Dodaj do ulubionych

7 lat gwarancji na wszystkie auta

05.01.10, 14:49
Bardzo mi sie to podoba kia pod względem gwearancji przebija wszystkich. Zauważyłem że karzde niemieckie auto mia 2 lata gwarancji nawet mercedes czy audi.
Obserwuj wątek
    • Gość: m Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: 188.33.124.* 05.01.10, 15:03
      7 lat gwarancji to fikcja. Musisz przez 7 lat serwisować i naprawiać auto w ASO pod groźbą utraty gwarancji !!!! To szantaż !!! ...
      w ASO są 3 razy droższe części i naprawa niż w zwykłym warsztacie !!!

Jest niby jakaś dyrektywa Unii Europejskiej EVO że mamy prawo dokonywać napraw w innym warsztacie , ale to wygasa w maju tego roku i nie wiadomo czy będzie obowiązywać przez te 7 lat gwarancji ...
    • Gość: amigas Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: *.toya.net.pl 05.01.10, 15:25
      Ta dyrektywa do GVO a nie evo;)
    • Gość: van der Cyc Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: *.adsl.inetia.pl 05.01.10, 15:26
      Przecież i tak w miarę nowe samochody serwisuje się w ASO. Brawo KIA. 7 lat spokoju i nowy!
    • Gość: Thinker Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.10, 15:33
      BMW daje 12 lat gwarancji na karoserię, Mercedes ma program Mobilo z gwarancją do 30 lat. KIA też nie daje gwarancji 7lat na całość auta, także rewelacji nie ma, ale chwyt marketingowy jest :)
    • Gość: m Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: 188.33.124.* 05.01.10, 16:01
      Nieważne czy dyrektywa na zywa się EVO czy GVO. Ważne że się kończy w maju ...
      w ASO jest DROOOOGOOO :) w sklepie żarówka kosztuje 15 zł... za wymianę żarówek w ASO dam 200 zł :) Bez jaj :) Sam sobie wymienie :)
    • Gość: m Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: 188.33.124.* 05.01.10, 16:06
      Najpierw wpłacam 40 tys.zł więcej niż za używany w dobrym stanie a potem dostaje 7 lat szantażu że stracę gwarancję gdy pojadę do innego warsztatu i 7 lat drogich cen :)
      Dziękuję za takie złodziejskie promocje i gwarancję :-)
      Buhahahhaaa
    • Gość: ...... Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: *.wist.com.pl 05.01.10, 16:37
      @m
      GVO zostanie przedłużone z tego co słyszałem, a w ASO nie zawsze jest drogo. Ty chyba masz jakiś problem z marką Kia, tak jak niektórzy z Fiatem. Raz będąc w ASO miałem jakąś pierdółkę eksploatacyjną do wymiany, okazało się że część oryginalna Fiata jest tańsza niż zamiennik :D
    • Gość: m Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: 94.254.190.* 05.01.10, 17:14
      @........
      Nie wiadomo czy GVO zostanie przedłużone...to się okaże w maju bo wtedy dobiega końca termin ważności GVO ... Haha
      Niech Ci będzie że nie w każdym ASO jest drogo .....ale w 90% ASO jest drożej niż w zwykłym warsztacie... !
      Ceny w salonach i serwis w ASO to ździeranie kasy od ludzi !!!
    • Gość: eaxene Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: *.147.71.56.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.01.10, 18:07
      @m
      ale z drugiej strony nikt Ci nie karze jeździć na przeglądy do ASO. Masz wybór- albo gwarancja (niejako w nagrodę za serwis w ASO), albo tańsze przeglądy, itp, ale przez to utrata gwarancji. Wybór więc jest.
      Co do tego że trzeba tam serwisować by mieć gwarancje- mimo wszystko jestem za tym. Z tego powodu, że ASO to mimo wszystko coś zatwierdzonego przez producenta itp (oczywiście zdarzają się im wpadki), w zamyśle coś pewniejszego, a taki pan Wiesiu, który się wychował na Golfach II i maluchach to może mieć problemy z oceną niektórych podzespołów w nowych samochodach- żeby nie było istnieją oczywiście dobre, profesjonalne warsztaty poza ASO.
    • Gość: m Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: 188.33.79.* 05.01.10, 18:47
      eaxene

Znowu nie masz racji. Gwarancja nie jest w nagrodę tylko po prostu mi się należy bezwarunkowo !!!
      Gdy kupuję mikser albo odkurzacz też dostaje gwarancje i nikt mi nie mówi gdzie mam naprawiać odkurzacz i nie straszy że stracę gwarancję...to zwykły bezczelny szantaż !!! Mamy wolny rynek a nie PRL ! Mam prawo wyboru gdzie naprawiać auto !
      To nieprawda że ASO to jakość napraw a wszystkie inne warsztaty to SZMELC.
      Jeśli naprawiasz auto w szopie na wsi u Wieśka to ci współczuje !!! Ale są normalne warsztaty poza ASO gdzie jakość napraw jest dobra a cena 3 razy mniejsza !!!
    • Gość: m Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: 188.33.79.* 05.01.10, 19:01
      @eaxene

Gwarancji nie dostaję w nagrodę tylko ona mi się bezwarunkowo należy !!!
      Gdy kupuję odkurzacz nikt mi nie mówi gdzie mam go naprawiać i nie straszy utratą gwarancji !!!
      Zapewniam Cię że poza ASO jest mnóstwo warsztatów dobrej jakości za cenę 2-3 razy niższą !!! To moje auto i ode mnie powinno zależeć gdzie naprawiam auto i czy stoduje oryginalne części !!! Straszenie utratą gwarancji to zwykły bezczelny SZANTAŻ !!! a taka 7 - letnia gwarancja to fikcja !!!
      Owszem mogę naprawiać auto w zwykłym warsztacie...ale gdy się pojawi usterka fabryczna to ASO się wyprze i nie uzna gwarancji bo serwisowałem auto poza ASO !!! i na h... mi taka gwarancja nawet gdyby była na 20 lat !!!!!!!!!
    • Gość: m Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: 188.33.79.* 05.01.10, 19:07
      Zanim kupię auto to w salonie niemal chcą mnie całować po rękach...a gdy się auto zepsuje to w ASO mówią że źle eksploatuje auto i to moja wina ! a przyjeżdżać do nich musze mimo że drogo jak nigdzie !!!
      NA H-U-J mi taka gwarancja gdy jestem szantażowany ????????????
    • Gość: eaxene Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: *.147.205.134.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.01.10, 19:49
      @m
      po pierwsze skąd wiesz jak jest w ASO i jak się zachowują pracownicy przed i po zakupie samochodu?
      Co do gwarancji- nie jestem fanem tego że auto trzeba serwisować w ASO- tak jak każdy wole oszczędzać niż wydawać. Z tą "nagrodą" to taka przenośnia, zwyczajnie. W każdym bądź razie, naprawiając/serwisując samochód w różnych warsztatach- nie zawsze można stwierdzić czy tamtejsi pracownicy mają odpowiednią wiedze, narzędzia by naprawić/zrobić przegląd danego samochodu.

" nikt mi nie mówi gdzie mam naprawiać odkurzacz"
      Napraw gdzieś ten odkurzacz, a potem(gdy się nie uda naprawić) idź z reklamacją. Zobaczymy co będzie. ;]

"Mamy wolny rynek a nie PRL ! Mam prawo wyboru gdzie naprawiać auto !"
      Ależ przeciez masz prawo wyboru- co prawda są konsekwencje ale wybór też jest.

"To nieprawda że ASO to jakość napraw a wszystkie inne warsztaty to SZMELC.
      Jeśli naprawiasz auto w szopie na wsi u Wieśka to ci współczuje !!! Ale są normalne warsztaty poza ASO gdzie jakość napraw jest dobra a cena 3 razy mniejsza !!!ę
      Ale ja przeciez napisałem że są takie warsztaty, cos niedokładnie czytasz. Co do mnie ja jeżdże do ASO.

"Owszem mogę naprawiać auto w zwykłym warsztacie...ale gdy się pojawi usterka fabryczna to ASO się wyprze i nie uzna gwarancji bo serwisowałem auto poza ASO !!! i na h... mi taka gwarancja nawet gdyby była na 20 lat !!!!!!!!!"
      Załóżmy, wyobraź sobie, że np. produkujesz fotele- dobre, luksusowe fotele. Sprzedając je mówisz- daje na nie gwarancje 10 lat, tylko że na wszelki wypadek mówisz że raz do roku trzeba by Ci je przywieść żeby sprawdzić czy wszystkie części są dobrze dokręcone, smary są w odpowiedniej ilości w odpowiednich miejscach(bo to takie fotele biurowe). Po dwóch latach przychodzi gościu i mówi, że co prawda nie był a kontroli rok temu bo mu jego kolega sprawdził i stwierdził że wszystko jest dobrze- i teraz powiedz mi: Skąd masz wiedzieć, że ten kolega wiedział jak są zbudowane Twoje krzesła, jak mocno śruby powinny być dokręcone, ile smaru ma być w danym miejscu? No mógł wiedzieć, ale też mógł nie wiedzieć, a Ty nie masz obowiązku znać każdego kto takie krzesło może sprawdzic... <troche głupi przykład, ale tak mi do głowy przyszedł bo siedze właśnie na fotelu i tak poprostu mi wyszło.>
    • Gość: m Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: 94.254.232.* 05.01.10, 20:23
      eaxene

Wiem jak jest w ASO i jak się zachowują pracownicy przed i po zakupie samochodu bo sąsiad kupił nowe i mi opowiadał...na początku przed zakupem było super grzecznie, nawet rabat dostał...a jak chciał skorzystać z gwarancji bo mu się coś zepsuło to go zbywali i nie uznali gwarancji ... musiał zapłacić za naprawę !!!

Twój przykład z fotelem jest ciekawy ale również nietrafiony ...

"Sprzedając je mówisz- daje na nie gwarancje 10 lat, tylko że na wszelki wypadek mówisz że raz do roku trzeba by Ci je przywieść żeby sprawdzić czy wszystkie części są dobrze dokręcone, smary są w odpowiedniej ilości w odpowiednich miejscach(bo to takie fotele biurowe). Po dwóch latach przychodzi gościu i mówi, że co prawda nie był a kontroli rok temu bo mu jego kolega sprawdził i stwierdził że wszystko jest dobrze- i teraz powiedz mi: Skąd masz wiedzieć, że ten kolega wiedział jak są zbudowane Twoje krzesła, jak mocno śruby powinny być dokręcone, ile smaru ma być w danym miejscu? "

Jeśli ktoś by przyjechał do ASO poprzednio serwisując poza ASO to mechanik w ASO powinien mieć przez tego mechanika spoza ASO wpisane i podbite pieczątką w książce serwisowej co było wcześniej naprawiane !!! i stąd w ASO będą wiedzieli że zajmował się autem specjalista a nie Wiesiek w szopie :) ... Nie tylko w ASO pracują specjaliści mechanicy...ASO nie ma monopolu na wiedzę kolego :) a klient powinien mieć wolny wybór zamiast być szantażowanym utratą gwarancji :)

"Ależ przeciez masz prawo wyboru- co prawda są konsekwencje ale wybór też jest."

Ja mówie o wolnym wyborze a nie zniewolonym !!! Zniewolenie polega na tym że muszę serwisować auto w ASO pod groźbą utraty gwarancji...Gdzie tu wolność wyboru? To niewolnictwo XXI wieku :) Haha !!!
    • Gość: eaxene Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: *.146.57.126.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.01.10, 22:31
      @m
      "i stąd w ASO będą wiedzieli że zajmował się autem specjalista a nie Wiesiek w szopie :) ... Nie tylko w ASO pracują specjaliści mechanicy...ASO nie ma monopolu na wiedzę kolego :) a klient powinien mieć wolny wybór zamiast być szantażowanym utratą gwarancji :)"

No a skąd w ASO będą wiedzieli, że ten i ten mechanik- który będzie im znany z imienia i nazwiska zna się na rzeczy? Że wie co zrobić, jak zrobić itp.? Mają sprawdzać każdego mechanika pod kątem ich wiedzy? To że ktoś podbije to nie znaczy zaraz że się zna. Chociaż nie piszę, że musi się od razu nie znać, ale kto miałby to wiedzieć?
      I jeszcze raz Ci pisze- bo odpisujesz uparcie inaczej- nigdzie nie twierdziłem, że tylko w ASO są specjaliści. Są specjaliści także gdzie indziej. \
      No ale wracając do fotela- czy oddałbyś komuś te pieniądze, wiedząc że fotel skontrolował Pan i takim i takim nazwisku, skoro nie wiesz czy zna dobrze chociażby parametry Twojego fotela? Nie mógłbyś być tego pewien. Może facet naprawdę rzetelnie sprawdził i wada fotela wynikła z chociazby wady fabrycznej- a może jednak stuknął 3 razy młotkiem, podbił że sprawdził i tyle- a np. trzeba było podokręcać(więc wina była po nie Twojej stronie).
    • Gość: m Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: 188.33.67.* 05.01.10, 23:04
      @eaxene

Coś ci powiem...jeśli ten mechanik spoza ASO źle ci naprawił auto to wynajmij rzeczoznawcę, zrób ekspertyze i podaj mechanika do sądu. Proste.

Jeśli uznajesz że poza ASO też są specjaliści to dlaczego nie wierzysz że znają się na swojej robocie ? Dlaczego uważasz że nie znają parametrów aut? Przecież to dobrzy specjaliści poza ASO! Gdybyś uznawał że są specjaliści poza ASO to byś nie podważał ich wiedzy !!! Sam sobie zaprzeczasz kolego :) Nie tylko mechanik z ASO zna się na samochodach danej marki !!! Powołuje się rzeczoznawcę i on ocenia czy to wada fabryczna czy niefachowa naprawa mechanika spoza ASO !!! Jeśli wada fabryczna to producent musi naprawić za darmo na gwarancji...a jeśli wina mechanika spoza ASO to mechanik musi naprawić co zepsuł !!! Rozumiesz teraz???
    • Gość: eaxene Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: *.146.47.7.nat.umts.dynamic.eranet.pl 05.01.10, 23:32
      @m
      Jeszcze raz:
      NIGDZIE NIE PISZĘ, ŻE CI SPOZA ASO SIE NIE ZNAJĄ. ALE TYLKO TO, ŻE NIE KAŻDY SPOZA ASO SIE ZNA- TO ROZNICA. A teraz małymi: jasne, że nie tylko mechanik z aso zna się na konkretnych samochodach- ale szczerze kto ma sie znac na chociazby zawieszeniu Citroena, silniku Hondy, wydechu BMW, ustawieniach elektroniki Lexusa jednocześnie? A taki z ASO to przynajmniej teoretycznie zna się na samochodach z którymi pracuje(oczywiście przyznaje racje- i to juz wczesniej przyznaje ze są niechlubne wyjątki).

Co do sądu oczywiście masz racje- jeżeli jednak sąd Ci przyzna racje, potem jeszcze odwołania i naprawią Ci może na gwarancji- gorzej jak przegrasz to i pospłacaj koszta ;] no i czas postępowania przed polskim sądem nie jest zbyt krótki. Oczywiście jeżeli ASO mi coś popsuje to bym zrobił tak samo ;) tzn. poszedł do sądu. Tak przy okazji ciekawe czy chciałbyś tak na wstępie ponosić koszta takiego postępowania?
    • Gość: fytax Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: *.chello.pl 06.01.10, 00:32
      Ale bełkot. No tak szantaż. tak jak każda gwarancja. Merca tez.Wasz wybór, ale chyba lepiej go mieć niż tylk ote dwa lata?
    • Gość: fakej Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: 198.240.212.* 06.01.10, 01:30
      No niestety teraz jak kupuje się nowy samochód to można w prosty sposób tylko porównać sam samochód i jego cenę, niestety częstotliwość wymaganych przeglądów i ich cena często są dla klienta niemiłą niespodzianką. Niewielu producentów otwarcie przedstawia na swoich stronach koszty późniejszej eksploatacji.

Mogłoby być tak, że samochód kupuje się z gwarancją rozruchową powiedzmy 1 rok i w tym jest już koszt ewentualnych przeglądów jakie trzeba wykonać. Jakakolwiek gwarancja ponadto mogłaby być opcjonalna (płatna) i zawierać cenę ewentualnych przeglądów jakich producent wymaga. Jakby ktoś wykupił gwarancję na 50 lat, a rozbił samochód po miesiącu to miło by było gdyby istniała opcja zwrotu kasy za usługę z której nie można skorzystać.
    • Gość: lukas Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: 217.243.253.* 06.01.10, 08:50
      Ceny przeglądów niże 3 krotnie poza aso- jeżeli patrzymy tylko na wys. rachunku to może to być prawdą, niestety zakładająd podobny poziom obsługi technicznej to warsztaty niezależne stosują zamienniki a ASO tzw. częsci OES.
      Nie dajcie sobie wmówic że, nawet najlepszy zamiennik jest porównywalny jakościowo jak część OES (częśc pochodząca z tej samej lini co częsci na pierwszy montaż, częsc wykonywana wg tych samych standartów co częsci na pierwszy montaż).
      Widać to zwłaszcza po trwałosci elementów zawieszenia- oczywiście są wyjatki.
      Ja osobiście serwisuje auto poza aso- w bosch service, pozo obsługi przyzwoity, przeglądy cenowo konkurencyjne ( chociaż pan wiesio by zrobił to jeszcze taniej, ale bez przesady), ale niestey czesci które są stosowane nie wytrzymują juz tyle co orginały.

Ps.
      W parwa producent powinien zapenić 2 lata gwaranci, wszytko ponad to jest dobrowolnym gestem danego producenta- ja akurat popieram ze jezeli chcesz miec gwarancje to trzeba serwisowac autko w ASO przy użyciu orginalnych części.

Aha i niech nikt nie wyskakuje z tekstem ze np. TRW na pierwszy monta = TRW na zamiennik- pracuje w przemysle motoryzacyjnym i wiem z autopsji ze tak nie jest.
    • Gość: blaha Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: *.acn.waw.pl 06.01.10, 09:21
      Lukas masz rację co do nowych części. Miałem już dwa samochody od nowości i przymierzam się do kupienia kolejnego. Najprostszy przykład to kocki hamulcowe. Nowe wytrzymały ponad 40k km, następne zmiany co 20k km, niezależnie od firmy (od najtańszych do najlepszych). Klocki są relatywnie tanie, ale tak jest też z resztą części.
      Jeszcze jedno, mimo że samochód był serwisowany w ASO, to części eksploatacyjne, takie jak podane klocki wymieniałem poza ASO.
    • mzyo Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta 06.01.10, 09:53
      Cały czas wydaje mi się że ta gwarancja to fikcja. 7 lat lub 150 tys km wydaje się rozsądne ale czy ktoś już reklamował kia ceed po np 5 latach? W praktyce formalnie okazuje się pewnie że wada wystąpiła przez złe użytkowanie lub w wyniku naruszenia zasad gwarancji ergo 7 lat to fikcja. Nie mam pewności ale biorąc pod uwagę dziwne rzeczy jakich dopatrują się w ASO przy gwarancjach 2-3 letnich tylko po to żeby nie uznawać gwarancji nie wierzę w dobrą wolę Kia.

Szczerze wątpię aby samochód za 50-60 tys złotych(cena zakupu) opłacało się serwisować w ASO przez 7 lat. Przez pierwsze dwa lata mogą wyjść wady fabryczne czy inne niedociągnięcia. Później ta gwarancja daje nam już tylko dobre samopoczucie że w razie awarii wymienią nam część za darmo. Wymienią albo i nie a koszty serwisowania w ASO są dużo większe. Wątpię też aby przy 150 tys przebiegu 7 letniego aż tak wielkie awarie wystąpiły w samochodzie żeby bardziej opłacało się dotrzymywać warunków gwarancji(ASO).

Pozostaje jeszcze jakość usług w ASO. Mam bardzo złe doświadczenia szczególnie z naprawami niegwarancyjnymi w przypadku których za złe 'rozpoznanie'(np wymianę wtryskiwaczy zamiast sterownika) płacimy z własnej kieszeni i nikt nie zwraca nam pieniędzy. Tam się nie myśli. Podłączają komputer co wyskoczy to wymieniamy a że później samochód jest nadal niesprawny to co przecież taka jest procedura. Najdziwniejsze sytuacje są gdy mechanik z ASO (po usłudze zdiagnozowania usterki) twierdzi że samochód jest sprawny, a pojazd nadal nie chce zapalić. Oczywiście usługę wykonał jak należy i 200zł w kasie ASO zapłacić możemy.
    • Gość: m Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: 94.254.240.* 06.01.10, 11:19
      @eaxene

Powiem Ci szczerze że jeśli miałbym się sądzić z ASO o części do 500 zł to bym sobie dał spokój z sądami...szkoda czasu i nerwów...ale bym ich tak obsmarował na forach że by im było przykro !!! Gdybym miał poważną awarię silnika, albo rdzę w nowym aucie na gwarancji to bym się sądził bo to oczywista wina producenta...
      Ale generalnie wogóle bym nie kupił nowego autka bo nie dość że przepłacasz to jeszcze musisz płacić drożej w ASO...Oczywiście można jeździć do Wieśka do szopy ale gdy strace gwarancje i pojawi się rdza to ASO Cie oleje :) Oni tylko szukają pretekstu żeby Cie olać i żebyś zapłacił za naprawę :)

• Gość: m Re: 7 lat gwarancji na wszystkie auta IP: 94.254.240.* 06.01.10, 11:46
      A Propo sądzenia się z ASO...Jest taki program na TVN Turbo do którego zgłaszają się kierowcy nowych aut którym odmówiono naprawy gwarancyjnej mimo że mieli rację.
      Co ciekawe w większości przypadków producent po interwencji dziennikarzy zmienia zdanie i w geście dobrej woli naprawia autko na gwarancji :-) Czyli ta naprawa się należała tylko w ASO często lekceważą klientów zgłaszających usterkę na gwarancji :) Zbywają ich myśląc że sami sobie naprawią i po kłopocie...bo taki niewygodny klient to kłopot i strata kasy dla ASO :)
      A tu wystarczy się zgłosić do TVN Turbo albo napisać do gazety np. Auto Świat i będzie lepszy efekt niż sądzenie się kilka lat i ponoszenie kosztów adwokata :) Haha

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka