Dodaj do ulubionych

Świderbajerka

07.11.15, 10:04

"...Świderbajerka - tak będzie nazywało się józefowskie ciastko, które już od soboty będzie można kupić w józefowskiej cukierni Babcia Hela. Autorką nazwy jest Pani Alina Więckiewicz z Józefowa. Zapraszamy do Miejskiego Ośrodka Kultury na degustację ciastka w dniu 07.11 (sobota) podczas wydarzenia "Nieznana historia znanego miasta"...."

........cóż.
Obserwuj wątek
    • iprize Re: Świderbajerka 07.11.15, 10:12
      ciekawe jakie były inne propozycje ? czułem że będzie coś z świdrem w nazwie
    • jarecki_2 Re: Świderbajerka 07.11.15, 17:48
      Moja była "Józia", może nie zbyt oryginalnie, ale to świdercośtam to trochę porażka, nazwa, która ani z racji melodyki słowa, ani z racji długości nazwy moim zdaniem się nie przyjmie....
      • 0bywatelx józefinka 07.11.15, 19:17
        Moje ciastko miało nazwę: józefinka sad
        • urszu.la75 Re: józefinka 08.11.15, 09:48
          Bardzo fajna nazwa, szkoda że przepadła
      • urszu.la75 Re: Świderbajerka 08.11.15, 09:47
        popieram, ta nazwa to porażka, nie sądzę żeby ktoś przyjezdny skojarzył, że to nazwa lokalnego ciasteczka, raczej przysmak sąsiadów z za miedzy.
    • surmia Re: Świderbajerka 08.11.15, 11:06
      Też myślałam, że będzie to jakaś józefinka bądź józefka. Żeby było rdzennie po józefowsku. A tak - ciastko ze Świdra wyszło.
      • soraya.1 Re: Świderbajerka 17.11.15, 20:21
        spróbowałam i już nigdy więcej nie kupię . Cena ciasta 6 zł u Babci Heli - jak dla mnie już za dużo , wygląd - nieapetyczny , smak - po prostu byle jaki . Nie wiem jakie były inne propozycje ale to jest nie trawione pod każdym jednym wzgledem począwszy od nazwy
        • ludex39 Re: Świderbajerka 17.11.15, 20:23
          słowem Świderbubel ?
          • soraya.1 Re: Świderbajerka 18.11.15, 21:13
            Może i lepiej , ze mam w nazwie Świder bo to naprawdę Świderbubel i z Józefowem się nie skojarzy a sąsiadów trzeba przeprosić , ze ktoś pod ich nazwą coś takiego wyprodukował
        • surmia Re: Świderbajerka 18.11.15, 18:58
          Jadłam świderbajerkę, hehe.
          Nie smakuje mi.

Sam pomysł był fajny, opakowanie w pudełeczko z okienkiem, z napisem Józefów, świdermajerowskimi wycinankami i herbem miasta, a także logo MOKu i Cukierni Babci Heli.
          6 zł babeczka w tym pudełeczku, a mała, bez bajerów i pudełka 3 zł (a może 3,50?).
          Wygląda dość ładnie w tym opakowaniu.
          Wróżę jednak, że nie zrobi kariery, bo to jednak ciastko do jedzenia, a nie przycisk do papieru na biurko. Ma smakować, a nie wyglądać.
          Zresztą, czy ja wiem, czy chciałabym na moim biurku taki przycisk???
          Trochę szkoda, bo, jak pisałam, pomysł był fajny.

A! Na ciastku są dobre wiśnie smile Choć wiśnie zawsze są dobre.
          Dla oburzonych mają recenzją, tych, którym ciastko smakuje - no sorry, jestem wybredna suspicious
          • michaszkowy Re: Świderbajerka 18.11.15, 20:27
            Mnie osobiście oraz mojej łasuchowej rodzince ciastko nie smakuje. Kupiłam raz i więcej niestety nie zamierzam . Marny smak za wygórowaną cenę. Nie wiem czemu u Babci Heli takie ceny, w okolicy ( nie piszę tu o Józefowie) cukiernie mają o niebo lepszy smak i przyjażniejsze ceny.
        • jarecki_2 Re: Świderbajerka 19.11.15, 06:28
          Cena zdecydowanie odstrasza, to prawda, ale trzeba pamiętać, że opakowanie ciastka (duże za 6 zł) również kosztuje, można tak to sobie tłumaczyć, ale wszystko wyjaśnia cena ciastka małego (bez bajerów) 3 zł to za takie ciastko zbyt wiele, 2 zł to jest maks który można zapłacić za ciastko mniejsze. Smak..... tu oczywiście gust gra rolę więc ciężko coś powiedzieć. Masa chyba orzechowa nie jest zła, ma trochę wspólnego z nadzieniem rogali Marcińskich (tak mi się kojarzy), wiśnia jak wiśnia, wiadomo, ale dodatek konfitury czy dżemu na dnie ciastka powoduje, że jest zbyt słodkie albo zwyczajnie za wiele w ciastku zaczyna się "dziać", ciastko nie jest złe ale czy będę kupował to inna kwestia, raczej nie.
    • calkisia Re: Świderbajerka 27.11.15, 13:01
      ja też byłam za Józefinką

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka