Dodaj do ulubionych

Lh, progesteron , temperatura

25.07.15, 01:59
Czy możecie pomoc mi odpowiedzieć na pytanie...
Polowa cyklu. Rozpatruje dwa dni öezace obok siebie 😊 w okresie plodnym.
Dzien pierwszy: Lh= 19mlU/ml, Progesteron=2.12 ng/nl, FSH=5.90mlU/ml.
Dzien drugi : Lh=9mlU/ml, Progesteron= 3.7 ng/nl

Dzien pierwszy to dzien wyznaczonej owulacji na podstawie temperatury.

Czy takie wyniki badan moga sugerowac, ze rzeczywiście owulacja wystąpiła i moga byc potwierdzeniem interpretacji wykresu?
Co mozemy powiedzieć na ich podstawie?
Czy progesteron ladnie urosl?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ela_8_4 Re: Lh, progesteron , temperatura 25.07.15, 12:40
      Bardzie liczy się LH podczas owulki - jakie mialas normy podane? drugiego dnia LH Ci spadło więc było już po owulce, ale moze mialas i wczesniej bo LH z 2 dni powinno byc wysokie wink
      • sinaga Re: Lh, progesteron , temperatura 25.07.15, 18:26
        Norme jaka mialam podana to: Lh w czasie owulacji:14-95. Czyli moje miesci sie w normie. Jesli jest blisko dolnej granicy normy to oznacza, ze noze byc za niskie?
    • sinaga Re: Lh, progesteron , temperatura 25.07.15, 18:34
      W momencie gdy Lh wynosilo 19 mlU/ml to FSH wynosilo 5,90 mlU/ml
    • ela_8_4 Re: Lh, progesteron , temperatura 25.07.15, 21:06
      Mi lekarz patrzył też na estradiol i też na tej podstawie patrzył, czy była owulka. Ja na ok. 24h przed owulacją miałam LH 30 a norma taka jak u Ciebie (95). Progesteron lepiej zbadać na 7 dni po owulacji i na tej podstawie ocenić owulke.
      • sinaga Re: Lh, progesteron , temperatura 30.07.15, 17:47
        Dzisiaj, 7dpo zbadalam progesteron. Wynik 15,3ng/ml przy normie 1,7-27 dla fazy lutealnej.
        Z tego co sie orientuje to wynik ten oznacza, ze owulacja na pewno sie odbyla. Prawda?
        A czy nie jest czasem za niski dla ewentualnego zagniezdzenia sie jajeczka?
        Mam 37 lat, pco, dlugie cykle. 1 maja poronilam.
        Samo to, ze prawdopodobnie (a moze na 100%?) mialam owulacje wywoluje moj usmiech i pozwala znowu wierzyc, ze jeszcze sie uda...
        • lidek0 Re: Lh, progesteron , temperatura 01.08.15, 13:16
          Wynik progesteronu nie odpowie jednoznacznie czy była owulacja, na to pytanie odpowie jedynie monitoring, miałaś robiony? Wynik jest tak po środku normy, o tym czy jest ok niech zadecyduje lekarz, poza tym nie sam progesteron ale wszystkie hormony badane w jednym cyklu mają znaczenie.
          • sinaga Re: Lh, progesteron , temperatura 01.08.15, 13:36
            Niestety nie mialam mozliwosci zrobienia monitoringu.
            Prowadze bardzo dokladnie (ta sama godzina i miejsce pomiaru) wykres temperatury, ktory jednoznacznie wskazuje na przejscie w faze wiekszych temperatur.
            Do tego obserwacja sluzu. Na podstawie tego wyznaczylam "okienko owulacji" i 7 dni po tym zrobilam progesteron.
            W okolicach owulacji (domniemanej) robilam tak jak wspominalam Lh,fsh i do tego prolaktyne (15,90ng/ml przy normie 4,79-23ng/ml).
            Zrobilam tez badania na tarczyce, toksoplazmoze i cytomegalie(Za Twoja lidek0 kiedys daną mi radą smile ). Wszystkie wyszly w porzadku.
            • lidek0 Re: Lh, progesteron , temperatura 01.08.15, 21:10
              Mam nadzieję, że wypowie się ktoś mądrzejszy w sprawie temperatur, ja radziłabym o ile pojawi się możliwość monitoring.
              • sinaga Re: Lh, progesteron , temperatura 01.08.15, 21:55
                Tak. W nastepnym cyklu bede chciala go zrobić.
                W tym cyklu:
                -wzrosla temperatura (caly czas ladnie utrzymuje sie na wyzszym poziomie)
                -testy owulacyjne pozytywne
                -ladny sluz
                -w ok 7 dpo progesteron 15ng/ml
                Szczerze mowiac myslalam, ze biorac pod uwage wszystkie te rzeczy moge miec duza nadzieje, ze byla owulacja.
                Dziekuje Ci lidek0 za zainteresowanie.
                Moze ktos, cos jeszcze smile
                • krupska1 Re: Lh, progesteron , temperatura 02.08.15, 20:26
                  Witaj smile, wzrost temperatury i śluz na 99.9 % świadczą o przebytej owulacji. Ta 0,1 % może być syndromem luf ale nie ma co popadać w paranoję smile wg mnie nie ma co biegać na monitoring, bo na dłuższą metę się tak nie da. Będziesz wiedziała tylko czy była owulacja w tym konkretnym cyklu ale nie ma żadnej gwarancji, że tak samo będzie w kolejnych. Obserwacja śluzu, szyjki macicy i pomiary temperatury z dużym prawdopodobieństwem potwierdzą przebycie owulacji smile co do wartości hormonów to się wypowiem. Pozdrawiam serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka