Dodaj do ulubionych

czy i jak diler wplywa na nasza mysl.........

16.11.10, 23:29
........przeciez wszyscy wiemy ze tu pisza sprzedawcy samochodow ........
Obserwuj wątek
    • josner podaję listę dilerów udzielających się na forum : 17.11.10, 11:32
      Na podstawie kilku wątków :)
      - tocqueville - dealer KIA
      - galtom, v-6 - dealer Toyota
      - ulubiony - dealer Renault
      - nom73 - dealer VW
      - trypel - dealer Volvo
      - niejaki wujaszek sprzedawał ople i wcześniej fiaty
      - ja kilkukrotnie zmieniałem "wystrój" mojego salonu : był Fiat, Peugeot teraz Hyundai.
      Jeśli koledzy są dealerami innych marek to proszę o sprostowanie.
      Acha, kto na forum jest dealerem Mitsubishi, Hondy, Forda i Citroena ?
      :)
      • kontik_71 Re: podaję listę dilerów udzielających się na for 17.11.10, 11:41
        Zaraz sie obraze.. zapomniales o mnie i mojej "dilerce" Subaru i Peugeota :P
        • galtom Re: podaję listę dilerów udzielających się na for 17.11.10, 13:32
          Milos wydaje sie byc dealerm Hondy (i Toyoty) a ja wlsanie wlacze o przedstawicielstwo Lexusa (tylko musze plytki w kuchni wymienic) - ciiiii :-) bo chcetnych wielu!

Dodalbym jeszcze sporo grupe "brokerow" samochodow "dla kobiet" :-)
          • kontik_71 Re: podaję listę dilerów udzielających się na for 17.11.10, 13:35
            No i oczywiscie mamy tu duze grono reklamujace roznej masci uzywki (o starym polo nie wspomne).. to jest dopiero mafia.. :D
        • josner Re: podaję listę dilerów udzielających się na for 17.11.10, 14:17
          kontik_71 napisał:

> Zaraz sie obraze.. zapomniales o mnie i mojej "dilerce" Subaru i Peugeota :P

Sorry. Tylko szybko przejrzałem wątki i wyszło jak wyszło :)
          Ciekawe, co Robercik888 sprzedaje? Sądząc po wątkach o kupiszczach, pewnie jest dealerem tych przenośnych toi-toi :)
          • kontik_71 Re: podaję listę dilerów udzielających się na for 17.11.10, 14:22
            Albo beczkowozy do wysysania szamb :D
      • v-6 Re: podaję listę dilerów udzielających się na for 17.11.10, 14:52
        josner napisał:

> - galtom, v-6 - dealer Toyota

Toyota? Ostatniej pozbyliśmy się w zeszłym roku ... Niby Lexus też Toyota, ale ja go nigdzie na forum nie zachwalałem, o ile mnie pamięć nie myli ...
        Ale ok, mogę sprzedawać Toyoty, nie budzą mojego sprzeciwu. Tylko w takim razie poproszę jeszcze o przedstawicielstwo Audi-Volkswagen. Najchętniej samo Audi, ale jak się nie da, to Volkswagen też może być. Obawiam się tylko, że nie sprostam konkurencji, jak carfan czy dark13 :)
        Pozdrawiam
        v-6
        • v-6 Trypel dilerem Volvo? 17.11.10, 14:57
          Może parę lat temu, jak mnie tu jeszcze nie było.
          Mnie się wydaje, że on sprzedaje motocykle. Jako sposób na życie dla dojrzałego mężczyzny :)
          Pozdrawiam
          v-6
        • galtom Re: podaję listę dilerów udzielających się na for 17.11.10, 15:14
          Uwazaj V^ Audi i VW bieze sie ze SKoda gratis - na co Ci to? :-)
          • v-6 Re: podaję listę dilerów udzielających się na for 17.11.10, 23:21
            galtom napisał:

> Uwazaj V^ Audi i VW bieze sie ze SKoda gratis - na co Ci to? :-)

O kurczę, masz rację! Zapomniałem, że to nie real, gdzie volkswageny i skody sprzedaje się osobno :)
            Pozdrawiam
            v-6
      • tocqueville Re: podaję listę dilerów udzielających się na for 18.11.10, 22:17
        • josner Re: podaję listę dilerów udzielających się na for 19.11.10, 07:42
          Nie brałem pod uwagi Daci, bo Dacie są sprzedawane w salonach Renault :)
          • galtom Duze zamieszanie na rynku - V6 uwazaj! :-) 19.11.10, 09:58
            Czyli tam gdzie Fiat i Ford bo tez na F :-)
            To jednyna "dobra" marka w takim salonie jest Mazda, ktora jeszcze w czesci nalezy do Forda.

Biorac pod uwage, ze Ford oglosil wlasnie chcec sprzedazy ww. a VW kupuje wszystko jak leci (W tym Alfe R. i Ferrari - wszystko na F.). To pewnie od F. tez i Mazde kupi - bo tylko w ten sposob da sie konkurowac ilosciowo z Toyota.

Takze V6 - uwzaj - bo jak sie na to Audi zdecydujesz to bedziesz w roku sprzedawal 3 x A3, rozdasz duzo materialow inf. o Ferrari, naprawisz wszystkie Alfy w okolicy a trzonem sprzedazy bedzie Mazda :-) z silnikiem 1.2 TSI i nowa Octawia tym razem juz prawie calkiem bazujaca na Passacie (tak przyjanmiej bedziesz mowil ludziom), :-)
            • nazimno Re: Ogolnie. 19.11.10, 10:14
              Zawsze bylo jest i bedzie "zamieszanie na rynku".

Wiekszosc klientow kupuje samochody na skutek dzialania czynnikow, ktore rozprzesztrzeniaja sie jak wirusy lub bakterie za posrednictwem mediow,
              sponsorowanych dyskusji (TV....) i reklam. To jest jeden wielki chlam,
              ktory ze znajomoscia detali technicznych nic wspolnego nie ma.
              Czesto glowna role odgrywa pseudomoda lub "bycie trendy"
              sterowane sztuczna egzystencja "celebrytow".

Malo kto ma sprecyzowana liste funkcji pojazdu warunkujacych jego zakup.
              Calkiem marginalna liczba klientow dokladnie "wie,co kupuje".

Sprzedawcy zachowuja sie jak "burdelmamy", ktore polecaja zalety panienek,
              choc prawda o samych panienkach jest jaka jest, napalony klient
              "bierze jak leci" i o to chodzi!!!

Reklama jest "dzwignia handlu", a publika zdaje si byc poddana procesom
              manipulacji podkorowej.

Krotko mowiac wszystko nalezy brac "na zimno".
              I nie przejmowac sie.
              • josner Re: Ogolnie. 19.11.10, 10:53
                nazimno napisał:
                > Malo kto ma sprecyzowana liste funkcji pojazdu warunkujacych jego zakup.

Jak ktoś kupuje pierwszy samochód, to faktycznie wszystko może zachwycić, wiele rzeczy może umknąć uwadze, a najważniejsze jest to że jedziesz gdzie chcesz. Dużo więc zależy do czego się przyzwyczaiłes. Gdybym miał się zebrać do wymiany wozidła, to następne miałoby na bank szyby i lusterka elektyczne, klimę automat, centralny zamek na pilota, składany kluczyk, wielofunkcyjną kierownicę lub obslugę radia przy kierownicy jak w peugotach i citroenach (to rozwiązanie jest nawet lepsze) i wyjście usb.
                I do tego dobierałbym silnik, kolor, markę.
                To oczywiście wersja idealna w której zakładam że finanse nie są problemem.
                • kontik_71 Re: Ogolnie. 19.11.10, 10:59
                  To co opisales to jest doswiadczenie. Raczej trudno wymagac od nowicjusza aby mial ugruntowane pojecie o tym co potrzebuje i jakie warunki powinno spelnic auto.
                  Niestety czasami "zapomnial wol jak cieleciem byl" i nie jest to Ciebie josner :)
                  • josner Re: Ogolnie. 19.11.10, 17:14
                    kontik_71 napisał:
                    > Niestety czasami "zapomnial wol jak cieleciem byl" i nie jest to Ciebie josner

Pamiętam, pamiętam.. :) Kupowałem fiatolota i dałem się "naciągnąć" na auto z silnikiem 1.2
                    Jak zacząłem powątpiewywać nad możliwością silnika 1.2 To sprzedawca odpalił: Proszę pana ale ten silnik ma aż 80KM.
                    Męczyłem się z tymi 80KM przez sześć lat i z radiem, które w terenie łapało jedynie Radio Maryja :) Od roku fiatolot śmiga gdzieś na Mazurach.
                • galtom Re: Ogolnie. 19.11.10, 11:03
                  No to u mnie w nastepnym wozidle musi byc:
                  - elektryka szyby; lusterka - bez bajerow, klima automat, skrzynia automatt, 4x4, czytkik kard sd/usb (wszystko jedno) dozo miejsca dla 5 doroslych i dyuzy bagaznik - kaz zeby wozek dzieciecy bez skladania wrzucac + bagaze :-). ABS. Na raszcie mi nie zalezy.
                  Musi byc beznynowy i moc w okolicy 200KM do przyjemnego plyniecia po drodze.
                  • nazimno Re: Ktorys z busow? 19.11.10, 11:14
                    Firmy nie wymieniam, ale sie domyslisz.
                    • nazimno Ja bym wybral T5. 19.11.10, 11:21
                      Jednak jako diesel: T5 Multivan 2.0 BiTDI DSG. (~50.000€)
                      Poczytaj sobie, niezla sztuka.
                      • galtom Re: Ja bym wybral T5. 19.11.10, 11:46
                        Odpada - to V6 chce chandlowac skoda i wyrobami autopodobnymi :-)
                        Jak sprawdziwsz wyzej to ja dealuje Toyota wiec z wyborem odpowiedniego modelu nie mam zadnego problemu :-) patrz: :-)
                        • kontik_71 Re: Ja bym wybral T5. 19.11.10, 11:52
                          Wiec ja polobbuje za "moja" marka.. nowy Legacy spelnia zasadniczo wszelkie Twoje potrzeby :D
                          • galtom Re: Ja bym wybral T5. 19.11.10, 12:02
                            Fajne auto - jezdzilem takim (podobnym - Outback) dawno temu tyle ze silniczkiem 2.5l wiec nie bylo "rajdowo".
                            O takim bede ,myslal jak juz nie bede zainteresowany wozenie wozkow dzieciecych :-)
                            • kontik_71 Re: Ja bym wybral T5. 19.11.10, 12:07
                              Ja mam wlasnie porownanie Outbacka w poprzednim wcieleniu i Legacy z nowego rzutu.. Oba automaty i ten sam silnik 2,5 l.. to sa nie tylko inne auta, ale i inne swiaty. W Legacy musialem sprawdzic jaki ma silnik bo zbiera sie podobnie dobrze jak moj byly Peugeot 406 V6..
                              • galtom Re: Ja bym wybral T5. 19.11.10, 12:46
                                Tzn. tak dobrze czy tak zle (Pugiem z V6 nie jezdzilem).
                                Ten Outback (2.5l) z ktorym obcowalem wydawal sie raczej mulowaty. Fajnie jechal i pewnie sie prowadzil ale przyspieszenie bylo normlane.
                                • kontik_71 Re: Ja bym wybral T5. 19.11.10, 12:50
                                  Znaczy dobrze.. Peugeot mial cos kolo 210 koni i do tego skrzynie manualna.
                        • nazimno ...de gustibus non est disputandum... 19.11.10, 12:04
                          • kontik_71 Re: ...de gustibus non est disputandum... 19.11.10, 12:12
                            Podyskutowac mozna ale szansa na znalezienie kompromisu jest dosc mala :)
                            • galtom Re: ...de gustibus non est disputandum... 19.11.10, 12:47
                              La, la, la....
                              mniej niz ZEROooooo, itd :-)

Wystarczy spojzec na wieloktortne proby zakopania topora przez Jarka K.
                              • kontik_71 Re: ...de gustibus non est disputandum... 19.11.10, 12:51
                                Zakopywanie topora jest niewiele warte jesli w rece za plecami trzyma sie obrzyna..
                                • galtom Re: ...de gustibus non est disputandum... 19.11.10, 14:32
                                  EEeeee, warte warte, jak zakopiesz topor to masz dwie rece wolne do obslugi wspomnianego obrzyna - a tak to mozna sobie siekierka krzywde przy strzelaniu zrobic :-)
                                  • kontik_71 Re: ...de gustibus non est disputandum... 19.11.10, 14:49
                                    Haha... nawet gdybym bardzo chcial to nie moglbym sie nie zgodzic z Twoim wywodem :)
                • jureek Re: a kubek to gdzie???? 19.11.10, 20:41
                  josner napisał:

> To oczywiście wersja idealna w której zakładam że finanse nie są problemem.

Jak ja bym miał tyle kasy, to na pewno zwróciłbym uwagę, czy jest trzymadło na kubek do kawy.
                  Jura
                  • galtom Re: a kubek to gdzie???? 19.11.10, 20:55
                    W porzadnych autach (czytaj Toitoi) jest :-)
                    U mnie nawet na dwa kubeczki :-)
                    • kontik_71 Re: a kubek to gdzie???? 19.11.10, 21:00
                      A grzewanie siedzen? Bez tego nie da sie wrecz zyc :)
                      • v-6 Re: a kubek to gdzie???? 19.11.10, 22:48
                        Dla mnie rolę kubka czy podgrzewanego fotela odgrywa podłokietnik pod prawy łokieć. Taki na którym można oprzeć rękę trzymając jednocześnie kierownicę, nie jakiś badziew udający oparcie.
                        To pierwsza rzecz, którą sprawdzam przed zakupem. Nie ma - nie oglądam dalej. Serio.
                        Dla mojej żony, tak jak dla kontika - podgrzewany fotel.
                        Pozdrawiam
                        v-6
                      • jureek Re: a kubek to gdzie???? 20.11.10, 00:12
                        kontik_71 napisał:

> A grzewanie siedzen? Bez tego nie da sie wrecz zyc :)

Nie potrzebuję, jak jest, to nie korzystam. Lumbago jeszcze mnie nie łamie.
                        Jura

• v-6 Re: Duze zamieszanie na rynku - V6 uwazaj! :-) 19.11.10, 23:02
              galtom napisał:

> Takze V6 - uwzaj - bo jak sie na to Audi zdecydujesz to bedziesz w roku sprzeda
              > wal 3 x A3, rozdasz duzo materialow inf. o Ferrari, naprawisz wszystkie Alfy w
              > okolicy a trzonem sprzedazy bedzie Mazda :-) z silnikiem 1.2 TSI i nowa Octawia
              > tym razem juz prawie calkiem bazujaca na Passacie (tak przyjanmiej bedziesz mo
              > wil ludziom), :-)

Hehe, dobre ... Samo życie :)
              Pozdrawiam
              v-6
      • tatoten Re: podaję listę dilerów udzielających się na for 09.12.10, 23:51
        ..........upss...........przewertowalem wasze odpowiedzi.............macie wode zamiast mozgu......
    • jureek Re: czy i jak diler wplywa na nasza mysl......... 20.11.10, 00:22
      Nie jestem sprzedawcą samochodów, ale pracuję w agencji reklamowej, której klientami jest kilka marek samochodów. Nie sądzę jednak, żeby forumowicze zgadli, jakie marki reklamuję w ramach moich obowiązków zawodowych, bo forum to dla mnie rozrywka, a nie praca.
      Poza tym nasza agencja nie prowadzi reklamy "na chama", dobrowolnie na przykład przed wysłaniem adresów do drukarni sprawdzamy choć kosztuje to nas trochę nakładów, czy wśród adresów do mailingu nie znalazły się przypadkiem osoby, które wpisały się na listę tzw. robinsonów, czyli ludzi, którzy nie chcą reklam. Kosztuje nas to trochę pracy takie porównanie, bo na liście niemieckich "robinsonów" jest prawie milion adresów, ale z zasady nie wysyłamy reklam do ludzi, którzy reklam sobie nie życzą, bo jest to wyrzucony pieniądz. Nakład jest co prawda mniejszy, ale klient zadowolony, że nie marnujemy jego pieniędzy.
      Jura
      • misiaczek1281 Dealer to złodziej ! Haha 20.11.10, 09:37
        Diler? a kto to jest? Ja nie uznaje dilerów bo nie kupuje nowych aut...nowe traci na wartości aż 50% w 3 lata bo cena spada z zawyżonej salonowej do prawdziwej rynkowej...a dlaczego? bo cena salonowa zawiera haracz dla dealera...czyli kim jest dealer? Złodziejem który nas skubie ! Bardziej opłaca sie kupić zadbane 3-4 letnie autko za 50% ceny nowego...w ten sposób można zaoszczedzić aż 25-30 tys.zł a autko 3-4 letnie i tak posłuży nam długie lata...
        • galtom Pytanie o Misiaczka 20.11.10, 10:40
          NIE DO MISIACZKA!!!

Tak z ciekawosci... czy ktos widzial jakakolwiek wypowiedz misiaczka inna niz powyzej?
          Moze to jakis automat czy cos... bo widze w jego komentarzach tylko te same zdania w roznych konfiguracjach ( i czasem cos o Polo - znaczy, ze lubi konie).
          • misiaczek1281 Re: Pytanie o Misiaczka 20.11.10, 17:02
            Widział...poszukaj lepiej to znajdziesz...nie masz nic do powiedzenia na temat dyskusji to atakujesz? ale z ciebie troll...zaśmiecasz forum...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka