Gość: mk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.03.06, 15:46 Witam, wybieram sie w Karkonosze w kwetniu i szukam miejsc do zwiedzania...czy ktos byl w sztolniach-kowary?? Warto?? Prosze o jakies opinie. pozdr m Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Szarotka Re: sztolnie-kowary IP: *.mofnet.gov.pl 30.03.06, 07:34 Jak najbardziej warto, bardzo fajne wrażenia, oprowadzający przwodnik(czka) naprawdę ciekawie opowiada. Być moze jest tez tam juz czynne inhalatorium radonowe (leczy sie tam m. in. nadciśnienie), ja byłam w kwietniu 2003, wówczas były plany otwarcia. Polecam też szlaki i skałki Rudaw Janowickich z ruinami zamków Bolczów i Sokolec (choć te ostatnie trudne do odszukania), no i oczywiście Chojnik w Sobieszowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BiLe Re: sztolnie-kowary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.03.06, 15:44 O wiele ciekawsze są sztolnie w Górach Sowich (całkiem niedaleko jak się ma samochód) z kompleksu Rise: czyli Osówka (Głuszyca Górna) oraz Włodarz (po drugiej stronie góry). Kupa tajemnic, histori opowiadana przez przewodników - pasjonatów. Kowary jak dla mnie przereklamowane... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szarotka Re: sztolnie-kowary IP: *.mofnet.gov.pl 31.03.06, 09:00 Ale czy to znaczy, że nie warto ich odwiedzić? Dobrze byłoby, żeby wypowiadający sie na tym Forum umieli być bardziej obiektywni. Piszesz: "jak dla mnie - przereklamowane" a ta rada nie ma być dla ciebie, tylko dla kogoś, kogo nie znasz. Jeśli kogoś interesuje temat dawnych kopalni, podziemnych fabryk, fortów itd. , to dlaczego nie miałby zobaczyć również sztolni w Kowarach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BiLe Re: sztolnie-kowary IP: *.internetdsl.tpnet.pl 31.03.06, 14:00 Witam, > Piszesz: "jak dla mnie - przereklamowane" a ta rada nie ma być dla ciebie, > tylko dla kogoś, kogo nie znasz. Jeśli kogoś interesuje temat dawnych > kopalni, > podziemnych fabryk, fortów itd. , to dlaczego nie miałby zobaczyć również > sztolni w Kowarach? Dlatego napisałem własnie "jak dla mnie", aby uwypuklić i podkreślić fakt iż jest to moje osobiste zdanie :) A zdanie mam takie dlatego, iż w tym roku zwiedzałem sztolnie w Kowarach oraz Osówkę i Włodarza, wiec mam porównanie: Moje refleksje: - Kowary: tłum ludzi, trzeba było czekać na wejście około 2h. Drogie bilety. W zamian rzeczywiście przejście ciekawymi korytarzami starej kopalni wraz z możliwością obejrzenia kilka wystaw minerałów. Przewodnik opowiadał trochę o histori Kowar (stanowczo za mało jak dla mnie, chyba ze nie ma co innego tam opowiadać) przeplatając opowiastki dowcipami i śmiesznymi historyjkami z których się głównie sam smiał - Osówka - wejście co godzinę. Przejscie starymi sztolniami wyrobiskami i po kompleksie Riese. Niesamowite opowieści przewodników (byłem tam dwa razy - chyba trafiłem na pasjonatów) o histori tego miejsca - na powaznie - a także historii najnowszej, poszukiawaniach innych poziomów, Xawierze Dorshu, Speerze i pracach nazistów w tym terenie, które dalej owiane są tajemnicą - bez fantazjowania na temat UFO :> - Włodarz - jak wyżej + pływanie łódkami zalanymi sztolniami na terenie kompleksu. BTW. Przewodnikiem był młody chłopak który eksplorował ten teren przed otwarciem na własną rękę. Ale to są moje opinie :> Pozdrawiam, najlepiej odwiedzić wszystkie kompleksy aby wyrobić sobie zdanie BiLe Odpowiedz Link Zgłoś
jagasz Re: sztolnie-kowary 31.03.06, 15:11 Fajna przygoda, ja byłam z dwójką dzieci 4 lata i 1 rok i tak jak dla mnie było to całkiem ciekawe zwiedzanie, tak dla dzieci, mam na mysli to starsze, straszna nuda;(, zimno, ciemno jednym słowem porażka. Chociaż powtórzę, że dla mnie była to udana wycieczka. aga Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paweł Re: sztolnie-kowary IP: *.maspex.com.pl 06.04.06, 14:00 Byłem w sztolniach w Kowarach w zeszłym roku, jeżeli nic się tam nie zmieniło od tego czasu to zdecydowanie odradzam. Najbardziej rozczarowało mnie: - Pokazywanie dziwnej kolekcji kubków (jeden z nich z penisem, co z dumą pokazała przewodniczka), - bardzo słaba, uboga ekspozycja z minerałami, przynajmniej takie pozostało wrażenie po tym co opowiedziała o nich przewodniczka - kiczowate, tandetnie wykonane ekspozycje przedstawiające pracujących górników, „skarbiec Walonów”, czy kapliczka Św Barbary, ale oczywiście ocena jest kwestią gustu – wysoka cena: wejście do sztolni: 16 zł, parking: 4 zł Cena podobnej atrakcji w Sudetach: nieczynna Kopalnia Uranu w Kletnie: cena biletu 8 zł, (w cenie biletu bezpłatne zwiedzanie Muzeum Kamieni i Minerałów, bezpłatny parking) ale nie byłem tam i nie wiem czy jest tam ciekawiej. Po wizycie w sztolniach Kowary byłem bardzo zawiedziony i żałowałem że poświęciłem na to swój czas i pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś