Dodaj do ulubionych

zmiany w "Józefowie nad Świdrem"

01.04.06, 11:54
na sesji odwołano stare i powołano nowe kolegium JNŚ.
W nowym jest 1 osoba z PO, 1 osoba z komitetu " Dla Miasta", 1 z komitetu
józefowskich kupców, 1 przedstawiciel burmistrza. Nie ma nikogo z PIS, który
poczuł się obrażony.
To oczywiście jedynie warunek konieczny - że skład kolegium JnŚ - ta
jego "rada nadzorcza" jest w odróżnieniu od poprzedniej (4 osoby wyłacznie z
PIS)zdecydowanie bardziej zróżnicowana, co moim zdaniem jest banalną
koniecznością aby pismo było obiektywne.
Teraz przed Kolegium b. trudne zadania:
1. wybór dobrego Redaktora Naczelnego oczywiście w konkursie,
2.współpraca z deklarującymi taką chęć przedstawicielami społeczeństwa (tak,
tak pp. politycy, tacy są wokół was, także na tym forum i chcą coś robić,
nieprawdaż Doomi?),
3. stworzenie Rady Czytelniczej spośród tych jak wyżej, dobra jakość pisma to
nie tylko widzimisię wąskiego grona gminnej władzy,
4. zarabianie pieniędzy z reklam, nie czepianie się wygodnego garnuszka
pieniędzy podatników
Szczerze życząc sukcesu pozdrawiam nową "Radę Nadzorczą" JnŚ!!!
Obserwuj wątek
    • doomi Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 01.04.06, 12:11
      Ale może by tak konkrety i nazwiska, co?? W końcu to i tak są radni i nie muszą
      się ukrywać. A nie każdy orientuje się jaki radny jest z jakiego ugrupowania.
    • doomi Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 01.04.06, 12:14
      I proszę napisać jaśniej o co chodzi. Powołujesz się na mnie, ale nie rozumiem
      w czym rzecz. Chyba przedstawiłam już swoje stanowisko w tej sprawie i nie
      zamierzam się powtarzać. Proszę wrócić do swojego starego wątku i przeczytać
      dokładnie moje wypowiedzi. Na dzień dzisiejszy nie mam nic do dodania.
      • 111majka Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 01.04.06, 13:01
        Feelek, my patrzymy na to od strony odbiorców, czytelników. I dla jakości gazety (takiej o jakiej my
        mówiliśmy) nie jest istotne kto jest skąd. Ważne jest to, jakie czlonkowie kolegium mają przygotowanie
        (zawodowe, doświadczenie...) w robieniu gazety. Czy znowu mają tylko wielkie chęci?

Mam nadzieję że pierwszy numer nas pozytywnie zaskoczy.

• feelek Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 01.04.06, 16:12
          OK, OK, OK!!!
          internet ma taką cechę, że jakbym nie pisał to zawsze ktoś to weźmie do siebie,
          może my w ogóle jako naród powinniśmy byc trocha bardzi wyluzowani? (to dla
          doomi - ja tylko wspominam Wasze deklaracje współpracy z gazetą i tyle).
          W kolegium są i dziennikarka i archeolożka, i elektronik (jak coś nie
          pokręciłem ). Byli tam uprzednio architekt, chemik. Ale to jednak
          nieporozumienie bo oni nie mają jej pisasć tej gazety(o czym mylnie świadczy
          nazwa bo to raczej rada programowa) ale ją nadzorować bo to gazeta samorządu a
          więc rady, burmistrza.
          Zróbcie coś aby była TAKŻE mieszkańców.
          i for god nie obrażajcie się smile
          • mefistto Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 01.04.06, 16:33
            Nikt tutaj na nikogo się nie obraża. Zostałeś Feelku zapytany o konkrety - kto z
            radnych wszedł w skład kolegium. Ty na to odpowiadasz: dziennikarka,
            archeolożka, elektronik. Nie wiesz kto to konkretnie jest, czy nie chcesz
            napisać? W końcu żadna to tajemnica - będzie w protokołach z sesji - jak się ich
            w końcu doczekamy...

Widzę, że bardzo sprawnie Ci idzie "wywoływanie do tablicy" osób, które niedawno
            angażowały się w temat JnŚ, ciekaw jestem co Ty zamierzasz w tej kwestii zrobić.
            Jak wynika z Twoich wypowiedzi, to jesteś osobą dość dobrze zorientowaną w tym
            co się dzieje w urzędzie miasta i "okolicach". Jesteś urzędnikiem, radnym, a
            może... (te kilka domysłów zostawię dla siebie)?

Jak wygląda temat JnŚ widać dokładnie na forum - jak na razie rozgrywki
            polityczne pokonały chęć do działania i chyba niełatwo będzie odzyskać zaufanie
            mieszkańców co do szczerości osób z gazetą związanych. Niestety jak dotąd
            dostajemy oszczędnie dozowane skrawki informacji - wygląda na to że lokalni
            politycy nie bradzo mają chęć zagrać w otwarte karty.
            • feelek Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 01.04.06, 21:02
              1. nikogo nie chciałem wywoływać do tablicy, wspominam tylko treść dyskusji
              jaka tu była,
              2. też chętnie chcę coś zrobić,
              3. net to takie miejsce gdzie można byc anonimowym i nic w tym złego, na
              wszystkich forach tak jest że się nie pisze pod nazwiskiem tylko pod nickiem -
              czy nie wystarczy Wam że sprawa gazety nie jest mi obojętna? ja też Was nie
              znam i niech tak zostanie; też mam pewne doświadczenia z "politykami" i - nein
              danke; zostaw, zostaw te domysły mefisto, czy nie wazniejsze jest meritum?
              spasiba .
              4. ja z kolei mam takie spostrzeżenia, że trudno przyjąc Ci do wiadomości kilka
              rzeczy:
              -gazeta jest wydawana przez gminę, finansowana etc., no to jakoś też
              nadzorowana i tu pojawia się jakieś kolegium , rada programowa etc. obecnie
              nowe więc chołubione przez jednych a kontestowane przez innych...polityków
              gminnych, ja się do tego bokiem nie ustawiam choć do polityków gminnych się nie
              zaliczam,
              - można się do polityków gminnych ustawiać bokiem - "ich rozgrywki etc." ale
              wtedy to jest tylko jedna możliwość - odpalić swój własny tytuł np. "Znad
              Wisły i Świdra" "W widłach Wisły Świdra i Mienii" itp. - precedens już jest w
              sklepach józefowskich obecny.
              pzdr.
              • doomi Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 01.04.06, 21:34
                Po pierwsze wyluzuj również wink spasiba, danke i merci smile)))

po drugie mamy znacznie więcej możliwości niż Ci się zdaje ;D

po trzecie, jeśli nie jesteś jak to pięknie nazywasz gminnym politykiem
                (chociaż to nie jest prawda hi hi) to skąd nagle takie zainteresowanie moją
                skromną osobą?? Muszę Cię zmartwić, ale nikt z obecnego KR (a skład osobowy
                znany był przecież dużo wcześniej) nie zgłosił się do mnie z propozycją
                współpracy, więc... więc o czym tak właściwie rozmawiamy?? Jako kto w takim
                razie nawiązujesz do poprzednich rozmów (nieaktualnych zresztą z wielu
                powodów??)

I też mogę odpowiedzieć tak jak majka: zrobiliśmy fajną okładkę i co??
                Odpowiedź brzmi: I NIC.
                Naprawdę nie wiem jaki sens ma ta dyskusja...
                • feelek Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 02.04.06, 14:26
                  1.NIKOGO NIE WYWOŁYWAŁEM DO TABLICY
                  wydawało mi się że nawiązuję do dawno wywołanego tu tematu że JNŚ jest
                  kiepskiej jakosci i że coś z tym trzeba zrobić
                  2.WYSTEPUJĘ TU JAKO FEELEK
                  (trochę mi zależy na prywatności a tak myślę że może nie jesteście świadomi
                  realiów Józefowa i jego, taka jej mać, "kultury politycznej" : obmowy,
                  obrzucania błotem, wszczynania dzikich awantur za to tylko że ktoś ma inne
                  zdanie)
                  WIEM, WIEM ,ŻE WSZYSTKO Z GAZETĄ ZMIENIA SIE WOLNIEJ NIŻ BYŚMY TEGO CHCIELI ALE
                  TAKIE SA PROCEDURY,
                  wystarczy mi Wasza chęć działania, do nikogo nie mam pretensji bo wiem, że to
                  jeszcze musi potrwać,
                  apel(i życzenia) najbardziej był skierowany do nowego kolegium.
                  i na koniec:
                  namawiałem tu do dyskusji o JnŚ: o zakresie ingerencji władzy w treść gazetki,
                  o roli Rady Programowej (obecnie kolegium), o sensie powołania rady
                  czytelniczej, o ... etc. , skończyło się na tym ,że COKOLWIEK powiedziałem,
                  zaproponowałem dyskusję to sie zaraz wszystkie obrażajo( nawet nie wiedziałem
                  że za takie rzeczy można się obrażać)
                  a temat JnŚ? a niech sobie zdycha...
                  nie było dobrej gminnej gazety...
                  no to i nie będzie...
                  nie no kiedyś będzie...
                  tak myślę
                  EOT
                  • 111majka Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 02.04.06, 15:19
                    Wiesz feelek, bo to jest tak -
                    Rozmawialiśmy sobie kiedyś o naszej józefowskiej gazecie, bez żadnych emocji, spokojnie (bo to forum
                    jest z tych spokojniejszych). Pisaliśmy co nam się nie podoba, co byśmy zmienili.
                    Potem przyszedl ktoś nowy, zacząl nowy temat gazety, zrobiło się gorąco, my się zaangażowaliśmy
                    emocjonalnie i nie tylko, bo rzeczywiście myśleliśmy że coś możemy. Byliśmy bardzo otwarci na
                    wszystko (pewnie wiesz jak bardzo). I w momencie gdy myśleliśmy że jesteśmy traktowani poważnie -
                    nagle okazało się że tak naprawdę to nas nie ma.
                    Sory, że ja tak caly czas o tej okładce, ale zrobiliśmy kilkanaście wersji. poprawialiśmy je żeby podobały
                    się nie tylko nam. Chciał je zobaczyć tylko rupert, który wtedy przestał być już w kolegium. A okładka
                    to jest to, co robi pierwsze wrażenie, czyli coś ważnego. Nie chcę na siłę nikomu wciskać tej okładki, w
                    tej chwili nawet wprost przeciwnie.
                    No i skończył się kolejny etap naszej "przygody' z JnŚ. Nikt nie jest zainteresowany naszymi pomysłami,
                    więc nic tu po nas.
                    I pojawiasz się Ty. Masz pomysły, przemyślenia... Zapraszasz do dyskusji. Ja rozumiem, że na forum
                    chcesz być anonimowy. Ja też chcę. Ale Ty zrozum nas, że już się nam nie chce podejmować kolejnej
                    dyskusji z osobą znikąd. Bo dopóki jesteś anonimowy - to prawie tak jakby Cię nie bylo. Ja sobie
                    bardzo taki stan chwalę, bardzo mi odpowiada takie "niebycie". Ale ja nie mówię do forumowiczów -
                    "porozmawiajcie ze mną, spróbujcie jeszcze raz, ja mam pomysły, sporo mogę, zaufajcie mi".
                    Nie wiem czy czytasz dokładnie to forum, ale każdy z nas jak ma coś konkretnego do zaproponowania
                    - po prostu zaprasza innych. Doomi zapraszała na kulig, na akcję pomagania biednej rodzinie, ja
                    zapraszam na babskie spotkania. I w tych małych gronach, które coś wspólnego łączy, przestajemy być
                    anonimowi.
                    Nie chcę się teraz wpraszać na jakieś spotkania, już daleka jestem od tego. Napisałam to tylko po to,
                    żebyś zrozumiał dlaczego stoimy z boku. I patrzymy już w drugą stronę.
                    Pozdrawiam
          • 111majka Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 01.04.06, 18:02
            feelek napisał:
            > Zróbcie coś aby była TAKŻE mieszkańców.

Ja już zrobiłam. I tylko ruperta to zainteresowało.
            • monia420 paradoks 01.04.06, 22:14
              W składzie nowej rady są radne: Iwanik, Jakubowska, Komińczyk oraz radny
              Walkiewicz.

Podobno gazetę wykreślono z indeksu czasopism... ktoś się orientuje co to jest
              i jak działa? jeśli to prawda, to jest rada, a nie ma gazetysad

Majko! Rupert się obraziłsad
              • 111majka Re: paradoks 01.04.06, 22:18
                Dlaczego rupert się obraził? Czy ja mam z tym coś wspólnego?
                • doomi Re: paradoks 01.04.06, 22:21
                  małe sprostowanie, z tego co się orientuję pani Komińczyk nie jest radną.
                  • monia420 Re: paradoks 02.04.06, 17:46
                    a kim jest pani Komińczyk?
                    • mefistto Re: paradoks 02.04.06, 17:57
                      Jak mówi wykaz telefonów:
                      www.jozefow.pl/WWW/UM/TEL/tel.html
                      jest Ona pracownikiem Urzędu i zajmuje się rozwojem i promocją gospodarczą
                      naszego miasta
              • michalin.pl Re: paradoks 03.04.06, 10:52
                monia420 napisała:

> Podobno gazetę wykreślono z indeksu czasopism... ktoś się orientuje co to
                jest
                > i jak działa? jeśli to prawda, to jest rada, a nie ma gazetysad
                Indeks czasopism:
                pl.wikipedia.org/wiki/ISSN
                Dodatkowo tytul gazety _mozna_ zarejestrowac w sadzie.
                Mozna, bo nie jest to obowiazkowe. Chodzi o ochrone tytulu.
                --
                michalin.pl
                • monia420 Re: paradoks 03.04.06, 11:52
                  dzięi, chodziło mi jednak o informację związaną z naszą sytuacją, przepraszam,
                  naszej gazety. Czy to oznacza że gazeta istnieje, czy też nie? Czy można ją
                  reaktywować w formie jaką znamy czy też w obecenj sytuacji można dowolnie
                  postanowić w kwestii gazety np. że będzie biuletynem, broszurą, kwartalnikiem
                  itp.? Bardzo mnie to ciekawi...
                  • michalin.pl Re: paradoks 03.04.06, 14:22
                    Z pkty widzenia numeru ISSN istotny jest
                    wydawca i czestotliwosc wydawania.
                    --
                    michalin.pl
                    • 111majka Re: paradoks 03.04.06, 21:57
                      To już moniu wszystko wiesz smile
                      • monia420 Re: paradoks 04.04.06, 15:31
                        czyli oznacza to tyle, że wszystko z gazetą może się stać, również to, że może
                        jej nie być...
                        Mnie nie o to chodziło, gdy się angażowałam w problem ... a Wam?
                        Zdaje się, że ktoś kogoś przerobił na cacysmile
    • 111majka Okładka JnŚ 10.04.06, 18:23
      Nowe Kolegium Redakcyjne (a przynajmniej jego część) wykazało zainteresowanie projektami okładki.
      Byłam dzisiaj na kawałeczku zebrania, pokazałam nasze propozycje, została wybrana jedna.
      To będziemy mieli taki mały forumowy wkładzik w JnŚ.
    • 111majka Porządkowanie "Józefowa" 10.04.06, 19:03
      Pod takim tytułem jest artkuł w nowej Linii. Nie chodzi o wiosenne zbieranie śmieci w mieście, tylko o
      porządki wewnątrzgazetowe.
      Wykreślenie tytułu JnŚ z rejestru dzienników i czasopism w Sądzie spowodowane bylo podziałem Sądu
      Okręgowego na warszawski i praski.
      "... pismo zacznie się ukazywać nie wcześniej niż w drugiej połowie roku".
      To mają duuuuuuuuuuuużo czasu...
      • monia420 Re: Porządkowanie "Józefowa" 10.04.06, 21:58
        czyli aż do wyborów, a mawet dłużej... I zdaje się o to chodziłosad a
        Józefowianom został tylko "Józefów obywatelski" pana Bakalarskiego...
        • 111majka Re: Porządkowanie "Józefowa" 10.04.06, 22:03
          A propos pana Bakalarskiego, to w naszym ulubionym TR jest bardzo długi wywiad z nim.
          • doomi Re: Porządkowanie "Józefowa" 10.04.06, 23:03
            O qrcze, no to znowu muszę kupić i TR i Linię smile
      • 111majka Re: Porządkowanie "Józefowa" 19.04.06, 23:52
        Tekst tego artykulu:

Zawieszony miesięcznik samorządowy ?Józefów nad Świdrem? ma nowe kolegium redakcyjne, wybrane
        wiekszością głosów przez radę miasta. W jego składzie znaleźli się radni: Marianna Jakubowska, Joanna
        Iwanik, Waldemar Walkiewicz oraz jedna osoba spoza rady, zaproponowana przez burmistrza S.
        Kruszewskiego - Edyta Komińczyk. Nie wiadomo czy to ostateczny skład nowego kolegium. Są
        sugestie, że powinno się ono składać z sześciu, a nie czterech członków, gdyż, zgodnie z
        postanowieniami par. 9 statutu redakcji, wyłaniane ma być z przedstawicieli stałych komisji rady miasta
        oraz przedstawicieli burmistrza, wybieranych po jednym przez każdą komisję. Niektóre Komisje
        funkcjonują w takim składzie, że musiałyby wyłonić osobę, która już pracowała w odwołanym
        kolegium. Jednak żadna z tych osób nie wyraziła chęci współpracy w nowym kolegium tłumacząc, że
        nie będzie ponownie wykonywała pracy, za którą została wcześniej źle oceniona.
        Grupa radnych z odwołanego kolegium zaprotestowała przeciwko niepełnemu, ich zdaniem, składowi
        kolegium, a radny Paweł Rupniewski zwrócił się nawet do radcy prawnego z prośbą o opinię prawną w
        tej sprawie. Mecenas Zbigniew Czajor odpowiedział: - Na gruncie przepisów par. 8 i 9 statutu redakcji
        prezentuję pogląd, iż nie uzależniają one bytu kolegium redakcyjnego od dokonania wyboru swoich
        przedstawicieli przez wszystkie stałe komisje rady. Par. 9 stwarza wyłącznie po stronie tych komisji
        prawo do desygnowania swoich przedstawicieli do kolegium k redakcyjnego. Przepis ten nie przewiduje
        żadnych negatywnych skutków w przypadku, gdy którakolwiek ze stałych komisji rady nie wyłoni
        przedstawiciela.
        W sytuacji, gdy którakolwiek ze stałych komisji nie dokona wyboru swojego przedstawiciela do
        kolegium, może ono zostać ustanowione, jeśli niepełny skład tego kolegium zostanie zatwierdzony
        przez Radę Miasta. Niezbędnym warunkiem do zatwierdzenia przez radę mniejszego składu kolegium
        jest to, aby było ono zdolne do podejmowania decyzji. Według par. 8 statutu redakcji, kolegium
        redakcyjne podejmuje decyzje zwykłą większością głosów, a w przypadku równej liczby głosów
        decyduje głos przewodniczącego Kolegium.
        Co ciekawe, statut redakcji nie określa minimalnego składu liczbowego kolegium uprawniającego do
        podejmowania wiążących decyzji - co oznacza, że może ono być władne do podejmowania decyzji
        nawet wtedy, gdy jego skład liczy zaledwie dwie osoby, w tym przewodniczącego.
        Co dalej z pismem? Sąd Okręgowy w Warszawie VII Wydział Cywilny, Rejestrowy wykreślił tytuł ?Józefów
        nad Świdrem? zarejestrowany pod poz. PR 1543 z tutejszego rejestru dzienników i czasopism, gdyż po
        podziale tego Sądu na warszawski i praski, właściwym do rejestracji tego pisma jest Sąd Okręgowy
        Warszawa Praga, III Wydział Cywilny. Będzie nowa rejestracja, ale to formalność. Wobec nadchodzących
        wyborów obecni samorządowcy zrobią wszystko, co leży w ich mocy, żeby józefowskie czasopismo jak
        najszybciej stało się dostępne dla mieszkańców. Na razie jednak nic nie wiemy o nowych kandydatach
        na stanowisko redaktora naczelnego, który ma być wybrany w drodze konkursu. W tej sytuacji na nowy
        numer pisma samorządowego (tytuł ?Józefów nad Świdrem? może być zmieniony) mieszkańcy muszą
        poczekać do czerwca, a może i dłużej.
        Norbert Przyborowski

www.linia.com.pl/public/article.php?1-7558-0
    • mlodyjozefow Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 11.04.06, 18:48
      Ludzie wydaje mi sie ze Wy nic nie rozumiecie.

Gazete zamknieto (niezgodnie z prawem zreszta) z woli Burmistrza. Zapytajcie
      gdzie jest ponad 2000egz. styczniowego numeru, ktory zostal wydrukowany!!!
      Kolegium zostalo rozwiazane bo bylo niewygodne (nie twierdze ze bylo idealne)
      Obecnie kolegium to: Marianna Jakubowska - z klubu Burmistrza ona była już w
      kolegium poprzednim ale zrezygnowała z wlasnej woli, Joanna Iwanik, która przez
      całą kadencje popiera Burmistrza, Edyta Komińczyk pracownica urzędu czyli
      podwładna Burmistrza oraz Waldemar Walkiewicz z PO. Burmistrz jest zwiazany z
      PO choć chyba jeszcze nie formalnie. Posel Smirnow z PO to jego rodzina. Na
      dodatek Pan Walkiewicz pracuje w ZGK, czyli de facto Burmistrz jest jego
      zwierzchnikiem.
      Gazeta była zamknięta bo była niewygodna i psuła wizerunek Burmistrza. Teraz
      trzeba ją reaktywować bo będzie bardzo potrzebna do wyborów. Za pieniądze
      podatników będzie robiona po cichu kampania (patrz biuletyn Jozefow w Unii).
      Wszystko to za poparciem kolegium, które już przedstawiłem. Czy pamietacie
      wydanie JnS na chwile przed ostatnimi wyborami?? toz to byla ulotka reklamowa
      Burmistrza i jego stronników. Ja się Burmistrzowi nie dziwię, zarobki ma
      przyzwoite, pozycję społeczną wysoką, a do emerytury brakuje mu dokałdnie jedną
      kadencję. Co on miałby robić jakby nagle przestał być Burmistrzem? Ma przecież
      lekko ponad 60 lat, a w urzedzie pracuje juz ok. 20 lat.
      Gazetka JnŚ nie miala nigdy szczescie, z tego powodu ze zawsze byla polem
      rozgrywki politycznej. Teraz nie bedzie inaczej. Tak czy inaczej oby zaczeli
      ponownie ja wydawac, bo zawsze bylo w niej duzo informacji biezacych z pracy
      samorzadu, program MOK i troche innych problemow.
      Pozdrawiam wszystkich forumowiczow
      PS. Mam juz swoj typ na redaktora gazetki, bo Burmistrz ma odpowiednia osobe
      ktora znam, ale zobaczymy czy sie sprawdzi.
      • monia420 Re: Młodyjózefie, wyjaśnij, czego nie rozumiemy? 11.04.06, 19:15
        nie możemy dyskutować na forum o gazecie i wiązać nadziei, że będzie lepsza niż
        była? To, co napisałeś jest z grubsza oczywiste, i co z tego... obecnie możemy
        tylko liczyć na to, że będzie dobrze i sobie tutaj dyskutować. Jeśli czegoś nie
        rozumiem, to mi wyjaśnij, proszę, i oczywiście zapraszam do dyskusji...
      • mefistto Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 11.04.06, 21:52
        Może i masz rację, że gazetę zamknięto (również) dla tego, że komuś nie
        pasowała. Jednak gdyby była prowadzona rzetelnie i na odpowiednim poziomie to
        nie znalazły by się podstawy do jej zawieszenia.
        Pytasz gdzie jest wydrukowany nakład styczniowego JnŚ? Pytanie oczywiście
        retoryczne, bo wszyscy wiemy, że poszedł na makulaturę. Niestety z tego co wiem
        nie bardzo nadawał się do czegokolwiek innego. Nie raz już widziałem większe
        ilości świeżo zadrukowanego papieru w śmietniku. Wierz mi, że czasem jest tak
        lepiej...

Oczywiście również smuci mnie fakt, że politycy z (nazwijmy to umownie) drugiej
        strony barykady nie potrafili dociągnąć sprawy JnŚ do końca. Zmarnowali ofertę
        pomocy płynącą ze strony mieszkańców. Trudno im będzie odzyskać ich zaufanie, a
        konkurs na redaktora naczelnego chyba się do tego nie przyczyni.Niestety tak to
        czasem jest - gdy się chce od razu zyskać zbyt wiele - można łatwo roztrwonić
        swoją wygraną.

Utarczki burmistrza z radnymi PiS-u tak zaprzątnęły naszą uwagę, że wiele osób
        zdaje się nie zauważać pojawienia się niedawno nowej (ale złożonej ze znanych
        już osób) grupy, która bardzo chciałaby zaistnieć na lokalnej scenie
        politycznej. Chyba wiecie kogo mam na myśli...
        Mam nadzieję że nie ulegniemy tej kampanii populizmu. Niestety jak to zwykle
        bywa, pod szczytnymi hasłami niektórzy pragną załatwiać swoje interesy, nie
        zawsze zgodne z interesem większości.

Cieszy mnie jedno; pojawiają się rózne głosy w tej dyskusji, które wyrażają
        bardzo różne opinie ale zgodni jesteśmy co do jednego: gazeta DLA MIESZKAŃCÓW
        Józefowa jest potrzebna. I miejmy nadzieję że taka będzie. Z prawdziwego
        zdarzenia, a nie taka jak była do tej pory ("stary" JnŚ) i jest obecnie (ta
        druga niby-niezależna o porażającej objętości 4 stron A4).
        • monia420 Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 15.04.06, 22:23
          dodam tylko, że ta nowa, niby niezależna, również jedną stronę barykady
          promuje...wiecie kogo?
          • 111majka Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 15.04.06, 22:49
            Czy mówicie o JO?
            • doomi Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 15.04.06, 23:06
              Dzisiaj się uchachałam: spotkaliśmy się z dawno nie widzianymi znajomymi. I
              pierwsze ich słowa brzmiały - karierę polityczną robicie?? Bo widzieli zdjątko
              w gazecie wiadomej smilesmilesmile
              • 111majka Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 16.04.06, 00:03
                Powodzeniasmile W tej karierze politycznej oczywiście smile))))

Ja się uchachałam jak przeczytałam dziś artykuł na drugiej stronie. Ale to był raczej żałosny śmiech uncertain
                • monia420 Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 16.04.06, 21:50
                  coś nowego tam jest? Wyszedł nowy numer? świąteczny?smile
                  • doomi Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 16.04.06, 21:52
                    też nie widziałam ostatniego numeru... zresztą może i dobrze. Przynajmniej
                    dobrze się czułam przez pierwszy dzień świąt wink

A tutaj jeszcze coś o JnŚ
                    www.linia.com.pl/public/article.php?1-7558-0
                  • 111majka Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 16.04.06, 21:52
                    Nie wiem, czy to nowy numer. Jest z datą 6 kwietnia i z życzeniami świątecznymi.
                    • doomi Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 16.04.06, 22:01
                      no a nie napisali czy to miesięcznik czy co??
                      • 111majka Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 16.04.06, 22:03
                        Sorry, jest napisane "Nr 6 kwiecień 2006". Czyli numer 6 kwietniowy. Czyli miesięcznik smile
                        • monia420 Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 17.04.06, 10:03
                          ja to widziałam dwa razy w miesiącu, w zeszłym miesiącusmileczyli dwutygodniksmile
                          Pan B. nie próżnuje, tylko pisze, pisze, pisze... nie to co niektórzywink
                          • 111majka Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 17.04.06, 11:37
                            Dr B. pisze i nawet zwiększa objętość, już jest osiem stron.
                            I mimo części bardzo "promującej... wiecie kogo" w tym numerze znalazło się parę drobiazgów
                            zachęcających do sięgnięcia po następny. Poprzedni numer raczej mnie zniechęcał.
                            • mefistto Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 17.04.06, 21:30
                              A czy gdzieś to w sieci wystawił?
                              • 111majka Re: zmiany w "Józefowie nad Świdrem" 17.04.06, 21:33
                                Wygląda na to, że nie.
                                Pewnie jeszcze nie.
    • feelek Nowy Redaktor Naczelny 22.04.06, 13:28
      Na sesji Rady Miasta wybrano nowego Naczelnego: jest nim Andrzej Murat,
      mieszkaniec Międzylesia, jak się przedstawił dziennikarz z ponad 30 letnim
      stażem w Życiu Warszawy, Sztandarze Młodych, rzeczypospolitej, były Red Nacz
      Twojego Biznesu. W zawodowym życiu dziennikarskim "zajmował się wszystkim: był
      reporterem działu miejskiego, kier. działu ekonomicznego, sekretarzem
      działu..." Jego plany to 1. stworzenie zespołu redakcyjnego, 2. zmiana wyglądu
      gazety aby była bardziej przejrzysta z wyraźnie zdefinowanymi: tytułem,
      nadtytułem, leadem, "przejrzystą nawigacją"; gazeta , zdaniem nowego rednacz
      musi zawierać info potrzebne do życia mieszkańcom: info samorzadowe,
      mieszkaniowe, kulturalne, nt. sportu, docelowo zawierać płatne ogłoszenia
      aby "odciążyć wydawcę od kosztów"...
      Praca w JnŚ będzie nowego nacelnego zajęciem dodatkowym.
      Powodzenia.
      • 111majka Re: Nowy Redaktor Naczelny 22.04.06, 15:14
        Dziękujemy za informacje.
        Warto dodać, że pan Andrzej Murat jest w zespole redakcyjnym LO.
        Też życzymy poodzenia i ... czekamy smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka