Dodaj do ulubionych

lęk separacyjny psa

15.08.12, 23:10
Witam,
Czy jest coś, co mogę podać psu, który bardzo przeżywa kiedy sam zostaje w domu. Piszczy i szczeka pod drzwiami dopóki nie wrócę, i nie ważne czy jest to 15 min czy 2 godziny. Zawsze zostawiam mu jakąś fajną zabawkę i smakołyki ale on nawet tego nie tknie. Piesek ma 11 miesięcy a z nami jest od dwóch miesięcy. Staramy się go wszędzie zabierać ale nie zawsze jest to możliwe. Poza tym pies w domu rzadko szczeka. Czasem warknie jak ktoś obcy kręci się po klatce. Do tego chodzi za mną po domu krok w krok. Podobno Ignatia może pomóc w takim przypadku, ale jaką potencję i jak często podać to psu? I czy wystarczy jednorazowa kuracja czy podawać każdorazowo przed dłuższym wyjściem? Dziękuję z góry za pomoc.
Obserwuj wątek
    • wiktor.online Re: lęk separacyjny psa 16.08.12, 09:32
      Lekarz homeopata musi przetlumaczyc objawy pacjenta na "jezyk repertoriuma" zeby wybrac wlasciwy lek. To nie jest proste. Ja to zrobilem tak:

MIND - FORSAKEN feeling
      MIND - CLINGING - grasps at others
      MIND - CLINGING - persons or furniture; to
      MIND - COMPANY - desire for
      MIND - FEAR - alone, of being

W sumie na pierwszym mejscu Phoshporus, nastepna Pulsatilla. W takim razie moze Pani dac swojemu psu Phosphorus 200CH, 5 kulek rzucic do paszczy albo do wody i obserwowac zmiany okolo 3 dni. Tez kupic Pulsatille 200CH, moze ona po tym sie przyda.
      • agakos82 Re: lęk separacyjny psa 17.08.12, 14:51
        Podałam psu phospphorus. Jakiej reakcji mam się spodziewać?
        • wiktor.online Re: lęk separacyjny psa 17.08.12, 16:20
          agakos82 napisała:

> Podałam psu phospphorus. Jakiej reakcji mam się spodziewać?

To niby oczewiste. Zmniejszenie leku separacyjnego.
          • agakos82 Re: lęk separacyjny psa 17.08.12, 18:07
            no tak, ale czy będzie to stała reakcja czy mam jeszcze psu coś podać? Ta jednorazowa dawka powinna pomóc "na wieki wieków"...?
      • agakos82 Re: lęk separacyjny psa 20.08.12, 08:17
        Nie widzę zmian w zachowaniu psa. Mam powtórzyć dawkę Phosphorusa?
        • akownik Re: lęk separacyjny psa 20.08.12, 09:33
          Lek podawałaś pewnie tylko dwa dni. To może być za krótko. Sa także inne leki, które mogą być pomocne.
          Spróbuj też zacząć wychowywać swojego psa. Np zamknij go w pokoju obok, ale tak by słyszał wasze głosy. Jeśli nie będzie potrafił się w tej sytuacji opanować, to należy gwałtownie otworzyć drzwi i ostro go skarcić. Można też, używając strzykawki, spryskać mu nos zimną wodą. Musisz pokazać psu, że to Ty rządzisz w tym stadzie.
        • akownik Re: lęk separacyjny psa 20.08.12, 09:39
          Dodam jeszcze, że takie zamykanie psa i przyzwyczajanie go go samotności powinno najpierw trwać krótko. Z czasem można robić to częściej i wydłużać czas takiego zamknięcia. Pies jest łasy na przekupstwo. Więc za każdym razem gdy wchodzimy do niego do pokoju należy go nagrodzić. Oczywiście tylko wtedy gdy zachowywał się spokojnie i nie szczekał czy niszczył przedmioty z pokoju.
          Wychowywanie psa jest procesem ciągłym. Pies stale będzie próbował zostać przywódcą stada. Także ludzkiego.
          • agakos82 Re: lęk separacyjny psa 20.08.12, 11:34
            Homeopatia to moja ostatnia deska ratunku. Szkolę mojego psa i uczę go samotności. W wyjątkowej sytuacji podawałam mu środki uspokajające ale nawet one nie dały rady, i mimo że pies był otumaniony nie przeszkadzało mu to w wyciu i szczekaniu. Stosowałam też klatkę, bo podobno pies lepiej się czuje w mniejszej przestrzeni, ale było jeszcze gorzej. Naprawdę chwytam się czego mogę bo nie chcę żeby pies się tak stresował, ale jak dalej tak będzie to ja będę musiała brać coś na uspokojenie bo każde wyjście z domu bez psa jest dla mnie stresujące :(
            Dałam psu tylko jedną dawkę (5 kulek) Phosphorus ch200 bo tak zrozumiałam z tego co napisał wiktor.online. Jakie leki mogą jeszcze pomóc?
            • akownik Re: lęk separacyjny psa 20.08.12, 14:42
              A na czym polegało i jak długo trwało dotychczasowe szkolenie psa?
              • agakos82 Re: lęk separacyjny psa 20.08.12, 19:37
                Brałam udział w szkoleniu z posłuszeństwa. Wcześniej czytałam książki i fora jak radzić sobie z tym problemem i starałam się postępować zgodnie z zaleceniami czyli:
                - często ubierać i zdejmować buty, brać torebkę i klucze aby pies przestał kojarzyć te czynności z moim wyjściem,
                - wychodzić na klatkę schodową, wracać po chwili i nagradzać psa za spokojne zachowanie,
                - pies chodzi za mną krok w krok więc staram się zamykać za sobą drzwi kiedy idę do innego pokoju,
                - staram się ustalić miejsce psa w hierarchii "stada"
                Nie trwa to długo bo od ok półtora miesiąca (psa mam od dwóch miesięcy) ale nie widać postępów. Jest jeszcze coś co mogę zrobić?
                • akownik Re: lęk separacyjny psa 20.08.12, 22:29
                  Spróbuj ze strzykawką, powtórz lek
            • wiktor.online Re: lęk separacyjny psa 20.08.12, 16:45
              Powtorz Phosphorus jeszcze raz, jak ostatnio i za 3 dni pisz
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka