Dodaj do ulubionych

dokladna mapa tatr

28.08.02, 11:45
Szukalem kiedys mapy tatr w skali ok 1:10 000 i sie bardzo zawiodlem, bo wszystkie ktore widzialem to byly albo 1:50 000 lub 1:25 000, a w ktorejs gazecie czytalem ze sa mapy odkladniejsze. Czy ma ktos z was moze taka mape lub wie gdzie taka zdobyc??? Chodzi mi zwlaszcza o polskie tatry wysokie.
Obserwuj wątek
    • Gość: pluszak Re: dokladna mapa tatr IP: *.zachem.com.pl 28.08.02, 13:17
      mam taka mapkę 1:10000 _ sztabu generalnego WP - mapka full wypas bo zawiera
      nawet takie szczegoły jak wysokosć progów skalnych w Wąwozie Kraków, czy
      wejscia do wszystkich jaskiń. Około 3 lat temu była reedycja tych map ale w
      wydaniu bardziej turystycznym - usunięto częsć szczegółów. Rozeszły się jak
      ciepłe bułeczki pomimo, ze były dosć drogie. Osobiście nie polecam brania jej w
      trasę bo nie ma to większego sensu (ze względu na zniszczenie) chyba, ze ktos
      idzie na "lewiznę" - no ale mozna wtedy zrobić ksero kolor lub skana i
      zafoliować (jak tak zrobiłem). Poza tym to o ile pamiętam około 12-14 arkuszy
      formatu chyba A1.
      • wlodek55 Re: dokladna mapa tatr 28.08.02, 15:24
        Zgadza się.TATRY POLSKIE - mapa topograficzna w skali 1:10 000.
        Wydawnictwo "Czasopisma Wojskowe"
        Dostępna w niektórych antykwariatach.
        • Gość: Doris Re: dokladna mapa tatr IP: 195.94.218.* 28.08.02, 16:04
          Jest jeszcze taka śmieszna kolorowa mapka Grań Tatr, na pewno bardziej dokładna
          niż 1:30000.
          Ta wojskowa była w 2 różnych wydaniach: chyba książeczek i arkuszy.
          • Gość: pluszak Re: dokladna mapa tatr IP: *.zachem.com.pl 29.08.02, 07:44
            zgadza sie była jako arkusze i jako ksiazeczka (czyli taka obwoluta od notesu
            ze złozonymi arkuszami), poza tym sa 2 wersje - bardziej cywilna i ta lepsza -
            bardziej wojskowa. A tak przy okazji - mapy tego typu można dostać (ale w
            pojedynczych arkuszach) w wydziałach geodezji i kartografii urzędów
            wojewódzkich (no ale tylko odpowiadajacych danemu terenowi - czyli w tym
            przypadku w K-wie, albo w centrali w W-wie) z tym ze cena za arkusz 1:10000 to
            około 20-30PLN. No i czasami mozna namierzyc te mapki w antykwariatach.
            powodzenia w szukaniu
          • Gość: pluszak Re: dokladna mapa tatr IP: *.zachem.com.pl 29.08.02, 07:45
            Cześć Doris!
            Jak udała się wycieczka w Tatry? Na Gerlach się wdrapałaś?
            • Gość: Doris Re: dokladna mapa tatr IP: 195.94.218.* 29.08.02, 09:25
              Hej!!!
              niestety wycieczka została odwołana z powodu (braku) pogody. Z resztą wszyscy
              zrezygnowali, także nawet jak byśmy bardzo chcieli to i tak nic by z tego nie
              wyszło. Może kiedy indziej (jak jeszcze będę w stanie chodzić) znajdziemy
              jeszcze dwie osoby chętne, bo 700-750 za przewodnika na 2 a na 4 to jest
              różnica. Szkoda, że to z Orbisem nie wypaliło bo oni mieli zapewnić transport
              i ubezpieczenia.
              Z wejściem w wyższe Tatry czekałam aż wyschną potoki płynące przez pierwszy
              tydzień urlopu Zawratem, Kozią Przełęczą itd. 19.08 pogoda była super. Słonko
              nie grzało z mocno, a widoczność po prostu niesamowita. Już widok ze Świnicy
              był niezły, ale to co na Kozim W. zupełnie przerosło moje oczekiwania. W życiu
              nie wiałam takiej widoczności! Jak patrzę na zdjęcia to sama nie mogę uwierzyć,
              że było tak pięknie. Na Skrajnym G. zaczęło się chmurzyć, a słońce powoli
              zachodziło. Tam, gdzie zaczyna się kosodrzewina przeszła nam drogę rodzinka
              kozic. Za Czarnym Stawem zastała nas noc (mieliśmy latarki). Zaczęło się robić
              potwornie zimno. Schodziliśmy Jaworzynką na kwaterkę w Zakopcu.
              Przyznam się szczerze, że gdyby nie mój mężczyzna to wcale bym tego nie
              przeszła, albo nawet tam została. Najpierw wysiadły mi kolana, a potem biodra
              (pokuta ze grzechy młodości) i jeszcze przez dwa dni nie mogłam normalnie
              chodzić. Oto powód dla którego nie mogłam więcej chodzić a próba wejścia na
              Kościelec... gdyby nie rozsądek to po mnie leciałby helikopter, który latał
              wtedy na Świnicką Przełęcz. Ale było warto! Może już ostatni raz...
              • Gość: pluszak Re: dokladna mapa tatr IP: *.zachem.com.pl 29.08.02, 11:27
                dlaczego "moze ostatni raz ..." chyba sie nie poryrbowałaś aż tak mocno, czyżby
                powazniejsza kontuzja? Ja 2 latka temu na 1 maja wybrałem się po śniegu bez
                kremiku do opalania i bejzbolówki na Szpiglas od strony Morskiego Oka i dalej
                do 5 stawów. Gdy wieczorkiem zobaczylem mój pyszczek byłem w cięzkim szoku. Po
                raz 1 tak wygladał... Skończyło się na 2 dniach bez wychodzenia na światło
                dzienne i smarowaniu jakimiś kremami za które dałem chyba z 60PLN. A te bąble ..
                • Gość: Doris Re: dokladna mapa tatr IP: 195.94.218.* 29.08.02, 16:11
                  ha ha ha
                  Moje grzechy młodości to sport ;-)))
                  Moje kolana i stawy tego nie wytrzymały, wyszła z pozoru nieistotna wada
                  w budowie...
                  Nawet dłuższa jazda na rowerze może mnie unieruchomić...o bieganiu nie ma mowy.
                  Żeby wejść gdzieś wysoko nawet nie powinnam robić wcześniej zaprawy bo mogłoby
                  mi to uniemożliwić osiągnięcie celu.
                  Czym bardziej będę oszczędzać nogi, tym dłużej będę mogła chodzić bez bólu.
                  Jakikolwiek trening tylko by pogorszył sytuację.
                  Zawsze oszczędzam się na wyprawę, na której mi najbardziej zależy, ale schodzę
                  czasem z potwornym bólem, schodek po schodku... Warto, ale jest coraz gorzej,
                  więc może się okazać, że np. za dwa lata pojadę w góry z psem żeby pospacerować
                  po dolinkach...
                  • exfan Re: dokladna mapa tatr 29.08.02, 19:56
                    co do tych kolan to chyba sa sposoby zeby troche zmniejszyc dolegliwosc, np. kijki trekkingowe
                    ps. a jak czesto ten sport uprawialas??? bo jestem w wieku 'starszomlodziezowym' i troche sie przycykalem ze jak przybedzie mi troche latek to bede mial podobne dolegliwosci.... (bo tez troche sportu uprawiam).
                    • Gość: Doris Re: dokladna mapa tatr IP: 195.94.218.* 02.09.02, 14:36
                      Jeśli teraz nic Ci nie dolega to nie musisz się za bardzo tym przejmować.
                      Mi to wyszło jak miałam 15 lat. Tak jak pisałam: na pozór niewidoczna wada w
                      budowie. Zaczyna się od ułożenia kości w panewkach stawów biodrowych, potem w
                      kolanach drobne przesunięcie kości-> ścieranie łąkotek, a mięśnie jeszcze to
                      przyblokowują. Mój profesor ortopeda miał takie dwa przypadki... także małe
                      prawdopodobieństwo żeby Ciebie to trafiło.
                      A sport? Walki wschodnie, siatkówka, rower, góry. Dawno dwa pierwsze odpadły,
                      rower czasem, oszczędzam się na góry. Już się przyzwyczaiłam :-I
                • Gość: Doris Re: dokladna mapa tatr IP: 195.94.218.* 29.08.02, 16:31
                  To jak? Czekamy aż RX wróci z urlopu i robimy stronkę?
                  • Gość: pluszak Re: dokladna mapa tatr IP: *.zachem.com.pl 29.08.02, 16:59
                    co do stronki to of kors, że tak, jak to mawiają starzy górale. Robimy stronkę
                    z tym , że chyba te najlepsze adresiki trzeba by zostawić dla "odpowiednich"
                    znajomych a nie dla dresiarskiego plebsu.
                    Co do sportów to wyczynowo nic nie uprawiałem, no moze z wyjątkiem nałogowego
                    jeżdzenia rowerkiem, no ale teraz mojego rekordu życiowego 170 km w 1 dzień to
                    chyba bym nie pobił (głównie ze względu na ból tyłka po tamtej jeździe, który
                    pamietam do dziś)
                    Spadam do domciu, pa!
                    • wlodek55 Re: dokladna mapa tatr 29.08.02, 17:32
                      Gość portalu: pluszak napisał(a):

> co do stronki to of kors, że tak, jak to mawiają starzy górale. Robimy
                      stronkę
                      > z tym , że chyba te najlepsze adresiki trzeba by zostawić dla "odpowiednich"
                      > znajomych a nie dla dresiarskiego plebsu.
                      > Co do sportów to wyczynowo nic nie uprawiałem, no moze z wyjątkiem nałogowego
                      > jeżdzenia rowerkiem, no ale teraz mojego rekordu życiowego 170 km w 1 dzień
                      to
                      > chyba bym nie pobił (głównie ze względu na ból tyłka po tamtej jeździe, który
                      > pamietam do dziś)
                      > Spadam do domciu, pa!

Jako typowy przedstawiciel "dresiarskiego plebsu"
                      wyzywam Cię chwalipięto na pojedynek "rowerkowy"
                      najlepiej w Bieszczady.
                      P.S. mój rekord to 150 właśnie tam.A i pupcia nie bolała-może dlatego że nie
                      jestem gejem i jeżdżę na siodełku.

Pa.
                      • Gość: pluszak Re: dokladna mapa tatr IP: *.zachem.com.pl 30.08.02, 08:45
                        niestety (pewnie ku twojej radości) zrezgnuję z pojedynku i oddam Ci zwyciestwo
                        wakowerem. Te 170 km to było za czasów mojego wczesnego liceum czyli wieki
                        temu. Wtedy bardziej nałogowo pałałem się jazdą na rowerze. Teraz niestety na
                        tą forme rekreacji pozostają mi tylko weekendy :(((((((((((((( a mój osobisty
                        rekord popadnie w zapomnienie tak jak "3 przyłożenia w 1 meczu" Ala Budniego
                    • Gość: Doris Re: dokladna mapa tatr IP: 195.94.218.* 30.08.02, 10:28
                      Ależ absolutnie tak! Dobre, godne polecenia ale nie własne!
                      Sądziłam że już to uzgodniliśmy.
                      Warto poczytać czy przypadkiem nie wejdziemy w kolizję z prawem np. opisując
                      czyjeś kwatery i podając numery telefonów, nie interesowało mnie to dotychczas
                      więc nie wiem.
                      • Gość: pluszak Re: dokladna mapa tatr IP: *.zachem.com.pl 30.08.02, 10:54
                        mogą być jakieś szopki odńośnie ochrony danych osobowych, moze sie też okazać,
                        że te nasze góralki co maja takie fajne kwatery i do tego tanie unikają
                        rozgłosu bo np. ... nie placą podatków. Róznie to moze być. Trzeba to przemyśleć
                        • Gość: Doris Re: dokladna mapa tatr IP: 195.94.218.* 30.08.02, 11:39
                          Na ochronę danych osobowych znalazłby się sposób: można nie podawać adresu i
                          telefonu na stronie tylko jeśli ktoś byłby zainteresowany wysłać mailem. Wiele
                          pensjonatów i kwater ogłasza się w różnych informatorach agroturystycznych lub
                          Pascala, jednak wydawca pewnie ma z tego jakąś kasę więc rzetelność jest
                          wątpliwa. Z drugiej strony chyba jeśli ktoś ogłasza się w różnych miejscach,
                          sądzę, że namiar na niego można podać na stronce bez konfliktu z prawem.
                          • Gość: pluszak Re: dokladna mapa tatr IP: *.zachem.com.pl 30.08.02, 11:56
                            niestety, namiary na te moje "sprwadzone" kwatery sa tylko na tel. i adresik
                            • Gość: Doris Re: dokladna mapa tatr IP: 195.94.218.* 30.08.02, 13:48
                              To przecież w porządku!
                              Może nie zrozumieliśmy się.
                              Chodziło mi o to, żeby na stronce tylko opisać kwaterę i ewentualnie podać
                              namiar zainteresowanemu (jeśli jest powód aby nie ujawniać danych).
                              Co do podatków...jeśli spisują dane z dowodu i ewentualnie pobierają
                              klimatyczne (raczej jest w cenie) to zapewne meldują i płacą podatek.
                              • Gość: pluszak Re: dokladna mapa tatr IP: *.zachem.com.pl 30.08.02, 13:58
                                jeszcze ani razu gdy jeździłem w Tatry czy Bieszczady nie pobrano ode mnie
                                klimatycznego. Babka ze stanicy PTTK odpuściła pobranie klimatycznego i
                                parkingowego za samochód, bo sie z nia założyliśmy że wytrwamy zimno w
                                nieogrzewanych domkach. Twardzi byliśmy i zaoszczędzilismy 50. Gdy byłem nad
                                morzem kobieta raz pobierała a raz nie (brała przewaznie od osób starszych co
                                siedzieli u niej ponad 2 tygodnie ale nie od studentów i osób wygladajacych ;)
                                jak studenci). Brała to jako dodatkowa opłate i rozliczała się z tego w gminie.
                                Co innego Karkonosze - tam doliczali nam klimatyczne. No ale Karkonosze to
                                szajs. No ale z tym telefonem to mozna podać ale chyba bez imienia i nazwiska
                                bo znów trąci o ustawę
                                • Gość: Doris Re: dokladna mapa tatr IP: 195.94.218.* 30.08.02, 14:18
                                  Wygląda mi to na lewiznę... Kiedyś kobieta zamedlowała mnie na dwa dni mniej,
                                  dla niej czysta kaska, dla mnie parę złotych zaoszczędzonych.

A podanie telefonu nie wchodzi pod ustawę?
                                  Poczytam o tym.
                                  • Gość: pluszak Re: dokladna mapa tatr IP: *.zachem.com.pl 31.08.02, 14:11
                                    prawo nie jest mi tak bliskie jak chemia ...
                                    • Gość: Doris Re: dokladna mapa tatr IP: 195.94.218.* 02.09.02, 09:36
                                      Mi prawo jest zdecydowanie bliższe. Miałam trochę na studiach,
                                      a chemię w liceum.
                                      Ale potrzebuję trochę czasu na przetrawienie tego.
                                      • Gość: pluszak Re: dokladna mapa tatr IP: *.zachem.com.pl 02.09.02, 11:38
                                        to spokojnie sobie to przetraw a jak juz trawienie dobiegnie konca ;) to
                                        przedstaw mi jego wnioski.
                                        PS Brrrrrrrr! poniedziałek :(((((
                                        • Gość: Doris Re: dokladna mapa tatr IP: 195.94.218.* 02.09.02, 14:25
                                          "Ustawę stosuje się do organów państwowych oraz samorządu terytorialnego, a
                                          także do innych państwowych i komunalnych jednostek organizacyjnych oraz
                                          podmiotów niepaństwowych realizujących zadania publiczne.
                                          Ustawę stosuje się również do osób fizycznych i prawnych oraz jednostek
                                          organizacyjnych nie mających osobowości prawnej, które przetwarzają dane w
                                          związku z działalnością zarobkową, zawodową lub dla realizacji celów
                                          statutowych.
                                          Ustawę stosuje się do podmiotów określonych w ust. 1 i 2, które mają siedzibę
                                          albo miejsce zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, nie mają
                                          siedziby albo miejsca zamieszkania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, a
                                          przetwarzają dane przy wykorzystaniu środków technicznych znajdujących się na
                                          terytorium Rzeczypospolitej Polskiej.
                                          Ustawy nie stosuje się do osób fizycznych, które przetwarzają dane wyłącznie w
                                          celach osobistych lub domowych. "
                                          Nie jesteśmy osobą prawną, cel nie jest zarobkowy więc nie podchodzimy pod
                                          ustawę! Można w razie czego nie podawać nazwisk.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka