Dodaj do ulubionych

anemia u dziecka

04.09.06, 05:10
moj prawie 16 miesieczny synek ma anemie. podaje mu zelazo. teraz jestem za
granica, wiec z homeopatka bede sie kontaktowac telefonicznie. na razie jednak
przez kolezanke otrzymalam informacje od mojej homeopatki, aby odstawic
zelazo. obawiam sie takiego ruchu, bo maly ma bardzo niski poziom zelaza. czy
wiecie dlaczego mam odstawic zelazo? czy ono przeszkadza w leczeniu
homeopatycznym?
Obserwuj wątek
    • granna Re: anemia u dziecka 04.09.06, 08:01
      A jaki lek kazała podać lekarka?
      Jak długo podajesz to żelazo, z jakim skutkiem i jaka jest przyczyna niedoborów?
      • kowalsia Re: anemia u dziecka 04.09.06, 08:26
        zelazo podaje krotko - 4-5 dni. nie wiem na razie z jakim skutkiem, bo za
        krotko. zmiejszylam dawke, bo synek mial w nocy bole brzuszka. teraz jest ok z
        trawieniem i samopoczuciem u niego.
        lekarka kazala podac belladone, ale dokladne wskazowki otrzymam za 2 dni.
        nie wiem jaka jest przyczyna. moze zmiana diety... jestesmy od 3 mies. w nowej
        zelandii i karmie synka innymi potrawami, a ze zawsze mial sklonnosci do
        nietolerancji pokarmowych, to jestem ostrozna z rozszerzaniem diety. moze ta
        ostroznosc jest przyczyna. jednak zauwazylam, ze jak podam jakis produkt, ktorym
        w tym wieku "powinnam karmic juz synka", a jest to wbrew mojej intuicji, to w
        nocy synek ma sensacje z brzuszkiem. inna sprawa, ze moj synek jest duzym
        dzieckiem, szybko rosnie - moze to moze byc przyczyna?
        jego konstytucja to calcium carbonicum.
    • kowalsia Re: anemia u dziecka 07.09.06, 09:30
      i co? podpowiecie cos madre glowy?
      • marciszonka Re: anemia u dziecka 07.09.06, 10:32
        Rzeczywiście skomplikowana sprawa. Po pierwsze bardzo wiele dzieci ma własnie
        takie sensacje z brzuszkiem po tabletkach z żelazem. Bo widzisz, to jest tak -
        organizm, który ma niedobory, chociaz jest dobrze odzywiany, zachowuje się
        trochę jak durszlak, nie zastrzymuje z pokarmu tego, co powienien. Po prostu nie
        umie z pokarmu tego wyciągnąć i rzecz w tym, zeby go nauczyć. Ładowanie
        syntetycznego żelaza może tu własnie dlatego nic nie dać.
        Biorąc pod uwagę, ze jesteś tak daleko mogę Ci poradzić tylko Rexorubię. To jest
        opisane tutaj:
        www.homeomed.com.pl/main/produkty/lehning/leki_lehning/rexorubia.html
        Innych pomysłów nie mam.
        • beba2 Re: anemia u dziecka 07.09.06, 11:38
          Jednak jeśli przy zmiejszonej dawce dziecko nie ma problemów z brzuszkiem, to
          podawaj je dalej, ale koniecznie z witaminą C. Bez tego żelazo się nie wchłonie.
        • jss7 Re: anemia u dziecka 07.09.06, 11:48
          jeśli przyswajanie i produkcja krwinek słaba - można zastosować np. Ferrum
          compose, również Lehning.
          jesli niejadek i miewa sensacje z brzuszkiem to również Carominthe jw - m.in.
          wspomaga przyswajanie, wzmaga apetyt, rzeczywiście działa.

pozdrowienia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka