kornel-1
13.06.14, 18:10
Chciałbym zapytać, czy podoba się Wam forum w obecnej formie. W mojej ocenie, głównym problemem forum jest spam i zamiana forum w słup ogłoszeniowy z noclegami. Łatwo sprawdzić, że 90% wątków należy do tej kategorii noclegów. Brakuje natomiast zwykłych dyskusji o górach i turystyce górskiej.
Czy wątki z noclegami są złem koniecznym? Łatwiej odpowiedzieć na to pytanie patrząc na inne górskie fora:
Forum portalu turystyka-gorska.pl
Forum e-góry
Górskie Forum e-tatry.com
Magazyn Turystyki Górskiej „npm” FORUM
Beskidzkie forum
i innych.
Na tych forach albo nie ma postów reklamowych albo oferty noclegowe są zamieszczane w określonym folderze. Na portalu gazeta.pl są odpowiednie fora ogłoszeniowe, praktyką jednak jest, że spamerzy podsuwają swe oferty pod nos potencjalnym klientom, czyli na przykład na forum Góry. Z drugiej strony w sieci dostępnych jest bardzo dużo wyszukiwarek z noclegami, gdzie obok szczegółowej informacji o noclegach są również zamieszczane opinie o nich.
Moim zdaniem zalew tymi ofertami powoduje, że Forum Góry odstrasza tych, którzy chcą porozmawiać o górach i o turystyce. W konsekwencji forum staje się po prostu nudne.
Co o tym sądzicie?
Zaproponowałem Administracji przyszpilenie 3 wątków zatytułowanych "Zapytania o noclegi - Karpaty", "Zapytania o noclegi - Sudety" i "Zapytania o noclegi - pozostałe" - lub o podobnych tytułach i konsekwentne usuwanie wątków noclegowych umieszczonych gdzie indziej lub przesuwanie ich do wątków przyszpilonych
Czy przystalibyście na taką koncepcję?
Oczywiście, forum może wyglądać tak jak wygląda. Jest dość przestrzeni w sieci, by powymieniać się z innymi swoimi doświadczeniami i opiniami na tematy górskie. Choćby na linkowanych powyżej forach.
Kornel