Dodaj do ulubionych

Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna nazwa

19.01.04, 21:50
dla marki samochodu. Od razu wyjaśniam, że nie chodzi o samochody, lecz o
samą nazwę dla marki. Sztucznie wykreowana, prostacka, tandetna nazwa bez
tradycji i znaczenia. Coś jak Mleczex, Torbex, Oponex. Żałosne. Toyota mogła
się bardziej postarać.
Obserwuj wątek
    • gin-ekolog Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 21:54
      greenblack napisał:

> dla marki samochodu. Od razu wyjaśniam, że nie chodzi o samochody, lecz o
      > samą nazwę dla marki. Sztucznie wykreowana, prostacka, tandetna nazwa bez
      > tradycji i znaczenia. Coś jak Mleczex, Torbex, Oponex. Żałosne. Toyota mogła
      > się bardziej postarać.

Hej.
      Nawet dzieciak w przedszkolu zrozumie o co chodzi w tej nazwie.
      lexus ma Przywoływać na myśl luksus.I o to chodziło Toyocie kiedy wprowadzała
      tą nazwę na rynek amerykański.
      Pzdr.
      • greenblack Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 21:59
        Czy chcesz przez to powiedzieć, że nazwa została stworzona przez debili dla
        debili?
        • gin-ekolog Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:04
          greenblack napisał:

> Czy chcesz przez to powiedzieć, że nazwa została stworzona przez debili dla
          > debili?

Dlaczego przez debili dla debili?.
          Moim zdaniem,ta nazwa jest genialna.Szybko wpada w ucho i odzwierciedla
          samochód lepiej wykonany i bardziej luksusowy niż Touota dla ludu.
          Pzdr.
          • greenblack Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:09
            Czyli cały czas powtarzasz, że nazwa ma się odwoływać do debili, którym trzeba
            kawę na ławę. Zegrki marki Czasex, kawa marki Kawex, buty marki Butex Skórzex.
            • gin-ekolog Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:14
              greenblack napisał:

> Czyli cały czas powtarzasz, że nazwa ma się odwoływać do debili, którym
              trzeba
              > kawę na ławę. Zegrki marki Czasex, kawa marki Kawex, buty marki Butex
              Skórzex.

Na rynku amerykańskim prawie każde auto o słusznych wymiarach wnętrza jest
              luksusowe.Czy zwróciłby ktoś uwagę na taką Toyotę Avalon? A przecież jest
              prawie taka sama jak bodaj Lexus GS 300 (?)! W ten sposób Toyota chciała
              zaistnieć w nowym dla siebie segmencie samochodów luksusowych.Czyli o klasę
              wyżej niż Camry czy Avalon.
              Pzdr.
    • Gość: pidżej Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 19.01.04, 22:03
      greenblack napisał:

> Coś jak Mleczex, Torbex, Oponex. Żałosne. Toyota mogła
      > się bardziej postarać.
      "Rurex" rulez! Autentyk, jakaś hurtownia.
      • devote Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 20.01.04, 00:58
        Gość portalu: pidżej napisał(a):

>
        > "Rurex" rulez! Autentyk, jakaś hurtownia.

ROLEX co prawda nie auto ale :)
    • lexus400 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:12
      greenblack napisał:

> się bardziej postarać.

....w tym momencie żałosne jest Twoje skojarzenie,ja nie mogę jakoś skojarzyć
      tych nazw Mleczex, Torbex, Oponex, - Lexusex ???? przecież jest wyraźnie Lexus.
      Sorry GB ale nie popisałeś się tym skojarzeniem.
      Pzdr.
      • greenblack Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:15
        Skojarzenie jest moje prywatne. Nazwa jest tak dosłowna i pompatyczna, że aż
        kiczowata. Jakoś nienoszenie nazwy Sportus nie przeszkadza Ferrari w byciu
        marką sportową.
        • lexus400 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:22
          greenblack napisał:

> Skojarzenie jest moje prywatne. Nazwa jest tak dosłowna i pompatyczna, że aż
          > kiczowata. Jakoś nienoszenie nazwy Sportus nie przeszkadza Ferrari w byciu
          > marką sportową.

...jak napisał gin-ekolog, właśnie o to chodziło aby Toyotę skojarzyć z
          luksusem,pompatyczne było by Luxus ale Lexus - nie widzę w tej nazwie nic złego
          ale to jest oczywiście moja opinia.
          Pzdr.
          PS. Głupia nazwa to np.Fiat Panda, bo co ma piernik do wiatraka.
          • greenblack Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:25
            Panda to nazwa modelu taniego samochodu, a nie luksusowej w zamierzeniu marki.
            • Gość: wredny Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 00:54
              greenblack napisał:

> Panda to nazwa modelu taniego samochodu, a nie luksusowej w zamierzeniu marki.

> Czy chcesz przez to powiedzieć, że nazwa została stworzona przez debili dla
              > debili?

Przez moze nie,ale dla ....
    • Gość: Milos Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz IP: 193.19.140.* 19.01.04, 22:17
      Greenblack - co za żałosny nick. Mogłeś się bardziej postarać.

Ps. Nazwa i logo są genialne. Stworzyli coś z niczego i ma to sens. A ty
      bredzisz tak że już się po prostu płakać chce :-(
      • greenblack Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:26
        Rzeczywiście, tylko geniusz mógł wymyślić tak oczywistą nazwę i tak genialnie
        oczywiste logo.
        • lexus400 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:32
          greenblack napisał:

> Rzeczywiście, tylko geniusz mógł wymyślić tak oczywistą nazwę i tak
          genialnie
          > oczywiste logo.

...no tak greenblack - skoro Ty tak twierdzisz to oczywiście musisz mieć
          rację.Tak przyznaję nazwa Lexus jest idiotyczna, głupia, tandetna, pompatyczna
          itd... a jedyna słuszna nazwa samochodu to Audi A8 i wręcz doskonałe logo -
          taka prawie olimpiada :))))
          Pzdr.
          • greenblack Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:36
            Właścicielu Lexusa, nie masz pojęcia o historii motoryzacji i łacinie, więc się
            nie wypowiadaj w kwestii Audi.
            • lexus400 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:44
              greenblack napisał:

> Właścicielu Lexusa, nie masz pojęcia o historii motoryzacji i łacinie, więc
              się
              >
              > nie wypowiadaj w kwestii Audi.

Właścicielu Audi, mam pojęcie o historii motoryzacji, co do łaciny - przyznaję -
              nie, ale nie wiem co to ma do rzeczy.Tak samo nazwa Audi jak i logo mogą mi
              się nie podobać bez względu na historię tego koncernu.Nie rozumiem jeszcze
              jednej rzeczy - dlaczego twierdzisz,że ktoś jest dyletantem jeżeli jego opinie
              różnią się od Twoich.
              Pzdr.
              • greenblack Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:46
                Horch=Audi.

Jak znasz historię powstania marki Audi, to czemu się dziwujesz znakowi
                firmowemu?
                • lexus400 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:56
                  greenblack napisał:

> Horch=Audi.
                  >
                  > Jak znasz historię powstania marki Audi, to czemu się dziwujesz znakowi
                  > firmowemu?

...nigdzie nie napisałem,że się dziwię, poprostu humorystycznie skojarzyłem z
                  olompiadą aby pokazać,że w zasadzie każde logo można wyszydzić, wyśmiać
                  itp....np. Lambo ma na masce byka, Ferrari konia, Jaguar panterę i można
                  przyjąć to za symbole mocy,szybkości itp... ale jednak różni ludzie różnie mogą
                  to odbierać np.Lambo - auta dla farmerów, Ferrari dla stajennego, natomiast dla
                  kogoś kto faktycznie nie ma pojęcia o historii motoryzacji cztery splecione
                  kółka mogą nic nie mówić tak samo jak gwiazdki Subaru.
                  Pzdr.
                  • lexus400 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 23:08
                    Jeszcze jedno - takie koncerny jak Audi,Ford i wiele innych mają historię czego
                    nie można powiedzieć o Lexusie a jednak zdobyli w USA ogromny rynek sprzedaży z
                    tym jak twierdzisz badziewnym logo i pompatyczną nazwą.
                    Pzdr.
    • Gość: TO JA Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz IP: *.honeywell.com 19.01.04, 22:32
      Lexus kojarzy sie ze slowem "luksus" tylko nam Polakom a jezeli Amerykanom tez
      to tylko w okolicach Chicago. Dawno temu jak tego Lexusa wypuscili to sie
      zastanawialem co to moze znaczyc i z czym kojarzyc dla osoby czysto
      angielskojezycznej. Amerykanscy "debile" nie mieli skojarzenia ze slowem luksus
      ktore po ichniemu jest "luxury" i odpowiadali ze nie kojarzy sie z niczym. To
      jest sztuczne slowo-imitacja, byc moze laciny. Wymyslanie nowej nazwy dla
      samochodu nie jest takie proste i mozna czasem strzelic gafe jak to zrobil
      Chevrolet z modelem Nova co po hiszpansku ma oznaczac cos w rodzaju "nie
      jedzie".
      Pozdrowienia
      • greenblack Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:39
        Czyli jest gorzej, niż myślałem. Nie dość, że nazwa nic nie znaczy, to jeszcze
        Amerykanom z niczym się nie kojarzy.
        • Gość: TO JA Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz IP: *.honeywell.com 19.01.04, 22:45
          Teraz juz sie kojarzy. A czy podoba Ci sie logo Cadillaca na ktorym oprocz
          innych rzeczy sa kaczki? Te kaczki podobno dodal projektant logo bo na drugi
          dzien jechal na polowanie. Jak zwykle pozdrawiam.
          • greenblack Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 22:49
            Nazwa Cadillac z kapelusza się nie wzięła. Znaczek ostatnio uprościli, ale
            przyanjmniej wiąże się z nim jakaś historia. Najbardziej podoba mi się znaczek
            Alfy - wąż połykający dziecko. Debili nie znających znaczenia tego znaczka
            uprasza się o milczenie.
            • Gość: TO JA Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz IP: *.honeywell.com 19.01.04, 22:54
              Niezly jest tez konik Ferrari.
    • lexus_400 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 23:05
      greenblack napisał:

> dla marki samochodu.

Co Ciem meczy synku? Moze powinienes isc do spowiedzi?
    • robert986 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 23:29
      greenblack napisał:

> się bardziej postarać.
      Mr. Greenblack -Twoj poziom intelektalny osiagnal poziom zloz ropy naftowej
      (ponizej dna).
      Ps.-wymyslajac takie glupoty nie masz chyba nic innego do roboty.pzdr
      • lexus_400 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 23:35
        No coz, Paryz-Dakar juz zakonczony, wiec co tu robic? Malysza w kolko nie
        mozna ogladac ...
        Ciekawe co jutro? Moze: Mercedes - najglupsza i najbardziej tandetna ...
        • lexus400 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 23:39
          lexus_400 napisała:

> No coz, Paryz-Dakar juz zakonczony, wiec co tu robic? Malysza w kolko nie
          > mozna ogladac ...
          > Ciekawe co jutro? Moze: Mercedes - najglupsza i najbardziej tandetna ...

....no tak, bo przecież co to niby jest jakaś trzyramienna gwiazda w kółku i
          jeszcze ta nazwa Mercedes brrrrrr:)))
          Pzdr.
          • lexus_400 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 19.01.04, 23:44
            Mercedes to chyba jakies imie zenskie? Skandal i obciach!
    • Gość: Rav Re: Dura Lexus, sed Lexus IP: *.bielsko.dialog.net.pl 19.01.04, 23:56
      No to dołożyłeś do pieca:))) Dla mnie bomba, jak nic przedtem, a przebić to
      będzie trudno! No no no...tylko nie zrozum mnie źle, wcale sie nie naśmiewam.

Za to np. Halinka- to by dopiero była nazwa dla marki samochodów!!! Zaraz...czy
      aby na pewno tylko "by była"?? Trzy sylaby, alfabet łaciński...tylko ta
      samogłoska na końcu...to może Isadora? A, już zajęta...no trudno.

PS.A znasz historię wpadki wczesnej kampanii prasowej Lexusa?
      To mogłoby wiele wytłumaczyć w poruszanej westii,

pozdrawiam
      • greenblack Re: Dura Lexus, sed Lexus 20.01.04, 00:02
        Gość portalu: Rav napisał(a):

> PS.A znasz historię wpadki wczesnej kampanii prasowej Lexusa?

Nie znam.

Pozdrawiam
        • lexus_400 Re: Dura Lexus, sed Lexus 20.01.04, 00:11
          greenblack napisał:

> > PS.A znasz historię wpadki wczesnej kampanii prasowej Lexusa?
          >
          > Nie znam.

O Qrva, nie moge! Przyznal sie do niewiedzy ... niesamowite!
      • lexus_400 Re: Dura Lexus, sed Lexus 20.01.04, 00:05
        Gośs? portalu: Rav napisał(a):

> PS.A znasz historię wpadki wczesnej kampanii prasowej Lexusa?

Grini zna wszystko, ale dla reszty moze zdradzisz ta tajemnice, co?
        • Gość: Rav Re: Dura Lexus, sed Lexus IP: *.bielsko.dialog.net.pl 20.01.04, 13:01
          Rzecz dotyczyła obranej przez projektanta- techniki perswazji przekazu;
          na obrazkach (reklamowych) widniał sielski rysunek łąki i nieba, a w
          lakonicznym komentarzu do obrazu nie było słowa o Lexus'ie. Reklama okazała się
          wzorcowym niewypałem (czemu zreszta trudno się dziwić, skoro nie wiadomo było,
          o co chodzi). Nie była to kampania wielofazowa. Po prostu marka miała tam być
          obowiązkowo, aż dziw, że taki błąd "ktoś" taki popełnił. I to w takim momencie.

A morał z tego taki, że nazwa nazwą, byle była (wiadomo jednak, że taka Helga,
          Tekla czy Hermenegilda, za przeproszeniem imienniczek, nie zabrzmi dziś zbyt
          uroczo w uszach polskiego młodzieńca); istotne, co za nią stoi. Oczywiście,
          może się nie podobać, tak jak i cokolwiek bądź.

Dla mnie Lexus brzmi nowocześnie i odpowiednio się kojarzy, a choćby nawet i z
          tym luksusem. W końcu już od samego początku były to wozy wysokiej klasy, może
          nawet bardziej wtedy, niż teraz- atrakcyjne wizualnie. Mi osobiście utkwił w
          pamięci z tamtych dni m.in. nowatorski lakier o wzmocnionej trwałości, mający
          zapewnić świeży połysk na wiele lat. Niezły chwyt, no nie?

pozdrawiam
    • Gość: wredny Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 01:05
      greenblack napisał:

> się bardziej postarać.

Jelopy jedne - a wystarczylo sie Ciebie poradzic i uniknac taaaakiej wpadki.
      • lexus.400 Banda prostakow! 20.01.04, 01:07
        Gość portalu: wredny napisał(a):

> Jelopy jedne - a wystarczylo sie Ciebie poradzic i uniknac taaaakiej wpadki.

Przeciez zaznaczyl, ze to jego osobista opinia! Nie dociera do was slowo
        pisane, to wracac do podstawowki, szczeniaki.

• Gość: wredny Re: Banda prostakow! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.04, 01:33
          lexus.400 napisał:

> Przeciez zaznaczyl, ze to jego osobista opinia! .....

Niby w ktorym miejscu ?
          Dla mnie to stwierdzenie.
    • rekin1789 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 20.01.04, 01:37
      "Jaguar panterę " Jaguar ma na masce panterę, to dopiero kuriozalne
      stwierdzenie! :))))) Nazwa Lexus kojarzy mi się z Mc Donaldem, Mc Farmer
      (Wieśmak u nas;)
      • lexus400 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 20.01.04, 07:58
        rekin1789 napisał:

> "Jaguar panterę " Jaguar ma na masce panterę, to dopiero kuriozalne
        > stwierdzenie! :))))) Nazwa Lexus kojarzy mi się z Mc Donaldem, Mc Farmer
        > (Wieśmak u nas;)

....hahaha sam z siebie się śmieję,nie wiem dlaczego napisałem że Jaguar ma na
        masce panterę,przecież wiadomo że jaguara:)))))
        Pzdr.
    • devote Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 20.01.04, 01:39
      greenblack napisał:

> Sztucznie wykreowana, prostacka, tandetna nazwa bez
      > tradycji i znaczenia.

szkoda ze tojota nie zwrocila sie do Griniego o wymyslenie nazwy.

sam jestes prostacki.ten watek pokazuje jak jestes prymitywny.juz kiedys
      pisalem ze ty zawsze mosisz miec racje i uwazasz sie za najmadrzejszego tutaj.

jednak to prawda ze starzy kawalerowie maja trudne charaktery
      • greenblack Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 20.01.04, 16:03
        Nie ma takiej marki jak tojota.
        • devote Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 21.01.04, 01:08
          jest
          • Gość: Henio Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz IP: *.sympatico.ca 21.01.04, 02:36
            Devote! Po co wchodzisz w konwersacjem z kims, kto nazwal Cie tutaj
            smieciem? Ponadto pamietaj, ze GB ma zawsze racjem i jest patryjotom,
            podobnie jak nastepny przezydent Najjasniejszej, Jola Kwasniewska!
    • rekin1789 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 20.01.04, 01:43
      I jeszcze te złote literki - fuj! Podobnym gustem kieruja sie klienci marki
      Excalibur czy jakos tak. Juz wole wzory tapicerki z Mercedesow z poczatku lat
      90 -ych - przynajmniej byly szczere i naturalne
      • lexus400 Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz 20.01.04, 08:01
        rekin1789 napisał:

> I jeszcze te złote literki - fuj! Podobnym gustem kieruja sie klienci marki
        > Excalibur czy jakos tak. Juz wole wzory tapicerki z Mercedesow z poczatku lat
        > 90 -ych - przynajmniej byly szczere i naturalne

...złote ale na amerykańskim rynku w Europie są normalne czyli niklowane.
        Pzdr.
    • paw_dady tak jak Mercedes 20.01.04, 01:49
      to tylko imie pretensjonalnej pannicy. jak Hacha czy Zdzicha.

A nie moglobyc np. amybach czy Jelinek. Mozna wtedy powiedziec jezdze
      Jelinkiem 320 ;o)
    • Gość: Pazdziochojebca Re: Lexus - najgłupsza i najbardziej tandetna naz IP: *.tepenet / *.ius.tpsa.pl 20.01.04, 07:26
      Greenblack - najbardziej debilna ksywa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka