Gość: Avensisfan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.09.10, 22:06 Mój 2.0D4D mimo że ma 126 koni idzie jak 140, kapitalny silnik na autobahnie spokojnie jedzie 210kmh Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: RPWL Re: Nowy silnik z Polski IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 15.09.10, 22:50 Avensis Verso 2.0 D4D 116 KM, 250 Nm - fajny silnik, ale nie przekracza 400 obr/min. i nie jedzie ponizej 1500. Oszczedny, trwaly w miare kulturalny. Niemniej jednak przy 1.9 CDTI / Multijet sie chowa ;-) Link Zgłoś
sselrats Re: Nowy silnik z Polski 16.09.10, 00:37 Nazywanie samochodem pojazdu z silnikiem wysokopreznym jest jak nazywanie McDonald'sa restauracja. Link Zgłoś
Gość: Ambitny Re: Nowy silnik z Polski IP: *.static.ptr.magnet.ie 16.09.10, 00:40 Oby wiecej takich fabryk w Polsce! -------------------- Zobacz profil F1 2010 - Gra na Facebooku. Najświeższe informacje o F1 2010 - symulacji Formuły 1 firmy Codemasters. www.facebook.com/pages/F1-2010-Gra/149181418444071?ref=sgm Link Zgłoś
Gość: daro Re: Nowy silnik z Polski IP: *.elopole.bot.pl 16.09.10, 07:57 Właśnie tacy laicy jak sselrats z benzyną blokują mnie na skrzyzowaniach. Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nowy silnik z Polski IP: 158.75.70.* 16.09.10, 08:27 "Zastosowano w niej nowe piezowtryskiwacze, poprawiony system recyrkulacji spalin (EGR) i filtr cząstek stałych DPF (Diesel Particulate Filter). Dzięki temu udało się obniżyć spalanie i emisję dwutlenku węgla." Na dobrą sprawę można z tego wywnioskować, że m. in. dzięki filtrowi cząstek stałych udało się obniżyć spalanie... Link Zgłoś
Gość: góral Re: Nowy silnik z Polski IP: 91.200.94.* 16.09.10, 08:30 niestety, silnikom Toyoty na razie daleko do nowych konstrukcji Fiata i Volkswagena :) Link Zgłoś
Gość: hanys Re: Nowy silnik z Polski IP: *.pai.net.pl 16.09.10, 08:55 Do fiata może i tak, ale do vw to chyba odwrotnie:) Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Nowy silnik z Polski IP: *.icpnet.pl 16.09.10, 09:27 @daro: nie przesadzaj, to raczej miszczowie handelku w swoich dizlach nie mogą wyjść z turbodziury na światłach, dlatego też najczęściej nie pozwolą przejechać więcej niż trzem autom na jednym zielonym po czym jak prawdziwi miszczowie prostej zaczynają pedzić tam gdzie nie trzeba. Link Zgłoś
Gość: pablito Re: Nowy silnik z Polski IP: 217.243.253.* 16.09.10, 10:23 Szkoda tylko że nie wszystkie podzespoły do tych silników sa robione w PL. Zawodowa ciekawość wymusza na mnie pytanie: Kto i gdzie robi do tych silniczków turbosprężarki? Bo na pewno nie BorgWarner pod Rzeszowem, a szkoda bo mają tutaj ludzie talent i możliwości ;) Link Zgłoś
Gość: driver Re: Nowy silnik z Polski IP: *.alcatel.de 16.09.10, 10:44 @Tom ja nie mam problemu z dynamiczna jazda. zarowno w benzynie 1.0, benzynie 1.6 jak CDTI 1.9 jestem pierwszy spod swiatel. najwiekszy problem na drodze to driver, nie maszyna Link Zgłoś
part_of_the_game Re: Nowy silnik z Polski 16.09.10, 10:44 Diesel Engines are for Senior Citizens :) Link Zgłoś
Gość: CWS.. Re: Nowy silnik z Polski IP: 91.212.2.* 16.09.10, 11:14 Szkoda że "silnik z Polski" a nie że "silnik polski" Link Zgłoś
dc99 Re: Nowy silnik z Polski 16.09.10, 11:48 @Tom, part_of_the_game, sselrats Teraz już wiem czemu za każdym tirem wlecze się sznurek osobówek - to przez miłośników benzynowych zdechlaków, których przyspieszenie kończy się po przekroczeniu 70 km/h. Za to w mieście rusza taki z piskiem opon, nie wiadomo tylko po co skoro zaraz będzie gwałtownie hamował na następnych światłach. Teraz już wiem kim był polaczek-buraczek który w Monachium ruszał spod świateł jak rakieta, ale potem na autostradzie wlókł się 80km/h. Nie stać go było na benzynę dla swojego żarłoka, ale co lansu (w swoim mniemaniu) zadał to jego. Wyścigi spod świateł to taki prozac, którym posiadacze złomu z poprzedniej epoki leczą swoje kompleksy. Sorry winnetou, ale bliska przyszłość należy właśnie do takich małych oszczędnych diesli (a daleka przyszłość do samochodów elektrycznych na akumulator). Paliwożerne benzynowce o nonsensownej charakterystyce silnika (największa moc i moment obrotowy wtedy kiedy nie są potrzebne) trafią do skansenu pasjonatów, tak jak płyty winylowe. A korki pod światłami powodują ofermy, którzy zaczynają szukać jedynki dopiero w momencie jak samochód z przodu jest już 10 metrów dalej. Oraz idioci, którzy nie potrafią skojarzyć że zmiana światła dla pieszych na czerwone oznacza zazwyczaj że zaraz będzie zielone dla samochodów i po czasie gdy 3 już mogłyby przejechać dopiero zaczynają ucierać kogel-mogel dźwignią biegów. Tacy powodowali by korki nawet mając silnik rakietowy. Link Zgłoś
Gość: do cws Re: Nowy silnik z Polski IP: *.adsl.inetia.pl 16.09.10, 17:24 dokladnie tez jestem tego zdania. Niech sobie go produkuja gdzie chca... najlepiej w chinach, zeby byl tani, ale zaprojektowac to by mogli w polsce. Link Zgłoś
flugzeugwerke Re: Nowy silnik z Polski 16.09.10, 18:23 dc99 nie rozpędzaj się tak z tą nonsensowną charakterystyką benzynowców, do tego worka na pewno nie pasują współczesne turbo-benzyny, które charakterystyką np. momentu obr. właśnie przypominają turbodiesle. Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nowy silnik z Polski IP: 87.115.209.* 17.09.10, 19:23 Diesel dla farmerów, dla ludzi ktorym sloma z butów wychodzi, zaden dieslel nie daje frajdy z jazdy to raz, a jezeli mowa o przyspieszeniu to ciezko porównywac turbo do silnika bez turbo. Ale swoim bezynowym moge jezdzic codziennie do sklepu i spowroten czego nie zrobisz dieslem bo jakis filtr czastek sie zapcha, a jak nie filtr to problemy z wtryskami wysokocisnieniowymi, a jak nie z tym to z zaworem EGR, albo kola dwumasowe ojeju sporo tego co jest zawodne zapomnialem o pompie. Moze i bezynowy wiecej pali ale spaliny sa czysciejsze i auto tansze w zakupie i eksploatacji a przy ewentualnej naprawie nie zaplace za wtryskiwacze 6 tys zl tylko 320 zl. Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nowy silnik z Polski IP: 87.115.209.* 17.09.10, 19:45 Ewentualne naprawy: Awaria turbo i intercoolera 5-8 tys zl EGR 1,5 tys zl. Pompa zasilajaca 5-10 tys zl wtryski: 1.2 - 7 tys zl filtr czastek stalych: 1.2 - 7 tys zl. swiece zarowe do 5 tys zl. jezeli nastaplilo kruche pekniecie i trzeba glowice sciagnac adekwatnie drozej Inna sprawa ze obecnie USA z procesu rafinacji duza czesc Oleju Napedowego sprzedaje do Europy, kiedy i u nich diesle zaczna byc popularne to i cena diesla zdrozeje, jak rowniez dlatego ze bedzie ich wiecej w Europie, nie da sie z Ropy Naftowej produkowac tylko Olej Napedowy. Diesel OK , ale nie zawsze jest tanszy. Volvo XC60 turbo diesel pali tyle samo co Subaru STI ani ten diesel szybki ani ekonomiczny. Link Zgłoś