Dodaj do ulubionych

wywłaszczenie działki pod drogę Polna_Bema

15.03.11, 18:18
Zwracam się do wszystkich, którzy utracili prawo do własnych działek (lub ich części) z rejonu ulic Polnej i Bema na rzecz budowy drogi i czekają na odszkodowanie od gminy Józefów. Jak wykazuje mój przypadek, brak zgody na pierwotną propozycję Burmistrza zaowocował szansą na wyższe odszkodowanie. Obecnie operat wykonany przez niezależnego rzeczoznawcę na zlecenie Starostwa wielokrotnie przewyższa propozycję Burmistrza. Jednak twierdzę, że w jedności siła, stąd dotkniętych podobnym problemem namawiam do odmów Burmistrzowi oraz zgłaszania uwag do operatu. Pamiętajmy, że nie zgadzając się na propozycje Burmistrza, a potem wnosząc uwagi do operatu oraz odwołując się od niego nie blokujemy budowy drogi. Specustawa bowiem twierdzi "buduj dziś, a zapłac jutro". Nie uważam, aby fair było wystawiac w przetargach ziemię za 500,00 PLN brutto za 1 m2, a wywłaszczac za mniej. Czy ktoś ma podobne zdanie? Chętnie podejmę działania zintegrowane z innymi.
Obserwuj wątek
    • modus-0 Re: wywłaszczenie działki pod drogę Polna_Bema 16.03.11, 10:56
      A z ciekawości: jaka była pierwsza propozycja miasta?
    • hanelorka Re: wywłaszczenie działki pod drogę Polna_Bema 16.03.11, 11:21
      Mamy podobny "problem", podobne przemyślenia i chyba warto połączyć ewentualne działania.
      -
    • dj.rydzyk Re: wywłaszczenie działki pod drogę Polna_Bema 16.03.11, 13:44
      również jestem zainteresowany tematem - kładą mi łapkę na kilkusetmetrach. W sumie to z chęcią oddam, niech już zrobią tą ulicę ale na w miarę rozsądnych warunkach. Ile teraz UM proponuje na wyjściu? Jak się odwołać ewentualnie.
    • czes.per Re: wywłaszczenie działki pod drogę Polna_Bema 16.03.11, 23:13
      Tak jak pisałem – w jedności siła – proszę Hanelorka i Djrydzyk o kontakt na priva, w celu omówienia konkretnych działań. Wszelkie nowe wywłaszczone osoby chętne do rzeczowych postępowań, mile widziane.

Dodatkowo instruktarz dla zainteresowanych:
      1.Podstawowa zasada to nie zgadzać się na zaniżone propozycje gminy (pisemnie),
      (Pamiętajmy, jeżeli zgodzimy się na zaniżoną stawkę i dojdzie do transakcji, wejdzie ona w zakres średniej przy wycenie działek w okolicy.)
      2.Po braku porozumienia z Burmistrzem (już wtedy zaczynają budować na naszej byłej działce, a my z właścicieli stajemy się oczekującymi na odszkodowanie) Starosta powołuje rzeczoznawcę wykonującego operat.
      3.Można zgłosić pisemnie uwagi do operatu.
      4.W sytuacji, gdy uwagi zostaną odrzucone i operat zostanie uznany za ostateczny, powinniśmy odwołać się od decyzji.
    • cania12 Re: wywłaszczenie działki pod drogę Polna_Bema 19.03.11, 23:04
      Witam, dołączam się do tematu.
      Wysłałam maila ze szczegółami na priv.

Pozdrowienia
    • kuba553 Re: wywłaszczenie działki pod drogę Polna_Bema 20.03.11, 11:15
      Pare metrow pod droge, to nie dzialka budowlana, dlatego cena mniejsza, zastanow sie jaki z tego masz zysk?
      Podpowiem, dobry dojazd,media i wyzsza cene dzialki.
    • 12edek34 Re: wywłaszczenie działki pod drogę Polna_Bema 20.03.11, 17:18
      u jednego parę metrów, gdzie indziej kilkaset
      W Warszawie ktoś z mojej rodziny w podobnej sytuacji otrzymał cenę rynkową.
      Czy gdzieś poza Józefowem stosowane są rekompensaty za odebrany grunt na poziomie ułamka ceny rynkowej ? Stworzenie oddzielnego rynku dla działek odbieranych pod drogi to moim zdaniem oczywista fikcja i nieuczciwa praktyka UM.
      • kuba553 Re: wywłaszczenie działki pod drogę Polna_Bema 20.03.11, 21:15
        te dzialki sa wywlaszczane, mam pytanie czy masz dojazd do swojej dzialki, czy moze na swoim terenie masz ladowisko na helikoptery, drogi to wyzsza koniecznosc, ciekawy jestem czy za np. 100 metrow dzialki w lesie da Ci ktos 500 zl. za 1 m. Wszystkie nasze ulice byly kiedys dzialkami.
        • grudziaz Re: wywłaszczenie działki pod drogę Polna_Bema 20.03.11, 21:38
          kuba553 napisał:

> te dzialki sa wywlaszczane, mam pytanie czy masz dojazd do swojej dzialki, czy
          > moze na swoim terenie masz ladowisko na helikoptery, drogi to wyzsza koniecznos
          > c, ciekawy jestem czy za np. 100 metrow dzialki w lesie da Ci ktos 500 zl. za 1
          > m. Wszystkie nasze ulice byly kiedys dzialkami.
          Masz jakiś interes w tym żeby właściciele działek dostali jak najmniej?
          Co do Twoich ciekawych spostrzeżeń:
          1. W J. większość niezabudowanych, zarówno prywatnych jaki i miejskich działek to działki leśne z cena oscylująca w tych granicach.
          2. W czasach współczesnych wyznaczano działki w J. z wydzieleniem części wspólnych w chwili podziału lub w ogóle po ustaleniu przebiegu pasa drogowego, problem wywłaszczenia dotyczy nowych pomysłów na przebieg dróg. I tak mamy szczęście że w J. nie wymyślono takiej np. Marywilskiej gdzie miasto Warszawa pragnie pasa szerokości 80 metrów.

• multikos Re: wywłaszczenie działki pod drogę Polna_Bema 10.04.11, 09:21
            "I tak mamy szczęście że w J. nie wymyślono takiej np. Marywilskiej gdzie miasto Warszawa pragnie pasa szerokości 80 metrów." a planowana Trasa Nadwiślańska (równoległa do ul. Nadwiślańskiej) ?

• 12edek34 Re: wywłaszczenie działki pod drogę Polna_Bema 21.03.11, 17:24
          to co mam na działce to moja sprawa
          kiedyś za tę działkę ,także w części przeznaczonej obecnie pod drogę, zapłaciłem ówczesną cenę rynkową, teraz muszę ją oddać za ułamek obecnej wartości
          droga to dobro wspólne służące wszystkim mieszkańcom i wszyscy mieszkańcy powinni ponieść koszty jej pozyskania,
          czasy Janosika już minęły, to zwykła grabież
          czy oddałbyś, dla wygody twoich sąsiadów, kawałek swojego mieszkania które kiedyś kupiłeś na wolnym rynku na np. wspólny ciąg komunikacyjny za 20 % wartości ?
          dla mnie ten kawałek działki jest tyle samo wart co każdy inny i chętnie bym sobie go zostawił
    • malek82 Re: wywłaszczenie działki pod drogę Polna_Bema 09.04.11, 21:25
      Stoję przed podobnym problemem, za kilka dni poznam wycenę. Chętnie skontaktuję się z osobami, które już przeszły przez negocjacje z miastem na temat cen gruntów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka