Dodaj do ulubionych

ZŁO w cZŁOwieku

24.11.07, 19:13
Człowiek nie widzi zła w sobie!
Obserwuj wątek
    • scand Re: ZŁO w cZŁOwieku 26.11.07, 09:15
      > Człowiek nie widzi zła w sobie!]

I dzięki temu spokojniej śpi wink
      • okimita Re: ZŁO w cZŁOwieku 26.11.07, 14:31
        Ja też nie mam, nie widzę w sobie zła,
        Ale, jak przychodzą te rach. za światło, telefon……
    • witekjs Re: ZŁO w cZŁOwieku 26.11.07, 15:57
      apf napisał:

> Człowiek nie widzi zła w sobie!

Można tak sądzić, słuchając prominentnych postaci naszego, bardzo nieodległego
      "Ancien Regime"...

Witek
      • iza42 Re: ZŁO w cZŁOwieku 27.11.07, 18:56
        Dlaczego zakladac ,ze czlowiek ma w sobie zlo? Wiele ludzi przez zlo rozumie to
        co w danej chwili im sie u siebie lub u innych nie podobna ale to samo "zlo "
        w innych warunkach moze byc postrzegane jako dobro tak wiec nie stanowi
        wartosci bezwzglednej , jest relatywne.
        czy relatywne zlo jest zlem ? Moim zdaniem nie.
        • jej_maz Re: ZŁO w cZŁOwieku 02.12.07, 21:50
          Ciekawe podejscie i rozumiem co masz na mysli, jednak ja uwazam, ze sa
          zachowania, ktore niezaleznie od warunkow sa zlem i to tym tkwiacym w nas;
          ludziach. Nie tak dawno przypadkiem wpadl mi w rece artykul mowiacy o wzroscie
          zapotrzebowania na kamery monitorujace otoczenie domu. Dotyczyl on nie tyle
          prezentacji jakis systemow, ile motywacji ludzi do nabycia tegoz. Byl podany
          przyklad pani, ktora skorzystala z takiego gadzetu, aby zobaczyc, kto ciagle
          niszczy kwiaty w jej ogrodzie przed domem. Byla przekonana, ze jest to jakis
          pies i jakiez bylo jej zdziwienie i rozgoryczenie, gdy zaledwie po jednym dniu
          podgladu okazalo sie, ze z premedytacja robi to sasiadka, z ktora bohaterka
          naszej historii uwazala, ze jest na bardzo dobrej stopie. Niezalenie jak
          bedziemy zachowanie tego vandala ananlizowac, jest to przyklad zla siedzacego w
          czlowieku. Jestem przekonany, ze mozemy podac duzo wiecej i to bardziej
          drastycznych przykladow zla w nas jako wartosci bezwzglednej, zgadzam sie jednak
          z Toba Izo, ze powinnismy sie skoncentrowac bardziej na podkreslaniu naszych
          dobrych stron smile

PS - Dla zainteresowanych link do tego artykulu jako zrodla. Przykro mi; jest on
          platny, ale akurat poczatkowy fragment o wspomnianej pani jest widoczny.

<a
          href="http://www.theglobeandmail.com/servlet/Page/document/v5/content/subscribe?user_URL=www.theglobeandmail.com%2Fservlet%2Fstory%2FRTGAM.20071012.wlsnoop12%2FBNStory%2FlifeMain%2Fhome&ord=3557182&brand=theglobeandmail&force_login=true"
          target="_blank">tutaj</a>
          • jej_maz errata 02.12.07, 21:51
            hmm... nie udalo mi sie z tym linkiem, podaje wiec w calosci;
            http://www.theglobeandmail.com/servlet/Page/document/v5/content/subscribe?user_URL=www.theglobeandmail.com%2Fservlet%2Fstory%2FRTGAM.20071012.wlsnoop12%2FBNStory%2FlifeMain%2Fhome&ord=3557182&brand=theglobeandmail&force_login=true
    • jedenkruczek Re: ZŁO w cZŁOwieku 02.12.07, 15:04
      Ludzie(*1) "nie widzą"(*2) innych ludzi, i to chyba jest to zło
      którego nie widzą w sobie.

(*1)- oczywiście nie wszyscy
      (*2)- egoizm
    • robertlotse Re: ZŁO w cZŁOwieku 07.06.08, 18:19
      apf napisał:
      > Człowiek nie widzi zła w sobie!

Widzę sad
      I jestem lekko podłamany...
    • zettrzy Re: ZŁO w cZŁOwieku 10.06.08, 22:20
      bo trzeba myslec pozytywnie!
      • prazanka44 Re: ZŁO w cZŁOwieku 15.06.08, 14:41
        Jokasta, matka Edypa, popełniła samobójstwo, gdy się dowiedziała, że poślubiła
        własnego syna. A przecież zrobiła to nieświadomie.
        Dzisiaj raczej nie zabijamy przestępców niezdających sobie sprawy z tego, że
        robią żle. Jednak obie sytuacje budzą wątpliwości. Jokasta
        poczuła się pewnie kimś obrzydliwym i miała siebie dosyć, a gdy chory
        psychicznie zabije kogoś nam bliskiego, mamy ochotę i jego zabić.
        Zło łatwiej jest osądzić z dystansu. Myślę, że trzeba się też starać o
        odrobinę dystansu do siebie samego.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka