scand Re: ZŁO w cZŁOwieku 26.11.07, 09:15 > Człowiek nie widzi zła w sobie!] I dzięki temu spokojniej śpi Odpowiedz Link
okimita Re: ZŁO w cZŁOwieku 26.11.07, 14:31 Ja też nie mam, nie widzę w sobie zła, Ale, jak przychodzą te rach. za światło, telefon…… Odpowiedz Link
witekjs Re: ZŁO w cZŁOwieku 26.11.07, 15:57 apf napisał: > Człowiek nie widzi zła w sobie! Można tak sądzić, słuchając prominentnych postaci naszego, bardzo nieodległego "Ancien Regime"... Witek Odpowiedz Link
iza42 Re: ZŁO w cZŁOwieku 27.11.07, 18:56 Dlaczego zakladac ,ze czlowiek ma w sobie zlo? Wiele ludzi przez zlo rozumie to co w danej chwili im sie u siebie lub u innych nie podobna ale to samo "zlo " w innych warunkach moze byc postrzegane jako dobro tak wiec nie stanowi wartosci bezwzglednej , jest relatywne. czy relatywne zlo jest zlem ? Moim zdaniem nie. Odpowiedz Link
jej_maz Re: ZŁO w cZŁOwieku 02.12.07, 21:50 Ciekawe podejscie i rozumiem co masz na mysli, jednak ja uwazam, ze sa zachowania, ktore niezaleznie od warunkow sa zlem i to tym tkwiacym w nas; ludziach. Nie tak dawno przypadkiem wpadl mi w rece artykul mowiacy o wzroscie zapotrzebowania na kamery monitorujace otoczenie domu. Dotyczyl on nie tyle prezentacji jakis systemow, ile motywacji ludzi do nabycia tegoz. Byl podany przyklad pani, ktora skorzystala z takiego gadzetu, aby zobaczyc, kto ciagle niszczy kwiaty w jej ogrodzie przed domem. Byla przekonana, ze jest to jakis pies i jakiez bylo jej zdziwienie i rozgoryczenie, gdy zaledwie po jednym dniu podgladu okazalo sie, ze z premedytacja robi to sasiadka, z ktora bohaterka naszej historii uwazala, ze jest na bardzo dobrej stopie. Niezalenie jak bedziemy zachowanie tego vandala ananlizowac, jest to przyklad zla siedzacego w czlowieku. Jestem przekonany, ze mozemy podac duzo wiecej i to bardziej drastycznych przykladow zla w nas jako wartosci bezwzglednej, zgadzam sie jednak z Toba Izo, ze powinnismy sie skoncentrowac bardziej na podkreslaniu naszych dobrych stron PS - Dla zainteresowanych link do tego artykulu jako zrodla. Przykro mi; jest on platny, ale akurat poczatkowy fragment o wspomnianej pani jest widoczny. <a href="http://www.theglobeandmail.com/servlet/Page/document/v5/content/subscribe?user_URL=www.theglobeandmail.com%2Fservlet%2Fstory%2FRTGAM.20071012.wlsnoop12%2FBNStory%2FlifeMain%2Fhome&ord=3557182&brand=theglobeandmail&force_login=true" target="_blank">tutaj</a> Odpowiedz Link
jej_maz errata 02.12.07, 21:51 hmm... nie udalo mi sie z tym linkiem, podaje wiec w calosci; http://www.theglobeandmail.com/servlet/Page/document/v5/content/subscribe?user_URL=www.theglobeandmail.com%2Fservlet%2Fstory%2FRTGAM.20071012.wlsnoop12%2FBNStory%2FlifeMain%2Fhome&ord=3557182&brand=theglobeandmail&force_login=true Odpowiedz Link
jedenkruczek Re: ZŁO w cZŁOwieku 02.12.07, 15:04 Ludzie(*1) "nie widzą"(*2) innych ludzi, i to chyba jest to zło którego nie widzą w sobie. (*1)- oczywiście nie wszyscy (*2)- egoizm Odpowiedz Link
robertlotse Re: ZŁO w cZŁOwieku 07.06.08, 18:19 apf napisał: > Człowiek nie widzi zła w sobie! Widzę I jestem lekko podłamany... Odpowiedz Link
prazanka44 Re: ZŁO w cZŁOwieku 15.06.08, 14:41 Jokasta, matka Edypa, popełniła samobójstwo, gdy się dowiedziała, że poślubiła własnego syna. A przecież zrobiła to nieświadomie. Dzisiaj raczej nie zabijamy przestępców niezdających sobie sprawy z tego, że robią żle. Jednak obie sytuacje budzą wątpliwości. Jokasta poczuła się pewnie kimś obrzydliwym i miała siebie dosyć, a gdy chory psychicznie zabije kogoś nam bliskiego, mamy ochotę i jego zabić. Zło łatwiej jest osądzić z dystansu. Myślę, że trzeba się też starać o odrobinę dystansu do siebie samego. Odpowiedz Link