Dodaj do ulubionych

PROLAKTYNA POMOCY !!

07.03.16, 18:55
Witam . Dzisiaj odebrałam moje wyniki z laboratorium i jestem załamana !! Wynik prolaktyny przy normie 102-396 , mój 1893,0 mlU. Tzw wychodzi 64,65 mg ?
Wyniki z kosmosu ! Czy ktoras z was kochane ma podobny problem ? sad martwie sie , od 3 lat się nie zabezpieczam a ciągle nic ! od prolaktyny owulacja zanikla .. ; (((( prosze o odpowiedź
Obserwuj wątek
    • kaaamaa Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 07.03.16, 18:55
      102-496 norma . przepraszam za błąd
    • kaaamaa Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 07.03.16, 18:57
      wynik mg 94,65 . ah ta klawiatura uncertain
      • ulus Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 07.03.16, 20:11
        Mnie dwa razy w takiej sytuacji pomógł Bromergon, bo obniżył prolaktynę i pojawiła się owulacja i udało się. A teraz staram się o trzecie dziecko, od roku biorę Bromergon i owulacji braksad
    • kaaamaa Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 07.03.16, 22:02
      Dziękuję za informację "ulus "
      uff trochę mnie uspokoilas , to może nie jest tak źle skoro tobie też się udało z wysoką prolatyna smile człowiek czeka na te dwie kreeseczki na teście a tu prolatynka takie psikusy robi . Kochana trzymam kciuki !! mam nadzieję ze 3 raz tez się uda !
    • brenya77 Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 07.03.16, 23:28
      Bylam w identycznej sytuacji. Nie miałam owulacji. Pomógł bromergon, a jeszcze lepiej dostinex bo bez skutków ubocznych. Takze sie nie lam.
    • kaaamaa Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 08.03.16, 00:17
      brenya77 , ile trwalo twoje lecznie ? Mam nadzieje ze w miarę szybko pójdzie leczenie smile Dziękuję bardzo za Odpowiedź i wsparcie ! smile
      • brenya77 Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 09.03.16, 00:47
        >>> brenya77 , ile trwalo twoje lecznie ?

Szybko dosc, chociaz juz nie pamietam dokladnie. Tylko Bromergon ma paskudne skutki uboczne - koniecznie zacznij od niskiej dawki i powoli zwiekszaj. Ja po nim mdlalam, bo obniza cisnienie, a ja mam bardzo niskie. I zmienili mi na Dostinex. Po Dostinexie prolaktyna zjechala mi ponizej normy, dlatego teraz biore pol tableteczki raz na tydzien i owulacje mam jak w zegarku.
        Testu z metoklopramidem nie rob, bo niezaleznie od wyniku (guz przysadki czy nie) leczenie i tak jest takie samo. A nawet jak test wskaze na guza to bez MRI tego nie potwierdzisz. Szkoda czasu moim zdaniem. Ja mialam od razu MRI (bez testu) i wyszedl jakis guzek, ale czy bym o nim wiedziala czy nie, nie mialo to zadnego znaczenia dla leczenia.
        • kaaamaa Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 09.03.16, 01:23
          Boże zaczynam się bać tego bromergonu. . ogólnie jestem straszną panikara a jak będę mdlec i się źle czuc to już wg zwariuje :p Ale czego się nie robi : ) ten dostinexz tego co mówisz , działa bardzo szybko . To może jednak lepsza opcja tongue_out oczywiście skutki uboczne miejsze ? . Powiedz mi ile trwały źle samopoczucia przy braniu bromeranu za nim organizm się przyzwyczaił ? koniecznie w takim razie zacznę od małych dawek , nie chce się tak od razu zrazic Co do tego leku hehe smile
          • brenya77 Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 09.03.16, 10:37
            Ja sie nie zdolalam przyzwyczaić do Bromergonu. Bralam kilka miesięcy i za każdym razem, pól godziny po wzieciu tabletki musiałam sie położyć bo nie mogłam sie na nogach utrzymać. Kilka razy miałam omdlenie i po jednym takim epizodzie gdzie myślałam ze się przekrece w pociągu i wzywaniu ambulansu (wstydu sie najadlam co niemiara...) mój lekarz zadecydowal o przejściu na dostinex.
            Ale zaznaczam ze ty nie musisz miec takich akcji. Jakie masz ciśnienie? Dla mnie normalne jest 70/60 co jest w sumie ciśnieniem zombi... Zdecydowana wiekszosc kobiet na minimalne skutki uboczne.
            • kaaamaa Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 09.03.16, 16:51
              kochane właśnie wracam od lekarza . Przepisal mi bromergon .. mam grać narazie po pol tabletki rano i wieczorem , jak będzie ok te dawki zwiększyć do całej . Dziś jednak wezmę 1/4 big_grin . żeby się nie przekręcić hehehe ; ) trzymajcie kciuki !
              • ulus Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 09.03.16, 18:49
                Mnie zapisał 3 dziennie, ale już po miesiącu przyjmowania byłam w ciąży z pierwszym dzieckiem, a wcześniej długo bezskutecznie się starałam, w drugą ciążę zaszłam po pół roku brania Bromergonu (ale już mniejszą dawkę). Do Bromergonu idzie się przyzwyczaić, po pewnym czasie już żadnych skutków ubocznych nie miałam. Także powodzeniasmile Ja brałam i biorę tylko na noc, wtedy przesypia się ewentualne skutki uboczne.
              • ilonakrzeminska Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 12.03.16, 08:42
                ja brałam bromergon który bardzo powoli działał i te skutki uboczne, początkowe masakra. Potem zaczęłam norprolac i wyniki spadły już po miesiącu do normy. Miałam przekroczenie pięciokrotne prolaktyny. Norprolac pomógł mi też uporać się z zakończeniem karmienia, bo przy tendencji to wysokiej prolaktyny to też nie było łatwe. Na szczęście potem prolaktyna wróciła do normy i juz przed drugą ciążą nie musiałam się leczyć.
        • jscibor Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 09.03.16, 11:20
          A zaszlas w ciaze?Po jakim czasie od brania lekow na obnizenie prolaktyny zaszlas w ciaze?
          • brenya77 Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 09.03.16, 19:37
            Ja nie zaszlam bo u nas sie okazał czynnik męski.
    • jscibor Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 08.03.16, 08:07
      Hej. Ja w grudniu mialam prokaktyne 600.
      Biore Bromergon 2x po 0.5tabl.
      2 pierwsze dni z tym lekiem byly ciezkie dlatego lepiej zaczac go brac od soboty.
      Po dwoch miesiacach czyli w lutym prolaktyne mialam 171.
      Mierzylam temp. i owu na pewno byla.
      • kaaamaa Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 08.03.16, 10:17
        To też wyższa niż powinna być .. Ja jestem przerażona moim wynikiem .. na szczęście jutro mam wizytę u pana doktor : ) zobaczymy co powie . Mam nadzieję ze od razu coś przepisze ; ) Skusiła bym się na ten bromergon , dużo osób go chwali jednak przerażają mnie te skutki uboczne . sad Ale prolatyna ładnie Ci spadła przez dwa miesiące ; ) mam nadzieję ze u mnie będzie tak samo ; ) . ja jak narazie nie wiem chyba jak wygląda owulacja tongue_out bo z tego co doktor powiedział już od dawna nie mam :C
        • jscibor Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 08.03.16, 10:39
          Mi lekarz powiedzial ze Diostinex jest b.drogi i zaczynamy od Bromergonu. Jakby skutki uboczne byly zbyt uciazliwe to wtedy mi zmieni.
          Ale tak jak pisalam wczesniej po 2 dniach czulam sie normalnie i prowadzilam juz samochod.
          Robilas test z metoklopramidem?
          On chyba sprawdza czy nie ma guza na przysadce.
          Ja mialam ten test.
          Wyniki: 590 przed tabletka, po godzinie od wziecia metoklopramidu 5970.
          I to jest wynik ok.
          • kaaamaa Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 08.03.16, 11:49
            właśnie nie robiłam , kiedy byłam u mojego lekarza i powiedziałam o sytuacji jaka się znajduje powiedział tylko ze pewnie mam bezwowulacje ale mam się nie przejmować bo to można zbić tabletkami . Dodał ze gdy zdecyduje się na dziecko mam zrobić prolatyne . Zdziwiłam się ze tak zareagował tym bardziej ze rok temu zanikl mi okres na 5 misiecy .. pewnie jak jutro zobaczy wynik to zleci jakieś dodatkowe badania . TAK MYŚLĘ . To bardzo dobrze zareagowalas na leczenie , mam nadzieję ze u mnie będzie podobnie . Jedynie Tsh miałam robione z ponad rok temu ale wykluczylo tarczyce.
            • jscibor Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 08.03.16, 12:41
              Ale samo TSH nie jest wyznacznikiem wszystkich chorob tarczycy.
              Ja mialam TSH 2,2 (czyli bez tragedii), ale zrobilam tez FT3, FT4, AntyTPO i Anty TG.
              Mialam za wysokie Anty TG (4razy ponad norme) czyli wyrok - Hashimoto. Przez 6mies endo ustawial mi dawke Eutyroxu.
              Od pazdziernika biore dawke 37,5 mikrogramow. TSH w lutym 1,5.
              Ile masz lat? Proponuje zrobic caly panel hormonalny.
              • kaaamaa Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 08.03.16, 12:45
                23 lata . będę musiała podjąć się takich badań , zobaczę co jutro powie , mam nadzieję ze tą wizyta da więcej niż ostatnia . Chyba go poproszę jutro o skierowanie na te badania go ty miałaś : ) i będzie wszystko czarno na białym ; )
    • lidek0 Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 12.03.16, 12:15
      Dopiero teraz badasz prolaktynę? Przepraszam, ale co robiliście przez te 3 lata? Pewne badania robi się przed rozpoczęciem starań, a po roku pełna diagnostyka. No i sama prolaktyna niewiele wnosi, często towarzyszy jej za niski progesteron. Powinnaś zrobić cały profil hormonalny, ale wszystko w jednym i tym samym cyklu.
      • aguar Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 22.03.16, 17:52
        Dziewczyna ma dopiero 23 lata, nie musiała się spieszyć!
        • lidek0 Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 28.03.16, 12:12
          Nie ważne ile ma lat, jak pokazuje je przypadek starania zajmą jej trochę czasu a im wcześniej sprawdzi co i jak, czy wszystko jest ok tym lepiej. Ja życzę jej szybkiej ciąże ale 2 lata już minęły i nic, a kto wie, może urodzi dopiero za kolejne 5 lat? Tego oczywiście nie życzę, ale mnie tyle właśnie zajęło staranie się o dziecko, więc warto w momencie podjęcia decyzji o powiększeniu rodziny porobić badania. /inna sprawa, że dowiadujesz się przy okazji czy nic Ci nie dolega i nie będzie zagrażać ciąży?/
      • nikamika Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 27.03.16, 21:02
        tylko nieraz jest bardzo trudno lekarza przekonać do badań ...............
        w małych miejscowościach to jest totalna porażka .........z badaniami
        my 2 lata starań ..... i prawie zero badań .... bo ..przecież jest o.k .... to odpowiedź lekarza ..
        sad
        • lidek0 Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 28.03.16, 12:07
          Ale badania możesz zrobić sama, co prawda opłatnie ale przynajmniej czasu nie marnujesz, przez 2 lata sami nic nie zbadaliście sad? Trudno mi w to uwierzyć biorąc pod uwagę dostęp do wiedzy z internetu gdzie możesz przeczytać co i kiedy badać.
      • vaikiria Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 02.05.16, 13:54
        Wiesz, mnie żaden lekarz nie zalecił takich badań. Ani na początku starań, ani po roku. Dopiero niedawno byłam w poradni leczenia niepłodności i też dostałam tylko na zbadanie drożności jajowodów, a nie na prolaktynę.
        • jscibor Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 02.05.16, 17:08
          To zrob sama prywatnie. Kosztuje ok. 30zl.
    • jscibor Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 22.03.16, 14:11
      Hej. I jak z tym Bromergonem, bierzesz?
      Masz skutki uboczne?
      • silkyvoice Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 13.04.16, 10:42
        Diostinex u mnie cena 140 zł ale pol tabletki na tydzień czyli na prawie 4 mce. Prolaktyna ładnie spadła po 4 mc ciąża- obecnie 38 tydzien smile
    • nathali14 Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 27.04.16, 21:59
      Tez tak mialam bylam załamana tymbardziej ze młoda nie jestem zaczelam sie leczyć w uk i Leszka klimaszewskiwgo wspaniały i po 1.5 udało mi sie szok był gdy okazało sie ze jestem w ciazy zeszłym roku 14.02.15 w 40 tyg urodziła zdrowa córkę wieku 39 l wiec sie nie załamuj tylko zacznij leczyć tylko zebys znalazła właściwego lekarza ubolewam ze nie mogłam podziękować bo juz nie przyjmuje pewnie gdyby był spróbowała bym drugi raz zajść w ciąże bo jednak bez leczenia nie udaje sie wiec głowa do gory powodzenia Dorota dori3@op.pl
    • nathali14 Re: PROLAKTYNA POMOCY !! 27.04.16, 22:06
      Ja tez bralam dostinex potem clomid - sterydy przez trzy miesiace jeden kwartał bez rezultatu przerwa potem znów kolejne trzy miesiace a ze miałam reszte tabl wiec sama wzięłam jeszcze jeden miesiac dłużej bo miałam juz nie isc po kolejne zrezygnowałam pojecielismy na długi weeken w maju do polski wrucilismy i okazało sie ze miesiączki brak ??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka