Dodaj do ulubionych

PCOS pierwsze podejscie do IVF - gdzie najlepiej?

10.05.06, 18:57
Obecnie lecze sie w Krakowie, jednak tutaj obawiam sie troche podejścia do
tak poważnego i drogiego zabiegu.
Mam dość cięzkie PCOS, w ogole brak @, ovu, stosunek LH do FSH ok 4.
Stymulacja gonadptropinami na razie bez efektu. Tzn efekt taki, że
najmniejsze dawki powodują wzrastanie duzej liczby pecherzykow ok 25 w rozm
18mm co niestet nie pozwala na dopuszczenie do pekania i ewentualnego
zaplodnienia. Dlatego powoli zaczynam myśleć o in vitro, nie ukrywam że mysle
o Nuvum i nowym IVF/M.
Bede wdzieczna za opinie
Czy w ogóle komuś z takim zaawansowanym PCOS udało sie zajść w ciąże choćby
po in vitro? Ja juz trace nadzieje
Obserwuj wątek
    • h.kunze Re: PCOS pierwsze podejscie do IVF - gdzie najlep 15.05.06, 14:11
      Spytaj lekarza czy nie można wyleczyć twojego PCO klinową resekcją jajników ja
      miałam PCO i przeszłam taką operację po czym doczekałam się dziecka bez leków i
      stymukacji, córka ma dzisiaj 20 miesięcy, też kiedyś nie miałam @ a tetaz mam
      wszysko jak w zegarku. Czy nie za szybko proponują in vitro. Pozdrawiam. Hania
      • mierzejka Re: PCOS pierwsze podejscie do IVF - gdzie najlep 15.05.06, 19:10
        według bardzo wielu lekarzy klinowa resekcja jajników przy pco jest aktualnie
        metodą przestarzałą, jeśli już, to robi się podczas laparoskopii nakłucie
        jajników- kauteryzacja. Jednak wykonanie tego zabiegu przynajmniej na jakiś
        czas ogranicza możliwość robienia In vitro, gdzie potrzebne sa raczej "lite
        jajniki", bez "dziurek".
        Proponuję skontaktuj się z Novum, niech skonsulttują twoj przypapdek na
        podstawie dotychczasowych badan, czy byłabyś zakwalifikowana do IVM lub czy
        doradzą ci laparoskopię z kauteryzacją. Myśle, że można do nich wysłać maila.
        • mila_do_nieba Re: PCOS pierwsze podejscie do IVF - gdzie najlep 15.05.06, 22:05
          Co do laparoskopii, mam wątpliwosci bo to po pierwsze zabieg w pełnej narkozie
          i niesie za sobą ryzyko zrostów i wyczerpywanie (szybsze) rezerwy jajnkowej. Po
          drugie skutecznosc laparo porównuje sie do działania gonadotropin, a w moim
          przypadku też kiepsko, bo reaguje za bardzo w drugą strone. Spróbuje jeszcze
          jeden cykl z mniejsza dawką (mam brać tylko 2 zastrzyki w 6 i 8 dc) i zobaczymy
          co sie bedzie działo.
          Do Novum juz pisałam, przedstawiłam sytuacje w jakiej jestem, niestety odpisano
          mi że trzeba umowic sie na wstepną wizytę i że nie udzielają porad
          elektronicznie. Mam zamiar sie zapisać, ale tylu tam lekarzy i nie wiem do kogo
          sie zapisać, kto byłby najbardziej doświadczony w prowadzeniu przypadków z
          PCOS. Bede wdzieczna za info wink
        • mila_do_nieba Mierzejka :-) 15.05.06, 22:09
          Mierzejka, wiem że Tobie sie udało to nowe IVM. Gratuluje serdecznie smile)) Czy
          mogłabyś, jeśli wolisz na priva opisać co nie co odnosnei Twoje historii
          leczenia, jak długo sie starałaś i po jakim czasie zdecydowałaś sie na tą nową
          metodę. Czy próbowałaś zwyklego IVF? Ja sie strasznei miotam, nie wiem czy
          cierpliwie przechodizć kolejne etapy leczenia czyli szprycować sie dalej
          gonadotropinami czy myslec o laprao czy moze od razu o IVF. Będę wdzieczna za
          radę doświadczonej koleżanki...
          Jak przebiega ciąża?
          • mierzejka Re: Mierzejka :-) 16.05.06, 16:11
            napisze na priva
        • h.kunze Re: PCOS pierwsze podejscie do IVF - gdzie najlep 17.05.06, 01:38
          Ja myślę że wg tych lekarzy którzy czerpią materialne korzyści z ddługotrwałego
          leczenia pacjentek w prywatnych klinikach też to przechodziłam. I faktycznie
          tam twierdzili że operacja jest metodą przestarzałą. Ja np. wiem że
          laparoskopia przynosi krótkotrwałe efekty. W Poznaniu w klinice na Polnej takie
          operacje przeprowadza pani profesor Alina Warenik Szymankiewicz z dużym
          powodzeniem tak jak u mnie mam dziecko, i regularne cykle. Pozdrawiam nie chcę
          tu nikogo denerwować.
          • iwa2000 Re: PCOS pierwsze podejscie do IVF - gdzie najlep 17.05.06, 20:23
            Chciałam powiedzieć,że pracuję z koleżanką która po klinowej resekcji jajników
            w klinice na Polnej,w Poznaniu-ma 2 dzieci.Walczyła wiele lat z cyklami
            bezowulacyjnymi.Też u prof. Warenik.
        • mila_do_nieba Mierzejka odbierz maila prosze ... 31.05.06, 21:05
    • kuba4u Re: PCOS pierwsze podejscie do IVF - gdzie najlep 14.06.06, 17:26
      polecam Macieżyństwo w Krakowie, mamy teraz z żoną michałkasmile więcej chyba nie
      musze dodawać!!!!! no i cena mnie bardzo ucieszyła (przynajmniej połowe z tego
      co w innych klinikach!!! hehehe!

pozdrawiam
      • Gość: aurita Re: PCOS pierwsze podejscie do IVF - gdzie najlep IP: 212.87.0.* 21.06.06, 12:51
        dziecko miales na promocji "hehe"?

sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka