florrina 09.07.07, 20:48 Czym się różnią? Czy któryś jest bardziej preferowany? Pozdrawiam Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mentafolia Re: beta HCG a całkowite HCG 09.07.07, 21:02 Beta jest podjednostką HCG i to właśnie jej poziom rośnie jeśli jest ciąża. Oznaczanie samego HCG,jesli chcesz potwierdzić ciążę,nie ma sensu. Odpowiedz Link
mjulka Re: beta HCG a całkowite HCG 09.07.07, 21:59 Ha! Mentafolia, ja też tak sądziłam i w Novum mnie wyprowadzili z błędu. Tam nie robia bety! tylko całkowite właśnie hcg - ilościowo. Wynik masz precyzyjny jak przy becie, więc już nie wiem na czym polega różnica Odpowiedz Link
mentafolia Re: beta HCG a całkowite HCG 09.07.07, 22:48 HCG składa się z dwóch podjednostek - alfa i beta. Beta jest charakterystyczna i ma niepowtarzalną budowę,natmiast alfa swoją budową przypomina inne hormony -TSH i FSH,które fałszywie moga podwyższyć jej poziom. Dlatego chcąc potwierdzić ciążę oznacza się poziom betaHCG,którego nie moga zafałszować inne hormony. Chodzi oczywista o bardzo wczesną ciążę,potem poziom obu hormonów jest na tyle wysoki,że nie ma znaczenia podobieństwo do FSH i innych jemu podobnych. Odpowiedz Link