Dodaj do ulubionych

Krościenko czy Sromowce Wyżne

04.07.05, 18:13
Gdzie lepiej szukać kwatery w celu jak najpełniejszego zwiedzenuia Pienin i
wszelkich atrakcji również na Słowacji w Krościenku czy Sromowcach Wyżnych
proszę o pomoc. z góry dziękuję
Obserwuj wątek
    • poziomka76 Re: Krościenko czy Sromowce Wyżne 04.07.05, 19:44
      Ooo, ja właśnie wróciłam z urlopu w Pieninach, dokładnie ze Sromowców Wyżnych.
      W Krościenku byłam tylko przejazdem i z pewnością jest większe od Sromowców W.
      Sromowce W. to maleńka wioska, w której tak naprawdę nic się nie dzieje. Jest
      jeden dość dobrze zaopatrzony sklep (z przepysznym chlebkiem) i jedną niezłą
      restauracją. Idealne za to miejsce dla szukających ciszy i spokoju. Piechotą
      można dojść m.in. do zamku w Niedzicy, ruin w Czorsztynie, do początku spływu
      Dunajcem, na Trzy Korony i Sokolicę, do przejścia granicznego (ok. 0,5 km).
      Jeśli zdecydujesz się na Sromowce W., szukaj noclegu z dala od zapory, bo szumi
      non stop :)
    • Gość: dyfre Re: Krościenko czy Sromowce Wyżne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.05, 20:18
      szczawnica kroscienko to zabita deskami wioska polecam szczawnice i w
      szczawnicy pojechac do czerwonego klasztoru na słowacje jeden dzionek
      do zakopca do czorsztyna do debną chyba to tak sie nazywa jeżeli
      dobrze pamietam jest tam zabytek klasy zerowej kościułek drewniany
      nidzica zamek tama w nidzicy oczywiscie w szczawnicy wody lecznicze
      do picia palenica wjazd kolejką jest tego troche osobiście wole
      szczawnice acha w szczawnicy jest przejście na słowacje mozna pujści
      zrobić zakupy napic sie słowackiego pivka hej pozdrawiam
    • Gość: Szarotka Re: Krościenko czy Sromowce Wyżne IP: *.mofnet.gov.pl 05.07.05, 07:42
      A ja polecam Krościenko, bo tańsze, chociaż zgadzam się co do walorów
      Szczawnicy. Z Krościenka wcale nie jest daleko do Szczawnicy, a przecież
      Krościenko na styku 3 pasm górskich, tak, że możliwe są stamtąd wypady w
      Pieniny, Gorce oraz Beskid Sądecki.
      Na obrzeżach Krościenka (Kłodne - 2 km od centrum w stronę Nowego Sącza) można
      znaleźć nocleg w pięknej scenerii, nad Dunajcem , nawet za 12-15 zł. Poszukaj
      czegoś na stronie www.pieniny.net
      Nie polecam tylko szukać noclegów przy ul. Jagiellońskiej, bo to główna ulica
      Krościenka i panuje tam spory ruch i hałas.
    • Gość: Opty Re: Krościenko czy Sromowce Wyżne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 19:54
      Ja również polecam Kroscienko. Jest w centrum i srednio duże, ma swój klimat.
      pozdr.
    • Gość: MiG Re: Krościenko czy Sromowce Wyżne IP: *.aster.pl 05.07.05, 20:49
      Z Krościenka jest więcej możliwości wyjśc w różne pasma górskie, Sromowce Wyżne
      leżą trochę na uboczu. Lepsze są też możliwości komunikacji (na linii Nowy
      Targ - Szczawnica jest dużo PKS-ów) - jakby ktoś chciał np. gdzieś dalej
      podjechać i potem wracać górami na piechotę (i nie trzeba wracać w to samo
      miejsce, gdzie się zostawiło samochód).

MiG
      • Gość: da.wi58 Re: Krościenko czy Sromowce Wyżne IP: 217.17.35.* 06.07.05, 17:40
        dzięki za te info i proszę o jeszcze
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka