Dodaj do ulubionych

Kamera cofania

21.07.10, 07:55
Witam,
Ostatnio sie zastanawiam nad kupnem kamery cofania do samochodu i teraz
pytanie - czy ktos juz to ma ? jak sie sprawuje ? ktora z tych kamer byscie
polecili ? www.avde.pl/kamery-cofania/kategoria/181.html samochod -
grand voyager
Obserwuj wątek
    • nazimno A sio, spamerze. Nie stac Was na reklame platna? 21.07.10, 09:49
      Czy na serio sadzisz, ze ktos zlapie sie tutaj na Twoje dzdzownice?
    • tomek854 Re: Kamera cofania 24.07.10, 04:06
      Znajomy kupował w tym sklepie.

Beznadzieja. Towar przyszedł po 3 tygodniach i to niezgodny z umową (urządzenie
      znacznie niższej klasy niż zapłacone). Nie szło się do nich w ogóle dodzwonić, a
      jak już się udało, to jakiś facet w chamski sposób zasugerował, że znajomy towar
      podmienił i chce go wycyckać...

-----

oczywiście nie mam żadnego znajomego który tam kupował. Bo moi znajomi są
      rozsądni i wiedzą, że firma która potrzebuje tak chamskiej spamowej reklamy nie
      jest godna zaufania.

Napisałem tą historyję tylko żeby uzmysłowić spamerowi, że takie zmyślone
      historyjki żeby zareklamować sklep to broń obosieczna :-)
    • cement12 Re: Kamera cofania 25.07.10, 11:38
      Ja mam wbudowana i dziala bez zastrzezen... Nie wiem jak wyglada
      wbudowywanie ani zamawianie na powyzszym serwisie. Jesli jest elementem
      wyposazenia auta- polecam.
      • v-6 Re: Kamera cofania 25.07.10, 15:02
        cement12 napisał:

> Ja mam wbudowana i dziala bez zastrzezen...

Też mam wbudowaną, ale opinia odwrotna:
        1. To jest urządzenie do jazdy w tył, kiedy za samochodem ... nic nie ma. Świetne do cofania na niezbyt zatłoczonej ulicy, bo nie musisz się odwracać. Ale zdecydowanie nie polecam wykonywania precyzyjnych manewrów tyłem, polegając wyłącznie na kamerze. O jej niedokładności sam się boleśnie przekonałem.
        2. Przy pogodzie śnieżnej, deszczowej albo jeśli droga jest mokra i syfi, praktycznie po każdej jeździe dłuższej niż 5 km musisz ją starannie wytrzeć.
        2. W ciemności obraz z kamery jest trochę rozmyty i cały żółto-pomarańczowy. Jak łatwo zgadnąć, połączenie nocy i deszczu/śniegu właściwie eliminuje to urządzenie.
        3. Mojej kamerze zdarza się co jakiś czas (rzadko) nie załączyć się po wrzuceniu wstecznego. Ma tak od nowości. Powtórzenie czynności wrzucenia biegu nic nie pomaga, ale po następnym uruchomieniu silnika wszystko wraca do normy. Nawet tego nie zgłaszałem w serwisie, bo na szczęście mam duże lusterka opuszczające się samoczynnie po wrzuceniu wstecznego (i to nie zawodzi) i na nich polegam.
        4. Generalnie, to dobre (najlepiej fabryczne) czujniki cofania pozwalają w czasie tego manewru wykorzystać dwa zmysły: nasłuchujesz przeszkody i obserwujesz "zamiatający" przód. Kamera powoduje, że możesz tylko patrzeć - albo na ekran, albo co się dzieje z przodem.
        Pozdrawiam
        v-6
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka