Dodaj do ulubionych

Co na gardło-help!!!

23.10.06, 12:53
Proszę znawczynni o radę, mąż właśnie skończył przeziębienie, a mnie zaczęło
boleć gardło i trochę głowa, na razie nic poza tym. Doradźcie co mam kupić.
Chciałam wziąśc oscillo..., ale to jest na grypę, poki co nie mam objawwów
grypy. Córka (3,5 lata), właśnie mówi, że boli w buzi w środku-czyli gardlo.
Co jej podać? Teperatury nie mamy. Proszę o rady.
Obserwuj wątek
    • beba2 Re: Co na gardło-help!!! 23.10.06, 13:39
      Oscillo jest na wirusy, a nie tylko grypę. Zawsze warto wziąć na początku
      infekcji. Mozecie też belladonnę 9 CH spróbowac - co pół godziny po kulce (
      jeśli po trzech godzinach nie będzie żadnej poprawy, to odstawić ).
      • agata9991 Re: Co na gardło-help!!! 23.10.06, 15:39
        dzięki, właśnie wróciłam z apteki, kupiłam osci i beladonne-zobaczymy, zaczyman
        leczzenie.
        • alfa36 U mnie to samo, ale od wczoraj 23.10.06, 22:02
          Od wczoraj boli mnie gardło. Próbowałam "babcinych sposobów", typu czosnek, miód, cytryna, amol do tego jakieś tabletki do ssania. Niestety, nie pomoglo, więc pobiegłam do lekarza rodzinnego, który zapisał bioparox i też coś do ssania. Zastanawiam sie, czy nie mogłabym jeszcze teraz czegoś homeopatcznego wprowadzić dla siebie. Boje się o swoje roczne dziecko, które od soboty ma lekki katar. Synkowi podaję alium cepa (staram się co godzinę, teraz juz rzadziej) i psikam te krople homeopatyczne (eu.... zapomnialam nazwy).
          Czy warto, żebym teraz wzięła oscillo? A może podpowiecie, co zrobić, żeby wzmocnić organizm swój i dziecka?
          • 5_monika Re: U mnie to samo, ale od wczoraj 23.10.06, 22:14
            alium cepa na wodnisty katar, jak się zagęści to euphorbium lub inny pojedynczy
            w zależności od tego jak ten katar wygląda
            czosnek nie przy homeopatycznych i te inne do ssania też odpadają, weź oscillo,
            nie wiem gardło to bardzo ogólnie, pewnie czujesz coś konkretnego.Pomocna jest
            np. Belladonna lub jeśli masz tendencję do angin to np. Mercurius
            • alfa36 Re: U mnie to samo, ale od wczoraj 24.10.06, 10:32
              Dzięki. Tendencję mam do zapaleń gardła. Zresztą już od dzieciństwa. Moja mama leczyła mnie z reguły miodem, ale teraz to już nie wiem, czy to mi pomagało, bo aktualnie po miodzie czuję sie gorzej. Mam trudności z połykaniem, do tego stopnia, że właśnie zjadam zupę przeznaczoną na obiad. A gardło mam przekrwione, lekarka stwiedziła wirusowe zapalenie gardła. W domu mam belladonnę 9 ch. Jak ją zastosować?
              A moje dziecko ma teraz taki katar jakby "w środku". Wypływa tylko czasami jako katar woodnisty, ale z tendencją do ciągnięcia się.
              • 5_monika Re: U mnie to samo, ale od wczoraj 24.10.06, 11:25
                weź Bell. co godzinę na początek, przy tym żadnych tabletek typu neo angin czy
                septolete
                • monikaka9 Re: U mnie to samo, ale od wczoraj 24.10.06, 11:34
                  Monika czy mogłabyś przeczytać wątek "laryngid"
                  Bardzo dziekuje!
                  • alfa36 Re: U mnie to samo, ale od wczoraj 24.10.06, 23:20
                    Dzięki, będę wiedziała co robić następnym razem, bo kolo poludnia ból gardła minął. Co teraz mogę wziac, żeby się nie powtórzył?
                    Mój synek wciąż troche katarzy, przede wszystkim jak się rozpłacze, to leci mu z nosa wodna wydzielina. Na spacerze miał delikatnie mokry nosek. Nie wiem, czy mam coś z tym robic. Staram sie jak najczęsciej oczyszczać nosek gruszką. Boje sie o niego, bo niedalej jak miesiąc temu w taki sposob doprowadziłam do anginy (tez miał delikatny katar).
    • agata9991 Re: Co na gardło-help!!! 24.10.06, 15:33
      czuję się trochę lepiej, gardło mniej boli, ale zaczynam psikać. Dziecku dawałam
      wwczoraj tez osci i beladonne, dzizs mowi, że gardło nie boli , ale jak jej
      zajrzałam, to ma bardzo czerwony placek u góru na podniebieniu, blizej przełyku
      i kropkę mniejszą niżz łepek od szpilki z ropą na migdale(chyba, to migdał, nie
      wiem, bo sama nie mam). Zastanawiam się czy jesszcze dawać jej osci, jesli tak
      to ile i co ja mam dalej brać?
      • 5_monika Re: Co na gardło-help!!! 24.10.06, 16:44
        co podawałaś u dziecka i jak często
        co sama brałaś
        na migdale to ropa, może śluz, chyba że się cały czas utrzymuje.Jak nie boli to
        dobrze, samopoczucie jest ważnym wyznacznikiem działania leku.
        • agata9991 Re: Co na gardło-help!!! 24.10.06, 17:08
          ja brałam:- oscillocinum wczoraj od 14.30-2 razy, dziś rano 1raz
          -belladonna 9ch-wczoraj co pół godziny-6 razy, przed spaniem jeszcze raz
          dziecko: wczoraj osciilococinum-2 razy, belladonna 4 razy
          dziś-1 raz belladonna.
          • agata9991 Re: Co na gardło-help!!! 24.10.06, 17:11
            aha, córce psiakm jeszcze do nosa Euphorbium.
            Obecny stan-ja: gardło boli umiarkowanie, lekki katar, psikam
            dziecko-mówi, że nic nie boli, ale tak jak pisałam to czerwone gardło, katar
            umiarkowany, na razzie nie zielony, psika.
          • 5_monika Re: Co na gardło-objawy, objawy 24.10.06, 18:53
            co pół godz. przy gardle Bell. wg mnie za często, jak tylko widać reakcję
            trzeba koniecznie wziąść rzadziej, to nie działa jak lek alopatyczny.
            Nie wiem jakie masz leki w domu,oscillococinum 2 razy dziennie po1/3 lub pół
            fiolki, możesz Belladonnę dziecku jeszcze podać dziś i np. jutro 1 raz, nie
            napisałaś nic o katarze, jak wygląda czy się zmienił od początku infekcji.Jutro
            możesz podać 2 razy dziennie Pulsatilla 15ch.
            • beba2 Re: Co na gardło-objawy, objawy 24.10.06, 19:54
              Jeśli dziecko kicha to koniecznie nux vomica 9 CH 3-4 x dziennie.
              A belladonna bez problemu moze być w takim początkowym stanie podawana nawet co
              10 minut.
    • monikaka9 Re: Co na gardło-help!!! 25.10.06, 07:41
      ja chyba też zaczynam coś łapać mimo tego że od września biorę co tydzień
      oscill... W poniedziałek wzięłam 2 razy wczoraj też .Ogólnie czyje sie dobrze
      ale troche boli mnie gardło,jakby piekło czy jakoś tak, psikałam ale nie mam
      kataru i bola mnie kości . CZytałam ze polecałyście belladonne 9 ch a ja mam w
      domu tylko 30 ch czy moge wziąć czy polecacie coś innego?
      • beba2 Re: Co na gardło-help!!! 25.10.06, 19:20
        Weź eupatorium perfoliatum 9 CH - 4 x dziennie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka