kim_bar_tek 06.10.09, 19:56 Furki w Mlada Boleslav robią już ponad 100 lat my21.pl/component/content/article/51/80-tunarodzilasieskoda.html?category=51 Link Zgłoś Obserwuj wątek
lancedance Re: Obyś tylko nie dolał oliwy do ognia ;-) ;-) 06.10.09, 20:19 forum.gazeta.pl/forum/w,20,99089726,99089726,Fabia_II_Dobry_wybor_czy_raczej_nie_.html Artykuł fajny, zaciekawił mnie, a od czasu odbioru mojej Fabii, lubię Skodę coraz bardziej. Pozdrawiam. Link Zgłoś
v-6 Re: historia firmy Skoda 06.10.09, 22:59 Sąsiedzi, a jak inaczej im się układało. U nas bojowcy PPS rzucali bomby na carskich urzędasów, a oni sobie majstrowali przy pierwszych motocyklach. Myśmy się stawiali Niemcom, a Emil von Skoda robił im czołgi. My mamy niepotrzebne FSO i zagrożone Gliwice, a oni są prosperującą częścią Volkswagen AG. Dobrze, że chociaż Fiat trzyma się mocno. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
v-6 Ooops ... 07.10.09, 00:10 Emil von Skoda zmarł w 1900 roku, on zbroił Austro-Węgry. Więc to był jakiś inny von Skoda. v-6 Link Zgłoś
karakalla Re: historia firmy Skoda 07.10.09, 01:17 No cóż, Czesi wygrali los na loterii, zbrojąc armię całej Cekanii w artylerię aż do końca Wielkiej Wojny. Trochę tak, jak Słowenia wyszła z Jugosławii z PKB per capita bliskim Grecji albo Jugosławii, a Macedonia — z bidą z nędzą. Nie ma sensu porównywanie z Polską, polityka Habsburgów w Czechach była całkiem inna niż to, co wyrabiali zaborcy w Polsce, łącznie z tymi samymi Habsburgami praktycznie aż do klęski w wojnie z Prusami i Włochami. Może gdyby nie powstanie listopadowe, Królestwo Polskie stałoby się takimi Czechami dla Rosji. A że Czesi w czasie II wojny światowej zrobili Niemców, Węgrów (ichnia broń pancerna prawie by nie istniała bez czołgów wywodzących stanowiących ewolucję LT vz. 35 Skody) czy Rumunów, to jeszcze inna rzecz (zaraz po wojnie z woli Stalina wspierali powstający Izrael). Wyszliby na tym na pewno świetnie, gdyby nie komunizm, który ich zdołał skutecznie uwstecznić cywilizacyjnie. Link Zgłoś
jestklawo Re: historia firmy Skoda 07.10.09, 07:56 karakalla napisał: > Wyszliby na tym na pewno świetnie, gdyby nie kom > unizm, który ich zdołał skutecznie uwstecznić cywilizacyjnie typowy sposób myślenia "dumnego" Polaka kombinatora o "głupich" pracowitych Pepikach. Polska nie ma ani autostrad, ani Skody, ani żadnej innej rzeczy tak dobrej jak Czechy. Ale to oni są "uwstecznieni cywilizacyjnie" Link Zgłoś
aurice_goldfinger Re: historia firmy Skoda 07.10.09, 09:56 >>Polska nie ma ani autostrad, ani Skody, ani > żadnej innej rzeczy tak dobrej jak Czechy. Ale to oni > są "uwstecznieni cywilizacyjnie"<< A to z kolei typowy sposób myślenia zakompleksionego Polaka dla którego Czech jest niedościgłym wzorem. Zakompleksiony Polak woli kupić fabię niż aveo z FSO a potem się dziwi że rodzima fabryka pada a Skoda prosperuje. Ten gość powyżej po raz kolejny piszący o swojej fantastycznej fabii jest już nudny. Zakompleksiony Polak pojedzie do Pragi i wywalając oczy z zachwytu stwierdzi - "Polska to jednak zaścianek" Zakompleksiony Polak rozpływa się w zachwytach nad czeskimi drogami a o polskich mówi - dziurawe jak ser szwajcarski. Chcecie się koniecznie poniżyć na tle sąsiada - wasza sprawa. Ja nie zamierzam. Link Zgłoś
soner3 Re: historia firmy Skoda 07.10.09, 10:07 aurice_goldfinger napisał: > Chcecie się koniecznie poniżyć na tle sąsiada - wasza sprawa. Ja nie zamierzam. Ot nietypowy Polak bedzie wbrew faktom twierdzil ze jest inaczej- ze zacytuje twojego wodza "nikt nam nie wmowi ze czarne jest czarne...." Link Zgłoś
spark1.8 Re: historia firmy Skoda 07.10.09, 11:17 aurice_goldfinger napisał: >Zakompleksiony Polak woli kupić fabię niż aveo z FSO a dumny Polak woli Tico (czy tam Aveo) od fabii? > potem się dziwi że rodzima fabryka taaaa :0, rodzima :)))) Właściciel FSO jest Polakiem? To od razu proponuję Opla do rodziny włączyć >Zakompleksiony Polak pojedzie do Pragi i wywalając oczy z zachwytu >stwierdzi - "Polska to jednak zaścianek" a nie jest zaściankiem? Ups, ma w Wawie pięć budynków 30 piętrowych i jeden w Gdyni, więc jednak chyba nie jest :) > Zakompleksiony Polak rozpływa się w zachwytach nad czeskimi >drogami a o polskich mówi - dziurawe jak ser szwajcarski. bo one wcale nie są dziurawe :)))) > Chcecie się koniecznie poniżyć na tle sąsiada jeżeli przegrało się mecz, można powiedzieć że zajęło się zaszczytne drugie miejsce, a zwycięzca jest przedostatni Link Zgłoś
aurice_goldfinger Re: historia firmy Skoda 07.10.09, 11:50 Nie bardzo mi się chce odpisywać na te dyrdymały powyżej bo nie stanowi to nawet próby odpowiedzi na poruszoną przeze mnie kwestię lecz jest jakimś pseudo-błyskotliwym bełkotem. Odpowiem ogólnie. Z faktami nikt nie dyskutuje. Nie napisałem, że Czechy mają niższe PKB, produkują mniej samochodów czy mają mniej autostrad. Piszę bardziej o ludziach i ich mentalności. Z waszego przekazu wyłania się taki oto obraz: Kupuję fabię bo przecież skoda to prawie VW i w ogóle to super marka a aveo jest produkowany w FSO więc musi być do niczego, to właściwie tico po liftingu itp. Dalej - jacy ci Czesi mądrzy bo mają swoją markę aut a my debile bo nie mamy. Takie to dla was proste? OK, to mówcie może bardziej za siebie. Jacy ci Czesi mądrzy bo mają piękną Pragę a my głupi bo mamy paskudną Warszawę. Też prosta diagnoza. Jak wyżej. W kwestii dróg jeśli widzicie aż taką rażącą różnicę to też świadczy to o waszych kompleksach. Ja widzę postęp w naszych drogach nawet większy niż u nich. W 1998 mieliśmy 390 km autostrad, Czesi 480. Teraz mamy 860 km, Czesi 620. Drogi lokalne tak naprawdę mamy na porównywalnym poziomie. Ale po co to widzieć? Lepiej pławić się w poniżaniu osiągnięć swojego kraju. Czesi mają bogatą historię motoryzacyjną, ale nam również tej tradycji nie brakuje, choć dwie wojenne pożogi i ruina przemysłu zrobiła swoje. Oczywiście bolesne jest, że nie mamy własnej marki, być może wystarczyło w 1988 roku oddać także FSO Fiatowi i kto wie - może zamiast zachwytów nad tą paskudną fabiedą zajmowalibyśmy się analizą wad i zalet następcy syreny lub poloneza. Tyle w temacie. Piszcie sobie dalej o skodzince Link Zgłoś
soner3 Re: historia firmy Skoda 07.10.09, 13:02 aurice_goldfinger napisał: > . > W 1998 mieliśmy 390 km autostrad, Czesi 480. Teraz mamy 860 km, Czesi 620. Drog www.roadlook.pl/aktualnosci/czesi-maja-juz-1002-km-autostrad.html Pomijajac fakt wielkosci obu krajow Link Zgłoś
tymon99 Re: historia firmy Skoda 07.10.09, 14:06 o potędze drogowej republiki czeskiej nie stanowią autostrady, tylko sieć dróg ekspresowych. Link Zgłoś
v-6 Re: historia firmy Skoda 07.10.09, 13:51 jestklawo napisała: > karakalla napisał: > > Wyszliby na tym na pewno świetnie, gdyby nie kom > > unizm, który ich zdołał skutecznie uwstecznić cywilizacyjnie > > typowy sposób myślenia "dumnego" Polaka kombinatora o "głupich" > pracowitych Pepikach. Polska nie ma ani autostrad, ani Skody, ani > żadnej innej rzeczy tak dobrej jak Czechy. Ale to oni > są "uwstecznieni cywilizacyjnie" ??? Ja zrozumiałem, że komunizm uwstecznia cywilizacyjnie każdego, kogo dotknie, nawet społeczeństwo względnie zamożne i cywilizacyjnie oraz technicznie zaawansowane - jak ówczesne Czechy w porównaniu choćby z Sowietami. Skąd wniosek, że Czechów uwstecznił, a Polaków nie? Ja, kiedy w latach 80-ych zacząłem jeździć na żachód, czułem się bardzo "uwsteczniony cywilizacyjnie" i to w wymiarze zupełnie osobistym. Pozdrawiam v-6 Link Zgłoś
tymon99 Re: historia firmy Skoda 07.10.09, 14:07 a jakich to okrucieństw dopuszczali się habsburgowie na dawnych ziemiach polskich? Link Zgłoś