primordial 14.07.03, 14:18 Hej! Czy tylko Tatry?? Czy sa tutaj milosnicy (albo: fanatycy,tacy jak ja) pasm goskich wymienionych w temacie?? Jakie macie ulubione miejsca,szlaki? pozdrawiam Was goraco Primordial Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sunday Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 14.07.03, 15:39 > Hej! > Czy tylko Tatry?? Czy sa tutaj milosnicy (albo: > fanatycy,tacy jak ja) pasm goskich wymienionych w > temacie?? Jakie macie ulubione miejsca,szlaki? > pozdrawiam Was goraco > Primordial :) Bardzo duzo czasu spedzilem w Rudawach Janowickich - a dokladniej w okolicach Sokolika, Sukiennic, Krzywej, Krzyznej, Husyckich Skalek... Sympatyczne gorki i skalki. :) Odpowiedz Link Zgłoś
primordial Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 14.07.03, 20:55 Sokoliki i Krzyzna rzadza!! No i zamek Bolczow. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
a-r Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 15.07.03, 21:50 primordial napisał: > Hej! > Czy tylko Tatry?? Czy sa tutaj milosnicy (albo: > fanatycy,tacy jak ja) pasm goskich wymienionych w > temacie?? Jakie macie ulubione miejsca,szlaki? > pozdrawiam Was goraco Nie tylko Tatry. Miłośnicy Sudetów też są na świecie. Zobacz: www.kspttk.prv.pl - strona Klubu Sudeckiego z Poznania Odpowiedz Link Zgłoś
feolka Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 29.07.03, 22:58 Kocioł Łomniczki..... mmmmmm.....mmmmmmm.......pycha.....! ja swoją "karierę" zaczynałam od Sudetów, a konkretnie Karkonoszy, po Sudetach właśnie najczęściej się włóczę :) Rudawy Janowickie to też to, co tygryski lubią najbardziej, chociazby takie Starościańskie Skały... albo widok ze Skalnika przy idealnej widoczności... niezapomniany!!! pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
walentyna Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 16.07.03, 14:04 primordial napisał: > Hej! > Czy tylko Tatry?? Czy sa tutaj milosnicy (albo: > fanatycy,tacy jak ja) pasm goskich wymienionych w > temacie?? Jakie macie ulubione miejsca,szlaki? > pozdrawiam Was goraco > Primordial Karkonosze!!! To takie góry, gdzie każdy coś dla siebie znajdzie - i spacerowicz w klapkach (na nogach i/lub oczach ;-) i amator mocniejszych wrażeń. Za to je lubię. A poza tym... Fantastyczne schronisko Nad Łomniczką, którego gospodarze to ludzie o wielkim uroku, sercach i poczuciu humoru. Zanim do nich trafiłam, miałam jedno ulubione schronisko - w Bieszczadach Pod Małą Rawką. Teraz mam już dwa. Odpowiedz Link Zgłoś
primordial Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 16.07.03, 21:51 No, Lomniczke to ja uwielbiam jesienia,wtedy malo kto tam idzie i jest spokoj. Szkoda ze w schronisku nie ma noclegow. Niestety,pare lat temu zeszlo sie do psiego raju jednemu z dwoch pieskow zyjacych w schronisku... Sympatyczny brodaty niedzwiedz,ktory prowadzi schronisko, dlugo oplakiwal strate. Schronisko nad Lomniczka ma swoj klimat jak jasny gwint. Odpowiedz Link Zgłoś
walentyna Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 28.07.03, 16:28 Sympatyczny "Góral z Mazur" opowiadał mi o psie. Pokazywał zdjęcia i snuł opowieści. Wcale nie chcisało się iść dalej. A co do noclegów, to mam wrażenie, że jednak są... Tyle, że raczej nie hurtową grupą. Odpowiedz Link Zgłoś
arbat Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 28.07.03, 21:59 Oczywiście. A schronisko Samotnia przebija swoim położeniem i atmosfera wszystkie inne mi znane. Generalnie, lubię Karkonosze, dość dużo tam jeżdzę bo mam względnie blisko i odczuwam do nich duży sentyment - bo to właśnie od Karkonoszy zaczęła się moja przygoda z górami (jako świadomej turystki) trwająca już coś ze 20 lat. Pozdrawiam wszystkich górskich łazików. Odpowiedz Link Zgłoś
primordial Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 29.07.03, 20:07 Ja tez zaczalem od Karkonoszy, i od tego czasu (ok 20 lat) musze pare razy w roku zaliczyc wypad w Karkonosze/Izery/Rudawy dla rownowagi psychicznej. Odpowiedz Link Zgłoś
sloooneczko Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 31.07.03, 12:17 a ja wrocilam wlasnie z Karpacza z urlopu, pierwszy raz w Karkonoszach, bardzo mi sie tam podobalo ale daleko od domu wiec pewnie nie szybko tam wroce.. Odpowiedz Link Zgłoś
xkarenx Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 12.11.03, 11:16 Mam to szczęście, że kochając góry, mieszkam od urodzenia w Jel. Górze. Pierwszą rzeczą, którą robię co dziennie rano, to patrzę przez okno na góry, na Śnieżne Kotły. Dla mnie jest to jeden z piękniejszych widoków... Karkonosze mają niewątpliwie swój urok, podobnie jak Izery czy Rudawy. Mam oczywiście kilka ulubionych miejsc: Czarny Kocioł Jagniątkowski, schronisko Chatka Robaczka no i na pewno obserwatorium na Śniezce. Spędziłam tam wiele pięknych dni, pięknych chwil - Śnieżka jest na prawde magicznym miejscem, ale późnym popołudniem i wczesnym rankiem oraz nocą gdy nie ma tam tabunu turystów i jest zupełnie pusto. Gorąco polecam zachód słońca lub wschód na Śnieżce. Latem często przychodził tam pewien człowiek, który grą na trąbce witał słońce... Odpowiedz Link Zgłoś
primordial Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 02.02.04, 22:52 Ale masz szczescie,ale ci zazdroszcze..... Ja niestety dojezdzam w gory (Zielona Gora lub Poznan). Zeby uniknac tlumow,uciekam sie do sposobow takich jak przyjazd w pazdzierniku,no i przyjezdzam w srodku tygodnia,jesli na dwa dni (jak obowiazki pozwalaja). Nie wyobrazam sobie nie odwiedzac Karkonoszy czy Gor Izerskich, czy Rudaw. Ja bardzo,bardzo lubie Kociol Lomniczki, ale tez Sowia Przelecz. Zwlaszcza te zabojcza koncowke przy podejsciu z Budnikow.A potem regeneracja w Jelence (czeskie piwo:-)) i powrot. Chyba zaraz sie spakuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
barczyc Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 06.01.04, 13:00 zdecydowanie jednym z najbardziej niesamowitych miejsc jakie odkrylem niedawno w karkonoszach jest Jaworowa Łąka pod czarnym kotłem jagniatkowskim. magiczne miejsce. polecam we wrzesniu. kolorystyka fantastyczna. w rudawach janowickich: staroscinskie skały, piec i skalny most. ponadto snieżne stawki pod snieznymi kotlami oraz samotnia naleza do jednych z najbardziej atrakcyjnych miejsc w karkonoszach ale tez niestety najbardziej obleganych. proponuje pore wiosenna lub jesienna kiedy ludzi jest zdecydowanie najmniej. Odpowiedz Link Zgłoś
ranusza Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 27.01.08, 17:57 jaworowa łąka- piękna :) Odpowiedz Link Zgłoś
cipher74 Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 24.01.04, 21:13 Ale nie mówi się "Izery" tylko Góry Izerskie. Val d'Isere jest obłędna, to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
fanta-girl Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 02.04.05, 12:30 wykopuje, bo mam pytanie pokrewne Czy ktos moze zbiera stare pocztowki z gor? I czy te kartki sa cenne czy to byly jakies bardziej masowe wydania pocztowek: www.allegro.pl/show_item.php?item=47033476 www.allegro.pl/show_item.php?item=47035313 Odpowiedz Link Zgłoś
azymek5 Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 22.02.06, 12:30 Ludzie! Rudawy Janowickie to nie tylko Starościańskie Skały i ... Proponuję spacer od Marciszowa poprzez Kolorowe Jeziorka, Wołek, Skalnik (945m)do schroniska Czartak( to dla ciała)i obok farma Międzynarodowego Towarzystwa Świadomości Kriszny ( coś dla ducha) to zajmie ok.6 godz. w lecie i jeszcze 1 godz. spacerku do Leszczyńca ( autobus PKS do Wałrzycha lub Jelenie Góry). Wtedy można powiedzieć, że coś z Rudaw się zobaczyło azymek Odpowiedz Link Zgłoś
yanuszka Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 24.02.06, 17:17 kocham góry, a nigdy nie byłam w Tatrach.. dziwne? po prostu nie pociąga mnie stanie w kolejkach na szlaku czy mijanie przydrożnych toi-toi.. w Karkonosze mam bliżej, więc łatwiej wyjechać poza sezonem, pospacerować nie spotykając nikogo.. ale Karkonosze dopiero poznaję, w Rudawy wybieram sie w najbliższym czasie.. a z pięknych miejsc polecam Masyw Śnieżnika jeszcze, tam się gór uczyłam, tam się w nich zakochalam:) Odpowiedz Link Zgłoś
josip_broz_tito Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 29.03.06, 11:58 :) :) :) :) pokrewna duszo! :) Odpowiedz Link Zgłoś
sunday Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 08.08.06, 11:48 > a z pięknych miejsc polecam Masyw Śnieżnika jeszcze, tam się gór > uczyłam, tam się w nich zakochalam:) A domek myśliwski ze starych dobrych czasów pamiętasz? :) Odpowiedz Link Zgłoś
tirpiz Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 29.06.06, 14:18 W temacie są Karkonosze, Izery i Rudawy. O ile o pierwszych i ostatnich pisze się dużo, to o G.Izerskich jakoś nic. A dla mnie one są najpiękniejsze. Nie tak ludne i baaaardzo ładne - o każdej porze roku. A w schronisku "Chatka Górzystów" można wypić herbatkę za 1 PLN i nie trzeba patrzeć na reklamy coca-coli. Byłem tam kieyś na rowerze. Jadłem śniadanie o siódmej rano na ławce przed schroniskiem. Wyobraźcie sobie, że moje kanapki chciał zjeść koń, który tam się pasł. Fajny klimat, mało komercji. Odpowiedz Link Zgłoś
jakub_wydrzynski Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 18.09.06, 21:42 Mi tez sie bardzo podobają Góry Izerskie. Mieszkam nie tak daleko i staram sie weekendy spedzac w Izerach jak nie trekking to jazda rowerem lub na nartach biegowych zimą. Za kazdym razem odkrywam tam inne miejsca. A "Chatka Górzystów" to wyjatkowe miejsce niema tam pseudoturystów, cisza, spokój no i ten omlet z jagodami pychota. Odpowiedz Link Zgłoś
zet_11 Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 10.11.06, 12:56 a ja myślałem, że tylko ja jestem fanem omleta z jagodami w Chatce Górzystów. Lubie tam być szczególnie jesienią i zimą Odpowiedz Link Zgłoś
moopsenia Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 23.02.07, 14:19 I Karkonosze i Góry Izerskie i Rudawy Janowickie są przepiękne!! A Hala Izerska z Chatką Górzystów jest najpiękniejszą "łąką" jaką widziałam:) Odpowiedz Link Zgłoś
figa88 Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 17.07.06, 16:01 Karkonosze to moja oaza na tym świecie. Tu odkryliśmy z mężulem, że góry to coś dla nas. Dam się pokroić za spacer przez Sowią Dolinę, Kocioł Łomniczki, Śnieżne Kotły wszystkie łąki na ścieżce nad reglami. Ukochane schroniska: Samotnia, Łomniczka, Na Hali pod Łabskim Szczytem. W tym roku byliśmy z naszą córcią 8-miesięczną. W schroniskach podgrzewali jej obiadki i w ogóle spotykaliśmy się z sympatią wędrując po szlakach z naszym skrzatem. Jak młoda podrośnie marzy nam się wypad z noclegami w schroniskach i obejściem czeskich Karkonoszy. Pozdrawiam, Figa Odpowiedz Link Zgłoś
primordial Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 24.07.06, 23:25 Wlasciwie wymienilas moje ukochane miejsca w Karkonoszach, czyli Sowia Przelecz i Kociol Lomniczki. Oba miejsca sa w sumie podobne klimatem :) Oczywiscie znacie czeskie schronisko Jelenka z pyszna zupa czosnkowa i ciemnym piwem lanym z kija? :) Odpowiedz Link Zgłoś
gosciradz Ja bym jeszce dodał Kaczawskie 23.08.06, 18:08 ... i mamy pełen serwis - góry małe, średnie i wysokie w promieniu 20 km od Jeleniej. Poza tym - ile tu zamków? ;-) SOS Odpowiedz Link Zgłoś
zet_11 Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 08.09.06, 11:17 To są moje ulubione miejsca. Fantastyczne góry, które nie pozwalają się nudzić. Każdy znajdzie coś dla siebie. Począwszy od urozmaiconej rzeźby terenu, przez ciekawostki geologiczne do historii tej bardzo dawnej i tej nieezbyt odległej. Odpowiedz Link Zgłoś
annacebula Dolina Bobru!!! 18.09.06, 16:30 popieram, to sa bardzo klimatyczne miejsca, szczególnie Góry Kaczawskie i Izerskie, polecam w tych rejonach Park Krajobrazowy Doliny Bobru, przepiękne widoki, zupełnie niezapomniane, szczególnie teraz, jesienią. I nie ma tam tylu ludzi, jak np w Karkonoszach. Odpowiedz Link Zgłoś
mmagy Re: Sudety 03.12.06, 18:28 Mieszkam w Sudetach od urodzenia i schodziłam je prawie prawie Rzeczywiście moi przedmówcy mają rację Sudetami można się zachwycić, zauroczyć i je pokochać. Nie piszę z pozycji osoby, która zna jedynie Sudety, bo wędrowałam i wedruję po wszystkich polskich i nie tylko górach. {Nie byłam jedynie w Świętokrzyskich.} Po prostu góry - to góry i jest w nich pięknie. Warto poznawać i łazić nie tylko po Tatrach, które były i są moją pierwszą, najwiekszą, nieustającą miłością. Wedrując po Sudetach, małych, często pomijanych pasmach najfajniejsze jest to że jest tu pusto, nie ma tzw stonki, no może z wyjątkiem Karkonoszy w sezonie i w słoneczne wekendy. Odpowiedz Link Zgłoś
i0 Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 01.09.07, 17:35 Witam, witam wszystkich. Ja również kocham te góry. I, chociaż może to głupie, nie mam ochoty jeździć gdzie indziej. Najfantastyczniejsze schronisko, to "Nad Łomniczką" - jakby trochę nie z tego świata. "Samotnia" pięknie położona, ale strasznie drogie jedzonko. Lubię też schronisko "Pod Łabskim Szczytem" - darzę je dużym sentymentem. W Górach Izerskich też ok. Buziaki dla wszystkich fanatyków. Odpowiedz Link Zgłoś
jasylwia Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 02.09.07, 12:47 JA też kocham góry, wszelkiej maści i koloru. Poprostu uwielbiam łazić, łazić i łazić. Uwielbiam się zmęczyć do bólu, żeby poczuć że żyję. A że Karkonosze i Rudawy są najbliżej to mam je najbardziej złażone. tylko... niestety ostatnimi czasy coraz mniej. Trochę mnie rodzinka uziemiła.... a że z nią już się tak nie da.... a samej ciężko się wybrac. Odpowiedz Link Zgłoś
zet_11 Re: Karkonosze, Izery, Rudawy Janowickie 08.12.07, 19:47 Hej tylko bez zwalania na rodzinę. Ja to przechodziłem i powiem tylko, że się da. Trochę wymaga to organizacji i zmiany przyzwyczajeń, ale warto. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś