Dodaj do ulubionych

Pomysl na leniwy ranek

29.09.11, 11:43
Jesli nie chce ci sie isc do pracy i masz wolne trzy godziny, to dobrym pomyslem moze byc spacer na poludniowy szczyt Aragac ;-)Wlasnie wrocilem ze szczytu (3879. Wyszedlem o 8, z powrotem bylem o 11. Widoki fantastyczne: blekitne niebo, kilka obloczkow i calkowite pustkowie.

Kornel
Obserwuj wątek
    • kornel-1 Re: Pomysl na leniwy ranek 29.09.11, 18:32
      Kilka szczegolow.
      Wysiadlem z marszrutki gdzies po drodze do Erywania. Na krzyzowke przed Buyrakan podrzucil mnie lesnik, potem poznakomilem sie z dziadkami w stacji meteo, dali wodki i zakaske ;-) Po kilku toastach dziadek postanowil mnie podwiezc "kawalek". Dal mi jeszcze czapke bo swoja zgubilem gdzies po drodze. Potem zabralem sie z fizykami z Instytutu Badania Promieni Kosmicznych. Po drodze zacinal snieg ;-) Od dziadkow z meteo dostalem kartke do ich kolegow w stacji meteo k/Instytutu, aby mnie przenocowali; przyjal mnie chlopak, skasowal na 5.000 AMD i zrobil kolacje. Znow trzeba bylo pic; ciekawy zwyczaj toastow naprzemiennych, opisze na swojej stronie. W ramach aklimatyzacji i razwiedki polazlem w wieczornej mgle na spiczasty wierzcholek na wschod od poludniowego Aragacu, jakies 3500 m. Szybko zlecialo, godzinka w 1 strone. Dzis od rana piekna pogoda ale widno zrobilo sie dopiero o 8. Szron i miejscami snieg. Po wejsciu na krawedz krateru oszalamiajace widoki na polnocne i zachodnie szczyty. Zaluje ze nie poszedlem dalej.

Wracalem czesciowo na piechotre (ok 7 km) potem zabralem sie z ormianska rodzina do Erewania.

No, fajnie bylo ;-)

Kornel
      • kornel-1 Re: Pomysl na leniwy ranek 12.06.12, 00:43
        Ponieważ zbliża się lato, chciałbym zachęcić do wycieczki na Aragac. Góra jest naprawdę piękna i ... łatwa. Do Kori Licz, jeziorka i osady pod szczytem najłatwiej i najtaniej dostać się samolotem do Tbilisi (w zeszłym roku PLL LOT 328 PLN, w tym od 350 PLN, lub Wizz Air z Kijowa 106 PLN) a dalej marszrutką do Erywania (30 GEL bilet+3000 AMD wiza). A dalej stopem do Instytutu. Nocleg ok. 5000 AMD.

Kornel
        • jabolkn Re: Pomysl na leniwy ranek 12.06.12, 08:05
          kornel-1 napisał:

> wycieczki na Aragac. Góra jest
          > naprawdę piękna i ... łatwa.

Masz na mysli ten 4 tysiecznik ktory jest najwyzszym szczytem Armenii?
          Jak wysoko mozna tam podjechac,
          jak wysoko jest osatnia mozliwosc noclegu pod dachem?
          • kornel-1 Re: Pomysl na leniwy ranek 12.06.12, 08:38
            Jezioro Czarne czyli Kari Licz leży na wysokości 3200 m n.p.m. Południowy i zachodni wierzchołek są bezproblemowe (żałuję, że nie wchodziłem na ten drugi, był o dwa kroki od przełęczy, na której stałem). Wierzchołek północny, najwyższy, jest oddalony o parę godzin drogi idącej po grzbiecie - krawędzi wielkiego krateru. Moim zdaniem odpowiada to pod względem czasowym i technicznym przejściu z Ciemniaka na Świnicę.

Noclegi nad Kari Licz:
            1. stacja meteo
            2. instytut
            3. hotel (z knajpą)

Na południowych stokach 200 metrów od krawędzi krateru coś w rodzaju wiaty, obecnie raczej ochrona przed wiatrem.
            Z północnego wierzchołka można zejść na drogę Tbilisi-Erywań.

Kornel
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka