Dodaj do ulubionych

Panda wciąż liderem

14.01.10, 15:09
Pandy są niezawodnie i tanie. te dwa powody to przepis na sukces
Obserwuj wątek
    • Gość: misio Re: Panda wciąż liderem IP: *.ip.netia.com.pl 14.01.10, 15:15
      a oprócz tego nie są specjalnie wygodne, pojemne i reagują świetnie na podmuchy powietrza ;-) na małe zakupy świetne, dla przedstawiciela handlowego: za karę.
    • turbokozik Re: Panda wciąż liderem 14.01.10, 15:37
      noooo misiuuu, dobrze ;)
    • Gość: rolio Re: Panda wciąż liderem IP: *.warszawa.mm.pl 14.01.10, 15:39
      Sekret Pandy tkwi w jej urodzie i zwinności. Wiekszość kobiet nie oczekuje niczego więcej od auta. A że jeszcze się nie psuje. To świetnie ;-)

Średnio wyposażona Panda jest droższa od i30, Sandero, Micry, Fabii, Splasha i wielu innych, lepszych aut.
      • Gość: Bimota Re: Panda wciąż liderem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.10, 12:54
        Ale podstawowa wersja jest chyba jednak tansza, kiedys byla drozsza...
    • Gość: stoffer Re: Panda wciąż liderem IP: *.olf.sgsnet.se 14.01.10, 20:17
      No i co z tego, że Panda nie jest zmieniana? Po co zmieniać coś co działa? Jeśli coś działa to się tego nie zmienia bo zmiany zazwyczaj są na gorsze.
    • Gość: renowlasciciel Re: Panda wciąż liderem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.01.10, 20:52
      Ciekawe czy bedzie sie tak dobrze sprzedawac jak beda ja skladac wloscy pracownicy fiata...
    • Gość: Gnór Re: Panda wciąż liderem IP: *.static.tkt-net.pl 15.01.10, 08:45
      moze jest tu dr Miodek? Pytam z ciekawości, bo nie wiem jak się w końcu formułuje: fabryka Fiata z Tychów, czy z Tych. Dziwnie mi to z Tychów brzmi, ale w reportażach jest używane równie często jak z Tych :) Która forma poprawna?
    • globy_ms Re: Panda wciąż liderem 15.01.10, 11:26
      Autor: Marcin Sitko, 2006

Na łamach Dziennika Zachodniego, prof. Jan Miodek wypowiedział się na temat poprawności określeń: "Z Tych, czy Tychów". Pytanie stare jak świat, a raczej - jak nasze miasto, więc z radością przedstawiamy Wam wykładnię znakomitego profesora w tej kwestii.

"Ważne jest, w jaki sposób w Tychach mówicie. W takich przypadkach zawsze decyduje miejscowy zwyczaj. Jeżeli zawsze mówiło się: do Tychów, a nie Tych, to jest to forma poprawna, której należy używać. Po II wojnie światowej władze próbowały wprowadzić pisownię: do Tych. Także Kazimierz Kutz w jednym ze swoich esejów używał tej formy. On wychowywał się w Szopienicach. Może więc w Szopienicach mówi się: Tych?" - mówi Jan Miodek.

Komentuje Sekretarz Rady Języka Polskiego:

Forma Tych jest formą nienacechowaną, Tychów zaś to regionalizm śląski. W przeciwieństwie do form gwarowych (które należą do języka mieszkańców wsi oraz języka niewykształconych mieszkańców miast), regionalizmy są formami stosowanymi powszechnie w danym regionie ? także przez osoby wykształcone. Tworzą więc język ogólny danego regionu. Dlatego przenikają do normy ogólnopolskiej, choć ? przynajmniej przez pewien czas ? zdradzają pochodzenie mówiącego. W pewnym momencie zasięg używania dopełniacza Tychów bardzo się rozszerzył. Zaczęliśmy go słyszeć w programach telewizyjnych i radiowych, zwykle w wypowiedziach dziennikarzy lokalnych. To sprawiło, że forma ta zaczęła wchodzić do normy ogólnopolskiej. Fakt ten został dostrzeżony przez [?] badaczy polszczyzny [?], którzy pierwszeństwo przyznają formie bezkońcówkowej (Tych), jednak i dopełniacz z końcówką (Tychów) uznają za poprawny, choć nacechowany regionalnie.
    • Gość: fytax Re: Panda wciąż liderem IP: *.chello.pl 17.01.10, 01:24
      ja jestem z Szopienic ( dzielnica Katowic) i mówimy tu wszystcy Tychów! tych brzmi dziwacznie!Pozdro dla super miasta trolejbusów i osiedla U!!
    • Gość: pijo Re: Panda wciąż liderem IP: *.adsl.inetia.pl 19.01.10, 18:58
      jestem mieszkańcem Tych i Tychów zarazem.
      Oby dwie formy są poprawne ;-)
    • Gość: ananiasz Re: Panda wciąż liderem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 19:41
      Panda nie jest taka tania np 1.3 multijet kosztuje ponad 40 tysiecy
    • Gość: dr Mniodek Re: Panda wciąż liderem IP: 109.243.98.* 19.01.10, 20:07
      Tychów.
    • tow.stalin Re: Panda wciąż liderem 19.01.10, 20:19
      kurna, ja jestem z zagłebia, ale jak jade do tychów a nie do tych :)
    • Gość: bounty Re: Panda wciąż liderem IP: *.chello.pl 19.01.10, 21:01
      He he nie rozumiem ludzi jeżdżących tą małą puszką. W cenie nowej pandy można kupić 2-3 letni porządny samochód. Jeszcze żeby to było ekonomiczne. Znajomy kupił do firmy pande vana z silnikiem 1,2 i założył gaz, żeby tanio jeździć. No i jeździ "tanio" bo owa panda pali mu w warszawskich korkach 10-12 litrów (porażka!).
    • Gość: hmm Re: Panda wciąż liderem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 21:20
      mam pandę i jestem zadowolona. zwinna, szybka, wcale nie taka ciasna w środku, bagażnik spoko.super sobie radzi na błocie i śniegu i błocie pośniegowym.polecam.
    • Gość: mechanik Re: Panda wciąż liderem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 21:26
      Miałem takie autko jako zastępcze dla klientów. Potem kupiłem drugą Pandę żonie. Świetny wóz - nic się nie psuje, trwały, pakowny (jak na tą wielkość).
      Polecam.
    • Gość: @ bounty Re: Panda wciąż liderem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.10, 23:03
      Nowa Panda ma gwarancję, a poza tym jest to naprawdę solidny samochód. Możesz się śmiać, ale ja widziałem Pandy z przebiegiem ponad 400 tysięcy, które jeżdżą i jeżdżą i jeżdżą...
    • Gość: ki Re: Panda wciąż liderem IP: *.146.201.251.nat.umts.dynamic.eranet.pl 19.01.10, 23:26
      nie psuje się.zawsze odpala.części tanie.mało pali.zawsze znajdzie się miejsce do parkowania. nie pociaga zlodziei:), pakowna, od biedy przewiezie lokalnie 5 osob. czego chciec wiecej od auta po miescie i do pracy?
    • Gość: Gostek Re: Panda wciąż liderem IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.01.10, 23:45
      Auto niby za karę - ale ma swoje plusy - fakt - nie psuje się - bo i nie ma co się popsuć. Zawieszenie - twarde, ale pewne - panda super się prowadzi jak na takie maleństwo - jazda nią prowokuje do ostrzenia zakrętów. na śniegu też daje radę. Silnik 1.2 słaby - ale można wycisnąć z niego co nieco - zaczyna wtedy nawet ładnie gwizdać:) Skrzynka bardzo fajnie chodzi. Trochę haczy i zdarzają się kiksy - ale jak się przyzyczaić to nieźle się ją obsługuje - jest lepiej niż w niektórych droższych autach. Miejsca sporo - pozycja wygodna jak na takie maleństwo nawet jak dla wysokiego faceta. Spalanie... hmmm... różnie wychodzi. Czasami jak większość to trasy to ok 6.2 - 6.5 przy trzymaniu na wysokich obrotach i wyprzedzaniu. Czasami jednak te 8 potrafi wypić jak głównie po mieście. Podejrzewam, ze na niższych obrotach i bez wyprzedzania wszystkiego co się rusza można by zejść do sensownych 5 litrów w trasie. Acha, co mnie irytuje.. miniaturowy zbiorniczek na płyn do spryskiwaczy - w złych warunkach starcza na 100 km. Wycieraczki też badziewne - to mnie najbardziej irytuje w tym aucie:) acha, hałas - zwłaszcza jak się jedzie po mokrym - w przypadku niezamkniętego obiegu powietrza co jest raczej normą. Słychać szum toczenia kół niczym przez otwarte okno - pewnie coś skiepszczone z wentylacją.
    • Gość: hj Re: Panda wciąż liderem IP: *.acn.waw.pl 19.01.10, 23:53
      misiu, Panda produkowana jest z różnymi rodzajami zawieszenia. Wersje trochę droższe mają lepszą stabilność niż te najtańsze.
    • Gość: \m/ Re: Panda wciąż liderem IP: 83.238.174.* 20.01.10, 07:52
      Misiu: Może i za karę, ale przynajmniej przedstawiciel w pandzie nie zgrywa prezesa i zna swoje miejsce w szeregu mróweczek.
      Co do samochodu - najtańsza wersja może i nie grzeszy 4-stronicową listą wyposażenia dodatkowego. Za to jej bezawaryjna eksploatacja, osiągi odpowiednie do jazdy w mieście i gabaryty umożliwiające parkowanie tam, gdzie inni postawiliby motocykl czynią z niej idealny city-wóz. A co do fenomenu sprzedaży - gdyby wszystkich Polaków było na to stać, to najlepiej sprzedającymi się samochodami u nas byłyby porsche...
    • Gość: hmm Re: Panda wciąż liderem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.10, 19:55
      mam i jestem zadowolona, mimo paru dziwnych drobiazgów-wad.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka