Dodaj do ulubionych

jaki diesel za 15.000

28.12.10, 21:48
witam,
planuję zakup auta. z wszystkimi kosztami związanymi z autem muszę zamknąć się w 19.000
najważniejsze dla mnie cechy (w kolejności od najważniejszych do mniej ważnych):
- diesel
- 4/5 drzwi
- w miarę przestronny (odpadają yarisy, pandy, itp.)
- niezawodny, nie wymagający częstych napraw
- oszczędny
- tanie części
- spora ilość na rynku

Podoba mi się mazda 323f. co o niej myślicie?
Obserwuj wątek
    • tocqueville Re: jaki diesel za 15.000 28.12.10, 21:54
      • p.w.l.k Re: jaki diesel za 15.000 28.12.10, 23:08
        czyli nie polecasz? właśnie dużo dobrych opinii można znaleźć o 2.0TDI, 101 KM z 1999-2003..
        • qqbek Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 00:06
          p.w.l.k napisał:

> czyli nie polecasz? właśnie dużo dobrych opinii można znaleźć o 2.0TDI, 101 KM
          > z 1999-2003..

A ja powiem Astra II CDTI 1.7
          Monstrum toto nie jest, mocy troszeczkę brakuje... ale samochód prosty jak konstrukcja cepa i w razie czego tani w naprawie.
          • novationen Re:Astra II 29.12.10, 07:01
            Podpisuję się pod QQBEK'iem :)

u mnie już dwie stówy przebiegu i póki co z takich większych wymian to jedynie alternator i moduł (z tymże moduł jeszcze na gwarancji), a alternator wysypał się całkiem niedawno.

nawet amortyzatory ma jeszcze orginalne :) i o dziwo nieźle się trzymają, na wiosnę zmienię.

spalanie (1.7 dti) na mieście, jeżdżę po Warszawie trasą siekierkowską wte i wewte :) 6.0 - 6.5.

Po trasie mniej, ale ja do oszczędnie jeżdżących nie należę :)

części od pyty, tanie. Tak jak qqbek napisał monstrum to to nie jest, ale jak nie ma zarżniętej turbiny, jest szczelna na przewodach to daje radę ;)
            • qqbek Re:Astra II 29.12.10, 16:32
              Ja wiem, ja wiem.
              Ty też przecież wiesz, że mam Astrę II benzyniaka, jako drugie auto.

Po prostu po swoich doświadczeniach z tym autem i po obserwacji znajomych z Dieslami (2,0 i 1,7) stwierdzić muszę, że to po prostu świetne jeździdełko.
              Nie jest niezawodne... czasem coś się stanie.
              Nie jest nadzwyczaj przestronne... po prostu kompakt, z bardzo znośnym bagażnikiem.
              Nie jest porywające stylistycznie (jak bezramkowe szyby w 323F)... ale daje radę.

Ale autko to jest:
              1. trwałe
              2. śmiesznie tanie w naprawie
              3. po prostu sympatyczne (choć być może to moja tylko o nim opinia:)
      • tocqueville Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 08:14
        • flamengista Re: jaki diesel za 15.000 02.01.11, 20:20
          znajomy ma taką mazdę i z opowieści o niej potwierdzam opinię tocq'a. Auto faktycznie b. solidne, trwałe, dobrze się prowadzi, ale części bardzo drogie.

A nawet jeśli kupisz Mazdę w niezłym stanie, to pewne rzeczy trzeba co jakiś czas wymienić. I wtedy dostajesz po kieszeni:/
          • tocqueville Re: jaki diesel za 15.000 02.01.11, 20:30
    • mosfet29 Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 07:52
      Banalna propozycja ale spelnia wszystkie zalozenia - Octavia , opcja druga ToledoII/Leon 1.9tdi
      Chyba trudno o lepszy silnik pod wzgledem trwalosci i ekonomiki
      • urko70 Re: jaki diesel za 15.000 30.12.10, 10:49
        mosfet29 napisał:

> Banalna propozycja ale spelnia wszystkie zalozenia - Octavia , opcja druga T
        > oledoII/Leon 1.9tdi
        > Chyba trudno o lepszy silnik pod wzgledem trwalosci i ekonomiki

Czemu banalna? Auto może niezbyt duże ale kufer potezny, silnik 1,9 latwo mozna ustawic na 140KM i 310Nm, spalanie przy takiej mocy/momencie w miescie ok 7, na trasie od 4.3 do 5.5. O1 mozna wyjąc z całkiem dobrym wyposazeniem ale za 15kzł to przebieg min 200kkm.
      • zujezo Re: jaki diesel za 15.000 30.12.10, 11:04
        chyba mówisz o nowym leonie 1.9 bo te stare tdi są beznadziejne. te silniki nawet nie stały obok trwałych silników:)
        • desperato Re: jaki diesel za 15.000 31.12.10, 21:04
          zjezo,

zabierasz zdanie, a nie masz najzwyczaniej chłopie pojęcia o czym piszesz !

Wracając do pytania autora wątku. Polecam leona / toledo z silnikiem 1.9TDi. Sam posiadam leona I (1M1) z silnikiem ASV. Oryginalnie 110kM/235Nm. Po tuningu 180kM/330Nm w zakresie 2000-3500 obr./min (kręci jak bezyna). Przebieg akt. to 85tk i dalej mam ori sprzęgło z kołem dwumasowym. Silnik ASV to diesel jeszcze na pompie, ale dość oszczędny i pancerny.
          Po programowym tuningu (1000-1200,- zł) dostaniesz 140kM/310Nm. Silników 2.0 TDI VW nie polecam. To jedna wielka pomyłka. Aha, ktoś pisał o silnikach 1.7 D w Astrze. O ile wiem, to były silniki ISUZU - skądinąd - b.dobre.

---------
          • qqbek Re: jaki diesel za 15.000 02.01.11, 20:13
            desperato napisał:

> . Aha, ktoś pisał o silnikach 1.7 D w
            > Astrze. O ile wiem, to były silniki ISUZU - skądinąd - b.dobre.
            >
            > ---------
    • xmen31 Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 11:13
      Tak zadane pytanie oznacza tylko jedno, nie masz w kręgu znajomych (a w szczególności w pracy) nikogo z Podlasia, Mazur czy innej Lubelszczyzny. Gdybyś miał odpowiedź na Twoje pytanie była by banalnie prosta, ja na szczęście mam, więc już Ci przekazuję jedyną słuszną radę. Mimo, że koncernów, aut jest na rynku multum to wszystko pic na wodę, fotomontarz, bo jest tylko jedno auto godne zakupu przez odpowiedzialnego i rozsądnego użytkownika dróg (z zacięciem sportowym dodatkowo). Jest to bez wątpienia Skoda Octavia, absolutnie koniecznie z silnikiem 1,9 TDI. Wszystkie inne samochody nie wiadomo po co są produkowane, bo są niegodne uwagi. Ostatecznie, ale pamiętaj to zupełna ostateczność możesz wybrać jakiegoś diesla ze znaczkiem VW, to oznacza, że co prawda na motoryzacji się znasz, ale głupi jesteś albo masz za dużo pieniędzy, bo za absolutnie to samo auto przepłacasz ok. 30% tylko za inny znaczek na masce. Pamiętaj Skody Octavie z silnikiem TDI absolutnie ale to absolutnie nigdy się nie psują, palą tyle co nic, zapomnisz co to stacja benzynowa, a przy okazji generują fantastyczne osiągi, cała droga Twoja, łykniesz każdego, nawet jak zapakujesz żonę, dwójkę dzieci i obiady na najbliższy miesiąc wracając od rodziny. Auto jest ponadprzeciętnie pakowne, zmieści się do niego absolutnie wszystko, przy zapakowaniu całej rodziny jw. spokojnie wchodzi jeszcze ćwiartka świniaka, dwa worki ziemniaków, worek marchwi i worek cebuli, ew. worek cementu.
      Gdybyś nie upierał się na diesla, to jest jeszcze druga opcja kupujesz to auto w benzynie i natychmiast je gazujesz, ale z TDI będziesz napewno zadowolony. Kasy Ci napewno wystarczy, bo wiek auta nie ma większego znaczenia - pamiętaj tam i tak nigdy się nic nie zepsuje. Cieszę się, że mogłem pomóc :D
      • novationen Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 11:17
        Fabia... to wszystko to Fabia :]

a teraz spier*alamy zanim zaczną rzucać kamieniami :D
        • kolo100 Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 16:14
          Ja mam mazdę z tym silnikiem co pytałeś. I tak na wstępie nie jest to tdi lecz DITD:) Tylko że mam mazdę 626 nie 323 ale silnik ten sam. Bardzo jestem z niej zadowolony jeżdżę 3 lata- 120000km i tylko raz zawiodła- wygiął się wałek rozrządu- naprawa 1000zł... Wady moim zdaniem: tylne nadkole strasznie rdzewieją, silnik głośny lecz oszczędny, koszty części szczególnie do tego silnika wysokie. Jak jeszcze coś chcesz wiedzieć to pytaj:)
          • tocqueville Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 17:24
            tylne nadkole strasznie rdzewieją

no własnie, co jest z tymi mazdami - wszystkie auta z tego okresu (przełom wieków) jakie znam (626, 323 i Premacy) mają rdzewiejące nadkola tylne (w Premacy rdzewieje jeszcze klapa bagażnika)
            • kolo100 Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 19:38
              No właśnie moja jest z 1999r i nadkoli to praktycznie już nie ma:) Ale ogólnie mazda jest ok:)
              • tocqueville Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 21:02
                • k2i Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 21:20
                  626stką w dieslu jeździ się świetnie o ile ta jazda odbywa się w długich trasach, na miasto nie polecam, a wszystko przez klekot silnika no i spalanie dość skacze.
                  Ten samochód jest stworzony do jazdy w trasach
                  • flugzeugwerke Re: jaki diesel za 15.000 30.12.10, 21:50
                    Jak możecie polecać auto, które po 11latach ma przerdzewiałe nadkola???

Miałem taki sam budżet i nawet podobne wymagania i brałem 626 pod uwagę. Na szczęście -z tego co widzę, zmieniłem w porę cel poszukiwań i wybrałem prawidłowo;)

Wygięty wałek rozrządu?? matko...
                    • tocqueville Re: jaki diesel za 15.000 31.12.10, 17:17
                      ale w czym tak naprawdę przeszkadza przerdzewiałe nadkole? można z nim jeździć kilka lat - to zupełnie inny rodzaj dolegliwości niż awarie osprzętu silnika, elektroniki, układu paliwowego, zawieszenia

• p.w.l.k Re: jaki diesel za 15.000 01.01.11, 18:16
                        jestem tego samego zdania. Zresztą pewnie można to samemu łatwo zakonserwować.
                        • flugzeugwerke Re: jaki diesel za 15.000 01.01.11, 19:53
                          Zdumiewające - mówię poważnie. Po za tym mowa była, zdaje się o rozległej perforacji.
                          Sorry ale jedenastoletnie auto z rozlegle przerdzewiałymi nadkolami to jednak porażkowy produkt.
                          Można znaleźć starsze średniaki z nieskorodowanymi odpryskami.
                          Pozdrawiam
                      • flugzeugwerke Re: jaki diesel za 15.000 01.01.11, 19:59
                        Osobiście wolę wymienić jakiś podzespół silnika i mieć go z głowy na następne 12 lat niż odkryć korozję wymagającą wspawania reperaturki, albo co gorsza - toczyć przegraną walkę z korozją w miejscu łączenia paneli.
                        • tocqueville Re: jaki diesel za 15.000 01.01.11, 20:37
                          kwestia gustu

• tocqueville Re: jaki diesel za 15.000 01.01.11, 20:46
                          poza tym - ty się dziwisz korozji na 11letnim aucie
                          tu masz wątek o rdzewiejących nadkolach w MAZDZIE 6 w przypadku aut 2-3 letnich :)
                          link
      • k2i Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 21:15
        :D aż sie popłakałem, miałem przyjemność nie raz jeździć tym ciągnikiem;)
      • zujezo Re: jaki diesel za 15.000 30.12.10, 11:06
        xmen3 ile ci za to płacą?
        • urko70 Re: jaki diesel za 15.000 30.12.10, 11:33
          zujezo napisał:

> xmen3 ile ci za to płacą?

Ale przecież to bardzo radosny tekścik :). Mi się podobał. A i nieprawdy w nim nie ma.
    • tocqueville Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 17:31
      Najtańsze w użytkowaniu kompakty z silnikami Diesla:
      1. Fiat Bravo
      2. Renault Megane
      3. Volkswagen Golf
      4. Mazda 3
      5. Skoda Octavia
      6. Chevrolet Cruze
      7. Peugeot 308
      8. Ford Focus
      9. Toyota Auris
      10. Hyundai i30
      11. Opel Astra
      12. Kia cee'd
      13. Honda Civic
      14. Mitsubishi Lancer

moto.pl/MotoPL/1,88571,8880076,Bravo_najtansze_w_serwisowaniu.html
      choć z a15 tys. najnowszych modeli nie kupisz :)
      • flamengista bravo? 02.01.11, 20:24
        przecież to się musi sypać! Co z tego, że tanie w używaniu skoro będzie stało w warsztacie?
        • szela81 Re: bravo? 05.01.11, 11:48
          moja brava jtd zaczęła 11 rok, ma 240 tys na blacie i jest dobrze, raz komplet zawieszenia, raz sprzęgło, raz amortyzatory, raz pompa paliwa w baku , dwa razy nabijana klima, trzeci rozrząd żadna naprawa nie przekroczyła 700 zł
          aktualnie stoją po ok 10 tyś
          z automatyczną klimą i pełną elektryką (wersje sx i wyższe z końca produkcji)
          jak komuś nie zależy na czarnym passacie/golfie/leonie w TDI to bardzo fajne auto
    • k2i Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 21:13
      to już nie lepiej 626 z 2001 roku od stycznia bez problemu za tą cenę zadbaną znajdziesz, ogólnie silnik 2,0 tej mazdy był montowany we wszystkich modelach mazdy z drobnymi przeróbkami, jedyny minus tego silnika to to że jest głośny ale za to w trasie bajka.
      • kolo100 Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 23:05
        Głośny ale dynamiczny i oszczędny mi pali między 6 a 6.5l. Na trasę idealny. I co ważne: zimą nie zdarzyło się żeby nie zapaliła a ma prawie 300tys przebiegu- przynajmniej mam taką nadzieję:)Przestronna wyposażenie niezłe chociaż moja ma tylko 2 poduszki inne mają często 4, abs, klima, pełna elektryka.
        • k2i Re: jaki diesel za 15.000 29.12.10, 23:16
          dwa lata temu miałem taką przez pewien niedługi okres podzielam twoje zdanie ale głośna jest a czy ekonomiczna hmmm?:) ważne że mega wygodna i jak dla mnie wzór samochodu na długie trasy, teraz mam primere i niby ma wszystko a wolałbym tą mazdę klekoczącą na wolnych obrotach mazdę z jej podłokietnikiem:D.
          Na wiosnę pewnie wrócę do mazdy tyle że sześć:)
          • p.w.l.k Re: jaki diesel za 15.000 31.12.10, 16:04
            Hałas mi nie przeszkadza, jeszcze do niedawna jeździłem 20letnim golfem 1.8 :) i potem jak się przesiadłem do służbowej nowej octawi, to nie słyszę silnika w ogóle i to jest aż dziwne...

a ten model mazdy mi się podoba, bo ma baaardzo przestronne wnętrze i chyba każdy samochód z tej samej klasy wysiada, jeśli o to chodzi..

Tylko teraz pytanie, gdzie kupić takie auto?I ile powinienem zapłacić, żeby mieć pewność że to nie składak? 15k?
            • k2i Re: jaki diesel za 15.000 05.01.11, 22:20
              no i tutaj jest problem bo nawlekli tego, gdyż właśnie schodzą te samochody na pniu...ja swoją z czech przywiozłem:)
    • tocqueville o 323 01.01.11, 18:41
      nie wiem czy znasz juz to forum, ale tu znajdziesz opinie na temat tego modelu:
      mazda 323 BJ
    • galtom Puknij sie kolego w czolo! 01.01.11, 21:12
      A potem wyrzucaj kase - w koncy Twoja.
      Za ta kase, "w dieslu" mozna kupic gora zlom i to ze dwa razy krecony.
      Na tania ekspoloatacje (o ile planujesz tym pojezdzic dluzej) nie licz - bo to co prze kilka miesiecy jak bedziesz miec szczescie) zaoszczedzisz na paliwie przy tak wyeksploatowanym aucie zostawisz w czesciach i robociznie u mechanika.

Tak z ciekawosci... skad wzial sie pomysl tego , ze musi byc diesel, itd... bo wszyscy teraz tym jezdza???

Diesel ma sens jak robisz rocznie 20-30 tys i kupujesz nowe lub prawie nowe auto.

Dam Ci bardzo konkretny przyklad (tylko jednen a znam takich wiecej).

Znajomy wysmiewal sie z mojej starej Previi, ze to strare (1999), ze nie ekomnomiczne (15l LPG/100), itd.. itd.. jego wyhuchana Zafira CD cos tam - to rewelacja bo malo pali, tania, itd...

Wlasnie padla mu pompa paliwa - nowa 7500 zl a regenerowana bez gwarancji 3500 zl. Autem jezdzil 2 lata i zrobil ok. 11 tys. km. Policz ile zaoszczedzil.

Jedyny sensowny wybor (o ile realny) w takiej klasie aut, to faktycznie Golf IV od znajomego (1.9TDI) ktory go X lat temu kupil nowke w salonie i do dzis jezdzil - tylko znajdz takiego :-)

Wg. mojego skromnego zdania, kupiwanie starego diesla za taka kase to wyjatkowo durny pomysl.
      • aaaaa11111aaaaa Re: Puknij sie kolego w czolo! 01.01.11, 21:43
        czasami można coś trafić ale faktycznie rzadko. Na przykład wspomnianą wyżej astrę. Tylko że to tylko 80KM. Trochę mało. Już lepiej kupić jakąś małą benzynę i wyjdzie prawie na to samo jeżeli chodzi o koszty spalania.
      • p.w.l.k Re: Puknij sie kolego w czolo! 02.01.11, 12:08
        diesel musi być, nie dlatego, że taka jest moda, tylko że do diesla mam dostęp za pół darmo i mogę zatankować za ~40-50 groszy taniej niż na stacji. Więc oszczędności automatycznie wzrastają, czyż nie?

Poza tym jestem przyzwyczajony do pracy diesla i wolę go od benzyny.

Inna sprawa, że to co piszesz trochę mija się z sensem..
        "Za ta kase, "w dieslu" mozna kupic gora zlom i to ze dwa razy krecony."

Jeżeli wyżej wspomniana mazda 323f osiąga na allegro najwyższą cenę 18k, to znaczy, że ona też jest dwa razy kręconą kupą złomu? One po prostu nie kosztują więcej i tyle..
        3 lata temu moi rodzice kupili skodę octavię combi 1.9 TDI, robią po 20.tys rocznie, żadnych awarii ani remontów. Kupiliśmy ją w 2007 za 20tys. rocznik 2002 :>
        • galtom Re: Puknij sie kolego w czolo! 02.01.11, 13:50
          No nie wiem...
          Naprawde mam nadzieje, ze sie myle :-)
          Ale patrzac na to co stoi w komisach i jake sa ceny np. w Niemczech bylbym bardzo sceptyczny jesli chodzi o takie auto i za taka kase.
          Moze ta 323 faktycznie taka tania - tylko to u mnie budzi od razu kolejne pytanie - dlaczego?
          • tocqueville Re: Puknij sie kolego w czolo! 02.01.11, 14:00
            15-18 tys. za 10-8 letni kompakt to tanio? - normalna cena
            a ile ma kosztować żeby nie budziło podejrzeń? 30 tys.?
      • analny_wybawca Re: Puknij sie kolego w czolo! 02.01.11, 14:05
        Pieprzysz, jak każdy fanboy benzyniaków.

> Wlasnie padla mu pompa paliwa - nowa 7500 zl a regenerowana bez gwarancji 3500
        > zl. Autem jezdzil 2 lata i zrobil ok. 11 tys. km. Policz ile zaoszczedzil.

allegro.pl/pompa-paliwa-2-2-opel-astra-vectra-zafira-signum-i1380921622.html
        Droższej pompy do Zafiry nie ma na allegro.

> Diesel ma sens jak robisz rocznie 20-30 tys i kupujesz nowe lub prawie nowe aut
        > o.

To teraz mi policz mądralo co się bardziej "opłaca"? Droższy benzyniak 2.0 16V 150KM czy może tańszy 1.6 16V 100KM? Kiedy ten droższy się zwróci? Co, nie zwróci się? Ojoj, a diesel to zawsze musi się zwrócić, bo nie wyobrażasz sobie że ktoś woli jeździć 130 konnym turbodieslem zamiast 125KM benzyny?

Ale i tak previa bije wszystko
        • tocqueville Re: Puknij sie kolego w czolo! 02.01.11, 14:34
          Droższej pompy do Zafiry nie ma na allegro.

w linku jest pompa do silników benzynowych
          • analny_wybawca Re: Puknij sie kolego w czolo! 02.01.11, 17:00
            > w linku jest pompa do silników benzynowych

Nieważne, jest najdroższa na allegro, widocznie do diesli jest tańsza, a kolega twierdził że kosztuje 7500. Nie chciało mi się dokładnie szukać
      • flugzeugwerke Re: Puknij sie kolego w czolo! 02.01.11, 14:06
        galtom napisał:
        > A potem wyrzucaj kase - w koncy Twoja.
        > Za ta kase, "w dieslu" mozna kupic gora zlom i to ze dwa razy krecony.
        > Na tania ekspoloatacje (o ile planujesz tym pojezdzic dluzej) nie licz - bo to
        > co prze kilka miesiecy jak bedziesz miec szczescie) zaoszczedzisz na paliwie pr
        > zy tak wyeksploatowanym aucie zostawisz w czesciach i robociznie u mechanika.
        >

Żyjesz w świecie nieuczciwych handlarzy, bzdetnych, owianych legendą niemieckich marek i klienteli, która kupuje auto jak kartofle - byle szybko i byle jak.
        Otóż jest jeszcze inny świat.

> Tak z ciekawosci... skad wzial sie pomysl tego , ze musi byc diesel, itd... bo
        > wszyscy teraz tym jezdza???
        >

Niektórzy po prostu lubią jak ciepło jest sprawniej zmieniane w pracę.

> Diesel ma sens jak robisz rocznie 20-30 tys i kupujesz nowe lub prawie nowe aut
        > o.

Dlaczego?
        Mój model 12lat temu kosztował w salonie tyle samo co wersja benzynowa.

> Dam Ci bardzo konkretny przyklad (tylko jednen a znam takich wiecej).
        >
        > Znajomy wysmiewal sie z mojej starej Previi, ze to strare (1999), ze nie ekomno
        > miczne (15l LPG/100), itd.. itd.. jego wyhuchana Zafira CD cos tam - to rewelac
        > ja bo malo pali, tania, itd...
        >
        > Wlasnie padla mu pompa paliwa - nowa 7500 zl a regenerowana bez gwarancji 3500
        > zl. Autem jezdzil 2 lata i zrobil ok. 11 tys. km. Policz ile zaoszczedzil.
        >

Każdy może znaleźć taki przykład jaki potrzebuje.

> Jedyny sensowny wybor (o ile realny) w takiej klasie aut, to faktycznie Golf IV
        > od znajomego (1.9TDI) ktory go X lat temu kupil nowke w salonie i do dzis jezd
        > zil - tylko znajdz takiego :-)

To akurat jest możliwe, tylko trzeba być odpowiednio zdeterminowanym i szukać długo, ale jak już pisałem ludzie kupują auto jak kartofle...
        Wiesz, że na świecie są lepsze auta niż Golf IV?
        Czy wiesz, że auto można serwisować u kogoś kto potrafi naprawić coś bardziej skomplikowanego niż VW??
        Pozdrawiam.
    • kosm-ala Re: jaki diesel za 15.000 02.01.11, 15:50
      Za te pieniądze będziesz miał passata B5, możesz rozejrzeć się u zasady na grochowskiej albo przez otomoto.pl .
    • wolframiq Re: jaki diesel za 15.000 03.01.11, 00:45
      moto.allegro.pl/fiat-stilo-12501
      • kolo100 Re: jaki diesel za 15.000 03.01.11, 01:12
        Jeśli byś się zdecydował na mazdę to bym Cię namawiał na 626 duuużo większa niż 323 a tyle samo praktycznie kosztuje:) I z przedniego fotela można zrobić stolik a tego nie znajdziesz nawet w passacie-bogu wszystkich samochodów:) Jak słusznie niektórzy zauważyli co z tego że są przerdzewiałe nadkola- nigdzie indziej rdza nie wychodzi. A silnik pewnie z 500tys zrobi. Mój jest w idealnym stanie nie bierze nic oleju a ma prawie 300( licznikowe):) A ile ma naprawdę tego nie wiem:)
        • k2i Re: jaki diesel za 15.000 03.01.11, 05:06
          500 tys w najgorszym przypadku, raz gościa na giełdzie widziałem takiego starszego co przebieg na kartce napisał 760tys ....heh wiecie jakie kółeczko się w koło jego mazdy zrobiło zdiwionych gości:)
        • p.w.l.k Re: jaki diesel za 15.000 03.01.11, 21:51
          no własnie nie wiem, czy 626 nie za duża trochę aż dla mnie :)
          A czy ona nie pali więcej przez to? :>
          • tocqueville Re: jaki diesel za 15.000 03.01.11, 22:03
            • kolo100 Re: jaki diesel za 15.000 03.01.11, 22:39
              No masz rację 323 będzie lżejsza więc zrywniejsza a co do wielkości to już decyzja należy do autora wątku:)
          • k2i Re: jaki diesel za 15.000 05.01.11, 22:24
            jeśli jest jakaś różnica to z pół litra ale wątpię gdyż 323 i 626 mają identyczne jednostki napędowe, zresztą 323 w porównaniu z 626 bytm nawet pod uwagę nie brał, większa przestronniejsza i bardziej komfortowa...tylko jedno mnie w tym samochodzie boli....jak można było zmaścić tak konsolę środkową ....to jest tragedia
    • dranturbogts Re: jaki diesel za 15.000 04.01.11, 16:03
      Mam Leona 1.9 TDI 110 KM z pompą wtryskową ( czyli jeszcze bez pompowtryskiwaczy ) i sprawuje się nieźle, przy silniku, oprócz okresowych wymian oleju itd nie robiłem nic ( klocki itd to normalna sprawa ), pali niedużo średnio 5,5 - 6 litrów. Jak chcesz jeździć bezproblemowo, to lepsze pod tym względem ( skomplikowanie konstrukcji - czyli brak turbosprężarki ze zmienną geom. łopatek czy koła dwumasowego ) jest 1,9 TDI ale o mocy 90 KM. Wystarczające osiągi i niska zawodność, poza tym części w bród i można coś na rynku znaleźć. A poza tym TDI na pompie wtryskowej pojedzie nawet na oleju opałowym :) ( nie wiem co tam masz zamiar tankować ). Ja polecam, nie dlatego że się naczytałem bzdur, ale dlatego że od ponad dwóch lat nim jeźdżę. Pozdr
      • analny_wybawca Re: jaki diesel za 15.000 05.01.11, 22:42
        Akurat właśnie 110-tka (ASV) jest najlepszym wyborem. Sztywny zamach można zamontować tak jak w AGR (TDI 90KM), turbina ze zmienną geometrią to jest raczej wybawienie, a nie wada. 110-tka pali nieco mniej od 90-tki (lub tyle samo), a idzie zupełnie inaczej, ma (przynajmniej w tych starych, tzn 1Z vs AFN) inną pompę wtryskową, końcówki wtryskiwaczy, sterowanie turbo... Ze 110-tki łatwo zrobić 140-145KM, z 90-tki już nie jest tak prosto.

Inna sprawa że TDI 110KM w Leonie to muł straszny, przyspiesza jedynie na 1-2 biegu, potem to już tylko się toczy :/
    • mariner4 Auta średniej klasy mają zwykle 06.01.11, 13:23
      ogromne przebiegi. Nabywcy nowych aut kupowali je właśnie z tego powodu.
      Kompakty są nieco bezpieczniejsze w zakupie, bo rzadziej są po flotowe.
      Czasem trafi się okazja. Mój znajomy kupił auto po leasingowe, które jeździło w małej firmie. Miało udokumentowany stosunkowo mały przebieg i nie było ryzyka przekręcenia licznika, bo znajomy otrzymał historię auta w serwisie.
      Ale niestety to było 4 letnie auto i droższe od 15000
      No i gwarancja na rok.
      M.
    • hutchence Może Lancia Lybra 06.01.11, 13:37
      Silniki 1.9 lub 2.4. Auto dość dobrze wyposażone seryjnie - na pewno lepiej niż w tej cenie Golf, Mazda itd. - niebanalny wygląd i z pewnością się zmieścisz w 19k nie kupując zajechanego egzemplarza.
    • dodo.o Re: jaki diesel za 15.000 07.01.11, 11:38
      Witam
      Proponuję OCTAVIA moja ma 235 tys i nic. / rozrząd klocki tarcze. to wszystko/
    • scorpinor Re: jaki diesel za 15.000 09.01.11, 12:27
      Ja tam polecam - i oryginalny pewnie nie będę - Astrę II 2.0 DTL 101 KM. Silnik to dobry i w miarę dynamiczny diesel, a i spalanie przy tym nie najgorsze. Części tanie, można kupić samochód dobrze wyposażony, a blacha jest zabezpieczona przed korozją (o dziwo w porównaniu do innych Opli). Na przestrzeń wewnątrz kabiny i w bagażniku nie narzekam - wcześniej jeździłem Fabką i tam już było miejsca mało. Zresztą samochód jak na swoje lata naprawdę prezentuje się ładnie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka