kate9 06.05.07, 19:11 Czy lot samolotem (ok 2,5 godz)w bardzo wczesnej ciazy (ok.1-1,5 tydzien po zaplodnieniu,o ile do niego dojdzie oczywiscie))jest niebezpieczny??Bede wdzieczna za odpowiedz Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wiosenka1 Re: lot samolotem a wczesna ciaza 06.05.07, 20:26 jest niebezpieczny dla kobiet w wysokiej ciazy, ale nie dla fasolki, bez obaw Odpowiedz Link
lidek0 Re: lot samolotem a wczesna ciaza 12.05.07, 12:09 Tak sie składa, że mam koleżankę, ktora poroniła wczesną ciąże po locie samolotem. Oczywiście nie do końca wiadomo czy to to, ale w kolejnej nie latała. Ja wychodzę, z założenia, że jezeli o ciąży się wie to na każdym etapie latać się nie powinno bo ryzyko istnieje zawsze. Odpowiedz Link
kasia2705 Re: lot samolotem a wczesna ciaza 13.05.07, 10:51 Bez przesady! Ja latalam wielokrotnie, po kilka ale i po kilkanascie godzin ( z przesiadkami ponad dobe) i synek zdrowy. Jezeli ciaza nie jest zagrozona to mozna latac do osmego miesiaca bez problemow. Ciaza to nie choroba, nie mozna sie zamknac w domu i rezygnowac z normalnego zycia, bo "a nuz sie cos wydazy". Milej podrozy Odpowiedz Link
lidek0 Re: lot samolotem a wczesna ciaza 13.05.07, 14:54 Ciąża to nie choroba, ale na tyle odmienny stan, że warto uważać co się robi. Miałaś szczęście, nic Ci się nie stało, tylko nie wiem czy to samo poradziłabyś kobietom, które po locie straciły fasolki. W końcu w samolocie są przeciążenia a ciąża to nic innego jak worek z płynem /oczywiście nie ma samym początku/. Na dużych wysokościach jeżeli coś będzie się dziło nikt Ci nie pomoże. Moja ginka odradza latanie nawet w księżkowej ciąży ze względu na te przeciążenia. Odpowiedz Link
kasia2705 Re: lot samolotem a wczesna ciaza 13.05.07, 15:40 Wciaz uwazam, ze to iz nic mi sie nie stalo w zwiazku z lataniem nie ma zadnego zwiazku ze szczesciem lub jego brakiem, latanie nie jest bowiem szkodliwe jesli jestesmy zdrowi. Niektore kobiety ronia po lotach, nie znaczy to jednak, ze utrzymalyby ciaze gdyby nie wsiadly do samolotu. Odsetek ronien w pierwszym trymestrze jest dosc wysoki, potem spada, ale nie do zera, a fakt iz ktos wczesniej siedzial w samolocie badz nie, nie ma tu znaczenia. Oczywiscie kazdy sam podejmuje decyzje, nie mam najmniejszego zamiaru nikogo krytykowac pozdrawiam kasia Odpowiedz Link
ciocia_ala Re: lot samolotem a wczesna ciaza 12.05.07, 18:52 To ty jeszcze nie polecialas?? Juz sie o to pytalas na CiP forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=585&w=61907878&a=61907878 Odpowiedz Link
aanetkaw74 Re: lot samolotem a wczesna ciaza 13.05.07, 21:21 dziewczyny każda inaczej podchodzi do ciąży i każda musi sama podjąć decyzję, no chyba że jest coś nie tak i lekarz nie pozwala. nie ma udowodnionych badań pokazujących wypływ zmiany ciśnień na ciążę, wiadomo tak z laickiego punktu widzenia że ciąża chyba rozwija się najlepiej na ziemi : ) oczywiście czasmi trzeba gdzieś pojechać i pojawia się kwestia wyboru, ja mam z kolei czwartą ciążę a nie posiadam maleństwa dlatego nie wciągnięto by mnie końmi do samolotu, ale wiem że zupełnie inaczej podchodziłam do tego typu rzeczy w trakice pierwszej. a tak z innej beczki lekarze czasami uważają że amian ciśnień jest szkodliwa i te wszystkie przeciązenia, poza tym pozostae wersja zakrzepicy, to już\chyb lepiejpodróżowac dziewczynom w ciąży z podejrzeniem zespołu antyfosfo bo zażywają acard i clexane. ojej ale nmędziłam reasumując : ) uważam że w jakiś sposób jednak zwiększa się ryzyko że coś sę stanie pozdrawiam dziewuszki a Odpowiedz Link
a30 Re: lot samolotem a wczesna ciaza 14.05.07, 10:49 Niektorzy twierdza, ze nie ma przeciwwskazan, ale ja zaszlam w ciaze miesiac wczesniej niz planowalam i lekarka odradzila mi lot, mimo ze juz mialam bilet kupiony (do tej pory troche mi szkoda tego wyjazdu do Argentyny). Jednak moja ciaza byla od poczatku pod szczegolnym nadzorem, bo pierwsza skonczyla sie w 8 tygodniu. Wszyscy mowia, ze nic sie nie dzieje, mozna latac nawet w osmym miesiacu, ale tak naprawde, to lot jest najbardziej niebezpieczny wlasnie we wczesnej ciazy, kiedy komorki dziela sie intensywnie i moze dojsc do bledow, a dawka szkodliwego promieniowania jaka otrzymujemy latajac jest podobno bardzo duza. moi znajomi zrezygnowali z podrozy poslubnej, bo sie przed slubem okazalo, ze beda rodzicami. Mysle, ze warto zrezygnowac, choc sama wiem ze czasem troche szkoda Odpowiedz Link