec kobiety o tym nawet nie wiedza. Wiec na Twoim miejscu nie doszukiwalabym sie jakiejs konkretnej przyczyny, bo jej nie znajdziesz najprawdopodobniej. Wiem, latwo powiedziec...
                  Clo jest bezpieczny, bardzo szeroko stosowany do stymulacji owulacji i jest lekiem pierwszej potrzeby jesli zachodzi podejrzenie, ze owulacja sobie jakos nie radzi. Tylko przy pierwszym cyklu konieczny jest monitoring, zeby sprawdzic, czy wszystko ok i czy zbyt wiele pecherzykow nie dojrzewa, no i czy Clo w ogole dziala.
                  Natomiast koniecznie zapytaj lekarza ile takich cyklow stymulowanych mozna zrobic - ja mam zaplanowane tylko trzy, jako ostatnia deska ratunku przed IVF, ale slyszalam, ze wiecej niz 6 nie mozna.
                  • lenk_a37 Re: LH i FSH 27.02.14, 15:36
                    brenya77 - bardzo dziekuję za te wszystkie informacje.
                    Proawdę mówiąc ciągle błądzę jak we mgle...o tą ciąże staralismy się kilkanaście cykli, kiedy juz decydowałam sie na HSG nagle okazało się, że zaskoczylo - no ale finał juz znasz. Nie udało sie. Teraz jestem 4 cykl po zabiegu - wiem, że to jeszcze wcześnie ale od gin mam zielone światło już po 2 cyklu, gdzies z tyłu głowy siedzi ze moze owu nie ma, ze znowu trace czas...
                    zmotywowałaś mnie żeby porządnie wziąść sie za mój cykl. Ten jeszcze sobie poobserwuje (chociaż obiawowo moje cykle są idealne... testy owu dodatnie, 14 wyzszych temp, sluz idealny etc...) ale w nastepnym na samym początku ide do gin i zasugeruję stymulacje. NIe podoba mi sie owu w 22 dc. mimo tego ze przy cyklu 34 dniowycm terminowo jest ok. kilka lat wczesniej miaalam miesiaczki zawsze 28 dni a owu byla ok 14 dc...chyba ze to zmiana z powodu wieku a tego juz nie przeskoczę...ehhh
                    • brenya77 Re: LH i FSH 27.02.14, 16:36
                      Nie ma za co. Dziele sie swoimi doswiadczeniami. Teraz juz wiem, ze nie ma co czekac i robic badan w nieskonczonosc tylko siegac po srodki ktore dzialaja. Wiele dziewczyn zapewne wolaloby wiedziec co konkretnie szwankuje, ale ja jestem z obozu, ze trzeba dzialac i leczyc objawy. Pozna owulacja to dla mnie sygnal, ze cos moze jest nie tak. Ale rownie dobrze, jak piszesz, moze byc to "ten wiek". Jesli zalezy Ci na czasie to polecam Clo - a noz widelec sie uda. Ja po Clo mialam owulacje w 12 dniu!
                      Acha, w kwestii testow owu - mi tez wychodzily dodatnie, a faza lutealna byla krociutka - wiec tak naprawde watpie, zeby byla jakakolwiek owulacja, moze przymiarka do niej. Wiec ja tym testom za bardzo juz nie wierze. Wole zobaczyc na wlasne oczy na usg, czy pecherzyki sa i czy pekaja - tylko to da Ci pewnosc.
                      Powodzenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka