Dodaj do ulubionych

Nieregularne cykle

03.08.05, 12:13
Wkrótce zaczynamy się starać o bobo. Wiem już jakiepowinnam zrobić badania
przed, ale martwi mnie jedna kwestia. Mam nieregularne miesiączki, z
tendencją do skracania cyklu. Zwykle jest to ok. 24-25 dni, czasem jak dużo
podróżuję albo jestem w stresie to nawet 22-23 dni.
Od roku nie biorę pigułek i nie zabezpieczaliśmy się specjalnie (w dni które
wydawało mi się że są płodnymi - prezerwatywa, w pozostałe nic) i jakoś nie
zaciążyłam.
Czy krótki cykl miesiączkowy może świadczyć o jakiś zaburzeniach które
utrudnią mi zajście w ciążę? Może któraś z was pomimo krótkiego cyklu zaszła
bez problemu. Próbowałam znależ coś na ten temat na forum, ale raczej
większść z dziewczyn z nieregularnym cyklem miała cykle długie.

Pozdrawiam,Kra
Obserwuj wątek
    • p.magdalenka Re: Nieregularne cykle 03.08.05, 12:38
      przy tak krótkich cyklach to nie masz za dużych szans na bobaska. masz zapewnw
      niedomoge lutrealna, czyli skróconą drugą połowę cyklu. i nawet jesli dojdzie
      do zapłodnienia to nie masz szans na zagniezdzenie sie zarodka. Radziłabym
      wybrac sie do gina i ustalic jakiś tok leczenia. masz zapewne niedobory
      hormonalne. musisz zrobić serie badań i wtedy gin zaleci jakies leczenie. głowa
      do góry! pozdrawiam
    • wandana Re: Nieregularne cykle 03.08.05, 12:45
      Ja zawsze miałam cykle ok. 24 dniowe, (średnio 22-25 dni, ale zdarzało się
      nawet 17-18). Miałam tak od zawsze i 10 lat temu zaszłam w ciążę po 4 cyklach
      starań i mam wspaniałego synka. Potem ponad 7 lat pigułek, po których
      odstwieniu cykle na kilka miesięcy się wydłużyły, ale szybko znowu ustaliły się
      na poziomie 24 dni. W kwietniu tego roku zaszłam w ciąże po 10 cyklach prób,
      ale w pierwszym cyklu po ustaleniu i usunięciu przyczyny niepowodzen (zrosnieta
      szyjka). Niestety ciaza obumarla w 10tc, ale z dlugoscia cykli to nie mialo
      zwiazku.
      Najwazniejsza jest druga faza cyklu, jeżeli ma ok. 12-14 dni - jest ok. Ja przy
      cyklach 24 dniowych owu miałam ok. 9-10 dnia, wiec wszystko w porzadku.
      Dlatego sprawdz kiedy masz owu (temperatura, testy itp.) i jesli dlugosc II-iej
      fazy jest zachowana nie martw sie. Tak czy inaczej mozesz pogadac ze swoim
      lekarzem i sprawdzic poziom hormonow.
      Powodzenia.
      • kura28 Re: Nieregularne cykle 03.08.05, 13:11
        Dziękuję za odpowiedzi. Do lekarza i tak się wkrótce wybieram więc na pewno go
        spytam.
        Dodam jeszcze, że moja mama też zawsze miała tendencje do przyśpieszania
        miesiączek w przypadku podróży (zwykle niezależnie od dnia cyklu po 3 dniach od
        wyjazdu dostawała miesiączkę) a jakoś mnie urodziła.
        Przed braniem pigułek miałam bardzo krótkie cykle nawet poniżej 20 dni, po
        pigułkach się wydłużyły i trochę uregulowały. Te wahnięcia do 22 dni teraz
        zdarzają mi się rzadko, mam nadzieję że wszystko będzie ok, ale jak ktoś może
        mi jeszcze coś poradzić albo podzielić się doświadczeniem, to będę wdzięczna
        pozdrawiam, kura

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka