Dodaj do ulubionych

Prolaktyna i progesteron - wyniki badań

12.01.05, 16:30
Moje wyniki z 21dc, robione na czczo:
Progesteron 17,7 ng/ml (normę w fazie lutealnej mam napisaną do 16.6 ng/ml)
Prolaktyna 24,60 ng/ml (norma do 18,5)
Testosteron 1,21 nmol/l (norma do 2,67)

Zdaje mi się że pierwsze dwa są za wysokie, jakie mogą być przyczyny i skutki?
Wizytę u gina mam 10.02, ale chciałabym już coś wiedzieć i się przygotować,
jakie leki będę przyjmować i jakie badania będę musiała jeszcze zrobić. Aha
rok temu skończyłam brac piguły i okres był w miarę regularnie (najkrótszy
25, najdłuższy 33 dni, ale średnio 28-29). Będę wdzięczna za pomoc, bo
chcielibyśmyniedługo rozpocząć starania !!Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • tromysza Re: Prolaktyna i progesteron - wyniki badań 12.01.05, 16:35
      progesteron za wysoki. Ale nie wiem co to znaczy
      prl. za wysoka. Kiedy idziesz z wynikami do lekarza? powinnaś łykać castangus
      albo bromek. W Twoim wypadku chyba bromek. Lekarz pewnie wypisze Ci receptę.
      testosteron ok.
      • tromysza Re: Prolaktyna i progesteron - wyniki badań 12.01.05, 16:36
        Jak masz za wysoką prl- to trudniej Ci zajść w ciąże. Wiele dziewczyn o tym
        pisało. Ale jak weźmiesz bromek- poziom Ci spadnie i będzie ok.
    • magdulka26 Re: Prolaktyna i progesteron - wyniki badań 12.01.05, 16:35
      Progesteron masz ładny ,tego hormonu im więcej tym lepiej do zajścia w ciąże.
      Prolaktyna troszkę za wysoka dobrze jest jak oscyluje między 10-15 ng/ml ,dla
      Ciebie dobry będzie lek ziołowy o nazwie castangus,bromek jest za silny a Ty
      masz nie duzo podwyższoną prolaktynę.
      • tromysza słuchaj magdulki 12.01.05, 16:37
        Ona wie więcej na ten temat!!!!!!
        • naise Re: słuchaj magdulki 12.01.05, 16:40
          Wizytę mam dopiero w lutym, za miesiąc. Czy powinnam zadzwonić do lekarki
          (będzie trudno) i zapytać co robić? Czy jest to bardzo pilna sprawa czy może
          poczekać do wizyty? Czy mogę dostać coś bez recepty dopóki nie bede widziała
          się z lekarzem?
          • tromysza Re: słuchaj magdulki 12.01.05, 16:48
            moje zdanie jest takie- nie bierz nic bez recepty i konsultacji z lekarzem. Ale
            ewkaczo np. i wiele innych dziewczyn brało castangus. W sumie to lek ziołowy i
            nie powinien zaszkodzić.
            co do Oeporala- poprawia śluz i też możesz bez recepty. Pomaga.
            Czyli sama sobie - chacha- zaprzeczam. No coś tam można bez recepty!
          • maja744 Re: słuchaj magdulki 12.01.05, 16:48
            Naise, a TSH sprawdzalas?
            Bo wysoka PRL moze jest spowodowana podwyzszonym TSH (nie wszyscy ginowie wiedza o tym
            zeby tez sparwdzac tarczyce).
            Ja mialam PRL 27ng, PRG 17ng.
            Jak zaczelam brac leki na obnizenie TSH, to od razu zaczela spadac PRL.
            Owu masz wiec sie nie amrtw, ale koniecznie sprawdz TSH (0.5-2.0 norma, nie patrz na normy
            labolatoryjne w przypadku TSH oni podaja do 4.6, a powyzej 2.5 to juz utajona niedoczynnosc).

Castagnus mozesz spokojnie brac (ja tez biore), ale do bromka sie nie spiesz przy takich
            wynikach (bylam u 2 lekarzy).
            • kruszyna75 Re: słuchaj magdulki 12.01.05, 19:25

Naise, tak jak dziewczyny napisały, bierz castagnus, mi on jeszcze prl nie
              obniżył (dzisiaj zobaczyłam wyniki, Prl jeszcze wyższa niż poprzednio!!!), ale
              za to cykl 28 dniowy i bez żadnych plamień przed @, co mi się zawsze zdarzało.
              Może to przez to, ze biorę dopiero od miesiąca. Ale lekarka jak powiedziałam
              jej, że biorę Castagnus to jak najbardziej pochwaliła. Bromka i tak bez recepty
              nie dostaniesz.
              Co zabawne, a propos tego co napisała maja744, to TSH ładnie mi sie wyrównało
              (z 4.7 na 2.33 przy normie 0.27-4.20)po 3 tyg. brania Euthoryxu, ale
              prolaktynka łaskawa była właśnie wzrosnąć. Ale pani doktor kazała nie
              panikować, bo progesteron i estardiol jak ona to powiedziała "śliczne".
              Chyba naprawdę na te wszystkie szalejące hormonki trzeba cierpliwości. Jak
              pójdziesz w lutym na wizytę to lekarz na pewno Ci powie, w którym dniu cyklu
              jakie hormony masz zbadać.
    • magdulka26 Re: Prolaktyna i progesteron - wyniki badań 12.01.05, 16:58
      Bromka nie bierz na własną rękę broń Cię Boże !! Mozesz sobie jednynie kupić
      castangusa na własną rękę i brać,on ładnie obniża prolaktynę.
      • naise Re: Prolaktyna i progesteron - wyniki badań 12.01.05, 17:00
        Tsh robiłam chyba rok temu, było bodajże 1,4 ale sprawdze jeszcze jak wróce do
        domu
        • kingakw Re: Prolaktyna i progesteron - wyniki badań 12.01.05, 17:39
          Hmm.... ale może zanim cos sobie kupisz na obniżenie prolaktyny upewnisz się,
          że jej poziom nie wynika np z ciąży. Nie możemy zapominać, że jesteśmy w
          trakcie starań i a nóż coś się wydarzy. W ciąży zarówno prolaktyna jak i
          progesteron rosną. Tak że radzę najpierw mieć pewność, by nie zrobić dzidzi
          krzywdy. Buziaki... trzymam kciuki za drugą opcjęsmile)))
          • naise Re: Prolaktyna i progesteron - wyniki badań 12.01.05, 20:57
            Ale w tym cyklu zabezpieczaliśmy sie (prezerwatywy),ponieważ cały mniesiąc muszę
            na zmianę brać Distreptazę i Piroxicam. Owszem robiliśmy TO w trakcie owulacji
            ale nie mieliśmy awarii (chyba że o czymś nie wiem).W każdym razie pani dr
            powiedziała żeby w tym cyklu odpuścić.
            Poza tym dziś byłam na usg TV i chyba lekarz zobaczyłby jakieś zmiany (23dc). W
            wyniku usg mam: jajnik lewy ze strukturą średnicy 14mm mogącą odpowiadać ciałku
            żółtemu. Endometrium gr. 10 mm, linijne typu II (co to znaczy??).Jajnik prawy
            30x17 z drobnymi pęcherzykami. Czy z tym wynikiem wszytsko OK??
            • naise Re: Prolaktyna i progesteron - wyniki badań 12.01.05, 21:00
              TSH 1.28
              FT4 13.0
              Robione to było w czerwcu 2004.

Aha cytologie z 30.12 mam grupę I.
              A czy mogłybyście mi jeszcze pomóc przy interpretacji badań, bo internistka
              niewiele powiedziała.
              Flora bakteryjna w osadzie moczu - liczna
              Śluz w osadzie moczu - obfity
              Ciałka ketonowe w moczu - ślad
              Nabłonki w osadzie moczu - płaskie nieliczne
              Leukocycty w osadzie moczu - 0-1-2 wpw (??)
              Białko w moczu - ślad
              pH - 5,0
              Ciężar właściwy 1,030g/ml

Czy coś jest nie tak?
    • kattrin1 Re: Prolaktyna i progesteron - wyniki badań 13.01.05, 08:10
      Cześć,
      masz podobne wyniki do moich (prawie identyczne)hodzi o hormony, progesteron
      bardzo bardzo ładny, owulacyjny. Znaczy sie ze masz cykle owulacyjne. Jesli
      chodzi o prl to troszke powyżej normy ale spokojnie, nie jest zle ponieważ masz
      wysoki progesteron. Tak dla przypomnienia, przeważnie jest tak, ze jesli masz
      wysoką prl to prog. masz bardzo niski. U Ciebie nie ma takiego problemu. Wydaje
      mi sie ze lekarz przpisze Ci castagnus (lek ziołowy), który obniży Ci
      szybciutko prl, mozliwe tez ze przepisze Ci malutką dawkę bromergonu, też
      bardzo pomocny.

Wydaje mi sie ze nie bedziesz miała problemów z zajściem, ponieważ hormonki
      masz w normie, a prl szybciutko zbijesz do prawidłowego poziomu.

Co do badań moczu, niestety nie umiem Ci pomóc.

Pozdrawiam, Kasia
      • norah75 Re: Prolaktyna i progesteron - wyniki badań 13.01.05, 16:19
        dziewczyny witamna tym forum!Dotąd byłam tylko czytelniczką ale mając na uwadze
        waszą wiedze pozwole sobie przedstwić moje świeże bo dziś odebrane wyniki.
        Próbujemy z M. zaciązy juz 8 miesięcy - dotąd nie martwiłam sie brakiem efektów
        ale chyba zbliżające się moje 30 urodziny troche mnie zmobilizowały. Badania
        robiłam w 23 dniu cyklu i
        Progesteron 5 ng/ml
        testosteron 0,54 nmol/l
        FSH 4,30 mlU/ml
        prolaktyna 22,70 ng/ml
        Patrząc na normy podane w badaniu - wszytstko z wyjątkiem prolaktyny wydaje sie
        być ok. Czy moge poprosić o interpretację? pozdrawiam
        • kingakw Re: Prolaktyna i progesteron - wyniki badań 13.01.05, 17:53
          Prolaktyne trzeba będzie zbić, ale powinien wystarczyć castagnus, bo nei masz
          wysokiej natomiast progesteron podnieść. FSH wygląda na wporządku. Najlepiej
          zgłoś się z nimi do gina, a on już powinien zadbać o to byś ładnie wszystko
          unormowała.
          • norah75 Re: Prolaktyna i progesteron - wyniki badań 14.01.05, 09:52
            dziekuję za radę - najlepiej gdy pokaze wyniki mojemu ginowi ale na wizyte
            musze chwile poczekać-@!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka