Dodaj do ulubionych

Najpiekniejsze miejsca w polsce?

15.12.05, 09:27
POstanowilem zalozyc watek troszeczke odbiegajacy od Jozefowa. Jakie sa dla
Was najpiekniejsze miejsca w Polsce? Miasta, laki, zamki, muzea, cokolwiek, co
Was kiedys urzeklo i pozostalo w pamieci?
Dla mnie to przede wszystkim Wroclaw - miasto pieknej architektury, zieleni i
usmiechnietych ludzi, poza tym bieszczady, a szczegolnie poloniny - wetlinska
i Carynska:
www.bieszczady.net.pl/wetlinska.html
www.twojebieszczady.pl/carynska.php
Obserwuj wątek
    • bajka111 Re: Najpiekniejsze miejsca w polsce? 16.12.05, 22:46
      Raczej nie bede tu zbyt duzo pisac. Mam od dawna wyrzuty sumienia, ze zbyt malo znam Polske
      i zawsze sobie postanawiam kazde kolejne wakacje spedzic wlasnie poznajac uroki naszego
      kraju.
      Ale polonine wetlinska tez bardzo milo wspominam. W Bieszczadach (w namiocie nad
      strumykiem) spedzilam swoj pierwszy urlop i wedrowka wlasnie polonina Wetlinska nalezala do
      najprzyjemniejszych. I to bym chciala pokazac moim dzieciom smile
      • mizzzar Re: Najpiekniejsze miejsca w polsce? 17.12.05, 14:58
        No proszesmile
        A juz myslalem, ze oprocz Jozefowa nie ma ladnych miejsc, albo tez watkiem nie
        trafilemsmile
        • bajka111 Re: Najpiekniejsze miejsca w polsce? 17.12.05, 15:15
          Mizzar, tak czytam Twoj wpis. Pierwszy raz, drugi, potem trzeci.
          I jakoś nie mogłam zrozumiec w co Ty tym wałkiem chciałeś trafić..... I dlaczego właśnie
          wałkiem? Czyżby jakieś przedświąteczne przygotowania?

Zrozumiałam przy siódmym czytaniu smile
          • mizzzar Re: Najpiekniejsze miejsca w polsce? 17.12.05, 15:22
            Bajka, to moze swiadczyc o dwoch rzeczach: albo ja popelniam kategoryczny blad
            nie uzywajac polskich znakow, albo tez Twoj wzrok faktycznie sie lekko zfatygowalsmile
            Jak myslisz?
            • doomi Re: Najpiekniejsze miejsca w polsce? 17.12.05, 15:32
              A ja po kraju to z dziadkami jeździłam dziecięciem będąc. I wszędzie mi się
              podobało, a już szczególnie nad Soliną i na Mazurach. W miejscowości Buda
              Ruska, gmina Maćkowa Ruda spędziłam jedne z cudowniejszych wakacji dzieciństwa.
              Pływaliśmy z dziadkiem w dziurawej łódce i babcia wodę garnuszkiem metalowym
              wylewała, spaliśmy w namiocie przy gospodarstwie przypadkowo poznanych
              przemiłych ludzi, piłam mleko prosto od krowy i zajadałam się prawdziwą
              śmietaną. Na wakacje jeździliśmy maluszkiem i dziadek chętnie podwoził
              autotopowiczki, a babcia musiała się wtedy przesiadać do mnie, do tyłu big_grin Oj a
              potem była zawsze mała awanturka. Aha, a wnuk gospodarzy to był Karol i
              dłuuuugoooo go wspominałam wink (miałam jakieś 7 lat )
            • bajka111 Re: Najpiekniejsze miejsca w polsce? 18.12.05, 01:05
              Mizzar, to na pewno wina moich zmeczonych oczusmile
              Ja tez caly czas pisalam bez polskich fontow, bo czasami zle sie odczytuja na innych
              komputerach. Ale od jakiegos czasu staram sie wracac do naszej rodzimej pisowni, zeby tak
              zupelnie sie nie odzwyczaic.

Kiedys dlugo wpatrywalam sie w napis: "nasz los". I jako osoba przyzwyczajona do internetowej
              pisowni zubozonej o polskie znaczki odczytywalam to oczywiscie jako "nasz łoś". No i
              tradycyjnie juz ... czegos tu nie rozumialam smile
              • mizzzar Re: Najpiekniejsze miejsca w polsce? 18.12.05, 10:31
                Bajko, a zadzylo Ci sie czytac maila od kogos, kto namietnie uzywa polskiej
                czcionki, a nie ma zainstalowanej???
                Kiedys dostalem takiego maila od klietnki i zrozumialem tylko jedno slowo:
                "pozdrawiam" ...
                • bajka111 Re: Najpiekniejsze miejsca w polsce? 18.12.05, 14:41
                  Niestety mnie caly czas zmuszaja do czytania takich maili. Ja pracuje na Macu, ktory nie czyta
                  czcionek PCtowych.

Dlatego ja pisze bez tych roznych wezykow. Tylko jak mam napisac jakies pismo do
                  wydrukowania - musze sie potwornie skupiac, zeby jednak uzywac tego altasmile
                  • malinela Trak Królewski 06.06.06, 00:57
                    Ten wątek powinien być odkurzony.
                    Dla mnie takim miejscem jest Trakt Królewski:
                    Hotel Bristol, magiczne miejsce. To tam w 1937 roku Nina Andrycz została Królową
                    Balu.
                    To tam, 31 sierpnia 1939 roku, późnym wieczorem, znany okultysta Stefan
                    Ossowicki, podczas kolacji z przyjaciółmi, uspokajał " Nic nie będzie. Nie
                    będzie wojny. Wiem o tym"
                    I wreszcie, to z balkonu Hotelu Bristol, u szczytu swej kariery, śpiewał Jan
                    Kiepura.
                    A co bodajże najważniejsze, w Hotelu Bristol serwowane są najlepsze ciastka w
                    stolicy.

Pomnik Nieznanego Żołnierza. Miejsce regularnie odwiedzane przez nas, podczas
                    zmiany warty;o).

Kościół Wizytek, to w nim ks. Twardowski odprawiał mszę i wygłaszał
                    jednozdaniowe kazania.

Aleje Ujazdowskie/ Aleje Ujazdowskich. To miejsce wybrał Hitler na paradę wojsk
                    po zwycięskiej kampanii wrześniowej. To tu jest piękny Pałacyk Sobańskich.

Łazienki Królewskie. Miejsce, które podczas II wojny światowej mogli odwiedzać
                    tylko Niemcy, pozostało niemalże nienaruszone. Jeremi Przybora, we
                    wspomnieniach, powraca do momentu, kiedy po raz pierwszy od zakończenia wojny
                    mógł zasiąść na ławce w Łazienkach. I to właśnie wtedy, patrząc na kikuty drzew,
                    popłakał się.
                    Jeden z najpiękniejszych, jeśli nie najpiękniejszy park miejski.
                    No i oczywiście wakacyjne koncerty chopinowskie.

Pałac w Wilanowie. Piękny ogród i wspaniałe koncerty w ogrodzie różanym. Całość
                    wymaga trochę czasu, ale miejsce jest magiczne.
                    • malinela Re: Trak Królewski 06.06.06, 01:13
                      Może warto jeszcze dodać, że w czasach licealnych, czyli pomiędzy 1823 a 1826
                      rokiem, Fryderyk Chopin grał na organach w kościele Sióstr Wizytek. Często o tym
                      myślę, zastanawiam się jak grał, czy część osób nie przychodziła tylko dla
                      Niego, a może część nie wiedziała, że obcuje z geniuszem? Dla mnie w każdym
                      razie, to miłe uczucie modlić się w kościele, którego mury pamiętają muzykę
                      Chopina..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka