Dodaj do ulubionych

OC płaci właściciel czy kierowca?

09.12.10, 18:32
rok temu mąż spowodował stłuczkę służbowym autem (w czasie pracy) dokumenty miał, ale teraz okazało się, że pracodawca zapomniał wtedy opłacić druga ratę OC i wychodzi na to,że tego ubezpieczenia nie było. Teraz zwrotu kasy domaga się od nas Fundusz Gwarancyjny tzw. roszczenie regresowe. Czy ma do tego prawo? Chodzi mi o to kto odpowiada za brak OC-właściciel w tym wypadku pracodawca czy pracownik? Dodam,że mąż pracował jako pracownik fizyczny a nie jako kierowca- robił po prostu to co mu kazano, a jak sprawdzał dokumenty to nie było na ubezpieczeniu napisane, że jest na raty i że nie opłacili szefowie tej raty OC. co robić?
Obserwuj wątek
    • zimnokrwisty Re: OC płaci właściciel czy kierowca? 09.12.10, 21:26
      Ja prawnikiem nie jestem, ale wg mnie skoro właścicielem auta jest firma, firma zawarła umowe na ubezpieczenie OC, firma zapłaciła pierwsza ratę to firma powinna zapłacić drugą ratę. Kiedyś polisa OC była ważna przez cały okres ubezpieczenia, nawet jak ktoś nie zapłacił następnych składek (TU je sobie ściagało np. na drodze sądowej). Nawet jak polisa wygasała, to była automatycznie przedłużana, jesli sie jej odpowiednio wczesniej nie wypowiedziało(i bywali ludzie, którzy musieli płacić 2 razy). Ale przepisy chyba sie zmieniły. Proponuję skontaktować się z prawnikiem.
      • tiges_wiz Re: OC płaci właściciel czy kierowca? 09.12.10, 21:33
        mi się widzi, że brak drugiej raty nie ma tu znaczenia, bo umowa jest na cały rok, a płaci właściciel, czyli firma.
        • jorn Re: OC płaci właściciel czy kierowca? 09.12.10, 22:22
          Jak już wyżej napisano:
          1. Umowę ma obowiązek zawrzeć właściciel pojazdu.
          2. Nieopłacenie raty nie ma wpływu na ważność polisy OC (tylko OC, w przypadku AC to nie działa).

Od siebie dodam, że:
          3. Ubezpieczenie OC w Polsce jest przypisane do samochodu i obowiązuje niezależnie od tego, który kierowca w danym momencie prowadzi samochód (są wyłączenia typu jazda pod wpływem itp.).
          4. Trzeba by sprawdzić, czy chodzi tu rzeczywiście o niezapłacenie kolejnej raty, czy o niezawarcie umowy ubezpieczenia OC w ogóle. W drugim przypadku mamy samochód nieubezpieczony, a jazda bez ważnej polisy OC jest wykroczeniem i za to odpowiada kierujący. Nie jestem prawnikiem, więc trudno mi ocenić, kto w takim przypadku odpowiada za ewentualne szkody.

Pozdrawiam
          • airjanek82 Re: OC płaci właściciel czy kierowca? 27.01.11, 13:53
            Co do zakresu polisy , to im szerwszy tym mniej niespodzianek, ale od głupoty, czyli chociażby jazdy pod wpływem alkoholu nie ubezpiecza nikt.
    • willx Re: OC płaci właściciel czy kierowca? 10.12.10, 09:04
      > co robić?

Najlepiej znaleźć prawnika i pójśc do niego ze wszystkimi dostępnymi dokumentami. Za dużo w tej historii jest niuansów, które mają znaczenie i mogą wszystko zmienić, by rozstrzygać tego rodzaju problem na jakimkolwiek forum. Na przykład powstaje pytanie czy pismo z żądaniem regresu poszło też do właściciela auta, a jeśli nie to dlaczego. Na tym tle może być jeszcze między mężem a pracodawcą poważny spór, który nie ograniczy się tylko do kwestii zapłaty regresu za tę stłuczkę.
      Możliwości, co dalej będzie jest mnóstwo:
      Przykładowo: 1. pracodawca może się wykrętnie tłumaczyć, że mąż wział auto bez jego wiedzy = mnóstwo problemów. 2. pracodawca sam zapłaci ten regres = zero problemów.

Dlatego trzeba się fachowo poradzić. Oczywiście nikt nie każe wam iść do największej sławy palestry w mieście, trzeba podzwonić np. po kancelariach radców prawnych, a może ktoś ze znajomych zna jakiegoś aplikanta, to nie jest aż tak skomplikowane by płacić za taką poradę w tysiącach zł.
    • wichura Re: OC płaci właściciel czy kierowca? 10.12.10, 10:01
      Za zawarcie OC dokładnie mówiąc odpowiada posiadacz. W Waszym przypadku: na pewno nie mąż. Ale za spowodowanie zdarzenia odpowiada cywilnie jego sprawca, więc jeśli nie było OC, to płaci UFG z roszczeniem regresowym wobec sprawcy.
      Jednak nie jest tak łatwo nie mieć działającego OC - wymaga to wypowiedzenia umowy OC lub niezapłacenia składki za poprzedni rok (czy z tym przypadkiem mamy do czynienia?). Brak zapłaty "normalnej" raty nie skutkuje nieważnością OC.
      Co ma zrobić mąż? Hmm... Trudna sprawa i bez profesjonalnej pomocy prawnej się nie obejdzie. Można próbować przerzucić ciężar na posiadacza powołując się na 436KC, można próbować podpierać się odpowiedzialnością pracodawcy za szkody wyrządzone przez pracownika w związku z wykonywaniem przez niego obowiązków służbowych, ostatecznie można próbować regresu za regres wobec pracodawcy, bo szkoda męża (obowiązek zapłaty) powstaje w związku z bezprawnym działaniem posiadacza pojazdu (brak OC) - tak czy inaczej trudna sprawa (mam nadzieję, że mąż chociaż pracował legalnie - brak umowy o pracę mógłby tu jeszcze bardziej "nabruździć").
      • amika02 Re: OC płaci właściciel czy kierowca? 10.12.10, 18:06
        właśnie wysłałam do Funduszu świadectwo pracy męża ( po tym wszystkim stosunki w pracy tak spadły na psy, że po miesiącu się zwolnił) bo zażądali aby udowodnił, że tego dnia był w pracy. Wobec tego przyszło mi na myśl, że pracodawca się wykręca i właśnie próbuje wszystko zwalić na mojego męża. A tamtego dnia mąż miał polisę. A Fundusz tak mi napisał:,,polisa,którą legitymował się pan w dniu szkody została anulowana w związku z brakiem składki za mijający okres". Tak jest to dla mnie zagmatwane, że chyba na prawdę udam się do radcy prawnego czy prawnika bo wyduszą od nas te pieniądze i wychodzi na to, że nie opłaca sie płacić OC- niech fundusz ściga pracownika:( ręce mi opadają.dziękuję za odpowiedzi
        • jestklawo Re: OC płaci właściciel czy kierowca? 10.12.10, 23:52
          amika02 napisała:

>Fundusz tak mi napisał:,,polisa,którą legitymował się pan w dniu s
          > zkody została anulowana w związku z brakiem składki za mijający okres

odpisz im tak:

mój mąż (kierujący):
          1) nie wyrządził szkody umyślnie lub w stanie po użyciu alkoholu albo będąc pod wpływem środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii,

2) nie wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa,

3) posiadał wymagane uprawnienia do kierowania pojazdem, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa,

4) nie zbiegł z miejsca zdarzenia,

5) dopełnił obowiązków w przypadku określonym w § 27 - w zakresie tej części wypłaconego odszkodowania, która nie byłaby świadczona przez zakład ubezpieczeń w razie dopełnienia przez kierującego ciążących na nim obowiązków.

6) pocałujcie mnie w doopę
        • tkjaaa Re: OC płaci właściciel czy kierowca? 11.12.10, 04:20
          amika02 napisała:

> A Fundusz tak mi napisał:,,polisa,którą legitymował się pan w dniu s
          > zkody została anulowana w związku z brakiem składki za mijający okres". Tak jes
          > t to dla mnie zagmatwane, że chyba na prawdę udam się do radcy prawnego.....

Jak juz tu inni pisali, polisa jest wazna przez caly rok, niezaleznie czy oplacilo sie kolejna rate czy nie i z automatu przechodzi na rok nastepny, ale .....z jednym wyjatkiem.
          Jezeli nie zaplacilo sie kolejnej skladki (raty) to polisa konczy zywot po okresie ubezpieczenia (czyli po roku) i umowa ubezpieczenia zostaje rozwiazana, czyli nie przechodzi na rok nastepny.
          Ja - z tej odpowiedzi - rozumiem, ze rata nie zostala zaplacona i jednoczesnie minal juz okres waznosci polisy (rok).
          Jezeli jednak zdarzenie mialo miejsce przed uplywem waznosci OC (calego roku) to brak oplacenia skladki nie oznacza braku ubezpieczenia OC
          • tkjaaa OWU_OC 11.12.10, 04:37
            Art. 12. 2.
            W przypadku opłacania składki ubezpieczeniowej w ratach, niezapłacenie
            przez ubezpieczonego lub ubezpieczającego raty składki w terminie oznaczonym
            przez zakład ubezpieczeń nie powoduje ustania odpowiedzialności zakładu
            ubezpieczeń.

Art. 28. 1.
            Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden
            dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie
            zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna
            umowa na kolejne 12 miesięcy
            , z zastrzeżeniem ust. 2.
            2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia,
            o którym mowa w ust. 1, jeżeli:
            1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres
            12 miesięcy
            lub w przypadku cofnięcia zakładowi ubezpieczeń zezwolenia na
            wykonywanie działalności ubezpieczeniowej w zakresie obowiązkowego
            ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych albo
    • crannmer Re: OC płaci właściciel czy kierowca? 10.12.10, 21:29
      amika02 napisała:
      >Czy ma do tego prawo?

Pytanie jest, czy kierowca-pracobiorca jest strona w umowie miedzy towarzystwem ubezpieczeniowym, a pracodawca-wlascicielem samochodu.

Bo jesli nie jest strona, to nie widze sposobu pociagniecia go do regresu.
    • jestklawo Re: OC płaci właściciel czy kierowca? 10.12.10, 22:15
      amika02 napisała:

>Teraz zwrotu kasy domaga się
      > od nas Fundusz Gwarancyjny tzw. roszczenie regresowe

od męża? To chyba jakis żart? Ubezpieczenie OC posiadaczy (nie kierowców, czy "sprawców") pojazdów mechanicznych dotyczy szkód powstałych w związku z ruchem tych pojazdów. Nie ma znaczenia czy kieruje mąż czy stryjenka.

>co robić?

ja bym im zadał podchwytliwe pytanie: Jeżeli właściciel nie ubezpieczył pojazdu, to kierowca skontrolowany przez policję, powinien zapłacić karę za brak OC? I może jeszcze podatek od środków transportu? Chcą cię naciągnąć. Albo przytulić kasę od was i właściciela. Obstawiam, że to jakieś małe, dziwne TU

• tkjaaa Re: OC płaci właściciel czy kierowca? 11.12.10, 04:50
        jestklawo napisała:

> od męża? To chyba jakis żart? Ubezpieczenie OC posiadaczy (nie kierowców
        > , czy "sprawców") pojazdów mechanicznych dotyczy szkód powstałych w związku z r
        > uchem tych pojazdów. Nie ma znaczenia czy kieruje mąż czy stryjenka.

Nie do konca prawda.
        W OWU_OC jest rozroznienie pomiedzy posiadaczem i wlascicielem pojazdu.
        Pewnie sa tez tego konsewkwencje, ale trzeba by przestudiowac pod tym katem cale OWU_OC

---> Link _do_OWU_OC

Art. 31. 4.
        W razie zawarcia umowy ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów
        mechanicznych przez posiadacza pojazdu mechanicznego niebędącego
        właścicielem tego pojazdu
        , prawa i obowiązki tego posiadacza, wynikające z
        zawartej umowy ubezpieczenia, przechodzą na właściciela pojazdu mechanicznego
        z chwilą, gdy posiadacz utracił posiadanie tego pojazdu na rzecz właściciela.
        Umowa ubezpieczenia ulega rozwiązaniu z upływem okresu, na który została
        zawarta, chyba że właściciel pojazdu mechanicznego wypowie ją przed upływem
        30 dni od dnia przejścia posiadania pojazdu na rzecz właściciela. W razie
        wypowiedzenia umowy, rozwiązuje się ona z upływem 30 dni od dnia przejścia
        posiadania pojazdu mechanicznego na rzecz właściciela. Przepisy art. 28 stosuje
        się odpowiednio.
        • tkjaaa błedny link 11.12.10, 04:53
          pomylilem linki, ponizej jest prawidlowy:

---> Link_do_OWU_OC
          • kinman Re: błedny link 25.01.11, 23:35
            Jeśli chodzi o ubezpieczycieli to ja polecam wam PZU, może i cena jest trochę wysoka ale za dobre usługi trzeba dobrze zapłacić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka