da.wi58 04.07.05, 18:13 Gdzie lepiej szukać kwatery w celu jak najpełniejszego zwiedzenuia Pienin i wszelkich atrakcji również na Słowacji w Krościenku czy Sromowcach Wyżnych proszę o pomoc. z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poziomka76 Re: Krościenko czy Sromowce Wyżne 04.07.05, 19:44 Ooo, ja właśnie wróciłam z urlopu w Pieninach, dokładnie ze Sromowców Wyżnych. W Krościenku byłam tylko przejazdem i z pewnością jest większe od Sromowców W. Sromowce W. to maleńka wioska, w której tak naprawdę nic się nie dzieje. Jest jeden dość dobrze zaopatrzony sklep (z przepysznym chlebkiem) i jedną niezłą restauracją. Idealne za to miejsce dla szukających ciszy i spokoju. Piechotą można dojść m.in. do zamku w Niedzicy, ruin w Czorsztynie, do początku spływu Dunajcem, na Trzy Korony i Sokolicę, do przejścia granicznego (ok. 0,5 km). Jeśli zdecydujesz się na Sromowce W., szukaj noclegu z dala od zapory, bo szumi non stop :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dyfre Re: Krościenko czy Sromowce Wyżne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:18 szczawnica kroscienko to zabita deskami wioska polecam szczawnice i w szczawnicy pojechac do czerwonego klasztoru na słowacje jeden dzionek do zakopca do czorsztyna do debną chyba to tak sie nazywa jeżeli dobrze pamietam jest tam zabytek klasy zerowej kościułek drewniany nidzica zamek tama w nidzicy oczywiscie w szczawnicy wody lecznicze do picia palenica wjazd kolejką jest tego troche osobiście wole szczawnice acha w szczawnicy jest przejście na słowacje mozna pujści zrobić zakupy napic sie słowackiego pivka hej pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szarotka Re: Krościenko czy Sromowce Wyżne IP: *.mofnet.gov.pl 05.07.05, 07:42 A ja polecam Krościenko, bo tańsze, chociaż zgadzam się co do walorów Szczawnicy. Z Krościenka wcale nie jest daleko do Szczawnicy, a przecież Krościenko na styku 3 pasm górskich, tak, że możliwe są stamtąd wypady w Pieniny, Gorce oraz Beskid Sądecki. Na obrzeżach Krościenka (Kłodne - 2 km od centrum w stronę Nowego Sącza) można znaleźć nocleg w pięknej scenerii, nad Dunajcem , nawet za 12-15 zł. Poszukaj czegoś na stronie www.pieniny.net Nie polecam tylko szukać noclegów przy ul. Jagiellońskiej, bo to główna ulica Krościenka i panuje tam spory ruch i hałas. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: Krościenko czy Sromowce Wyżne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 19:54 Ja również polecam Kroscienko. Jest w centrum i srednio duże, ma swój klimat. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MiG Re: Krościenko czy Sromowce Wyżne IP: *.aster.pl 05.07.05, 20:49 Z Krościenka jest więcej możliwości wyjśc w różne pasma górskie, Sromowce Wyżne leżą trochę na uboczu. Lepsze są też możliwości komunikacji (na linii Nowy Targ - Szczawnica jest dużo PKS-ów) - jakby ktoś chciał np. gdzieś dalej podjechać i potem wracać górami na piechotę (i nie trzeba wracać w to samo miejsce, gdzie się zostawiło samochód). MiG Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: da.wi58 Re: Krościenko czy Sromowce Wyżne IP: 217.17.35.* 06.07.05, 17:40 dzięki za te info i proszę o jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś