nowi-jka 04.08.10, 09:08 Panie ekspert od pogody prosze o prognoze sprawdzalna na najblizsze 4 dni od jutra dla Tatr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wazelina2005 Re: w imieniu rumcajsa odpowiadam 04.08.10, 09:24 Albo bedzie slonce albo beda chmury. Jak beda chmury to albo bedzie padal deszcz albo nie bedzie. Wiatr moze byc ale nie musi. Temperatura jakas bedzie. Bardziej szczeglowo opisze pogode na nablizsze cztery dni od jutra za piec dni. Na pewno bedzie dokladna, heeej. Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs.68 Re: w imieniu rumcajsa odpowiadam 04.08.10, 13:31 Wazelina2005, Ty jednak musisz być tym złośliwym trollem, znanym na całym portalu. Musiałeś się przypałętać również tutaj? Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs.68 Do nowi-jki 04.08.10, 13:19 nowi-jka napisała: > Panie ekspert od pogody... Nie uważam się za "eksperta od pogody" (nie jestem meteorologiem), co najwyżej za osobę potrafiącą korzystać z internetowych serwisów pogodowych. Ty, jak widzę, nie potrafisz tego, mimo że jeździsz w Tatry? >...prosze o prognoze sprawdzalna na najblizsze 4 > dni od jutra dla Tatr Proszę bardzo. Już wiesz, jaka będzie pogoda w najbliższych dniach w Tatrach? Odpowiedz Link Zgłoś
hankam Re: Do nowi-jki 04.08.10, 19:53 Proszę bardzo - weatheronline. To jest prognoza dla Zakopanego. W gorach pogoda może być calkiem inna... Dość wiarygodną pogodę to można stworzyć dla morza, a najbardziej wiarygodną dla pustyni. Odpowiedz Link Zgłoś
nowi-jka Re: Do nowi-jki 09.08.10, 13:06 no nie potrafie i dlatego o pomoc do kogos kto potrafi sie zwróciłam tyle piszesz o swoich umiejetnosciach w jednym z watków a teraz tylko link, eh Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: Do nowi-jki 09.08.10, 14:00 no bo wiesz nowi-jko... nie sztuka zalinkować, sztuką jest wiedzieć. Ja na ten przykład ani nie wiem ani przewidzieć nie potrafię... liczę tylko, że mnie nie zmrozi i nie zasypie śniegiem aczkolwiek czort jeden wie... jak zagrzmi i zgradzi to zimno na bank będzie... Ale napewno!!! - umiejętność rozumienia przepowiedni to skarb prawdziwy! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs.68 Re: Do nowi-jki 09.08.10, 15:07 nowi-jka napisała: > no nie potrafie i dlatego o pomoc do kogos kto potrafi sie zwróciłam > tyle piszesz o swoich umiejetnosciach w jednym z watków a teraz tylko > link, eh Ale co ja Ci poradzę, że Ty nie potrafisz zrozumieć prostej prognozy pogody, mimo że kilka osób zalinkowało Ci różne serwisy pogodowe? Jedyne co Ci mogę poradzić, to się przeszkolić z takich zagadnień, jak niż, wyż, front atmosferyczny, zachmurzenie, mapa Europy itp., a dopiero później wyruszać w Tatry. Albo słuchać weekendy, ona wie wszystko najlepiej, nawet w prognozie wszystko Ci słownie wytłumaczyła, a poza tym najlepiej z nas wszystkich rozumie, co to jest odpowiedzialność za słowo... P.S. Cieszę się, że tak doceniasz moje umiejętności, ale to naprawdę nic nadzwyczajnego. Odpowiedz Link Zgłoś
to.ja.kas Re: Do nowi-jki 09.08.10, 15:14 jak nic nadzwyczajnego to dlaczego nie podzielisz się tą wiedzą? Może dlatego, że Twoje przepowiednie sa tak samo prawdopodobne jak przepowiednie nasze maluczkich. Wstydu Waść se oszczędź albo po prostu podaj rzetelną i sprawdzalną prognozę pogody. Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs.68 Re: Do nowi-jki 09.08.10, 16:59 to.ja.kas napisała: > jak nic nadzwyczajnego to dlaczego nie podzielisz się tą wiedzą? No przecież się podzieliłem. Podałem najlepszą prognozę, jaką znam. A inni zalinkowali inne serwisy. Oj, znowu coś niedokładnie czytasz cudze posty, albo zwyczajnie szukasz guza. A jaką prognozę Ty byś polecała, maluczka? Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs.68 Re: Do nowi-jki 19.08.10, 22:53 A jakby komuś prognoza pogody w postaci graficznej nie wystarczyła, polecam bardzo przemawiający do wyobraźni, słowny komentarz synoptyka, który przytaczam w całości: Pierwszy pocałunek jesieni złożony wczoraj mamy już za sobą. Przyniosła go druga fala chłodnego powietrza polarnego docierająca do nas krótką drogą wiodącą od Morza Północnego, po południowych obrzeżach płytkiego ośrodka niżowego znajdującego się w rejonie Jutlandii. Dzisiejszy dzień pod tym względem niewiele będzie się różnił od wczorajszego, albowiem wciąż nad naszym krajem, przemieszczać się będą od zachodu na wschód, resztki zachmurzenia związanego z wypełnionym już niżem nad Holandią, przynoszące opady deszczu o charakterze przelotnym oraz miejscami burze. Zdecydowana poprawa nastąpi dopiero w piątek, za sprawą rozbudowującego się od południa klina wyżu znad Czech, a więc ulokowanego bardzo blisko Polski. To chłodne, a zatem ciężkie powietrze, podczas osiadania osuszy środkową troposferę oraz mocno ograniczy konwekcję, która utrzymywać się będzie tylko w warstwie granicznej. Zwiększy się dopływ ciepła od słońca i coraz mniej będzie go zużywane na wyparowanie wilgoci z podłoża. Zaistnieją dogodne warunki do stałego wzrostu temperatury, zwłaszcza w miarę przesuwania się wyżu na wschód, co spowoduje zmianę kierunku napływu na południowo zachodni i znów trzeba będzie się liczyć z obecnością gorącego powietrza, ale na niezbyt długi czas. Nad europejskim obszarem synoptycznym dokonuje się zasadnicza przebudowa pola barycznego, która przyniosła już w naszym kraju wymianę powietrza gorącego na chłodne, powodując obniżenie się temperatury grubo o ponad dziesięć stopni. W miejscu gdzie przez długi czas utrzymywało się wysokie ciśnienie, zatrzymał się niepozornie wyglądający niż wędrujący znad Morza Norweskiego, który w swojej tylnej części zaciągał z dalekiej północy zimne powietrze, a po swojej wschodniej stronie, transportował na północ gorące powietrze z południa. Narastający kontrast termiczny po obu stronach głównego frontu atmosferycznego oddzielającego te dwie masy powietrza, był przyczyną formowania się na nim kolejnych zaburzeń z bardzo mocno rozbudowanymi super komórkami konwekcyjnymi, kumulującymi w sobie nie tylko olbrzymie ilości wody, ale także ogromną energię, która podczas jej rozładowywania wyrządzała olbrzymie szkody. Kolejne płytkie niże generujące się na froncie, przemieszczając się na północ, do dostaniu się w orbitę wspomnianego niżu zasilały go ciepłem i wilgocią powodując jego rozkręcanie się w środkowej troposferze. To ten rozwijający się wir wreszcie doprowadził do zmiany przepływu powietrza z południowego na zachodni., kończąc w ten sposób wpływ gorącego powietrza na przebieg zjawisk pogodowych. Życzę miłej lektury i sukcesów w przewidywaniu zjawisk pogodowych, nie tylko podczas nadchodzącego weekendu. Jak to mówią meteorolodzy, nieważne, czy pogoda będzie ładna czy brzydka, ważne tylko, żeby się sprawdziła ;). Odpowiedz Link Zgłoś
weekenda Re: do rumcajsa 06.08.10, 10:37 "Zdaniem niektórych synoptyków, w sierpniu pogoda ma się nieco poprawić. Niestety znów mają się pojawić ekstremalne zjawiska pogodowe. Czekają nas ulewne deszcze i lodowaty wiatr a także pojawiające się miejscowo trąby powietrzne. Temperatura powietrza będzie niewysoka, tylko przez parę dni termometry pokażą +25 stopni" ;) Odpowiedz Link Zgłoś
rumcajs.68 Już wiem, kto jest pogodynką na portalu interia.pl 06.08.10, 13:47 weekenda napisała: > "Zdaniem niektórych synoptyków..." A jednak nie pomyliłem się, pisząc, że ktoś tu ma problem z rozumieniem prognoz pogody (warto porównać powyższą "prognozę" z przedostatnim akapitem tego tekstu). Odpowiedz Link Zgłoś