Dodaj do ulubionych

sanatorium w Józefowie

28.02.09, 21:53
Witam, mam prośbę i pytanie w jednym czy ktoś z mieszkańców Józefowa wie czy
nadal funkcjonuje sanatorium /prewentorium/.Ośrodek mieścił się w lesie /o ile
dobrze pamiętam/około 20 lat temu. Niestety nazwy ul. nie pamiętam ale wiem że
był to ośrodek zamknięty o sporym obszarze i było tam sporo budynków min.
szkoła i budynki w których się nocowało.Bardzo proszę o pomoc bo bardzo zależy
mi na zdobyciu adresu a na stronie urzędu miasta nic nie ma.
Obserwuj wątek
    • bamerykanka Re: sanatorium w Józefowie 28.02.09, 22:03
      Bylo w lesie, blisko nas, ale teraz jest zamkniety. Nie mam pojeta, jezeli jest
      sanitorium o czym pan/pani mowi.
      • doomi Re: sanatorium w Józefowie 28.02.09, 22:22
        Może chodzi o Mazowieckie Centrum Neuropsychiatrii i Rehabilitacji Dzieci i
        Młodzieży w Zagórzu, które ma swoją filię w Józefowie na 3 Maja 127
        szukaj.sluzbazdrowia.pl/Mazowieckie-centrum-neuropsychiatrii-i-rehabilitacji-dzieci-i-mlodziezy-w-zagorzu-k-warszawy/Jozefow/Ul-3-go-maja-127/z7142.html
        Tutaj więcej o tym szpitalu i sanatorium, w dalszej części tekstu jest kilka
        zdań o placówce józefowskiej...
        linia.com.pl/public/article.php?9-2196-0
        • doomi Re: sanatorium w Józefowie 28.02.09, 22:43
          Sanatorium o którym wspomina bamerykanka, to było sławne kiedyś "Dzieciakowo",
          które mieściło się na ulicy Klimatycznej. Teraz to obraz nędzy i rozpaczy.
          No i przypominam sobie z czasów dzieciństwa, że mieliśmy tu także sanatorium
          pożółtaczkowe, mieszczące się na ulicy Sienkiewicza 28. Kilka lat temu zostało
          ono przekształcone w zakład pielęgnacyjno-opiekuńczy.
          • jedza123 Re: sanatorium w Józefowie 28.02.09, 23:09
            Bardziej znane sanatorium w Józefowie to chyba to na ul,3-go Maja słynny
            ,,Gong". Jeszcze chyba działa, swojego czasu przebywały tam dzieci z
            zaburzeniami neuropsychiatrycznymi.Była tam szkoła, a także placówka
            szpitalno-sanatoryjna.
            • doomi Re: sanatorium w Józefowie 28.02.09, 23:35
              Nosz o tym właśnie miejscu napisałam w pierwszej wypowiedzi smile
              Kiedyś czytałam bardzo fajną i mądrą książkę (tytułu nie pomnę), o dziecku,
              które skazane przez lekarzy na kalectwo, a może nawet śmierć, dzięki
              determinacji swojej matki znalazło się w naszym józkowym gongu. Spędziło tu z
              przerwami kilka lat swojego życia i skończyło szkołę. Początkowa straszna
              diagnoza okazała się "tylko" porażeniem mózgowym, w dodatku świetnie prowadzonym
              w sanatorium. Rzecz działa się w latach siedemdziesiątych, dzisiaj chłopak jest
              doktorem nauk humanistycznych, a o dawnych przeżyciach przypomina mu właściwie
              tylko lekko koślawy chód.

A swoją drogą, to działka na której znajduje się obecnie przedszkole sternika i
              ma wkrótce ruszyć budowa szkoły nie była kiedyś również terenem sanatoryjnym?
              • jsb1685 Re: sanatorium w Józefowie 01.03.09, 00:39
                jeszcze jest ośrodek dla głuchych dzieci
              • grudziaz Re: sanatorium w Józefowie 01.03.09, 10:54
                doomi napisała:

>
                > A swoją drogą, to działka na której znajduje się obecnie przedszkole sternika i
                > ma wkrótce ruszyć budowa szkoły nie była kiedyś również terenem sanatoryjnym?
                Oczywiście, że była, niestety czas zrobił swoje......

Spis hoteli w Józefowie wg jednego z serwisów internetowych:
                JÓZEFÓW
                Hotel “POD DĘBAMI” **
                al. Nadwiślańska 220; 05-420 Józefów
                Kwatery Noclegowe - Małgorzata i Janusz Jakubowscy
                ul. Ekologiczna 30; 05-420 Józefów
                Zespół Domków Turystycznych MOSiR
                ul. Telimeny 1; 05-420 Józefów

Przy okazji czy ktoś wie co się dzieje (poza tym co widać) "Pod Dębami"?

• jsb1685 Re: sanatorium w Józefowie 01.03.09, 21:15
                  a nic sie chyba nie dzieje, poza dalszą dewastacją przez grupki
                  paint-ball'owców.
            • kparma Re: sanatorium w Józefowie 01.03.09, 11:48
              Serdecznie dziękuję za liczne odpowiedzi, moja ciekawość została zaspokojona.
    • idzi2020 Re: sanatorium w Józefowie 22.03.16, 20:42
      Byłem tam. Przez dłuższy czas szukałem tego miejsca na mapie. W końcu znalazłem. Było to sanatorium dla dzieci GONG na ul. 3-go maja. Byłam tam w latach 70-tych. To historia. Mile ją wspominam.
      • dorota41100 Re: sanatorium w Józefowie 19.02.18, 21:46
        Też tam byłam w latach 70 tych😊
        • idzi2020 Re: sanatorium w Józefowie 02.06.18, 21:44
          Może masz jakieś zdjęcia ...? Szukam jakichkolwiek informacji czy dokumentów na temat tego ośrodka, ale jakby ślad po nim zaginął.
        • yorgo61 Re: sanatorium w Józefowie 14.04.20, 10:23
          Czesc Dorota 41100.W kturym roku tam bylas?Jurek
    • yorgo61 Re: sanatorium w Józefowie 22.04.20, 05:42
      Dorota41100 odezwij sie.
    • dbrk Re: sanatorium w Józefowie 15.05.20, 18:47
      Byc moze chodzi Ci o tzw dzieciakowo ktore miescilo sie przy klimatycznej prawie przy Emow - to juz jest zamkniete. Wiem ze nie bardzo jestem pomocny ale to jest dokladma lokalizacja.
      www.google.com/maps/place/52%C2%B008'44.8%22N+21%C2%B015'51.5%22E/@52.1457933,21.26212,17z/data=!4m6!3m5!1s0x0:0x0!7e2!8m2!3d52.1457905!4d21.2643139
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka