Dodaj do ulubionych

uszkodzona sonda lambda

IP: 217.153.88.* 18.02.04, 09:38
podczas przeglądu technicznego wyszło na jaw że mam uszkodzoną sondę lambda.
Prawdopodobie jest niesprawna już od jakiegoś czasu.
W jaki sposób można stwierdzić jej faktyczne uszkodzenie?
Jakie objawy to powoduje?
Czy może być to szkodliwe dla silnika?
thx
Marcin
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcin Re: uszkodzona sonda lambda IP: 217.153.88.* 18.02.04, 09:40
      dodam jeszcze że auto ma 120 tys przebiegu i sonda nie byla wymieniana od
      nowości.
      MArcin
      • Gość: GOSC Re: uszkodzona sonda lambda IP: *.um.katowice.pl 18.02.04, 09:57
        a ja, jak pozwolisz Marcin dodam- ile kosztuje ta przyjemnosc i co ile km
        jest zalecana wymiana( w instrukcji mojego samochodu nic o tym nie ma),
        pozdrawiam.
        • marekggg Re: uszkodzona sonda lambda 18.02.04, 10:06
          ja mam to samo na octavii 1,8 - jezdze z tym od dwoch lat. spalanie takie samo,
          moze akurat troche wiecej spalin wylatuje. pozatym - czasami jakby silnik
          tracil moc - wystarczy dodac gazu. Ale podobno ja mam uszkodzone raczej gdziez
          kabelki laczace jednostke sterujaca z sonda.
          W salonie kosztuje sonda z wymiana okolo 1 000 zeta, u boscha, producenta okolo
          230 zeta.
          katalizatora raczej nie zepsuje, bo na przegladzie technicznym bylo wszystko OK.
          Moj mechanik ma podobno jakas nowsza wersje testera (lub jak to nazwac) do
          komputera pokladowego i wyswietla juz tez problemy polaczenia. Oczywiscie dla
          serwisu to niezla fucha, dla twojego portfelu mala katastrofa.

Wiec - zostaw ja w spokoju, chyba ze zauwazysz o 20% wieksze spalanie, ale to
          chyba nie jest takie proste, bo sie ciagle zmieniaja warunki
        • marekggg Re: uszkodzona sonda lambda 18.02.04, 10:08
          acha - co do wymiany iles tam km - nie ma takiego obowiazku.
        • Gość: kotek Re: uszkodzona sonda lambda IP: *.plwaw.energis.pl 18.02.04, 17:57
          Koszt - za nową od około 250 zł w zwyż. Co do objawów zurzytej - głównie
          powiększone spalanie nawet o kilkadziesiąt procent. W związku z tym możliwość
          szybszego zapachania katalizatora, co również może zwiększyć spalanie, itd.

Pozdrawiam
          • Gość: Michal Re: uszkodzona sonda lambda IP: *.telia.com 18.02.04, 19:38
            Efekt nie korzystny dla wszystkich.Zostajesz trucicielem powietrza.No i Twoj
            katalizator to musi wszystko zaliczyc i przelknoac.On nie pokona tych dawek i
            moze zostac uszkodzony i wtedy okaze soie ze bylo taniej zmienic lambde.
            Lambada dokonuje pomiaru ilosci tlenu w ukladzie wydechowym a praktycznie daje
            taki stosunek do powietrza i paliwa jak 1czesc paliwa i trzy czesci
            powietrza.Jezeli damy teraz 3 czesci paliwa i 3 czesci powietrza,no to auto
            tego nie przepali i wyrzuci i to wszystko smierdzi truje i zapycha kata.
            Pzdr.Michal
            P.S W szwecji nie masz zadnych szans aby przejsz przez kontrole
            roczna.Podejrzewam ze pewnie tez tak bedzie po 1 maja 2004 takie sa unijne
            przepisy.
        • Gość: TO JA Re: uszkodzona sonda lambda IP: *.honeywell.com 18.02.04, 19:31
          Zywotnosc jest miniej wiecej 110-130 tys km czyli jestes dokladnie w normie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka