danik1 22.05.05, 12:24 Dziewczyny zaobserwowalam u siebie, ze tempka po spadku nie skacze do gory, ale powoli sie wznosi. Nie wiem jakie to ma znaczenie i wplyw na zafasolkowanie. Czy to dobrze, czy zle. Moze Wy mi cos podpowiecie, cio??? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
asiulka1976 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 12:38 notujesz moze na FF ?? moze tu znajdziesz odpowiedz wpatrujac i porownujac inne wykresy www.mamo-tato.pl/article_sect.php?s_id=5&ss_id=8 Odpowiedz Link
misia_7 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 12:47 hej. Nie musi skakać, może się wznosić, byle tylko o odpowiednią wartość. możesz podać przykładowo jak wygląda u ciebie zmiana temperatury w cyklu? czasem skok trudno jest zaobserwować - jak tam mialam w zeszlym miesiącu. pozdrawiam Odpowiedz Link
danik1 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 13:00 Misia ja nie mierze regularnie. Wlasnie sie do tego przykladam i od dwoch cykli sporadycznie mierze. W spadku tempki mam ok. 36,2 a pozniej mialam 36,4; 36,5; i dzisiejsza 36,7. Od nastepnego cyklu chyba zaczne mierzyc, bo i tak sie nakrecam, z mierzeniem temp. czy bez na jedno wychodzi. Dziekuje!!! Odpowiedz Link
danik1 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 14:00 Proba. www2.fertilityfriend.com/home/b73ba Odpowiedz Link
danik1 Moj wykres!!!! :-))) 22.05.05, 14:01 Niemozliwe! Udalo sie za pierwszym razem!!! Szkoda tylko, ze tak pozno zaczelam i tak malo danych tu jest! Odpowiedz Link
misia_7 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 17:35 możesz właśnie rysować wykres na FF, powodzenia. Ja Ci powiem z doświadczenia, że jestem dużo spokojniejsza jak sobie mierzę temperaturę, bo wtedy wiem na czym stoję. Ja mierze już od 4 lat. Jak byś miała jakieś pytania, to śmiało Odpowiedz Link
danik1 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 18:08 OK, dzieki!!! Tylko musze sie za nia porzadnie zabrac, bo narazie to stawiam pierwsze kroczki w mierzeniu. Dzieki za pomoc!!! Odpowiedz Link
sabi35 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 20:57 Niedmoga lutelna. Zbyt mało progesteronu (spowodowana prawdopodobnie zaburzeniem owu albo też nadmiarem estrogenów = zbyt dużo tkanki tłuszczowej, estrogeny w wodzie i mięsie itd.) Można to wyrównywać homeopatycznie, ziołami itp. Syntetyczny progesteron nie bardzo pomaga, bo bierze się go po owulacji, a tu trzeba raczej wspomagać owu. Niestety, coraz więcej kobiet ma takie zaburzenia w dzisiejszych czasach. Temp. powinna wzrosnąć o 5 kresek w ciągu 2- 3 dni (i wyraźnie opaść przed owu, tak działa np. Clo, ale to długa i skomplikowana historia Odpowiedz Link
misia_7 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 22.05.05, 22:05 Sabi35, nie mogę się z Tobą do końca zgodzić, a właściwie z drugą częścią wypowiedzi. Wg mojej wiedzy PTC nie musi wzrastać o 5 kresek ( i to w ciągu 2-3 dni!), wystarczy o 2. Poza tym u jednych opada wyraźnie przed owu, a niektóre kobiety mimo prawidłowego poziomu hormonów, w ogóle nie mogą zaobserwować tego objawu. Ja jestem na to przykładem, choć zaszłam w ciążę w pierwszym cyklu starań. Pytałam się specjalisty, bo też miałam pewne obawy, jak się okazało : nieuzasadnione. Pozdrawiam Odpowiedz Link
sabi35 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 23.05.05, 08:21 Powinna, ale masz rację, że temperatura w drugiej fazie musi być o 2 kreski wyższa niż w pierwszej. Najniższa wartość w drugiej fazie powinna być wyższa niż 6 albo 8 dni przed owu. Natomiast temperatura po owu wzrasta o conajmniej 5 kresek. Mierzenie temperatury jest często lepsze niż badanie hormonów, jeżeli temperatura wzrasta bardzo powoli i przypomina schody, to można podejrzewać, że owu i faza lutelana są zaburzone, co nie wyklucza zajścia w ciążę. Ja też zaszłam w ciążę nie mając żadnych objawów owu. Pozdrawiam też! Odpowiedz Link
danik1 Misia_7??? 23.05.05, 12:12 Mialam dzisiaj spadek tempki, ale nie wiem czy to moze byc implantacja. Wiem, ze musze poczekac do jutra na ewentualny wzrost tempki, ale powiedz czy mozliwe, ze juz w 5 dniu po owulacji wystapila implantacja? Kluje mnie delikatnie lewy jajnik ( w owulacji tez go czulam), boli lekko podbrzusze i plecy i czuje mokro. Co o tym myslisz? www2.fertilityfriend.com/home/b73ba Odpowiedz Link
misia_7 Re: Misia_7??? 23.05.05, 19:37 hej. Chciałabym Ci napisać coś konkretnego, ale naprawdę nie wiem... Zacznę od początku. Masz za mało pomiarów w tym cyklu, tak naprawdę, to nawet nie wiemy na pewno, czy była to owulacja, bo przed skokiem temperatury przynajmniej 6 tempek musi być na niższym poziomie. Ty masz opisane tylko 4. Ale źle to nie wygląda, raczej to była właśnie owu, tylko, że niepokoi mnie ten spadek dziś, dlaczego taki duży. Czy mierzyłaś dziś o tej samej porze co wcześniej? Implantacja następuje około 5-6 dni po zapłodnieniu, więc na mój chłopski rozum, chyba nie jest to wykluczone. Pozostałe objawy brzmią zachęcająco. Mogę Ci zadać pytanie?: bo piszesz, że czujesz mokro. Sorry za sformułowanie, ale masz ciągnący i przezroczysty czy rwący śluz? nie wiem jak Ci moglabym jeszcze pomóc, ale sie postaram. Głowa do góry! pozdrawiam Odpowiedz Link
danik1 Re: Misia_7??? 23.05.05, 20:03 Misiu_7 oczywiscie, ze mi pomoglas!! Dziekuje!!! Mam tylko cztery pomiary sprzed owulacji, bo wczesniejszych nie pamietam, ale byly podobne do tych czterech. To musiala byc owulacja bo wyszly mi pozytywnie testy owulacyjne, wiec tak mysle. Dzisiejsza temke mierzylam nieco wczesniej, bo pozniej musialam juz wstac. A co do sluzu to ja go nie mam na zewnatrz, nawet w owulacji nie mialam, tylko czuje mokro, wiec nie powiem jak ten sluz wyglada. Dzisiaj tez odezwal sie lewy jajnik, tak troszke klul i bolal mnie brzuch. Teraz boli mnie po prawej stronie, mocniej i mocniej boli tez brzuch. Hmmm??? Tak jakby na @, ale to niemozliwe, bo to jeszcze 1,5 tygodnia do niej. Dziewczyny pisza, ze to normalne po owulacji. Ja tez sie nie chce nakrecac, ale odrobina nadzieji nie zaszkodzi, a Twoje rady sa mi bardzo pomocne!!! Dziekuje! Odpowiedz Link
martann Re: Misia_7??? 24.05.05, 08:42 Mój wykres wygląda podobnie (we wcześniejszych wykresach nigdy nie było takiego spadku) i nie wiem co mam o tym myśleć ??? Dzisiaj idę na ostatnie usg w tym cyklu no i mam nadzieję że wszystko się wyjaśni tzn czy owu była bo testy owulacyjne mi nie wychodziły .. www2.fertilityfriend.com/home/9903e Odpowiedz Link
fiamma75 Re: Misia_7??? 24.05.05, 11:07 Ja też tak miałam w poprzednim cyklu - możecie tu zajrzeć www2.fertilityfriend.com/home/fiamma i dostałam duphaston przez 10 dni po owulacji. Odpowiedz Link
cytrusowa flamma 24.05.05, 15:52 no jestem pod wrazeniem twojej historii, i dzieki temu wyczytalam o tej astmie oskrzelowej - czy przyjmowanie tych wziewow nie przeszkadza w staraniach? bo ja mam to samo plus alergia, i teraz nic nie biore. a wlasnie sie zaczal dla mnie sezon i juz pare razy pozalowalam, ze nie moge nic se wciagnac czy wizac leku przeciw alergii Odpowiedz Link
fiamma75 Do cytrusowej 24.05.05, 20:36 Dopiero zaczęłam je brać, ale mój lekarz (alergolog) twierdzi, że leki wziewne mogę brać, bo są bezpiecznea nie wolno absolutnie brać leków typu: zyrtec, itp. czyli doustnych. Najlepiej idź do lekarza i powiedz mu o staraniach, to Ci dobierze coś odpowiedniego. Odpowiedz Link
misia_7 bedzie OK 24.05.05, 19:18 dziewczyny, naprawde trzymam za was kciuki!!! bedzie dobrze! Odpowiedz Link
misia_7 Danik! 24.05.05, 19:16 widzialam, ze ładnie Ci skoczyła dziś tempka trzymam kciuki Odpowiedz Link
martann Re: Danik! 24.05.05, 22:26 Dalej te wykresy są dosyć podobne ja dzisiaj byłam na usg i zobaczyłam potwierdzenie owulacji czyli wykresy nie są złe ! pozdrawiam www2.fertilityfriend.com/home/9903e Odpowiedz Link
danik1 Re: Danik! 25.05.05, 10:28 To super!!! Mam nadzieje, ze nam cos z tego wyjdzie!!!!! Odpowiedz Link
danik1 Re: Danik! 26.05.05, 10:53 Hej Misia!!! Planuje testowac 1 czerwca, ale strasznie sie boje. Raz jestem pewna na 100%, ze zafasolkowalam i czuje objawy a innym razem nic i mam dola. Nie wiem jak z moja tempka bo jeszcze sie na tym nie znam tak dobrze, ale wydaje mi sie, ze jest niska. Sama nie wiem. Co bedzie to bedzie!!! A to moj wykres jakbys chciala zobaczyc: www2.fertilityfriend.com/home/b73ba Pozdrawiam Cie i zycze slonecznego dnia!!!!!!!!!! )) Odpowiedz Link
bufka27 Re: Danik! 26.05.05, 11:23 A ja mam taki wykres: www2.fertilityfriend.com/home/bufi Owulacja ciągle 16dc, 11 faza lutealna od 3 miesięcy, pierwszy cykl starań, @ powinna (niepowinna) przyjść jutro, objawy od tygodnia nudność, pełne piersi i bóle brzucha jak na @. Czekam do poniedziałku z testem jeśli @ nie przyjdzie. Pozdrowienia. Trzymam kciuki za wszystkie dziewczyny Odpowiedz Link
fiamma75 Re: Danik! 26.05.05, 12:24 Hej Danik! Masz ładny cykl, duży skok temp. więc się nie martw. Odpowiedz Link
danik1 Re: Danik! 26.05.05, 13:06 Dzieki Flamma, ale z tym martwieniem to nie takie latwe. Wlasnie cos mnie brzuch @-owo pobolewa. Wiem, ze to za wczesnie, ale i tak juz sie martwie na zapas!!! Pozdrawiam!!!!!!!!! Odpowiedz Link
misia_7 Re: Danik! 26.05.05, 14:06 Hej Danik1 !! Tempką się nie martw, Fiamma ma rację, że był ładny skok. Dzięki za udostępnienie wykresu Baw sie dziś dobrze, bo w końcu Dzień Matki, a ja trzymam kciuki i daj znać 1 czerwca jaki wynik testu! pozdrawiam Cie mocno i życzę miłego dnia! Odpowiedz Link
samanta25 Re: Danik! 27.05.05, 09:41 Dziewczyny nie sugerujcie się temperaturą i wykresami. Są dziewczyny, które miały nijakie wykresy i są w ciąży, tak więc nie przejmujcie się tym tak bardzo U mnie zawsze wykresy są "książkowe" a i tak nic z tego nie ma Danik trzymam kciuki ) Ten spadek w 5 dpo wygląda mi na spadek implantacyjny ) ******** czekam na cud 41 cykl byle do lipca......... www2.fertilityfriend.com/home/samanta Odpowiedz Link
gabinia24 Witam 27.05.05, 23:01 Obejrzałam prawie wszystkie wykresy.swojego nie zrobiłam ale od dawna mierzę tempkę.To już mój 15 cykl starań.Staramy się o drugie dziecko. Mam pytanko do bardziej doświadczonych.Dziś jest 29 dc.Moje cykle są przeważnie 32 dniowe. Tempkę mierzę codziennie o tej smaej porze i od 10 dni utrzymuje się temp.37, Cały czas jest taka sama.Jakie jest prawdopodobieństwo istnienia ciąży? Bardzo dziękuję za odpowiedz A to mój dar z nieba Odpowiedz Link
misia_7 gabinia24 27.05.05, 23:09 witam 10 dni wyższej temperatury to za mało, by tylko na tej podstawie podejrzewać ciążę. Dni podniesionej tempki musi być chociaż 16, a przy 18 jest już duże prawdopodobieństwo. W 21 dni podniesionej tempki możesz być niemal pewna ciąży (dzidzi bije już wtedy serduszko!) cierpliwości! pozdrawiam Odpowiedz Link
gabinia24 Re: gabinia24 27.05.05, 23:13 Bardzo dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam. Jeżeli @ się nie pojawi to test planuję na 1 czerwca.Dam znać jak poszło Odpowiedz Link
martann Re: gabinia24 30.05.05, 08:39 Nooo jak tam kobietki, danik bardzo ładny wykres ale nie zapeszam... u mnie w tym cyklu też tempki takie jakieś niskie ?..? pozdrawiam i trzymam kciuki www2.fertilityfriend.com/home/9903e Odpowiedz Link
danik1 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 30.05.05, 19:08 @ przyszla! No coz zaczynam nowy cykl, 10-ty. Moze ten bedzie szczesliwy!!! www2.fertilityfriend.com/home/b73ba Odpowiedz Link
martann Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 31.05.05, 08:26 U mnie też beznadzieja... tempka spadła , wczoraj śluz zabarwiony także lada chwila @, kurcczę nie wiem czy dać sobie luz przez kilka cykli czy robić dalej badania- teraz następne miały być drożność i wrogość śluzu... już sama nie wiem jestem tym jakoś troszkę zmęczona ... a może to tylko tak przed @ a później znowu nabiorę ochoty na dalsze działania.... a Tobie danik1 życzę żeby następny cykl był szczęśliwy pozdrawiam www2.fertilityfriend.com/home/9903e Odpowiedz Link
gabinia24 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 31.05.05, 21:26 Obiecłąm ,że się odezwę. Dziewczyny nie wytzrymałam i zrobiłam test wczoraj wieczorem. Pojawiły się dwie kreski. Jeszcze do mnie nie dociera. Pozdrwaim gorąco i przesyłam fluidki ************* ************************************ ************************************* *********************************** Odpowiedz Link
mpalka6 Re: Powolne wznoszenie sie temki??? 31.05.05, 07:37 a ja dzisiaj bardzo zla..W poprzednim cyklu mierzylam tempke, wykres ladny, faza lutealna 14 dni, testy owu potwierdzily owu, ale nici z dzidzi. Za to w tym miesiacu kicha wykrek brzydki, robilam testy - kreska testowa ciemniala z dnia na dzien czekalam az sie zrownaja , a tu zupelnie dzisiaj zbladla...dlaczego tak ? jeden miesiac taki a i inny bez owu ? Odpowiedz Link