Gość: wer Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 09:00 kilka serii silników Toyoty Corolli 1,4 VVTI (wersja 2000-2001) posiadała wadę sprowadzającą się do ponadnormatywnego, stale rosnącego zużycia oleju. Zużycie oleju z czasem było to tak duże, iż zanieczyszczał się katalizator, a na przeglądzie rejestracyjnym właściciele mieli problemy z uwagi na skład spalin. Toyota wiedziała, które serie silników były wadliwe, ale oczywiście milczała, chyba że klient to odkrył i posiadał jeszcze gwarancję. W tedy bez problemu serwis przyznawał się, że ten silnik jest z serii wadliwych i usuwał usterkę. Link Zgłoś
Gość: wer Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 09:10 jedyna uczciwa firma jaka przychodzi mi na myśl jest.... DAEWOO. Pamiętacie akcję, w której firma zabierała od klientów samochody, w których łuszczył się lakier i bez względu na jego wiek,serwisowanie, wypadkowość itd przekazywała klientom auta nowe wraz z wyposażeniem, który zawierało stare auro lub jego wartość. Która marka obecnie tak potraktowałaby klientów? Co najwyżej polakierowałaby samochód ponownie, choć najprawdopodobniej kombinowała by z kupkmi ptaków, kwaśnymi deszczami, złymi szamponami itd. Szczytem jest chyba VW, który wiedząc, iż jego silnika 2,0 TDI i 2,5 TDi posiadały wadę fabryczną nie wymieniły wadliwych części klientom. Link Zgłoś
Gość: bj Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.StrefaWiFi.kolnet.eu 12.10.10, 09:16 Odnośnie BMW M52, chciałbym zauważyć, że problem dotyczył tylko wybranych rynków z wysoką zawartością siarki w paliwie, stąd brak wpływu na cenę. Dodatkowo tenże silnik zdobywał wiele nagród, gdyż normalnie działał genialnie. Polecam lekturę: en.wikipedia.org/wiki/BMW_M52 Link Zgłoś
Gość: select Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 09:27 @wer Sąsiad posiadał "zdrapkę" i mu malowali. Link Zgłoś
Gość: WALKER Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 09:37 HONDĄ CBR :D Link Zgłoś
Gość: SaabFan Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 10:00 Saab 9-5 troll R na auto tygodnia Link Zgłoś
Gość: SaabFan Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 10:11 Coś kiedyś słyszałem o tym 3.0 TiD, że nie za dobrze się sprawuje, teraz juz wiem, ze na pewno go nie wezmę Link Zgłoś
Gość: DeDe Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.acn.waw.pl 12.10.10, 10:20 A propos jazd próbnych. Dlaczego dealerzy nie umożliwiają wypożyczenia samochodu (może być i odpłatne) na dzień lub dwa? Wtedy można by naprawdę przekonać się czy chcemy kupić dany model czy nie. Typowa 'jazda próbna' dookoła salonu nie zawsze wystarcza. Link Zgłoś
Gość: tmk Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 11:09 promocja mitsubishi faktycznie ciekawa. według mnie królem usterkowisci jest citroen C5 poprzedniej generacji z silnikiem 1.8 ogromne zużycie oleju (oczywiście do wymiany używamy najdroższego total quartz) dodatkowo elektronika i hydraulika zawieszenia usterkowa praktycznie w każdym egzemplarzu. Link Zgłoś
Gość: DK Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: 149.156.173.* 12.10.10, 12:01 @DeDe W normalnych krajach takich jak np. DE dilerzy i owszem, pozyczaja auta klientom. Kilka lat temu bylem swiadkiem sytuacji, gdy stały klient BMW byl namawiany przez dilera w salonie, żeby wziął sobie na weekend albo na nawet tydzień (wtedy) nowe X5 i przekonał czu mu się podoba. Może i owszem - kwestia marki premium i stałego klienta - ale w Polsce niestety próżno szukać tak wyrafinowanych sprzedawców nawet w klasie Premium :( Link Zgłoś
Gość: akuma Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.radom.vectranet.pl 12.10.10, 12:12 czy tylko u mnie jest problem z załadowaniem odcinka ? Link Zgłoś
Gość: TB Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: 212.160.172.* 12.10.10, 12:34 @DK Ja znam przypadek ze, BMW samo podstawiło nową 7 pod dom klientowi,żeby w weekend mogł potestowac auto. a było to miesiąc temu. Więc w naszym krajuz też sie da. Ten sam klient dostaje na testy auta na nawet tydzień. Dodam tylko ze ów klient ma firme i kupuje sporo aut rocznie u dilerów. Link Zgłoś
Gość: stef Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 12:46 Te silniki - graty rzucają się cieniem na producentów to czy mają w ogólepojęcieo technologii.Poczekajmy,zobaczmy jakie cuda będa wywijały obecne silniki TFSI VW za kilka lat.Konkretnie osprżet oraz kompresor i turbina.1.2,1.4,1,8,2.0 - zobaczycie co z nimi będzie. Ja mam japonski napęd 2.0wysokoobrotowyi nie zamieniłbym na żaden inny, chodzi jak zegarek,oleju nie bierze,pali niewiele gdy po mieście jeżdze na 2000 obrotów Link Zgłoś
Gość: stanczyk Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.10.10, 13:53 Niebrzydki ten Mitsu z ryjem od Lancera... ... Pomysł na Motoranking: Firmy które zaprzedały swoje dupsko ...:) www.autoblog.com/2010/10/11/aston-martin-cygnet-gets-the-green-light/ moto.pl/MotoPL/1,88389,8498182,Lotus_do_jazdy_w_korku.html ..Zwycięzca już jest ... króluje Porsze.. z wiadomych względów...:) ... To jest też interesujące..( w komentarzach ciekawe propozycje figurują..) www.autoblog.com/2006/06/28/top-ten-auto-related-stories-of-the-past-decade/ Link Zgłoś
globy_ms Re: Motodziennik: Testowa rewolucja 12.10.10, 14:07 Ciekawy ranking! Ze swojej strony dodam Mazdę 6 3.0 V6 US-spec z silnikiem AJ od Forda Mondeo ST220 i innych - niekończąca się opowieść o nadmiernym zużyciu oleju, wadliwym osprzęcie i problemach z automatami. Nie polecam. Pozdrawiam. Link Zgłoś
Gość: Wojtek Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.10.10, 14:33 Kapitalny ranking:)) co do 3.0 TiD z SAAB'a 9-5 posiada go mój znajomy oprócz ciągłego stania u mechanika dodatkowo poszły do wymiany wtryski kosztujące 700złoty Link Zgłoś
Gość: memo Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.ssp.dialog.net.pl 12.10.10, 15:12 Co do lakieru, to uważajcie na Hyundaia - lakier jest po prostu tragiczny - hyundai oczywiście ściemnia, że to normalne, bo to wymogi unii europejskiej. W każdym razie lakier który potrafi ruszyć ptasia kupa w przeciągu godziny, to po prostu kpina - ja tak miałem na Hyundaiu I30, na innych modelach pewnie nie jest lepiej Link Zgłoś
Gość: maga Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.ghnet.pl 12.10.10, 15:17 co racja to racja. Swego czasu byłem zainteresowany pięknym SAABem 9-5 z mocnym 3-litrowym dieslem... Jednak oferty z powtarzającą się śmiesznie niską ceną wzbudziły moje podejrzenia na tyle, że poszukałem o co chodzi. I szybko wyszła na jaw ich fatalna reputacja. Dawno nie spotkałem się z samochodem, którego właściciele wręcz wciskaliby potencjalnym nabywcom praktycznie za darmo. Link Zgłoś
Gość: tmk Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 15:50 @stef jak coś to obecnie w volkswagenie jest technologia TSI... Link Zgłoś
Gość: marcin Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.swiecie.vectranet.pl 12.10.10, 16:15 TSI mają taką samą moc jak dobre silniki bez turbiny tylko szybciej osiągają maksymalny moment obrotowy. Max. ciśnienia w cylindrach są mniejsze niż w tych samych silnikach bez turbiny więc z pewnością 300 tyś powinny dać rade. Jeśli udało mi się przejechać 600 tyś zagazowaną nubirą to TSI pewnie też dam radę :) Motoryzacja zna fiata 131 z turbo: silnik 1,5 a koni 325 :) Link Zgłoś
Gość: Rysio Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.as.kn.pl 12.10.10, 16:19 Co do pozyczania to na pewno jest taka mozliwosc w Fordzie( mialem tak Forda Kuga na 3 dni). Daja auto za kase ktora oddaja jesli sie kupi. A czemu wiekszosc tak nie robi... hm ja forda nie kupilem :) Link Zgłoś
histokrata Re: Motodziennik: Testowa rewolucja 12.10.10, 16:20 Brakuje mi tu 130 konnego Mondeo 2004 - 2008 z silnikiem 1,8 SCI... gratulacje dla konstruktorów... gorzej dla właścicieli... Link Zgłoś
Gość: ><><>< Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.tktelekom.pl 12.10.10, 16:53 Za kilka lat całe odcinki MD bede poswiecone usterkowości, a teg typu rankingy będą zawierały sto pozycji ;) Link Zgłoś
Gość: Gazda Re: Motodziennik: Testowa rewolucja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.10.10, 18:08 Uwaga na silniki NISSANA 1,8 l. Żrą olej a firma głupa. Link Zgłoś