Dodaj do ulubionych

Duphaston, a starania

01.04.14, 19:40
Dziewczyny!
Ostatnio byłam u ginekologa i oprócz tego, że dostaliśmy z partnerem skierowania na szereg badań, zdecydowaliśmy się na próbę przed dwa cykle z duphastonem. Miałam go brać od 16 dc, także biorę od 25 marca. Mam od 16 dc brać 10 tabletek czyli przez 10 dni. Zobaczymy... Jestem pełna nadziei i czekam... W przyszłym tygodniu partner idzie na badania do Invicty, ja zrobić je mam 22 dc.
Wspomógł którąś z Was duphaston?
Ostatnio ciałko żółte było u mnie widoczne na usg jeszcze w dniu w którym (wieczorem) dostałam @, a wyczytałam, że w tym czasie nie powinno być go już widać, więc nie wiem czy znowu nie doszło do tego 'wczesnego poronienia', a raczej w ogóle nie zagnieżdzenia się czy coś...
Obserwuj wątek
    • kama1312 Re: Duphaston, a starania 01.04.14, 20:19
      Robiłaś kiedyś badanie progesteronu? Powinno się je wykonać w 7 dniu po owulacji (nie wcześniej i nie później). Jeśli wynik jest poniżej 16 to wtedy zaleca się suplementację progesteronem.
      Wiesz w ogóle kiedy masz owulację? Jestem chora, jak słyszę, że lekarz kazał brać duphaston/luteinę od 16dc! Ja sama owulację zawsze miałam ok 18dc, więc takie branie sobie leków na życzenie lekarza (który uważa, że każda pacjentka owuluje "książkowo" w 14dc) mogłoby u mnie spowodować niewystąpienie owulacji!
      Ważne, by brać te leki już PO OWULACJI!
      Powodzeniasmile
      • martka35 Re: Duphaston, a starania 01.04.14, 21:07
        Kama błagam Cię może spotkałaś na swojej drodze "lekarza", ja nie miałem tego szczęścia. Nazwa dawno się zdewaluowała. Dziewczyna pisze na forum bo na szczęście dla niej, sama doszła do tego, że coś tu nie gra.

Kama ma rację. Dlaczego masz brać duphaston?! Jak masz stwierdzoną widoczność ciałka żółtego to po co progesteron? Chyba, że jest stwierdzona jakaś niewydolność.
        • ryczacatrzydziecha81 Re: Duphaston, a starania 01.04.14, 23:02
          Oni wszydcy proboja nam zatkac mordki duplemrntscjs progesteronu. Dziewczyny maja racje. 7 dni po owu zbadaj progesteron i bedzie cos wiadomo. Jest jeszcze jedna kwestia : twoje endometrium okolo owu. Moze jest za cienkie? Wtedy progesteron jest tez suplementowany.
          • sedinum Re: Duphaston, a starania 01.04.14, 23:09
            Dopoki sie nie zaczelam interesowac to przez moment bylam wsciekla na mojego gina.... wszystkie chcace zaciazyc kumpele z marszu dostawaly na starcie wspomagacze a ja nic .... Oczywiscie juz mu sie nie dziwie bo (na razie) wszystko u mnie ok ... za to coraz bardziej mnie przeraza, ze 3/4 lekarzyw wciska w ciemno,w 15/16 dc i wiooo...
            • iintimacy Re: Duphaston, a starania 02.04.14, 21:12
              Kochane, zapomniałam napisać wam w tym wątku o tym, że w zeszłe wakacje doszło u mnie do tak zwanego wczesnego poronienia. Testy pozytywne, kilka dni później krwawienie... Stąd ten duphaston. Ja z mojego gin jestem bardzo zadowolona. Tak jak mówiłam na wszystkie badania dostałam od niego skierowania progesteron itd.. Tylko mam je zrobić w 22 dc. w tym miesiącu już nie zdążyłam , po tej @ zrobię. Cykle mam regularne co 28 dni. Nie żebym na ślepo broniła swojego gin, zresztą wiadomo jak to jest, ale mówię- jestem zadowolona i nie wiem dlaczego, ale czuję, że dzięki jego pomocy uda nam się.
              Miałam do czynienia z wieloma innymi ginekologami, zero zainteeresowania, podejścia. A do swojego idę i nie muszę mu nic mówić, robi mi sam usg piersi, usg dopochwowe, cytologię i jeszcze skierowania i recepty dla mojego partnera.
              Zobaczymy no tak czy siak jestem pełna nadziei smile
              • kama1312 Re: Duphaston, a starania 02.04.14, 23:56
                To dobrze, że czujesz, że lekarz się Tobą zajmuje i że masz do niego zaufanie! Jednak dopilnuj, by te hormony brać już po owulacji! To bardzo ważne, bo jak weźmiesz za szybko, to do owulacji w ogóle nie dojdzie.... A owulacja nie zawsze jest tego samego dnia i rzadko u kogo jest super książkowa akurat w 14dc. Przypilnuj tego, żeby nie brać leków na ślepo!
                Powodzenia! smile
    • iintimacy Re: Duphaston, a starania 08.04.14, 10:41
      Mam pytanie, odstawiłam Duphaston po 10 dniach tak jak mówił lekarz no i generalnie cykle mam 28 dniowe i teraz nie wiem, bo ostatnia @ była 10 marca, mamy 8 kwietnia czyli 29 dc, niby nic, jeden dzień, ale czuje jakiś niepokój związany z odstawieniem duphastonu. Nie biorę go już od 4 dni. Pewnie @ przyjdzie lada chwila, no ale...
      Piersi bolą mnie po bokach, brzuch pobolewa... no czekam... Nie chcę za szybko robić testu żeby znowu się nie rozczarować, tylko nie wiem czy dobrze, że odstawiłam ten duphaston...
      • janis1235 Re: Duphaston, a starania 09.04.14, 22:20
        iintimacy, a tak z ciekawości zapytam, jakie badania zlecono Tobie i mężowi?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka