Dodaj do ulubionych

Powolne wznoszenie sie temki???

22.05.05, 12:24
Dziewczyny zaobserwowalam u siebie, ze tempka po spadku nie skacze do gory,
ale powoli sie wznosi. Nie wiem jakie to ma znaczenie i wplyw na
zafasolkowanie. Czy to dobrze, czy zle. Moze Wy mi cos podpowiecie, cio???
Obserwuj wątek
    • asiulka1976 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 12:38
      notujesz moze na FF ??
      moze tu znajdziesz odpowiedz wpatrujac i porownujac inne wykresy
      www.mamo-tato.pl/article_sect.php?s_id=5&ss_id=8
      • danik1 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 12:43
        Dzieki Asiulka!!! smile))
    • misia_7 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 12:47
      hej. Nie musi skakać, może się wznosić, byle tylko o odpowiednią wartość.
      możesz podać przykładowo jak wygląda u ciebie zmiana temperatury w cyklu?
      czasem skok trudno jest zaobserwować - jak tam mialam w zeszlym miesiącu.
      pozdrawiam
      • danik1 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 13:00
        Misia ja nie mierze regularnie. Wlasnie sie do tego przykladam i od dwoch cykli
        sporadycznie mierze. W spadku tempki mam ok. 36,2 a pozniej mialam 36,4; 36,5;
        i dzisiejsza 36,7. Od nastepnego cyklu chyba zaczne mierzyc, bo i tak sie
        nakrecam, z mierzeniem temp. czy bez na jedno wychodzi.
        Dziekuje!!!
        • danik1 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 14:00
          Proba.
          www2.fertilityfriend.com/home/b73ba
          • danik1 Moj wykres!!!! :-))) 22.05.05, 14:01
            Niemozliwe! Udalo sie za pierwszym razem!!!

Szkoda tylko, ze tak pozno zaczelam i tak malo danych tu jest!
        • misia_7 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 17:35
          możesz właśnie rysować wykres na FF, powodzenia. Ja Ci powiem z doświadczenia,
          że jestem dużo spokojniejsza jak sobie mierzę temperaturę, bo wtedy wiem na
          czym stoję. Ja mierze już od 4 lat. Jak byś miała jakieś pytania, to śmiało wink
          • danik1 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 18:08
            OK, dzieki!!! Tylko musze sie za nia porzadnie zabrac, bo narazie to stawiam
            pierwsze kroczki w mierzeniu. Dzieki za pomoc!!!
            • sabi35 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 20:57
              Niedmoga lutelna. Zbyt mało progesteronu (spowodowana prawdopodobnie
              zaburzeniem owu albo też nadmiarem estrogenów = zbyt dużo tkanki tłuszczowej,
              estrogeny w wodzie i mięsie itd.) Można to wyrównywać homeopatycznie, ziołami
              itp. Syntetyczny progesteron nie bardzo pomaga, bo bierze się go po owulacji, a
              tu trzeba raczej wspomagać owu. Niestety, coraz więcej kobiet ma takie
              zaburzenia w dzisiejszych czasach. Temp. powinna wzrosnąć o 5 kresek w ciągu 2-
              3 dni (i wyraźnie opaść przed owu, tak działa np. Clo, ale to długa i
              skomplikowana historia wink
              • misia_7 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 22:05
                Sabi35, nie mogę się z Tobą do końca zgodzić, a właściwie z drugą częścią
                wypowiedzi. Wg mojej wiedzy PTC nie musi wzrastać o 5 kresek ( i to w ciągu 2-3
                dni!), wystarczy o 2. Poza tym u jednych opada wyraźnie przed owu, a niektóre
                kobiety mimo prawidłowego poziomu hormonów, w ogóle nie mogą zaobserwować tego
                objawu. Ja jestem na to przykładem, choć zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu
                starań. Pytałam się specjalisty, bo też miałam pewne obawy, jak się okazało :
                nieuzasadnione. Pozdrawiam
                • sabi35 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 23.05.05, 08:21
                  Powinna, ale masz rację, że temperatura w drugiej fazie musi być o 2 kreski
                  wyższa niż w pierwszej. Najniższa wartość w drugiej fazie powinna być wyższa
                  niż 6 albo 8 dni przed owu. Natomiast temperatura po owu wzrasta o conajmniej 5
                  kresek. Mierzenie temperatury jest często lepsze niż badanie hormonów, jeżeli
                  temperatura wzrasta bardzo powoli i przypomina schody, to można podejrzewać, że
                  owu i faza lutelana są zaburzone, co nie wyklucza zajścia w ciążę. Ja też
                  zaszłam w ciążę nie mając żadnych objawów owu. Pozdrawiam też!
    • danik1 Misia_7??? 23.05.05, 12:12
      Mialam dzisiaj spadek tempki, ale nie wiem czy to moze byc implantacja. Wiem,
      ze musze poczekac do jutra na ewentualny wzrost tempki, ale powiedz czy
      mozliwe, ze juz w 5 dniu po owulacji wystapila implantacja? Kluje mnie
      delikatnie lewy jajnik ( w owulacji tez go czulam), boli lekko podbrzusze i
      plecy i czuje mokro. Co o tym myslisz?
      • misia_7 Re: Misia_7??? 23.05.05, 19:37
        hej.
        Chciałabym Ci napisać coś konkretnego, ale naprawdę nie wiem... Zacznę od
        początku. Masz za mało pomiarów w tym cyklu, tak naprawdę, to nawet nie wiemy
        na pewno, czy była to owulacja, bo przed skokiem temperatury przynajmniej 6
        tempek musi być na niższym poziomie. Ty masz opisane tylko 4.
        Ale źle to nie wygląda, raczej to była właśnie owu, tylko, że niepokoi mnie ten
        spadek dziś, dlaczego taki duży. Czy mierzyłaś dziś o tej samej porze co
        wcześniej?
        Implantacja następuje około 5-6 dni po zapłodnieniu, więc na mój chłopski
        rozum, chyba nie jest to wykluczone.
        Pozostałe objawy brzmią zachęcająco. Mogę Ci zadać pytanie?: bo piszesz, że
        czujesz mokro. Sorry za sformułowanie, ale masz ciągnący i przezroczysty czy
        rwący śluz?
        nie wiem jak Ci moglabym jeszcze pomóc, ale sie postaram.
        Głowa do góry! pozdrawiam
        • danik1 Re: Misia_7??? 23.05.05, 20:03
          Misiu_7 oczywiscie, ze mi pomoglas!! Dziekuje!!!
          Mam tylko cztery pomiary sprzed owulacji, bo wczesniejszych nie pamietam, ale
          byly podobne do tych czterech. To musiala byc owulacja bo wyszly mi pozytywnie
          testy owulacyjne, wiec tak mysle. Dzisiejsza temke mierzylam nieco wczesniej,
          bo pozniej musialam juz wstac. A co do sluzu to ja go nie mam na zewnatrz,
          nawet w owulacji nie mialam, tylko czuje mokro, wiec nie powiem jak ten sluz
          wyglada. Dzisiaj tez odezwal sie lewy jajnik, tak troszke klul i bolal mnie
          brzuch. Teraz boli mnie po prawej stronie, mocniej i mocniej boli tez brzuch.
          Hmmm??? Tak jakby na @, ale to niemozliwe, bo to jeszcze 1,5 tygodnia do niej.
          Dziewczyny pisza, ze to normalne po owulacji. Ja tez sie nie chce nakrecac, ale
          odrobina nadzieji nie zaszkodzi, a Twoje rady sa mi bardzo pomocne!!! Dziekuje!
          • martann Re: Misia_7??? 24.05.05, 08:42
            Mój wykres wygląda podobnie (we wcześniejszych wykresach nigdy nie było takiego
            spadku) i nie wiem co mam o tym myśleć ??? Dzisiaj idę na ostatnie usg w tym
            cyklu no i mam nadzieję że wszystko się wyjaśni tzn czy owu była bo testy
            owulacyjne mi nie wychodziły ..

www2.fertilityfriend.com/home/9903e
            • fiamma75 Re: Misia_7??? 24.05.05, 11:07
              Ja też tak miałam w poprzednim cyklu - możecie tu zajrzeć
              www2.fertilityfriend.com/home/fiamma
              i dostałam duphaston przez 10 dni po owulacji.
              • cytrusowa flamma 24.05.05, 15:52
                no jestem pod wrazeniem twojej historii, i dzieki temu wyczytalam o tej astmie
                oskrzelowej - czy przyjmowanie tych wziewow nie przeszkadza w staraniach? bo ja
                mam to samo plus alergia, i teraz nic nie biore. a wlasnie sie zaczal dla mnie
                sezon i juz pare razy pozalowalam, ze nie moge nic se wciagnac czy wizac leku
                przeciw alergii
                • fiamma75 Do cytrusowej 24.05.05, 20:36
                  Dopiero zaczęłam je brać, ale mój lekarz (alergolog) twierdzi, że leki wziewne
                  mogę brać, bo są bezpiecznea nie wolno absolutnie brać leków typu: zyrtec, itp.
                  czyli doustnych. Najlepiej idź do lekarza i powiedz mu o staraniach, to Ci
                  dobierze coś odpowiedniego.
            • misia_7 bedzie OK 24.05.05, 19:18
              dziewczyny, naprawde trzymam za was kciuki!!! bedzie dobrze!
          • misia_7 Danik! 24.05.05, 19:16
            widzialam, ze ładnie Ci skoczyła dziś tempka wink trzymam kciuki
            • danik1 Re: Danik! 24.05.05, 20:14
              Dziekuje!!! smile
              • martann Re: Danik! 24.05.05, 22:26
                Dalej te wykresy są dosyć podobne smile
                ja dzisiaj byłam na usg i zobaczyłam potwierdzenie owulacji smile czyli wykresy
                nie są złe !
                pozdrawiam

• danik1 Re: Danik! 25.05.05, 10:28
                  To super!!! Mam nadzieje, ze nam cos z tego wyjdzie!!!!! smile
                  • misia_7 Re: Danik! 26.05.05, 00:04
                    hej, kiedy testujesz? a jak tam wykres się miewa? wink
                    • danik1 Re: Danik! 26.05.05, 10:53
                      Hej Misia!!!
                      Planuje testowac 1 czerwca, ale strasznie sie boje. Raz jestem pewna na 100%,
                      ze zafasolkowalam i czuje objawy a innym razem nic i mam dola.
                      Nie wiem jak z moja tempka bo jeszcze sie na tym nie znam tak dobrze, ale
                      wydaje mi sie, ze jest niska. Sama nie wiem. Co bedzie to bedzie!!!
                      A to moj wykres jakbys chciala zobaczyc:
                      Pozdrawiam Cie i zycze slonecznego dnia!!!!!!!!!! smile))
                      • bufka27 Re: Danik! 26.05.05, 11:23
                        A ja mam taki wykres:
                        www2.fertilityfriend.com/home/bufi
                        Owulacja ciągle 16dc, 11 faza lutealna od 3 miesięcy, pierwszy cykl starań, @
                        powinna (niepowinna) przyjść jutro, objawy od tygodnia nudność, pełne piersi i
                        bóle brzucha jak na @. Czekam do poniedziałku z testem jeśli @ nie przyjdzie.
                        Pozdrowienia. Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny
                      • fiamma75 Re: Danik! 26.05.05, 12:24
                        Hej Danik!
                        Masz ładny cykl, duży skok temp. więc się nie martw.
                        • danik1 Re: Danik! 26.05.05, 13:06
                          Dzieki Flamma, ale z tym martwieniem to nie takie latwe. Wlasnie cos mnie
                          brzuch @-owo pobolewa. Wiem, ze to za wczesnie, ale i tak juz sie martwie na
                          zapas!!!
                          Pozdrawiam!!!!!!!!!
                      • misia_7 Re: Danik! 26.05.05, 14:06
                        Hej Danik1 !!
                        Tempką się nie martw, Fiamma ma rację, że był ładny skok. Dzięki za
                        udostępnienie wykresu wink
                        Baw sie dziś dobrze, bo w końcu Dzień Matki, a ja trzymam kciuki i daj znać 1
                        czerwca jaki wynik testu! pozdrawiam Cie mocno i życzę miłego dnia! wink
                        • danik1 Re: Danik! 26.05.05, 20:28
                          Ok!!! Dzieki!!!!!!! smile))
                          • samanta25 Re: Danik! 27.05.05, 09:41
                            Dziewczyny nie sugerujcie się temperaturą i wykresami. Są dziewczyny, które
                            miały nijakie wykresy i są w ciąży, tak więc nie przejmujcie się tym tak bardzo
                            U mnie zawsze wykresy są "książkowe" a i tak nic z tego nie ma

Danik trzymam kciuki smile) Ten spadek w 5 dpo wygląda mi na spadek
                            implantacyjny smile)

czekam na cud 41 cykl
                            byle do lipca.........
                            www2.fertilityfriend.com/home/samanta
                            • danik1 Re: Danik! 27.05.05, 10:44
                              Samanta dzieki!!!
                              • gabinia24 Witam 27.05.05, 23:01
                                Obejrzałam prawie wszystkie wykresy.swojego nie zrobiłam ale od dawna mierzę
                                tempkę.To już mój 15 cykl starań.Staramy się o drugie dziecko.
                                Mam pytanko do bardziej doświadczonych.Dziś jest 29 dc.Moje cykle są przeważnie
                                32 dniowe.
                                Tempkę mierzę codziennie o tej smaej porze i od 10 dni utrzymuje się temp.37,
                                Cały czas jest taka sama.Jakie jest prawdopodobieństwo istnienia ciąży?
                                Bardzo dziękuję za odpowiedz

A to mój dar z nieba
                                • misia_7 gabinia24 27.05.05, 23:09
                                  witam
                                  10 dni wyższej temperatury to za mało, by tylko na tej podstawie podejrzewać
                                  ciążę. Dni podniesionej tempki musi być chociaż 16, a przy 18 jest już duże
                                  prawdopodobieństwo. W 21 dni podniesionej tempki możesz być niemal pewna ciąży
                                  (dzidzi bije już wtedy serduszko!) wink
                                  cierpliwości!
                                  pozdrawiam
                                  • gabinia24 Re: gabinia24 27.05.05, 23:13
                                    Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

Jeżeli @ się nie pojawi to test planuję na 1 czerwca.Dam znać jak poszło smile
                                    • martann Re: gabinia24 30.05.05, 08:39
                                      Nooo jak tam kobietki, danik bardzo ładny wykres smile ale nie zapeszam...
                                      u mnie w tym cyklu też tempki takie jakieś niskie ?..?
                                      pozdrawiam i trzymam kciuki smile

• danik1 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 30.05.05, 19:08
      @ przyszla! No coz zaczynam nowy cykl, 10-ty. Moze ten bedzie szczesliwy!!!
      • martann Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 31.05.05, 08:26
        U mnie też beznadzieja... sad tempka spadła , wczoraj śluz zabarwiony także lada
        chwila @, kurcczę nie wiem czy dać sobie luz przez kilka cykli czy robić dalej
        badania- teraz następne miały być drożność i wrogość śluzu... już sama nie
        wiem jestem tym jakoś troszkę zmęczona ... a może to tylko tak przed @ a
        później znowu nabiorę ochoty na dalsze działania....
        a Tobie danik1 życzę żeby następny cykl był szczęśliwy smile

pozdrawiam

• gabinia24 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 31.05.05, 21:26
          Obiecłąm ,że się odezwę.
          Dziewczyny nie wytzrymałam i zrobiłam test wczoraj wieczorem.
          Pojawiły się dwie kreski.
          Jeszcze do mnie nie dociera.
          Pozdrwaim gorąco i przesyłam fluidki *************
    • mpalka6 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 31.05.05, 07:37
      a ja dzisiaj bardzo zla..W poprzednim cyklu mierzylam tempke, wykres ladny,
      faza lutealna 14 dni, testy owu potwierdzily owu, ale nici z dzidzi. Za to w
      tym miesiacu kicha wykrek brzydki, robilam testy - kreska testowa ciemniala z
      dnia na dzien czekalam az sie zrownaja , a tu zupelnie dzisiaj
      zbladla...dlaczego tak ? jeden miesiac taki a i inny bez owu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka