bushko 11.05.08, 22:03 Macie jakies sprawdzone przepisy, ulubione dania, sałatki...? Piszcie w tytule co, będzie łatwiej znaleźć... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dabrowianka21 Re: Coś na ząb... 12.05.08, 10:52 Hej hej! Kurcze ale fajny pomysł z tym forum. Mi już sie podoba Dobra to sprawdzony przepis na tort śmietanowy: Kupuje sie gotowy biszkopt z piekarni (nie z superkaretu - zeby miał termin wartości kilka dni a nie tygodni Ciacha sie go na 3 cześci. Kazdy spód smaruje sie drzemem wisniowym z kawałkami owocó (żeby był gęsty, nie lejący sie) Na wisienki kładzie się ubitą śmietanę kremówkę (koniecznie musi wcześniej postrac w lodówce bo sie nie ubije). Tak sie przekłada i boki też smaruje sie ubitą kremówka. Na wierzch kilka wisienek czy cos innego. Dla mnie bomba i szybko sie robi. Taki express Pozdrawiam, Odpowiedz Link
martucha90 fasola szparagowa 12.05.08, 13:32 Ugotować dużo, zjeść. W sezonie mogłabym codziennie Minus taki, że dużo ogonków do skubania i długo się gotuje. Odpowiedz Link
mjulka fasola szparagowa (2) 12.05.08, 14:23 zimą wykorzystuję mrożonki w osolonej wodzie gotuję zieloną fasolkę szparagową, do ugotowanej i odcedzonej dorzucam 2 ząbki czosnku drobno pokrojone i zalewam oliwą. Mieszam i odstawiam do lodówki. Oziębiona jest pycha!!!!! Odpowiedz Link
piekielna_owca ocze gotowanie 13.05.08, 19:33 w koncu miejsce na moje przepisy ) ZAPIEKANKI WŁOSKIE Potrzebne : pieczywo, najlepiej domowe ale jak nie ma to świeżutkie bułki prostokątne typu ciabata (przynajmniej tak u mnie w sklepie się nazywają) w razie braku może być zwykła bułka paryska , jakieś mięsko ja lubię szynkę parmeńską ale może być inna wyrazista w smaku wędlinka (polędwica odpada bo ma mało wyraźny smak) , bekon lub boczek wędzony, ser żółty ja używam ementaler albo morski i ser mozzarella , czosnek ok. 2 ząbków , zioła najlepiej świeże ale jak nie ma to mogą być z torebki bazylia rozmaryn tymianek, i przyprawy sól i pieprz ja używam i polecam „pikantna mieszanka pieprzów kolorowych” kotany, oliwa z oliwek I orzechy wybierzcie te które najbardziej lubicie ja biorę pistacje i włoskie, oliwki. Poza ta podstawa można dorzucić wszystko co się lubi całkiem nieżle komponuje się parmezan czasem po upieczeniu dopycham sałatą lodową J Co i jak? Bułki trzeba rozkroić i trochę miąższ ugnieść ręcyma czosnek zetrzeć na najdrobniejszej tarce i porządnie natrzeć jedną stronę bułki (tą, która ma być spodem) bułki włożyć na 5 min do gorącego piekarnika żeby lekko złapały kolor oliwki (ok. 4 na każdą bulkę) posiekać i orzechy też orzechów tyle żeby po połączeniu oliwek z półtorej łyżki mniej więcej oliwy i dodaniu orzechów powstała papka dodajemy do niej jeszcze zioła najwięcej bazylii i po szczypcie tymianku i rozmarynu trzeba zdegustować i jeśli orzeszki nie były słone to lekko dosolić. Papkę nakładamy na bulkę, ale tylko na spód potem dajemy wędlinkę i podsmażony bekon i duuuużo sera żółtego i mozzarella i zapiekamy. Ale czapeczki, czyli górną część bułek wyjmujemy jak tylko się zrumienią i odkładamy na bok. W tym czasie pomidorki świeże parzymy obieramy ze skórki i ścieramy na tarce do miseczki dodajemy do nich zioła i pieprz żeby było lekko pikantne i łyżeczkę oliwy z oliwek można dorzucić oliwki jak ktoś je bardzo lubi i mieszamy całość. Jak tylko serek się stopi wyciągamy z piekarnika przykrywamy czapeczką nabijamy wykałaczkę z oliwką i od razu serwujemy . Je się tak jak się chce ja gryzę bułę i łyżeczka pomidora mój małż nakłada pomidora do buły KURCZAK Z MAKARONEM Potrzebne pierś z kurczaka, makaron ja wybieram spaghetti ale żeby było bardziej po chińsku można wziąć ten taki ryżowy przeźroczysty, orzechy pistacjowe i ziemne, przyprawy pieprz pikantny, sól, sos sojowy a najlepiej sojowo grzybowy, bulion najlepiej domowy mocny wywar z warzyw i grzybów, ale nie solony najszybciej wziąć mały garnek napchać tam warzyw ile wlezie i kawałek jakiejś kości dla smaku dorzucić pół garści grzybów i gotować na malutkim ogniu żeby pyrkotało w czasie robienia kurczaka)!! Jak nie da rady to z kostki knorra na szklankę wrzątku pół kostki rosołowej i pół grzybowej wymieszać, ale wtedy gorszy smak ma. Czosnek i mód pszczeli ważne żeby był prawdziwy miód a nie sztuczny bo się skiśnie i h** będzie Jak? kuraka kroimy dość drobno osypujemy delikatnie przyprawą do kurczaka jak macie słoną to tylko tak aby aby mocno pieprzymy można się pokusić o posypanie chili jak ktoś odważne podniebienie ma czosnka siekamy w malutką kosteczkę kuraka w miskę do niego czosnek odrobinkę oliwy z oliwek albo oleju sezamowego ale dosłownie łyżeczkę i międlimy rękoma porządnie to co się do łapek przylepi wrzucamy z powrotem do miski. Makaron oczywiście się robi w garnku na kuchni kuraka zakryć od góry talerzykiem i niech się maceruje orzeszki pokroić nie za drobno i wrzucić na patelnie podprażać przez 2-3 minuty i dosypać im łyżeczkę cukru jak cukier się zacznie topić dodać łyżkę – dwie miodu i zdjąć z ognia odstawić. W garnuszku kurczaka porządnie zasmażyć jak ma mało tłuszczu można dolać jeszcze oliwy z oliwek jak będzie usmażony wlewamy bulion po szklance na osobę a potem lejemy sos sojowy, ale nie powiem wam ile bo ja to na smak robię wiec trzeba próbować żeby nie było za słone odrobinę wrzącego buliony w którym urzęduje kurak odlewamy do miseczki i mieszamy z 2 łyżeczkami mąki pszennej i szczypta zemnaczanej ale ta ziemniaczana to wcale nie musi być no i mieszamy to sobie żeby dobrze się połączyło na koniec orzechy ze słodkością wrzucamy do zupki i mieszamy żeby się łanie połączyło próbujemy czy nie dać jeszcze sosu sojowego. Makaron do miseczek zalewamy zupką i jemy Odpowiedz Link
mjulka Re: Coś na ząb... 20.05.08, 20:23 coś nam wątek kulinarny podupada, więc pcham pod górę czy wszystkie jesteście tak, jak ja staraniami zajęte, że brak Wam już czasu na gotowanie? Odpowiedz Link
szczesliwiec Eeee tam podupada... 20.05.08, 23:38 Co Ty Mjulka piszesz? Watek cały czas się rozwija tylko lata po wielu postach.Tu groszek tu fasolka - w różnym wykonaniu.Kazda z Was ma inny przepis na groszka, taki sam ale inny. Odpowiedz Link
dabrowianka21 ratuję :) 27.05.08, 16:57 Hej! Jedzonko to cos co bardzo lubie Ostatnio szaleje za świeżym łososiem. Polecam zawinąc szczelnie folia aluminiowa razem z plastrami cebuli i pomidora. Do tego koniecznie rozmaryn i sól ziołowa. Rewalacja No i do tego ziemniaki pieczone w folii (umyte wczesniej, w skórce i szczelnie zawiniente folią). Jedno i frugie robi sie conajmiej godzinę w piekarkiku. Ale jak już bedzie gotowe, to palce lisać. Pozdrawiam wszystkich obżarciuchów Odpowiedz Link
zosienta Re: ratuję :) 28.05.08, 09:58 dabrowianka21, No wiesz? W piekarniku? Przy takiej pogodzie? Weekend ma być słoneczny i gorący. Łosoś niczego sobie. Grill oczywiście!!!!! A ja marzę o krewetkach z chili, oliwą, cytryną i czosnkiem. Można zawijać albo nabić szaszłyki z pieczarkami, papryką, czebulką. Miniam, mniam ... Odpowiedz Link
dabrowianka21 Re: ratuję :) 28.05.08, 10:01 no fakt, czas na grilla. A ja przepadam za szaszłykami z pieczarkami, papryką, cebulką i kiełbaską Może zrobię małego grilla na balkonie, sąsiedzi padna od zapachów Pozdrawiam Odpowiedz Link
mjulka Re: ratuję :) 28.05.08, 10:58 aleście mi smaka narobiły jutro na stół łosoś w pomidorach wjeżdża Odpowiedz Link
dabrowianka21 Re: ratuję :) 28.05.08, 11:54 hej hej! mjulka ale świeży łosoś, nie mrozony. Zupełnie inaczej smakuje. Byłam ostatnio w restauracji greckiej i zamówiłam łososia pieczonego, zawiniętego w liście winogron. Odjazd. Tylko z kad wziąść liście winogron ... Pozdrawiam starającyh sie lakomczuchów Odpowiedz Link
mjulka Re: ratuję :) 29.05.08, 14:44 sądzę, że u nas w kraju to łatwiej liście winogron (gdzieś widziałam!!, ale zastrzel mnie, gdzie to nie pamiętam))namierzyć niż świeżą (nie mrożoną) rybę....niestety Odpowiedz Link
dabrowianka21 Re: ratuję :) 30.05.08, 14:41 hej hej! nad morzem troche latwiej ze świeżymi rybami Jeszcze sie zastanawiam nad kupienien parowaru. Podobno fajna sprawa. Dla starajacyh sie super, bo zdrowe a jak sie uda to dla maluszków mozna gotowac.Tylko troche kosztuje, chyba 300 PLN. A ja teraz polecam truskawki najadam sie na maxa, póki są W czerwcu maliny )) Odpowiedz Link
bushko Pieczywo czosnkowe... 30.05.08, 20:01 Błagam piszcie w tytule na co jest przepis bo się tutaj pogubimy... Pieczywo czosnkowe chyba każdy lubi i wie jak zrobić... jest kilka możliwości. Właśnie zamierzam wypróbować ten: Kromki chleba potrzeć przekrojonym ząbkiem czosnku i do piekarnika....na parę minut... Kiedyś robiłam nieco inaczej: Chleb lub bułka, posmarowane masłem, posypane czosnkiem (świeżym lub suszonym) na wierzch plasterek sera i do piekarnika, aż ser się roztopi... Zamiast zwykłego masła można masło ziołowe, albo czosnkowe .... pychota.... To ja tak w ramach nakręcania się, pieczywo czosnkowe tak, ale ogórki małosolne mnie odrzucają)) Bushko... Odpowiedz Link
uccellino Ja się dziś realizuję w kuchni :-)) 19.06.08, 21:58 Wszystko z przewagą warzyw, z myślą o plemnikach )) Była już mieszanka warzywna z patelni, teraz w parowarze dochodzi fasolka szparagowa, a na kuchence zupa z cukinii i papryki dla mężulka na jutro ) Do zupy wrzuciłam trochę lewego korzenia ) Odpowiedz Link
uccellino Przy okazji zapchałam młynek... 19.06.08, 22:06 ...(mamy do niego jakąś felerną rurę, ktora się czasem korkuje przy większym przerobie) i mężulek, który miał cały wieczór recenzować prace licencjackie, musiał nurkowac pod zlew i demontowac maszynerię ;-(( Doktor nauk robi za polskiego hydraulika ) Odpowiedz Link
justmaga Re: Ja się dziś realizuję w kuchni :-)) 19.06.08, 22:13 a coz to lewy kozren bo mi sie kojarzy.. Odpowiedz Link
uccellino Re: Ja się dziś realizuję w kuchni :-)) 19.06.08, 22:19 > a coz to lewy kozren bo mi sie kojarzy.. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=54221&w=80600378&a=81041613 Odpowiedz Link
uccellino Musaka 13.07.08, 22:52 kobieta.gazeta.pl/wysokie-obcasy/1,53667,4612256.html Grzecznie tu wklejam, żeby nie zaginęło w wątku dziennym ) Odpowiedz Link
dabrowianka21 rogaliki z czekolada :) 14.07.08, 16:17 gotowe ciasto francuskie mrożone + czekolada. Wytarczy rozmrocic ciasto - zeby nie pękało. Pociąc na trójkąty, wsadzić czekolade do środka i zawinąć Piecze sie w piekarniku az sie zarumieni Odpowiedz Link
uccellino Barszcz biały 25.08.08, 10:30 Ponieważ nie mogę teraz nic torebkowego, a naszła mnie ochota na barszcz biały, to pierwszy raz w życiu przygotowuje prawdziwy zakwas ))) Szkoda, że się kisi 2-3 dni, wczoraj rano wstawiony, to barszcz bedzie chyba dopiero jutro... Odpowiedz Link