Dodaj do ulubionych

dieta dla starających się

08.12.06, 20:49
Trafiłam przed chwilą na jakieś forum, gdzie poruszana była ta kwestia.
Trochę mnie zaskoczyły info : że sery pleśniowe, surowe mięso i jaj już
słyszałam że szkodzą..Ale mięta ,jajko na miękko - zmiarzeałam sobie
zaserwować jutro właśnie, herbata malinowa ?
Wiecie coś ? Bo już sam anie wiem czym się żywić, a chcialabym zdrowo..
Obserwuj wątek
    • chestnutflower Re: dieta dla starających się 08.12.06, 21:19
      Wydaje mi sie ze dieta dla starajacych sie to nie to samo co dieta dla bedacych
      juz w ciazy,kiedy faktycznie lepiej jest unikac pewnych produktow. Jestem
      wegetarianka wiec codziennie jem duzo warzyw,teraz szczegolnie z uwzglednieniem
      tych,w ktorych wystepuje duzo kwasu foliowego a wiec np.brukselke na parze,ktora
      zreszta i tak bardzo lubiesmile Najlepiej jesc roznorodnie i jak najmniej
      przetworzona zywnosc,co dla mnie jest raczej sposobem na zdrowe zycie stad nie
      widze zbytnio roznicy w tym jak odzywiam sie teraz,starajac o dziecko.
      Oboje z mezem zajadamy sie tez pestkami z dyni(cynk)i orzechami w ogole. Jemy
      duzo owocow,takze suszonych,w ktore zawieraja m.in duza ilosc wapnia. Nie
      przestrzegam zadnej konkretnej diety,odzywiam sie zdrowo bez zadnych wiekszych
      wyrzeczen i tortur. Z aptetytem zjadam brokuly i pozwalam sobie na kawalek
      gorzkiej czekolady bogatej w zelazosmile
      • verka77 Re: dieta dla starających się 08.12.06, 22:37
        dzięki za info, ale co z tą miętą i hernata malinową ?
        bzrmi nieprawdopodobnie - że miałyby szkodzić, a ja lubie obie i pijam
        sporo..odłożyć ??
        • chestnutflower Re: dieta dla starających się 08.12.06, 22:44
          verka77 napisała:

> dzięki za info, ale co z tą miętą i hernata malinową ?
          > bzrmi nieprawdopodobnie - że miałyby szkodzić, a ja lubie obie i pijam
          > sporo..odłożyć ??

Sadzac po obecnosci na forum jestes chyba ciagle starajaca sie. Nie sadze zeby
          jakas herbatka mogla zaszkodzic staraniom. Rowniez pijam miete i nie
          przeczytalam dotad zadnego zwiazku pomiedzy jej piciem a zajsciem w
          ciaze.Pozdrawiamsmile
    • ajlii Re: dieta dla starających się 10.12.06, 10:41
      Sery pleśniowe - to panika bez powodu. W Polsce wszystkie są wykonywane z mleka pasteryzowanego, wiec bezpieczne. W innych krajach - z mleka surowego, wiec jest pewne ryzyko zakażenia listeriozą.
      Surowe mięso - duuuuże zagrożenie toksoplazmozą i paroma innymi świnstwami. Ponadto przyrządzanie mięsa - surowe na deseczce do krojenia, a potem na tym warzywka... brrrr
      Jajka - bez sensu sad To świetne źródło witamin z grupy B i aminokwasów. Oczywiście nie surowe - salmonella! - także w kremach, lodach, domowych majonezach. No i jajecznicy w żywieniu zbiorowym. W domku można sobie ładnie ją dosmażyć, na wieeeelkich patelniach częśc jajek nie ma szans dostać się do gorącego metalu. A salmonella baaardzo lubi takie ciepełko... byle nie za wysoką temperaturę wink
      Maliny - zawierają pochodne aspiryny. Tylko żeby odczuć ich działania trzeba by zjeść naraz kilkanaście kilogramów! Nieuzasadniona panika wink
      Mięta - nie mam pojęcia co mogłoby szkodzić...

Warto zwrócić uwagę na takie rzeczy jak surowe mleko, serek do "wiejskiej baby". Może i bez konserwantów, ale z dużą ilością bakteri. Smacznego smile
      Ja wogóle nie jestem zwolenniczką mleka - także tej brei z kartonów - ale to moje indywidualne przekonania. Jak dla mnie słodkie mleko zaśluzowuje organizm, strawne jest dopiero zakwaszone. Ale powtarzam - to moje własne przekonanie!

Wszelkie herbatki ziołowe i owocowe są super, ale nie kiedy pije się którąś z mieszanek poprawiających płodność. Działanie ziół jest niedoprzewidzenia w tym momencie - herbatka może upośledzić działanie mieszanki, lub je zmienić. Oczywiście nie jedna na jakiś czas! Nie dajmy się zwiariować smile

Pozdrawiam smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka