Dodaj do ulubionych

Zbijamy temperaturę

03.01.08, 20:39
Witam!
Właśnie walczę z gorączką mojego syna. Cały dzień dawałam radę, ale
wieczorem skapitulowałam i podałam paracetamol w czopku (39,2), bo
po aconitum nie schodziła. Mały ma poza tym zaczerwienione gardło i
wiem, że to wirus, bo panuje u nas od świąt, ale myślałam, że go
ominie. Samopoczucie małego jest w porządku.Jak trzeba już obniżyć
gorączkę to najlepiej czym???
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • shiva772 Re: Zbijamy temperaturę 03.01.08, 20:59
      Przy 39,2 już skapitulowałaś??? Ech za szybko moim zdaniem. Ja
      zaczynam się bać przy 39,8. Nasz homeopata twierdzi, że 39,6 to
      jeszcze gorączka bezpieczna.
      Jeżeli masz taką gorączkę to Aconitum comp. podajesz często co pół
      godziny i wtedy spadnie. No przynajmniej u nas spadła. Przy 39,2 to
      nie wiem do czego ma spadać?
      Jeżeli by nie spadała to zrobiłabym:
      - okłady chłodne na uda
      - lewatywę (pisałam już o tym i sprawdziłam - po lewatywie gorączka
      spada po około 10-u minutach)
      - chłodną kąpiel.
      • shiva772 Re: Zbijamy temperaturę 03.01.08, 21:04
        Aha i jeszcze jedno, jeżeli już tak panikujesz (rozumiem ten lęk) to
        podaj dziecku Viburcol a nie tak z grubej rury odrazu paracetamol.
        Najważniejsze jest przecież nie zbijanie całkowite tej gorączki a
        utrzymanie jej na poziomie leczącym - czyli dość wysokim.
        Analogicznie- w zeszłym tygodniu mój synej miał gorączkę, podawałam
        Aconitum Comp. (Wala) i wyszliśmy z tej grypy w dwa dni. Gorączkował
        24 godziny, tylko wieczorem i w nocy bardzo bardzo wysoko. W panice
        raz wsadziłam mu dwa viburcole i ciągle dawałam aconitum. Ma 2,5
        roku.
        Gdybym dała paracetamol leczylibyśmy sie pewni 5-6 dni albo i dłużej.
        • chatka76 shiva 03.01.08, 22:02
          a możesz coś więcej napisać o tych lewatywach?
          z czego? z letniej wody? dziecko Ci pozwala??
          u nas czopek to walka...
        • izunia3ch Re: Zbijamy temperaturę 03.01.08, 22:14
          Dzięki za odzew!
          Może masz rację, że spanikowałam, ale mam nadzieję, że to był
          pierwszy i ostatni od wielu miesięcy atak paniki-spróbuję jutro z
          aconitum, tylko, że kompleksu nie mam, a w naszej aptece trzeba
          zamawiać, mam za to aconitum 30 ch-czy coś się da z tym zrobić,
          homeopatka kazała nam zbijać jak będzie powyżej 39. Teraz jest mokry
          jak szczur!!!
          • basiaw87 Re: Zbijamy temperaturę 03.01.08, 23:14
            U nas na gorączkę pomaga belladonna
            Pozdrawiam
            • izunia3ch Re: Zbijamy temperaturę 04.01.08, 10:25
              Witam!
              Ale jak podawać np belladonnę 30 ch-bo też coś takiego mam, chociaż
              dzisiaj nie jest nam potrzebna, bo małemu temperatura spadła i nadal
              nie rośnie...Ale tak na przyszłość moze ktoś podpowie? Przy tej
              świętej trójcy na pewno się przyda...

Dodam również, ze dzwoniłam wczoraj do homeo i ona kazała mu podawać
              to co brał ostatnio(ale brał to na zapalenie oskrzeli) czyli
              calcereę carbonicę 200 ch z wody co 1 godz. i około 10 gr oscillo co
              godzinę. Słuchajcie czy to oznacza, że calcerea jest jego lekiem
              konstytucyjnym? Homeo nigdy nic na ten temat nie mówiła, a ja nie
              śmiałam pytać, ale po tej calcerei poprawa niesamowita????
              Czy to możliwe???
              Pozdrawiam.
              • nuit4 tu o typach goraczek i jak je leczyc: 04.01.08, 10:38
                www.pfm.pl/u235/navi/199221
                kazde dziecko na temp reaguje inaczej
                niektorym po prostu trzeba wczesniej zbijac

jak moj synek mial trzydniowke (a nie wiedzielismy ze to to) mial goraczke
                prawie 41 stopni...
                nie jechalismy na pogotowie tylko dlatego ze po zadzwonieniu tam powiedzieli
                zeby podac paracetamol i umyli rece....
                dodzwonilismy sie w koncu do homeopatki i pomoglo aconitum-ale jak zaczal nam
                znowu goraczkowac i wymiotowac na zielono to ja skapitulowalam i podalam Nurofen.

teraz przechodzil zapalenie krtani/angine i goraczkowal i wystarczylo aconitum +
                obowiazkowo przy wirusowych engystol + przy gradlowo-chrypokowo-kaszlowych Angin
                Heel
                jak goraczka jest wysoka + inne objawy nasilone to przez 2 godziny podajemy
                kulki intensywniej - jesli objawy zaczna ustepowac w ciagu tych dwoch godzin to
                im bardziej ustepuja,tym rzadziej podaje
                • izunia3ch Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 04.01.08, 11:03
                  Wielkie dzięki, już kiedyś czytałam tę stronę, ale o niej
                  zapomniałam.
                  Może ktoś mi odpowie co z tą calcereą...? Bo jeżeli to konstytucja
                  to czy mogę mu ewentualnie dokładać do tego aconitum i engystol-czy
                  to ma sens i czy to nie za dużo ???
                  Bo jeżeli calcerea jest jego konstytucją to powinna sama sobie ze
                  wszystkim poradzić (oprócz gorączki chyba)???
                  • 5_monika Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 04.01.08, 11:06
                    lek konstytucyjny(w tej chwili akurat ten) nie zawsze poradzi sobie
                    z infekcją.Trzeba wtedy dodać inny lek pojedynczy.
                    • izunia3ch Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 04.01.08, 11:10
                      Czyli to konstytucja?
                      • 5_monika Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 04.01.08, 11:27
                        to wszystko ZALEŻY :)
                        musiałabyś tropchę poczytać czym się różnią potencje między sobą
                        tego samego leku, a różnia się głebokością działania i czasem
                        działania, leki wydzielania mogą działać odwrotnie niskie potencje
                        zwiększaja wydzielanie a wyższe hamuja je i osuszają.
                        Nie zawsze np. dobrze jest podać 30 ch, jesli pacjent reprezentuje
                        tylko jeden objaw np.czerwone wysuszone gardło przy
                        Belladonna.Czasem nie ma potrzeby i nie jest wskazane podanie bo
                        trzeba znać opis leku i objawy które mogą się niepotrzebnie
                        pojawić.Np. majaczenie przy gorączce którego nie było.Im bardziej
                        ogólne ,nie miejscowe objawy prezentuje chory tym wyższą potencję
                        dobrze jest podać.
                        W zasadzie stosuję same 15 ch, jeśli używam 30 ch przy infekcji to z
                        wody, działanie jest łgodniejsze i nie ma takiego pogorszenia i
                        rzadziej podaję lek.

konstytucja ? (jak zwał tak zwał), albo lek którego dziecko
                        potrzebuje teraz i może mieć na niego pozytywny wpływ.
                        • izunia3ch Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 04.01.08, 11:33
                          Czyli lepiej zaopatrzyć się w 15 ch???
                          A te co mam (nie wiem co mnie podkusiło by kupić 30 ch)to mogę
                          ewentualnie podać z wody?
                          Dzięki Moniko!!!
                          Zaczyna mi coś świtać w tej głowie!!!
                          • 5_monika Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 04.01.08, 11:55
                            aconitum i belladonnę zostaw już 30 ch podasz w razie potrzeby z
                            wody , jako dawkę ok.pół łyżeczki lub mniej.Lek wchłania się przez
                            sluzówki w jamie ustnej.
                            pzdr
                  • izunia3ch Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 04.01.08, 11:10
                    I jeszcze jedno, na tej stronie napisano dawkowanie 9 ch, a ja mam
                    30 ch, jedni piszą, że potencja nie jest aż taka ważna w nagłych
                    wypadkach, a w książce dr Czeleja przeczytałam iż dobranie potencji
                    ma ogromne znaczenie. jeżeli 9 ch dawkujemy co pół , co jedną
                    godzinę to 30 ch co ile???
                    • marciszonka Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 04.01.08, 11:55
                      Trzydzestkę kulką najwyżej rano i wieczorem, a najlepiej raz i kropka. 15CH
                      można kulka i 3 razy dziennie. Ale jeśli 30 lub 15 rozpuścisz w wodzie to
                      spokojnie można w bardzo ostrym stanie i co pół godziny (tu np. się kłaniają
                      sprawy z zapaleniem krtani, kiedy jest potężna duszność.
                      Natomiast 200CH kulka działa mniej więcej 6 tygodni, a w stanie ostrym, z wody
                      podawałam najwyżej raz rano i raz wieczorem, ale tylko przez jeden dzień.
                      • 5_monika Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 04.01.08, 12:06
                        Swięta Racja marciszonko :)
                      • izunia3ch Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 04.01.08, 13:12
                        Wielkie dzęki!!!
                        Pozdrawiam.
                        • rosanna Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 17.01.08, 20:58
                          Kiedy podawać belladonnę, a kiedy aconitum? mój maluch zwykle gorączkuje bez
                          dodatkowych objawów, no może poza katarem.
                          Teraz też jest lekko zagrypiały i zaczął gorączkować (39,4)
                          Ostatnio po gorączce nic się nie wykluło.
                          • 5_monika Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 18.01.08, 10:30
                            po czym ewentualnie ten stan gorączkowy, zimno, witr, przemoknięcie
                            itpSzybko rozwinęła się infekcja, czy np, powoli przez 2 dni się
                            pogarszało, gorączka nagła czy nie, wzrastająca czy na stałym
                            poziomie i oczywiście dodatkowe objawy, choć wartościując je nie są
                            b.ważne.Istotne jest samopoczucie a nie np. kolr wydzieliny, jesli
                            np. odpowiada kilkunastu lekom to trezeba dodatkowe coraz
                            ogólniejsze objawy rozważyć.Niby łatwe , ale ja mam problem,
                            szczególnie jeśli po pierwszym, drugim leku nie widzę zmian,
                            niekoniecznie wyzdrowienia.
                            przeczytaj najlepiej opis np. belladonna ,aconitum, bryonia
                            Jak po kilku dawkach aconitum nie widać zmian to podasz inny lek
                            który też pasowałby ew.do objawów.
                            pzdr
                            • rosanna Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 18.01.08, 11:47
                              Już doczytałam, w linku wyżej. Gorączka jest spowodowana albo wirusem (żłobek),
                              albo przegrzaniem. Poza tym katar i kaszel szczekający.
                              Dawałam aconitum, kiedy zaczęły się poty podałam belladonnę i daję często cały
                              czas. Po całym dniu, kiedy nic się nie działo, wieczorem skoczyła nagle
                              gorączka. mały jest osłabiony, blady, ale trzyma się nieźle. Nic nie chce jeść,
                              tylko pije.
                              Czy mogę podawać mu belladonnę prosto pod język, czy lepiej z wody?
                              • 5_monika Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 18.01.08, 15:08
                                jak często podawałaś Bell. , jaką potencję i w jakiej postaci
                                (granulki, z wody).Była reakcja pozytywna na lek ?
                                jesli jest poprawa to następnej dawki się nie podaje lub
                                zdecydowanie rzadziej.
                                • rosanna Re: tu o typach goraczek i jak je leczyc: 18.01.08, 19:04
                                  często, co godzinę, 9CH, obyło się bez paracetamolu, teraz pod wieczór skoczyło do 38,8, ale jest lepiej. To co teraz rzadziej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka