23.08.17, 21:46
właśnie na tarasie był u mnie lis... nie mieszkam w lesie, ale całkiem blisko stacji kolejowej, raczej w "cywilizacji" (choć to nie takie pewne, widziałam zamieszczone zdjęcia dzików na przejeździe big_grin). Trochę mi nieswojo - wścieklizna, bąblowce, lis też nie za bardzo się mnie wystraszył. Czy ktoś ma jakieś doświadczenia, co z tym zrobić, gdzie zgłosić? Dzięki za info.
Obserwuj wątek
    • surmia Re: lisy 24.08.17, 08:15
      Też niekoniecznie bym się ucieszyła z takich odwiedzin.
      Jedyna rada - zamykać odpadki spożywcze i inne śmieci tak, by nie kusiły zwierząt. I odstraszać jakoś, żeby się bardziej bały (nie wiem jak).
      Tylko, że tak musieliby postępować wszyscy. Bez wyjątku.
      • tomjani Re: lisy 05.09.17, 11:24
        Może rudy mykita poluje na myszy i szczury, właśnie te żywiące się odpadkami?
        • duchaaaa Re: lisy 05.09.17, 14:04
          Szczurów nie widziałam, myszy i owszem kot czasem przynosi, ale tego się chyba nie da uniknąć w takiej okolicy (myszy, nie przynoszącego kota smile)
          • tomjani Re: lisy 05.09.17, 22:18
            Widziałem mykitę miesiąc temu z okładem w Nieporęcie, na trawniku koło tamtejszego makdonalda. Nawet trochę żal mi się go zrobiło: może zabłądził i bał się iść dalej?
    • iprize Re: lisy 04.09.17, 11:18
      jest taka profesja jak foxcatcher(hunter)? coś jak myśliwy ale bez zabijania, nie wiem czy na dziki są jakieś sensowne pułapki ale na lisy chyba tak, tylko kto by przyjechał po niego, straż miejska ?
      • duchaaaa Re: lisy 05.09.17, 14:05
        taaa, tylko on nie bardzo chyba chce siedzieć, i czekać, aż ktoś go zgarnie smile Dwa razy się na razie pokazał na chwilę
    • maryshaa Re: lisy 05.09.17, 13:48
      Czy masz psa? Bo jak nie masz swojego psiaka, to możesz kupic w zoologicznym płyn odstraszający psy i polać pod tarasem. Nie wiem, czy zadziała ale może warto spróbować? Psowate jak się już przyzwyczają do ludzi to się ich nie boją...a jak odkryją źrodełko jedzenia w śmietniku to będę wracać. sad
      W powiecie jest zagrożenie wścieklizną i jest chyba nawet pozwolenie na odstrzał sanitarny lisów...
      iotwock.info/artykul/zagrozenie-wscieklizna/268490
      • duchaaaa Re: lisy 05.09.17, 14:06
        Dzięki, spróbuję z płynem, strzelać nie będę!!! smile. A śmietnik szczelnie zamykany, może sam uzna, że nie warto przychodzić

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka