Dodaj do ulubionych

WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!!

IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.04, 09:41
Witam!
Mam opla Omegę 1.8 benzyna. Jezdze na oleju mineralnym. Do tej pory wymian
oleju dokonywałem w warsztatach. Tym razem chciałbym to zrobić samemu -> nie
ukrywam, że chodzi mi głównie o oszczędność. Czy ktoś mógłby mi krok po kroku
opisać jak powinienem to zrobić ?! Z góry dziękuję za pomoc.
Obserwuj wątek
    • Gość: Odin Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.telia.com 12.01.04, 09:52
      Oleje mineralne trzeba bylo wymieniac dwa razy do roku,zwlaszcza gdy jezdzilo
      sie czesto krotkie trasy.Przejdz na syntetyk z zmiana conajmniej co 10 000km
      wzglednie raz na rok,bedzie taniej i pracy tez mniej bedzie. Pzdr.
      ________________________________________________________________________________
    • konrad.boryczko Oszczednosc? 12.01.04, 10:00
      Gość portalu: Marcinek napisał(a):

> . Tym razem chciałbym to zrobić samemu -> nie
      >
      > ukrywam, że chodzi mi głównie o oszczędność.
      Witam.
      Ja zawsze wymieniam olej w warsztacie. Koszt ok. 10 zl i nie musze sie martwic
      co zrobic z olejem zuzytym (Btw co Ty zamierzasz z nim zrobic?).
      Generalnie najczesciej wymiana oleju jest gratis, jezeli w tym samym warsztacie
      kupisz i olej i filtr. Z kolei sam olej i filtr z beczki wcale nie musi byc
      drozszy od sklepowego.
      Naprawde IMO lepiej wydac 2 zl. na kilka telefonow po warsztatach niz babrac
      sie samemu. Tym bardziej, ze sam nie wiesz jak sie do tego zabrac.
      Pzdr.
      • konrad.boryczko Errata 12.01.04, 10:01
        Z beczki jest olej a filtr z pudelka :))))
        • Gość: Odin > Marcinek IP: *.telia.com 12.01.04, 10:21
          Zrob to sam,to nie jest takie znowusz "babranie",od zmiany filtrow i oleju
          kazdy z nas zaczynal,puzniej ,za pare lat "rzucisz" sie na generalny remont
          silnika&auta ,-bedziesz mial wspaniale hobby,i oplacalne.Na tym forum i na
          forum Automobil znajdziesz tych co "za reke" do lepszej ekonomi posiadania
          samochodu Cie poprowadza,nie krepuj sie,kiedys wszyscy bylismy "zieloni". Pzdr.
          ________________________________________________________________________________
          • Gość: Michal Re: > Marcinie IP: *.telia.com 12.01.04, 10:51
            Witaj Marcinie!
            Czytaj uwaznie i wykonuj wszystkie czynnosci jakie Ci powiem.Odin ma racje w
            ten sposob nauczysz sie wszystkiego i pozniej bedziesz oszczedzal grube
            pieniadze domyslam sie ze dlugo nie bedziesz jezdzil nowym autem i w zwiazku z
            tym faktycznie kazdy grosz sie liczy.Zadna praca nie hanbi.
            najpierw zobacz gdzie w Twoim silniku znajduje sie filtr olejowy i korek
            spustowy.Jaka to marka i typ powiedz to zaoszczedzimy duzo pracy.
            Pamietaj olej zawsze spusczamy goracy,czyli najpierw trzeba sie troche
            przejechac i dobrze nagrzac silnik.jako pojemnika do starego oleju jest bardzo
            dobrze uzywac starego pojemnika plastikowego na olej .Robimy nozem naciencie i
            otwieramy jedna plaska strone.W taki pojemnik wchodzi te naogol cale cztery
            litry zuzytego oleju.
            Narzedzia zobacz jaki numer klucza potrzebny jest do sruby spustowej
            mieszczcej sie w misce olejowej ,to jest ta pod spodem silnika.Typowe sa pod
            nr-13 i 1 nr-17 czasami spotyka sie nr-19 no i volvo ma 1 cal to jest okolo
            24mm.
            Do otwarcia filtru olejowego uzywamy klucza tasmowego.Jak niemasz to powinno
            sie odkrecic reka jezeli nie mozna to sie wbija srubokret w bok filtra i
            naciska i nastepuje odkrecenie.fachowo zakrecone to taka sila oczywiscie tylko
            reka aby poczuc maly opor,nigdy na sile.Po zapaleniu silnika po wykonanej
            operacji sprawdzamy szczelnosc.Wtedy po takim zakreceniu masz gwarancje ze
            zawsze odkrecisz reka.
            ________________Pamietaj Wazne filtr olejowy ten nowy smarujemy palcem i
            malutka warstwa oleju gumowa uszczelke filtra._____________

Zabieramy sie do wymiany oleju.
            masz nowy olej w pojemniku.
            klucz do twarcia korka spustowego,
            pojemnik plastikowy rozerzniety,
            pojemnik plastikowy na stary olej.
            Filtr olejowy pasujacy do tego silnika.
            Po nagrzaniu silnika i jego zatrzymaniu, odkrecasz srube spustowa pod
            silnikiem i olej lapiesz w plastikowy pojemnik.Zostawiasz pojemnik pod autem i
            w tym czasie odkrecasz filtr olejowy,kluczem,reka lub srubokretem.Zmieniasz na
            nowy oczywiscie masz pod reka papier kuchenny jest najlepszy i wycierasz
            kapiacy olej odrazu.Sam cala operacje wykonujesz w cienkich gumowych
            rekawiiczkach.Olej zuzyty jest cholernie toksyczny.Nie zapomnij o posmarowaniu
            uszczelki gumowej filtra olejem.Zakrecasz lekko reka.
            Zakrecasz korek spustowy pod silnikiem.Jezeli na korku byla uszczelka
            miedziana wymieniasz na nowa.Zawsze,tylko zlodziejskie firmy tego nie
            robia.Tylko zaciskaja ile sily w lapach.
            Jeszcze raz sprawdzasz filtr i korek spustowy.
            Nastepnie zalewasz olejem silnik.Lejesz tyle zeby bylo ponad gorna kreske
            okolo 2mm.Startujesz silnik.Nioe gazuj czekasz az zgasnie kontrolka oleju.
            Ten moment jest istotny dla silnika.Kiedy jest brak cisnienia oleju,napinacz
            lancucha rorzadu nie pracuje no i cala magistrala olejowa jest sucha. Trzeba
            pozwolic aby spokojnie sie napelnila.Kiedy kontrolka gasnie silnim dostaje
            nowa dusze.chee juz wierzgac az sie prosi.Sprawdzasz szczelnosc filtra.Jest
            okej wycierasz poplamione rzeczy i zamykasz maske.Dobrze jest sprawdzic filtr
            powietrza.
            Zycze powodzenia i pytaj jak czegos nie wiesz.Pzdr.Michal
            • Gość: Marcinek Re: > Marcinie IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.04, 11:32
              Właśnie takiej porady oczekiwalem :-)
              Wielkie dzięki Panie Michale !!!
              POZDRAWIAM
            • Gość: rysa Re: > Marcinie IP: 81.15.189.* 12.01.04, 21:51
              Panie Michale a co zrobić z zużytym olejem, proszę o aneks.
              • Gość: Olo Re: > Marcinie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.04, 23:43
                Ja przy okazji jak jadę z czymś poważniejszym do mechanika to biorę olej i on
                łaskawie go ode mnie odbiera.
    • Gość: Henio Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.sympatico.ca 12.01.04, 11:40
      Tak wyglonda motoryzacja w Pomrocznej - mudlmy siem!
      • Gość: Marcinek Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 12.01.04, 11:51
        Naucz się pisać analfabeto zanim zaczniesz się wypowiadać na temat stanu
        polskiej motoryzacji.
        • Gość: Henio Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.sympatico.ca 12.01.04, 11:54
          A czy to jakos poprawi ten zaplakany stan? Mudlmy siem ... Boze cos
          Polskem przez tak liczne czasy ...
    • Gość: Henio W dizlu czy benzynie? IP: *.sympatico.ca 12.01.04, 12:09
    • Gość: Henio Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.sympatico.ca 12.01.04, 12:31
      Morcinku, zurzyty olej autowy powoduje raka skury!
      • Gość: Michal Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.telia.com 12.01.04, 15:12
        Heniu bys pokrzepil
        slowem dobrem
        kolege naszego
        a nie sobie kpil
        z wysilku mojego.
        Ten co sie pyta,
        nigdy nie wadzi
        kiedy bedzie w biedzie
        zawsze sobie poradzi.
        Pzdr.Michal
        • Gość: farfocel Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 16:39
          Brawo Michal,

pozdrowienia,
        • bonzo7 Re:Michał a Szczęki jak wymienić 12.01.04, 21:16
          Chciałbym takową instrukcję dotyczącą szczęk .
    • qrenblack Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! 12.01.04, 22:10

> Witam!
      > Mam opla Omegę 1.8 benzyna. Jezdze na oleju mineralnym. Do tej pory wymian
      > oleju dokonywałem w warsztatach. Tym razem chciałbym to zrobić samemu -> nie
      >
      > ukrywam, że chodzi mi głównie o oszczędność.

Smieszny jestes,mozesz zaoszczedzic z 10zl na calej operacji,z doswiadczenia
      wiem,ze w warsztacie moze cie wyjsc to tyle samo co przy wymianie samemu,a
      nawet nieco taniej.To proste,warsztaty ktore dokonuja wymiany oleju konkretnej
      firmy,oferuja go z beczki w sporo nizszej cenie,niz sklepy sprzedajace ten sam
      olej w plastikowej bance.
      • dr.elwood Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! 13.01.04, 02:27
        Latwo Ci sie Heniu naigrywac z kolegi, ale teraz w Polsce kazdy grosz sie
        liczy. Jak zaoszczedzisz raz na rok 10 zlotych na wymianie oleju, to
        mozesz sobie pozniej za to kupic ponad 3 litry benzyny!
      • Gość: Hom Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: 62.148.85.* 13.01.04, 08:43
        Do jakości oleju "z baczki" to akurat mam swoje zdanie, generalnie nie polecam.
        • Gość: Michal Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.telia.com 13.01.04, 11:20
          Panowie ,wiem jedno jak sam sobie poscielesz tak sie wyspisz.pzdr.Michal
          P.S Szczeki podaj ktore, jaki typ auta.Podam Tobie ta sama metoda bledu nie
          zrobisz i sie nauczysz.
          • Gość: Odin Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.telia.com 13.01.04, 12:58
            Michale,teraz ktos pomysli zes dentysta,trzeba bylo dodac _hamulcowe_.Pzdr.
          • Gość: Bonzo7 Re:Szczęki IP: *.k1.isko.net.pl 13.01.04, 17:59
            Auto to Punto 1 , a szczęki są systemu Lockheda ,w warsztacie krzykneli 110
            zł .
      • Gość: Marcinek Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.04, 13:11
        Sam jesteś śmieszny !!! Czytaj dokładnie temat. A co by było gdybym nie
        wspomniał o oszczędności ?! Nie chodzi tak naprawdę o zaoszczędzenie 10 zł ale
        o nauczenie się czegoś praktycznego. A tak na marginesie co do Twoich sugestii
        odnośnie oleju beczkowego, który rzekomo jest tańszy -> pokaż mi gdzie 1 l
        oleju z beczki kosztuje 10 zł ?! Natomiast ja kupuję bańkę oleju mineralnego
        Lotos (5l) za niecałe 50 zł. Za wymianę nic nie płacę czyli całkowity koszt (+
        filtr oleju 10 zł) = 60 zł. W warsztacie za wymianę płacę stówkę.
        I co nadal twierdzisz kmiotku, że jestem śmieszny ?!
        • qrenblack Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! 13.01.04, 13:21

> Sam jesteś śmieszny !!! Czytaj dokładnie temat. A co by było gdybym nie
          > wspomniał o oszczędności ?! Nie chodzi tak naprawdę o zaoszczędzenie 10 zł
          ale
          > o nauczenie się czegoś praktycznego. A tak na marginesie co do Twoich
          sugestii
          > odnośnie oleju beczkowego, który rzekomo jest tańszy -> pokaż mi gdzie 1 l
          > oleju z beczki kosztuje 10 zł ?!

Kmiotku,jezeli juz mowisz o konkretnym oleju,to !litr takiego lotosa
          mineralnego w warsztacie,ktory zajmuje sie jego wymina i dystrybucja powinien z
          beczki kosztowac w granicach 8-9zl,wiec nie pieprz cwoku mi glupot,kiedys sam
          kupowalem olej w bance i nawet wtedy za taka wymiane placilem dokladnie 10zl.
          • Gość: Marcinek Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.04, 13:26
            Ciągle tylko czytam : powinien, powinien i powinien ... Pieprzyć głodne kawałki
            to Ty widzę fajnie potrafisz. Liczą się konkrety a nie pieprzenie farmazonów
            SPECJALISTO z psiej dupci IoI
            • qrenblack Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! 13.01.04, 13:33

> Ciągle tylko czytam : powinien, powinien i powinien ... Pieprzyć głodne
              kawałki
              >
              > to Ty widzę fajnie potrafisz. Liczą się konkrety a nie pieprzenie farmazonów
              > SPECJALISTO z psiej dupci IoI

No wlasnie,taki specjalista z ciebie,ze nie potrafisz pojac prostych rzeczy
              palancie i sam nie wiesz o co ci chodzi,hehehe
              • Gość: Wymiana Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.04, 13:41
                Dokładnie!!! Nie znam się na wymianie oleju, przyznaję otwarcie i stąd mój
                post. To żaden wstyd, skoro jeździ się samochodem dopiero kilka miesięcy i
                każdy w miarę rozgarnięty uczestnik tego forum to potwierdzi. Ty natomiast
                najwyraźniej do zbyt rozgarniętych nie należysz o czy świadczy zresztą poziom
                Twoich wypowiedzi :-))))))))))))))))))))
                • qrenblack Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! 13.01.04, 13:47
                  Gość portalu: Wymiana napisał(a):

> Dokładnie!!! Nie znam się na wymianie oleju, przyznaję otwarcie i stąd mój
                  > post. To żaden wstyd, skoro jeździ się samochodem dopiero kilka miesięcy i
                  > każdy w miarę rozgarnięty uczestnik tego forum to potwierdzi. Ty natomiast
                  > najwyraźniej do zbyt rozgarniętych nie należysz o czy świadczy zresztą poziom
                  > Twoich wypowiedzi :-))))))))))))))))))))

Cwoku,powiedziales,ze chodzi ci glownie o oszczednosci,prawda jest taka,ze
                  praktycznie nie ma zadnej oszczednosci finansowej wyminie oleju we wlasnym
                  zakresie,koniec,kropka.Ty naprawde jestes malo rozgarniety,ale to
                  niedziwne,skoro od kilku miesiecy jetes KEROWCOM,hehehe
                  • Gość: Marcinek Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.tlsa.pl / *.wroclaw.dialog.net.pl 13.01.04, 13:52
                    Oko za oko, ząb za ząb -> to chyba Twoje życiowe motto :-) BEZ KOMENTARZA!!!
                    Moja rada dla Ciebie: ogranicz epitety, naucz się czytania i rozumienia tekstu
                    a poza tym nie wal takich byków ort.
                    Z Bogiem dziecino !!!
                    • sympatico.ca Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! 13.01.04, 14:20

> Oko za oko, ząb za ząb -> to chyba Twoje życiowe motto :-) BEZ KOMENTARZA!!!
                      >
                      > Moja rada dla Ciebie: ogranicz epitety, naucz się czytania i rozumienia
                      tekstu
                      > a poza tym nie wal takich byków ort.
                      > Z Bogiem dziecino !!!

I to jest obraz motoryzacji w Pomrocznej,smutne...Boze cos Polskem...
                      • Gość: Odin Re: WYMIANA OLEJU >> Marcinek IP: *.telia.com 13.01.04, 15:30
                        Nie przejmuj sie "zyczliwymi",wez sie za ta zmiane oleju,a jak bedzie cos wiecej
                        to pisz,na Automobil jest rejestr specjalnosci forumowiczow-mozesz pytac via
                        mail bezposrednio fachowca,u mnie masz jak w banku cale
                        podwozie ,zawieszenie,hamulce i chemikalia do pielegnacji auta-zawsze najnowsze
                        technologie bedace juz na rynku,lexus400 to elektronik ale wie wiele
                        wiecej,reszte rzeczytaj na wspomnianym forum,na Auto-Moto forum tez wielu
                        zyczliwych pomagierow znajdziesz,Michala juz poznales.Chce sie wytlumaczyc,-
                        prowadze krucjate przeciw nieludzkim rachunkom jakie warsztaty
                        wystawiaja,zrobmy to sami,nie Swieci garnki lepia. Pzdr.
                        • Gość: Michal Re: WYMIANA OLEJU >> Marcinek IP: *.telia.com 13.01.04, 16:09
                          Swieta prawda Odin.Ludzi wszedzie i kazda firma chce orznac nie ludzko.Poczytaj
                          o skrzyni biegow do Camry.szukalem dzisiaj na www.bildeksbasen.se Znalazlem
                          wiele zaczelem dzwonic firma w Stockholmie 10kkoron za lexusa skrzynie.Gdzies
                          na polnocy robia Ciebie w zabe za stara Camre 92 V6 skrztynuie facet krzyknal
                          22kkoron.Zaczelem sie tak smiac az zapytal ile dasz.Z takimi sie nie handluje
                          polozylem sluchawke.inni chcieli za camry skrzynie automat 6kkoron z Vatem 25%.
                          Ceny w tej branzy to czysta karuzela,kiedys sam z tego zylem.Co ciekawego to
                          funkcjonuje ludzie kupuja placa grube pieniadze ale nie takie jak w salonach i
                          ASO.Tam sie rznie do kwadratu bez najmniejszego drgniecia powieka.Ludzie sie
                          wstydza oponowac i uwazaja jak placa to sie licza,pozniej sie wszyscy w kulak
                          smieja ze sie dalo tak pieknie i z elegancja przerobic.No coz snobow i idiotow
                          nie brakuje nigdzie.Pzdr.Michal
                          • Gość: Odin Re: WYMIANA OLEJU >> Marcinek IP: *.telia.com 13.01.04, 17:09
                            Gdzes mam link do "auto-bazaru" w niemczech,ceny ok.60% naszych.
                            Poszukam, jak znajde wysle Ci mailem,nie spiesz sie z kupnem w szwecji.
                            Pzdr.
    • Gość: goggo Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.chello.pl 13.01.04, 19:54
      `Wymiana oleju to koszt ok. 20 zł.Jeśli chcesz oszczędzic kup materiały,ale
      wymiane zrób w stacji obsługi.Weż pod uwagę ;warunki pogodowe ,narzedzia/klucz
      do filtra oleju/czas wykonania wymiany,dylemat co zrobic ze zuzytym olejem/do
      placków i frytek sie nie nada , do podlania ogródka też nie, wylać do
      pobliskiego jeziora chyba nie wypada .Z postu nie wynika ,która o wymiana to
      oleju czy miska oleju nie jest aluminiowa/latwo uszkodzic gwint korka
      spustowego/. Jesli chcesz zaoszczędzić znajdziesz wiele innych okazji, ale cóz
      wybór należy do Ciebie.
      • Gość: janek Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: 212.76.37.* 13.01.04, 22:24
        A co robią 'stacje obsługi' z tym olejem?
        Myślisz, że oddają do utylizacji? Stacje typu Carman to moze tak,
        ale taki mechanik podwórkowy???
        Jest faktycznie JEDEN powód dla którego warto zrobić
        wymianę w duzej stacji obsługi, jest nią ochrona środowiska.
        Czy warto wydać 20zł w Carman na wymianę oleju? Chyba tak.
        Ale np. w Warszawie w innych stacjach potrafią brać za to 35zł - wg mnie to
        nieuczciwe. Dlatego jest wielu którzy robią/chcą robic wymianę własnorecznie.
        Ja wymieniam olej w Carman, olej kupuję w supermarkecie. Nalewać olej z beczki
        to wg mnie duża loteria i duże zaufanie do ludzi...
        Janek
        • greenblank Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! 14.01.04, 01:26
          Gośs? portalu: janek napisał(a):

> Nalewac olej z beczki to wg mnie duza loteria

Masz racje Janku. Podobnie jak piwo z beczki albo sledzie ... Czasami te
          same beczki sa nawet uzywane do piwa!
        • Gość: Andrzej Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 14.01.04, 09:04
          warsztaty zużyty olej z reguły sprzedają-sam mam warsztat i olej sprzedaję -za
          ok1000 litrów płacą 300 Pln -około
          zgadzam się że wymiana oleju w warsztacie to żadna oszczędność-u mnie w
          warsztacie nie bierzemy za wymianę oleju-Idea jest taka że gdy samochód jest na
          podnośniku sprawdzamy zawieszenie,wycieki,klocki-Gdy cos jest do wymiany na tym
          zarabiamy
          U mnie mobil 5w-50 bańka 4L kosztuje 175 Pln mineralny 15W40 95 pln
        • Gość: goggo Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.chello.pl 14.01.04, 18:25
          Zużyty olej odbiera firma która zajmuje sie tym przemysłowo.W Gdańsku to
          PORTSERVICE,JEŚLI Cię ten temat interesuje to poszukaj czym zajmuje się np .
          RAFINERIA JEDLICZE.Cena usługi no cóż nie ten warsztat to inny z zaufaniem
          podobnie.Hej.
    • Gość: pip Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.klaudyny.waw.pl / 217.153.179.* 13.01.04, 22:43
      Czytając tę dyskusję dochodzę do wniosku, że głównym przeciwwskazaniem do
      samodzielnej wymiany oleju jest problem jego utylizacji. Czy ktoś z Was mógłby
      mi wytłumaczyć dlaczego nie można już go oddać na stacji benzynowej, jak to
      dawniej bywało? Pamiętam, że jeszcze kilka lat temu można było pozbyć się
      starego oleju na stacjach CPN-u, nawet płacili za niego jakies grosze. Mniej
      więcej razem z nadejściem XXI wieku znikła taka możliwość. Dlaczego? Czy to nie
      jest aby przypadkiem krok w tył?
      • greenblank Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! 14.01.04, 01:29
        Krok w tyl dla stojacego nad przepascia to chyba jedyne wyjscie?
        • zippo1 Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! 14.01.04, 19:20
          greenblank napisała:

> Krok w tyl dla stojacego nad przepascia to chyba jedyne wyjscie?

Pewnie,szczegolnie jak stoi tylem do przepasci :-)
      • devote Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! 14.01.04, 01:43
        Gość portalu: pip napisał(a):

> Czytając tę dyskusję dochodzę do wniosku, że głównym przeciwwskazaniem do
        > samodzielnej wymiany oleju jest problem jego utylizacji.

wiele ludzi nie wierzy warsztatom i mechanikom dlatego chca sami chca zmienic
        olej.

czytalem na inych forach ze kasuja za wymiane a leja zuzyty olej lub wcale nie
        wymieniaja.tylko wjada do warsztatu i juz.
        • greenblank Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! 14.01.04, 02:07
          devote napisał:

> czytalem na inych forach ze kasuja za wymiane a leja zuzyty olej lub
          > wcale nie wymieniaja.tylko wjada do warsztatu i juz.

No ale ktos ten samochod pozniej wyprowadza?
          • Gość: Odin Aut.skrzynia do Camry > Michal IP: *.telia.com 14.01.04, 11:30
            www.toyota.de/search/searchresult.asp
            Popytaj sie na tym linku,-powinnes znalezdz za ludzka cene. Pzdr.
            • Gość: Michal Re: Aut.skrzynia do Camry > Michal IP: *.telia.com 14.01.04, 12:04
              Odin sprawdzilem tylko wszystko "ganz neue" nie ma "gebrauchte"
              • Gość: Odin Re: Aut.skrzynia do Camry > Michal IP: *.telia.com 14.01.04, 13:13
                .. szkoda,szukaj jednak dalej u nich,w niemczech wiecej Toyot jezdzi niz w
                szwecji,powinno byc,jakis rozbitek z dobra skrzynia. Pzdr.
          • Gość: Michal Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.telia.com 14.01.04, 11:34
            Pare lat temu EU wprowadzilo nowe przepisy odnosnie utylizacji oleju.Dawniej
            macie racje u nas rowniez mozna bylo dostac pare koron za zuzyty olej.Z chwila
            przystapienia do Uni za ten sam olej my bylismy zobowiazni placic.Mozna
            powiedziec odwrotnie,ale firma ktora zabierala oddaje do rafineri ten stary
            olej.Jest od nowa destylowany lub tylko centryfugowany wyglada jak miod i potem
            dorzucaja roznych inhibitorow.I staje sie olej szlachetny 2 kategori.Jest
            normalnie sprzedawany w stacjach po troszke nizszych cenach.Tylko znane firmy
            sprzedaja czysty produkt z rafinacji produktu pochodzacego z ziemi.Dlatego
            szanujacy sie automobilista i chcacy dogodzic swojemu silniczkowi jezdzi na
            Shellu,Mobilu i innych znanych markach.Wszystkie beczki z napisem wielkim olej
            silnikowy najwyzszej klasy bez marki to wlasnie te centryfugowane.takie oleje
            absolutnie max mozna jezdzic 5000km.Moj kolega ,ktory sie smial ze ja kupuje
            najlepsze oleje jezdzil na wlasnie tych olejach unas to byly kiedys oleje OK
            czyli produkcja socjalistyczna.To wygladalo tak- Michal mozesz zobaczyc cos sie
            stalo.Ogladam biala piana przy korku wlewu na bagnecie.No uszczelka.Pytam sie
            wymieniales olej On do mnie cos Ty glupi ja nie marnuje pieniedzy.jaki olej
            kupiles? najtanszy w OK.Czyli tylko centryfugowany.szybko jechales no 100km/h
            to bylo w roku 1979.Mial Saaba 99 jeszcze z silnikiem angielskim.Obejrzalem i
            powiedzialem przyciagnij go nie warto reperowac.Samochod byl 5 letni.W tym
            czasie jak byla taka awaria to na zlom.Nikt sie nie bawil wwymiany.Zdjac
            glowice w saabie ztych lat to caly dzien roboty.Mozna i tak oszczedzac.
            Podejrzewam ze w Polsce wiele ludzi jezdzi na olejach centryfugowanych zuzytych
            nie wiedzac i placac jak za nowy.Mowia o tym wasze pytania mam auto czy warto
            kupic ma 150kkm i juz olej bierze ale nie duzo.Panowie dzisiejsze samochody nie
            ma znaczenia jak eksploatwane,ale tylko na dobrym oleju i wymiany co 10kkm
            naprawde po 300kkm nie biora zupelnie oleju, kazde auto.
            Pzdr.Michal
            • Gość: Odin Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.telia.com 14.01.04, 13:19
              Michale co sadzisz o olejach syntetycznych sprzedawanych przez >Bil Tema< ?,
              czy tez centryfugowane?,czy tez nowe?,kto to robi?,BT nie podaje producenta.
              • Gość: Michal Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.telia.com 14.01.04, 13:26
                Balem sie ich uzywac?
                Jedno wiem ,ze Biltema kupuje w duzych ilosciach i zamawiaja w swoim opakowaniu.
                Jest jedna rafineria gdzies kolo Linköpingu,ktora sie trudni
                przetworstwem.Jezeli syntetyk to pewnie jest uzyskiwany z starego syntetika,ci
                co skupuja zadaja pojemnikow na rozne typy olejow.Zreszta Oni dokonuja analizy
                chemicznej i wiedza czy to mineral czy to syntet.
                Wiem jedno syn moj jezdzi na Biltemie i sobie bardzo chwali i wymienia co 7kkm
                i widac ze niema zuzycia w silniku.Mam taki uraz do biltemy ze mozna wszystko
                kupic poza paskiem rozrzadu,filtrem oleju.Pzdr.Michal
                • Gość: Henio Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.sympatico.ca 14.01.04, 14:04
                  A czy majom tam klucze do zdejmowania filtrow? Niektorzy nie lubiom
                  wbijac srubowkrentu we filter ...
                  • sympatico.ca A co z ocronom srodowiska ??? 14.01.04, 14:09
                    Gość portalu: Henio napisał(a):

> A czy majom tam klucze do zdejmowania filtrow? Niektorzy nie lubiom
                    > wbijac srubowkrentu we filter ...

Co zrobic z takim podziurawionym filtrem z ktorego siem leje olej ?
                    • Gość: Odin Re: A co z ocronom srodowiska ??? IP: *.telia.com 14.01.04, 15:10
                      .. co zrobic z podziurawionym filtrem oleju ? ,mozna go uzyc jako durchschlak`a,
                      albo cos w tym rodzaju,za 50-t lat sprzedac na gieldzie z antykami i zarobic
                      troche grosza. ha ha
                • Gość: Odin Re: WYMIANA OLEJU ? -tylko Castrol ! ... IP: *.telia.com 14.01.04, 15:21
                  ... od zawsze na tym oleju,od paru lat na Magna Tec ,-nie trzeba STP oil additiv
                  ostatnio kupilem 4-o litrowy baniak,na etykiecie malenkim textem stoi ;
                  "Made in Poland" -korek nie plombowany,zostalem orzniety?,nabity w baniak ?.
                  • Gość: Michal Re: WYMIANA OLEJU ? -tylko Castrol ! ... IP: *.telia.com 14.01.04, 15:42
                    Heniu!
                    Sprzedaja ,sprzedaja,takie z tasma,ale tego profs nie uzywa.
                    Zawodowcy uzywaja sciagacza ktory posiada dwie szczeki sie zaciskajace na
                    przodzie filtra.Tym sie odkreci kazdy zapieczony filtr.
                    Dlatego trzeba Heniu uczyc ludzi ze filtr sie zakreca reka z posmarowana
                    uszczelka i wtedy niema zadnego problemu.
                    Teraz Heniu z innej beczki.Cy u Wos w tyj Conodzie com zywicom pchnie jak staro
                    krowo mota wogule ulej wsilnikoch,co Wy tom lijeto.Odpowidz tok ino zmyslnie.
                    Pzdr.Michol.
                    • Gość: Henio Re: WYMIANA OLEJU ? -tylko Castrol ! ... IP: *.sympatico.ca 15.01.04, 04:40
                      Niesamowite! Nigdy bym nie pomyslal, ze klucz do tego wymyslili ...
                      Wienkszosc Polakow to srubokrent wbija w filter i juz!
            • Gość: Cage Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.energis.pl 25.01.04, 18:44
              Ale facet wody nalałeś. Stary olej silnikowy przerabia się na maszynowy a nie
              znowu silnikowy. Po drugie oleje silnikowe produkuje się mieszając olej bazowy
              z dodatkami. Oleje bazowe i owe dodatki produkuje kilka firm na świecie.
              Większość oleji silnikowych jest więc wykonana z tych samych materiałów a
              różnią się recepturą która może być lepiej lub gożej skomponowana i w niej tkwi
              cała tajemnica dobrego oleju. No i "dziesiejsze samochody nie "biorą" oleju" to
              już bzdura do sześcianu. Większość "bierze" i producenci piszą o tym w
              instrukcjach obsługi.
              Twoja wiedza motoryzacyjna (bardzo mała) zatrzymała się w owym 1979 roku.
    • Gość: goggo Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.chello.pl 14.01.04, 18:49
      Proste pytanie MARCINKA a sprawa zrobiła się miedzynarodowa.Odnoszę wrazenie
      że dylemat;skorzystać z toalety czy iść za stodołę/ w krzaki/,nasza nacja
      rozwiązuje w duchu przywiazania do tradycji.
      PS.Nie sądziłem iż takie dylematy mają Polonusi.U nas już wkrótce EUROPA.
    • wizet Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! 14.01.04, 21:12
      Nie mów że nie wiesz, przecież to proste!!!
      • greenblank Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! 15.01.04, 05:03
        Kupujac Opla trzeba brac pod uwage spore wydatki na naprawy!
        • Gość: Michal Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.telia.com 15.01.04, 17:10
          No i wita mozna sie dobze ogzoc nowet na smirc.
          • Gość: Henio Re: WYMIANA OLEJU !!! Proszę o poradę!!! IP: *.sympatico.ca 25.01.04, 23:07
            uwarzaj z tym srubokrentem - paura!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka