Dodaj do ulubionych

ból ucha od kataru

11.11.10, 21:49
witam

5letnie dziecko od wczoraj ma katra, taki że w środku słychać jak rzęzi, ale mało co wypływa nawet po soli morskiej. Właśnie obudziło się, że boli uszko (podejrzewam ze od kataru własnie posżło na ucho bo już kiedyś tak miała) - dostała paracetamol i dicortineff, ale już jutro moge zrobić rajd po aptekach i kupic co trzeba.
Kiedyś chyba dostala na to capsicum annum lub kalium muriaticum, ale nie pamiętam co, jak często i w jakich potencjach.
Poradzcie czy cos z tych dwóch sie nadaje i jak dawkowac lub co innego moge dać

Dziekuję
Obserwuj wątek
    • granna Re: ból ucha od kataru 12.11.10, 08:19
      Na wszelki wypadek kup jedno i drugie. Z krótkiego opisu mogłoby chodzić o capsicum . Weż 15 tke , i daj na początek co poł godziny.
      Na ucho przydaje sie tez belladona i ferrum phosphoricum, ale jesli tu masz przyczynę w postaci kataru to może by spróbować go wydobyć sulfurem?
      Taak, chyba nie za wiele ci pomogłam :)
      Na ucho dobry jest tez ciepły ziemniak i jakis olejek rozgrzewający.
      • magalik Re: ból ucha od kataru 12.11.10, 08:52
        Dzięki.

Rozumiem, że sulfur spowodowałby wypływanie kataru...
        On co prawda zaczął teraz po końskich dawkach soli morskiej wypływać, ale wolałabym żeby wszystko zeszło.
        Więc jaki sulfur i w jakich ilościach musiałabym podać?
        • wiktor.online Re: ból ucha od kataru 12.11.10, 11:40
          nie bede cos radzic, bo granna dalej poradzi

ale zwroce uwage na dicortineff i paracetamol. Po prostu bomba i zagrozenie. Jak mozna tak sobie cos takiego podawac? Na blachy katar i bol w uchu potezny antybiotyk, steryd i niesterydowy rzeciwzapalny. I chyba bez zadnego wymazu, a tak z sufitu. Nie ma slow.
          • magalik Re: ból ucha od kataru 12.11.10, 11:52
            Witaj Wiktorze

oczywiście że bez wymazu! Bo działo się to w nocy, na zabitej dechami wsi gdzie wyjechaliśmy na weekend i gdzie o ironio zapomnialam zabrac dodatkowo kosmetyczki z kulkami homeopatycznymi.
            Za to dziecko mi wyło z bólu a ja może zemniaczki mialam akurat obierac, gotowac i przykladac? TAK?????
            Sory, chcesz byc pomocny, powiedz jak pozbyc sie zalegajacego gleboko w nosie kataru, ktory prawdopodobnie naciska gdzies od srodka i powoduje bol ucha!!!!
            • magalik Re: ból ucha od kataru 12.11.10, 11:58
              a, i jeśli jest taka opcja, to proszę Cię o szybką podpowiedź bo najpierw muszę tu zamówić ten lek i być może uda się w aptece sprowadzić go na jutro
            • wiktor.online Re: ból ucha od kataru 12.11.10, 12:00
              Olej slonecznikowy nagrzac i po 3 kropli w kazde ucho 2-3 razy dziennie i tego by juz wystarczylo. Albo kompress z wodki.

Jak teraz?
              • magalik Re: ból ucha od kataru 12.11.10, 12:10
                Po tej nocnej dawce nic nie musiałam powtarzać, teraz tylko katar który schodzi po wodzie morskiej lepiej niż wczoraj, ale nadal z oporami.

Olej słonecznikowy działa przeciwbólowo, przeciwzapalnie czy rozgrzewająco?
                • wiktor.online Re: ból ucha od kataru 12.11.10, 12:15
                  rozgrzewajaco i przeciwbolowo
            • wiktor.online Re: ból ucha od kataru 12.11.10, 18:49
              magalik napisała:

>
              > Za to dziecko mi wyło z bólu a ja może zemniaczki mialam akurat obierac, gotowa
              > c i przykladac? TAK?????

Chcialbym jeszcze wyjasnic ze moja krytyka i oburzenie bylo nie do Ciebie, a do tych, ktorzy Twojemu dziecku te leki (dicortineff i paracetamol) przepisali.

Jak u was z tym katarem?
              • magalik Re: ból ucha od kataru 13.11.10, 13:38
                został katar, który powoli schodzi.
                Całe szczęście bo niestety tutejsza apteka mi nie sprowadziła:(

Ale poradzcie na przyszłość - jak stosować sulfur zeby zszedł katar - taki śluzowy, o lekkim żółtym zabarwieniu, siedzący tak głęboko w nosie, że go słychać, ale dziecku ciężko wydmuchać...
                • magalik Re: ból ucha od kataru 13.11.10, 13:39
                  miało być:

Całe szczęście bo niestety tutejsza apteka mi nie sprowadziła żadnego zamówionego przeze mnie homeopatycznego:(
                  • renste Re: ból ucha od kataru 21.11.10, 14:35
                    A mój synek przy bolącym uchu od kataru-ropnego,zielonego ale schodzącego-dostał hepar sulphuris 30 z wody.I na ucho i na katar.
                    Ucho -po jednorazowej nocnej akcji,więcej nie bolało( dostał atecortin jednorazowo i też paracetamol:P)
                    Powoli nastepuje poprawa ale czy nie jest ona samoistna ,tego nie wiem.

To kiedy dawać sulfur a kiedy hepar??
                    • wiktor.online Re: ból ucha od kataru 21.11.10, 18:01
                      Hepar sulphur to jedno lekarstwo. Taka ma nazwe
                    • kamusi1 Re: ból ucha od kataru 21.11.10, 18:30
                      nie jest samoistna
                      • renste Re: ból ucha od kataru 22.11.10, 12:47
                        Hepar sulphuris a sulphur to chyba nie to samo lekarstwo.Miałam na myśli te leki.
                        • wiktor.online Re: ból ucha od kataru 22.11.10, 13:12
                          renste napisała:

> Hepar sulphuris a sulphur to chyba nie to samo lekarstwo.Miałam na myśli te lek
                          > i.

Tak, to sa rozne leki
                          • magalik Re: ból ucha od kataru 22.11.10, 14:10
                            a, to może na przyszłość spróbuję właśnie tym, ale oby nie było potrzeby :)
                            • nuit4 Re: ból ucha od kataru 26.11.10, 22:43
                              jak czesto mozna brac hepar s. 30C przy ostrych objawach?
                              ja od rana mam poczatki zapalenia zatok,po sulfurze splywa wszystko ale jednoczesnie czuje ze mam uszy zatkane i jakby dalej sie wszystko w zatokach blokuje.mam tez objawy grypopodobne.bralam Pyrogenium dzisiaj w niskiej potencji (6C) i rok temu zadzialalo genialnie przy zapaleniu zatok,teraz jakby nie dziala... jesli wyzsza potencja to jaka? W UK mam do wyboru 12C, 30C i tak dalej.(nie ma 9)
                              Dzieki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka