Dodaj do ulubionych

Józefowski PSZOK. To działa!!!

14.05.19, 13:37
Wklejam fajną wiadomość od Zakładu Obsługi "Piękne Miasto":

Redukcja śmieci

ZAKŁAD OBSŁUGI - PIĘKNE MIASTO

Cywilizacja idzie do przodu, świat mknie w szalonym tempie. W związku z pismem ,,Nie na marne ,, które powstało w naszym Urzędzie Miasta Józefów. Zakład Obsługi - Piękne Miasto postanowił dołączyć do akcji ochrona środowiska i zaproponować niebanalną współpracę z Józefowskimi mieszkańcami.

* Z uwagi na to że sporo mieszkańców, odwiedza w sobotnie dni miejski PSZOK . Postanowiliśmy dla wielu zaczytanych udostępnić regał na którym będą znajdować się książki, które nie koniecznie muszą trafić do kontenera na makulaturę.

* Kolejny nasz punkt ma związek z relaksem podróżą na zakupy czy dotarciem do pracy w bliskie okolice. W tym momencie mamy na myśli udostępnienie kolejnego regału na którym można by było wymienić się bezpłatnie niepotrzebnymi częściami do rowerów.Które zostały źle dobrane a są w pełni sprawne. One często zalegają gdzieś w szufladzie na półce czy w kartonie w ciasnym pokoju. Nasza firma może też pomóc w transporcie zbędnego roweru, który z jakiegoś powodu jest już nie potrzebny a innym mieszkańcom Józefowa może służyć jeszcze kilka lat.

* Następna nasza propozycja to współpraca z aktywnymi mieszkańcami. Często podczas spaceru mieszkańcy napotykają na śmieci, które chętnie usuwają na własny koszt.W związku z tym chcemy wyjść im z pomocą i wszystkim chętnym będziemy bezpłatnie udostępniać
chwytaki do śmieci, worki i inne narzędzia.
Do współpracy zachęcamy całe rodziny, przyjaciół i szkoły. Oczywiście śmieci załadowane w nasze worki po zgłoszeniu zabierzemy ze szlaku.
Obserwuj wątek
    • capricorn.79 Re: Józefowski PSZOK. To działa!!! 14.05.19, 19:54
      ale co konkretnie działa i gdzie, że trzeba aż trzy wykrzykniki dodawać. co jest w Twojej informacji tak ogromnie niezwykłego? to że mieszkańcy mogą iść sprzątać miasto na własną rękę i wyręczać w tym odpowiednie służby miejskie? czy może to, że można oddać pompkę do rowera albo książkę do czytania?
      • surmia Re: Józefowski PSZOK. To działa!!! 15.05.19, 07:58
        Jak zwykle na nie.
        Mnie się bardzo podobają inicjatywy w PSZOK. Przy ilości odpadów, które produkujemy, każda odzyskana rzecz cieszy. Dlatego całym sercem popieram wszelkie garażówki, wyprzedaże, kiermasze wymian oraz takie akcje, jak ta w PSZOK. Podoba mi się również to, że zakład obsługi reaguje błyskawicznie na zgłoszenia dzikich wysypisk oraz to, że współpracuje z mieszkańcami, którym nie jest obojętne w jakim otoczeniu żyją.
        Dałam temu wyraz zamieszczając trzy wykrzykniki, bo uważam, że ta informacja na to zasługuje.
    • marc_gg Re: Józefowski PSZOK. To działa!!! 15.05.19, 11:14
      Zamiast zajmować się nic nie znaczącymi pierdołami lepiej zajęliby się obniżeniem cen śmieci odbieranych.
      Na horyzoncie kolejna podwyżka
      linia.com.pl/2019/05/14/smieci-jeszcze-podrozeja/
      • borabora6 Re: Józefowski PSZOK. To działa!!! 15.05.19, 11:25
        Zdecydowanie!!! I tu właśnie stawiam trzy wykrzykniki. Znowu jest mowa o podwyżce. Przecież to się kwalifikuje do zgłoszenia do jakiś służb antymonopolowych. Gucio mnie interesują jakieś półeczki z książkami i inne takie bzdety.
        • jozefow512 Re: Józefowski PSZOK. To działa!!! 15.05.19, 12:07
          Hmm.

A może jakieś działania na rzecz zmniejszenia ilości odpadów generowanych przez mieszkańców?

Ja wiem, że to jest bardzo trudny temat. Nie ma żadnego indywidualnego powodu (i go nie będzie), by odpadów generować mniej. Czy są jakieś możliwości? Zapewne tak, bo na przykład kompostowanie potrafi trochę zmniejszyć ilość odpadów (ale to część). Dalej już jest tylko gorzej, bo kupujemy to, co jest w sklepach, a tam wszystko jednorazowe.
        • surmia Re: Józefowski PSZOK. To działa!!! 15.05.19, 19:38
          Mnie także nie podoba się cała sytuacja z płatnościami za odpady. Nie podoba mi się także wiele innych spraw.
          Ale podoba mi się to, że w PSZOK starają się myśleć o odzyskiwaniu już na tym etapie.
          !!!
        • jarecki_2 Re: Józefowski PSZOK. To działa!!! 16.05.19, 08:20
          hahahahaha a jak mówiłem, jak to załatwić to mnie wyśmialiście. Państwo ustawą stworzyło monopolistów i obowiązkowych pośredników, jak wszyscy piali że to cudownie to teraz niech pieją. Należy umożliwić mieszkańcom oddawać śmieci we własnym zakresie do punktów zbiórki eliminując Lekaro co powinno znacząco zmniejszyć koszt odbioru. Mieszkańcy powinni mieć książeczki kontrolne w które cieć będzie wbijał pieczątkę że człowiek był, przywiózł. Takie rozwiązania na zachodzie są powszechne w takich miejscowościach jak nasza. Mało tego, regularne oddawanie śmieci we własnym zakresie jest przez gminę premiowane zmniejszeniem podatków od nieruchomości czy opłat miejskich, ale na takie rozwiązania nie ma nikogo z jajami u nas, więc będziemy płakać i płacić. Jestem pewien, że można iść do sądu z tą ustawą, ale pozew musiałby być zbiorowy a dio tego musielibyśmy być solidarni i zamiast szukać minusów znajdować rozwiązania.
          • surmia Re: Józefowski PSZOK. To działa!!! 16.05.19, 08:33
            A gdzie byś je oddawał? Jedyne wysypisko (RIPOK) w okolicy to właśnie Lekaro. Powinno się go upaństwowić, by mieć wpływ na ceny? To już było i się nie udało.
            Nie wyobrażam sobie samodzielnego wywozu śmieci gdziekolwiek. To bzdura.
            • karolek.only Re: Józefowski PSZOK. To działa!!! 16.05.19, 12:21
              I tu masz rację . Teraz kiedy gmina wywozi śmieci mnóstwo jest podrzucane do lasu lub koszy na ulicach . A gduby tak samemu trzeba byłoby zapłaić i jeszcze wywieżć - to dopiero były ielki śmietnik na ulicach. I wierzcie mi - to wcale nie biedni ludzie śmieci wyrzucają - wprost przeciwnie - tzw,. nowobogaccy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka