Dodaj do ulubionych

Ford Fusion

IP: 80.50.193.* 19.04.04, 17:48
Bardzo dobre autko.
Mam i polecam niezdecydowanym!
Obserwuj wątek
    • Gość: dziekan Re: Ford Fusion IP: 195.117.68.* 22.06.04, 21:05
      i ja też!
    • Gość: marek Re: Ford Fusion IP: *.man.bydgoszcz.pl 09.07.04, 21:25
      nie kupować !!!!!!!!!!!!mam i nie polecam
      • Gość: Gt Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.07.04, 21:31
        1.6 jest super!!
      • Gość: Henry Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 17:31
        Gościu, jakbyś rzeczywiści go miał, to byś polecał. A na razie, to polecam Ci
        jazde próbną Fusion u dealera Forda.
    • Gość: axx Re: Ford Fusion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.07.04, 16:41
      Mam i polecam.Klima,ABS,2x airbag i wygląd pseudo terenówki,nikt tego nie ma za
      np. 46.000 pln...
    • Gość: sas Re: Ford Fusion IP: *.kielce.cvx.ppp.tpnet.pl 12.07.04, 11:10
      Mnie bardziej podoba się Fiesta i chyba nie przekonasz mnie do Fusiona
    • mm7777 Re: Ford Fusion 12.07.04, 11:36
      A mnie i tak znacznie bardziej podoba się Mazda 2 - bliźniacza konstrukcja.
      Znacznie ładniejsze w środku i na zewnątrz, a poza tym japończyk. Cena za jaką
      kupiłem w XII 2003 r. - 47.800 zł. Różnica z Fusionem niewielka, a jakość i
      klasa nieporównywalna. Niestety obecnie juz nie do kupienia...
      Pzdr,
      MM
      • greenblack Re: Ford Fusion 12.07.04, 20:03
        mm7777 napisał:

> A mnie i tak znacznie bardziej podoba się Mazda 2 - bliźniacza konstrukcja.
        > Znacznie ładniejsze w środku i na zewnątrz, a poza tym japończyk.

&

a jakość i
        > klasa nieporównywalna.

Parodia. Oszołomie, znawco, te samochody schodzą z tej samej taśmy w Hiszpanii.
        • mm7777 Re: Ford Fusion 13.07.04, 09:24
          Świetnie o tym wiem - w Valencii, Wszechwiedzący Specjalisto od Spraw
          Wszelakich! To że schodzi z jednej taśmy to nie znaczy od razu, że jest to
          jedno i to samo auto, bo różnią się wieloma detalami. Poczytaj prasę
          samochodową (krajową i zagraniczną), jak również przejedź się jednym i drugim.

MM
          PS. Czytając Twojego wiele wnoszącego posta doszedłem do przekonania, że
          niektórym powinno sie jednak odebrać prawo korzystania z internetu. Na zwykłą
          opinię (a po to jest chyba stworzone Forum) odpowiadasz obelgą. Wielka KULTURA
          Greenblacka! Żałosne... :-(
          • greenblack Re: Ford Fusion 13.07.04, 11:15
            No to może mi wytłumaczysz, miszczu, jak to możliwe, że jeden samochód w
            przeciwieństwie do drugiego charakteryzuje się, "jakością i klasą
            nieporównywalną", mimo że są składane z tych samych części, w tym samym
            miejscu, przez tych samych ludzi, tymi samymi narzędziami?
            • Gość: MASS Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 18:34
              GB - proszę, podaj mi swój adres !!! chętnie się z tobą spotkam, albo lepszy
              pomysł: przyjedz może do mnie na trening do poznania. zaczynam zawsze o 19 do
              21.00. chciałbym zobaczyć czy w innych kwestiach jesteś tak odważny jak w tym
              twoim bełkocie na forum !!!
              • Gość: west Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 18:41
                no przeciez GB ma racje...
                • Gość: MASS Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.07.04, 18:49
                  wiem że GB to wielki naukowiec i skarbnica wiedzy, dlatego właśnie chciałbym
                  się z nim spotkać...może dałoby radę go wyleczyć !!!
                  pozdr.
                • Gość: Ray Re: Ford Fusion IP: 158.75.225.* 26.08.04, 23:03
                  ...no nie do końca gb ma rację. Jakość materiałów wewnątrz jest zdecydowanie na
                  plus w Maździe. Wiem, bo w czerwcu tamtego roku szukałem autka (sprawdzałem
                  Fusiona, Mazdę 2 i kilka innych - wybrałem w końcu PUGa 206SW 1.4 HDi).
                  Oczywiście nie mówię o jakości montażu - to raczej ta sama klasa. Ale w Maździe
                  materiały są miękie i ładne. W przeciwności do FUSIONA, który ma plastiki twarde.
                  Dodam że byłem bliski zakupu FUSIONA - bardzo mi i mojej żonie się podobał, ale
                  chciałem diesla. Okazało się że jest tylko z silnikem 1.4TDCi (na marginesie - ten
                  sam co mam w moim pugu). Niestety nie mieli tego na jeździe testowej w
                  Grudziądzu - a jak usłyszałem że to 68 KM to niestety (niepotrzebnie zresztą)
                  zrezygnowałem. Gdybym znał parametry tego silnika jak znam teraz to pewnie bym
                  właśnie jeździł Fusionem. Mazda jest jednak (właściwie była - kolejna głupota
                  MAZDY w Polsce to wycofanie tego modelu) droższym w zakupie samochodem.
                  Poza tym ustawienia zawieszenia w Maździe są bardziej twarde - lepiej mi się
                  prowadziło ten samochód.
                  Osobiście mogę (choć nie używałem poza jazdą testową) polecić FUSIONA.
                  Szczególnie z 1.4 HDi - moim pugiem pokonałem od czerwca do czerwca
                  (udokumentowane) 73 tys. km. Całkiem żwawy - a przede wszystkim ekonomiczny
                  samochód.
              • greenblack Re: Ford Fusion 14.07.04, 12:34
                Dlaczego paździrze w pedalskich wozidełkach (pedzio 206, madzia 2) są takie
                bojowe i chcą się od razu bić?
                • Gość: Proszę Dlaczego szanuję GB :-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 21:38
                  To dobre :-))
                  • Gość: wrum rozczarowany IP: 12.21.160.* 21.07.04, 22:10
                    po raz pierwszy wszedlem na to forum, szukajac wiadomosci na temat Fusion.
                    musze przyznac ze jestem rozczarowany jezykiem tyh panow-kierowcow. no coz jaka
                    kultura jazdy taka i kultura w mowie.
                    • Gość: mizpio@poczta.onet Re: rozczarowany IP: *.poczta.wroclaw.pl / 195.205.145.* 29.07.04, 11:55
                      Masz całkowitą rację , a poza tym ja mam Forda Fusion 1,4 TDcI. Niewiarygodna
                      oszczędność. Polecam !!!
                • Gość: Ray Re: Ford Fusion IP: 158.75.225.* 26.08.04, 23:04
                  Jesteś żałosny. Nie chce mi się dyskutować z Tobą.
                • totalbalalaykashow Re: Ford Fusion 04.02.05, 15:19
                  greenblack napisał:

> Dlaczego paździrze w pedalskich wozidełkach (pedzio 206, madzia 2) są takie
                  > bojowe i chcą się od razu bić?
                  eee nieeee, o tej godzinie trenuje sekcja gimnastyczna. to "facet w rajtuzach".
                  zaproponuje ci skok przez kozla.
            • Gość: ggq Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 19:25
              > No to może mi wytłumaczysz, miszczu, jak to możliwe, że jeden samochód w
              > przeciwieństwie do drugiego charakteryzuje się, "jakością i klasą
              > nieporównywalną", mimo że są składane z tych samych części, w tym samym
              > miejscu, przez tych samych ludzi, tymi samymi narzędziami?

moze to tylko stereotypy w wypowiedziach przedmowcow (ze japonczyki sa lepsze),
              a moze jednak nie tylko skladanie auta ma znaczenie, moze duzo mozna poprawic
              juz na etapie designu i dzieki temu auto sie lepiej spisuje. Pomimo ze auta sa
              skladane w tym samym miejscu czesci moga pochodzic z roznych fabryk i tu moze
              byc roznica.
              Niestety nie da sie ukryc ze silniki (1.4) sa identyczne w obydwu autach. W
              pierwszym Fordzie Probe skorzystano z silnika Mazdy, teraz mazda montuje
              jednostki forda ... jak ten swiat sie zmienia ;-)
              /ggq
        • Gość: gania Re: Ford Fusion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 20:51
          bzdura fusiony robia w niemczech nawet w dowodzie mi wbili ford niemcy
          • Gość: Tiggy Re: Ford Fusion IP: *.wroc.bauer.pl / 195.94.215.* 10.09.04, 09:01
            Ech .. bija FORD-Niemcy i FORD-USA, ale to nie ma nic do rzeczy, gdzie fabryka
            sie znajduje, ale jaki odddzial Forda auto wyprodukowal, a sa 2 w USA i
            Niemczech, ale fabryki maja w roznych krajach.
    • Gość: długopisem Polecam IP: 81.190.171.* 29.07.04, 12:09
      Polecam.
      Jak ja nie lubię, tamtego Ignisa! Beeeeeeeeeeeeeeeeeeee
    • Gość: użytkownik Re: Ford Fusion IP: *.zgora.dialog.net.pl 30.07.04, 08:37
      Mam ten samochód od niedawna. Samochód mi się
      podoba, ale uwaga: zaraz po wyjeździe nowym
      samochodem od dealera okazało się, że klamka
      w tylnych bocznych drzwiach źle działa. Ledwo
      wyjechałem już wróciłem do serwisu. Naprawili
      od razu, ale godzina w plecy.

Dziś wybieram się z kolejną usterką: Nie działa
      sterowanie kierunkiem nawiewu powietrza w kabinie.
      Tzn. nie działa pokrętło regulujące, czy nawiew idzie
      na przednią szybę, na wprost, czy na nogi.
      Niezależnie od tego, jak kręcę, wieje na wprost.
      Nie zauważyłem tego na początku, bo nawet nie podejrzewałem,
      że to może wystąpić. A nie należę do tych, co lubią
      kręcić pokrętłami dla samego kręcenia.

Mam więc następnych kilka godzin w plecy.
      Auto jest produkowane w fabryce w Germanii.
      Czyżby to był kolejny sygnał świadczący o tym,
      że tamtejsze fabryki schodzą na psy?
      Gdybym miał do wyboru, kupić to samo auto
      z polskiej lub z niemieckiej fabryki, wybrałbym
      bez wahania polską produkcję.

Oczywiście, zawinił też dealer. Sprzedawca
      prawił bzdety, że oni oczywiście sprawdzają
      ileś tam punktów, ble ble. Te dwie usterki,
      które mi się przytrafiły są z gatunku oczywistych.
      Owszem, mógłbym je sam wykryć podczas odbioru,
      ale ja nie mam czasu na ślęczenie godzinami
      u dealera przy odbiorze i sprawdzanie wszystkiego.
      Oni biorą moje pieniądze i jest to ich psi
      obowiązek posprawdzać wszystko.

I drobiażdżek jeszcze. W czasie jazdy podejrzanie
      mocno drgało lusterko wsteczne w kabinie.
      Kiedy się temu przyjrzałem, okazało się, że było
      niechlujnie zamontowane. Po prostu uchwyt lusterka był niepoprawnie
      nasadzony na coś w rodzaju prowadnicy czy jak
      to tam się zwie. Przy braku szczęścia mogłoby zwyczajnie
      spaść w czasie jazdy, a w skrajnym przypadku przyczynić się
      do wypadku - z powodu chwilowego braku kontroli nad sytuacją
      na drodze z tyłu pojazdu.
      • Gość: fjużenszczina Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.04, 08:44
        A ja żem bym wybrała bez wahania zdjełany w Mangłoli,Rasiji,Kazachstanie i
        Vitnamie,nie ma niestety,a mój germański oczjeń haroszyj.
      • Gość: użytkownik Re: Ford Fusion IP: *.zgora.dialog.net.pl 02.08.04, 15:18
        Podczas wizyty w serwisie okazało się, że przyczyną usterki
        w sterowaniu nawiewem było nieprawidłowe zamontowanie
        radia w tym samym serwisie (u dealera).

Nie wiem, czy oni tam mają praktykantów, którzy się uczą
        na samochodach klientów, czy jak?

Przy okazji przypomina mi się historyjka opowiedziana
        mi kiedyś przez znajomego z Filadelfii w USA. Wyszła tam kiedyś
        politycznie poprawna ustawa o zatrudnianiu Murzynów.
        Właściciel serwisu chciał, nie chciał, musiał jednego
        zatrudnić. Zaczął im wyczyniać takie cuda, że uznali
        iż lepiej będzie, jeśli nie będzie w ogóle dotykał
        samochodów. Wypłacali mu pensję, ale nie wolno mu było
        absolutnie niczego dotykać w samochodzie.
    • Gość: trenejro Re: Ford Fusion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.04, 14:57
      na drogach widac je coraz czesciej i to jest najlepsza rekomendacja. dobry
      produkt broni sie sam. a składane są w kolonii a nie walencji.
      • Gość: ggq Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.04, 19:20
        > na drogach widac je coraz czesciej i to jest najlepsza rekomendacja.

wlasnie w ostatnim AŚ podano ilosc sztuk poszczegolnych modeli roznych
        producentow sprzedanych w tym roky w PL - i szok - fusionow sprzedalo sie niemal
        2x wiecej niz fiest! A przeciez fiesta ma duzo wiecej charakteru, fusion jest
        bez wyrazu (jakby fordowi brakowalo koncepcji). No ale widac wciaz panuje moda
        na pseudoterenowki i stad takie wyniki. W sumiesam jezdze pseudo suv'em (ignis),
        ale nie dlatego ze lubie suv'y - ot po prostu to autko nie dosc ze spelnia
        wszystkie moje oczekiwania i jest ladne to jeszcze do tego bylo mnie na nie
        stac. I moze tu jest klucz do popularnosci fusiona - praktycznosc.
        Zas o niepraktycznych zawsze mozna jeszcze pomarzyc (civic coupe, integra).
        /ggq
        • Gość: AK Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 15:24
          A nie przyszło Ci do głowy, ze ludzie wybierają Fusiona ze wzgledu na jego
          praktyczne zalety?
          • Gość: heniek Re: Ford Fusion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.08.04, 19:17
            skoro tak to napisz jak się montuje w fusionie bagażnik dachowy?
          • Gość: ggq Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.08.04, 22:28
            > A nie przyszło Ci do głowy, ze ludzie wybierają Fusiona ze wzgledu na jego
            > praktyczne zalety?

Jakbys przeczytal uwaznie moj post to natknalbys sie tam na nastepujace
            stwierdzenie:
            "I moze tu jest klucz do popularnosci fusiona - praktycznosc."

/ggq
          • Gość: heeniek Re: Ford Fusion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 10.08.04, 23:06
            jak wogóle można mówić o praktyczności samochodu w którym producent nie
            przewiduje montażu żadnego bagaznika dachowego?!Nie wiem czy jest w sprzedazy
            wogóle jakis inny model z takim fabrycznym i konstrukcyjnym felerem.Innymi
            słowy lubisz narty to trzymaj się z daleka od fusiona.
            • Gość: ? Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.04, 01:45
              www.thule.com/frames.asp?id=17725
            • Gość: bebe Re: Ford Fusion IP: 212.160.172.* 02.12.04, 12:01
              widziałam w Austrii Fusiony z bagażnikami dachowymi na narty i nie sądzę, żeby
              były montowane poza serwisem, myślę że tylko w Polsce ich nie montują
    • Gość: Albercik Re: Ford Fusion IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 10.08.04, 18:09
      potwierdzam ale jest pare niedociagniec plastiki i spalanie moglo by byc lepsze. rozwiazaniem jes instalacja gazowa i tak wlasnie zrobilem ,teraz jest ok.Pozdrawiam posiadaczy FUSIONA. Moze jakis fan klub.

• wiktor_l Re: Ford Fusion 16.08.04, 13:06
        Gość portalu: Albercik napisał(a):

> potwierdzam ale jest pare niedociagniec plastiki i spalanie moglo by byc
        lepsze
        > . rozwiazaniem jes instalacja gazowa i tak wlasnie zrobilem ,teraz jest
        ok.Po
        > zdrawiam posiadaczy FUSIONA. Moze jakis fan klub.

www.autocentrum.pl/?FF=74&type=-70&cll=0

Wiktor
        >
    • Gość: Max Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 20:51
      Czy gaz zakładali ci w salonie? Jak tak to napisz gdzie, bo u mnie nie ma
      takiej opcji, a jak założę sam to stracę gwarancję.
      • Gość: Albercik Re: Ford Fusion IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 10.08.04, 22:18
        niestety nie w salonie bo oczywiscie ford nie przewiduje takiej opcji ,ale kicham gwarancje . jezdze duzo i mialem juz dosyc wydawania kasy na paliwo.teraz mam zalozona instalacje gazowa i sie smieje bo widze ile kasy zostaje w kieszeni
        zalozyli mi instalacje firmy BRC oczywiscie sekwencyjny wtrysk gazu bo mam plastikowy kolektor. instalacja pelny automatik, przelanczam na gaz i nic wiecej mnie nie interesuje, sa diody ktore pokazuja ile jeszcze gazu zostalo.jezeli chcesz podam ci moj tel kom. a co sadzisz o samochodzie , masz jakies problemy bo ja jak narazie to nic , no moze plastiki mogly byc lepsze i ich montaz no ale dopiero mam przejechane ok 17 000 km, zobaczymy co bedzie dalej.pozdrawiam Albercik
      • Gość: Max Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 23:29
        Dopiero się nad nim zastanawiam. Peugeot też nie instaluje gazu ale u nas diler
        montuje na własną odpowiedzialność i gwarancja zostaje. Może jest podobny salon
        Forda w centralnej Polsce, bo francuza nie kupię. Wfirmię są 2 i dziękuję.
        • Gość: Rocco Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.08.04, 18:46
          Samochodzik wydaje sie ciekawy , pewnie mozna wygodnie parkowac na poboczu ,
          tylko to , ze jest to ford jakos mnie nie przekonuje.
          • ivek Re: Ford Fusion 16.08.04, 12:26

Podoba mnie sie to auto i z tego co widze na szosach nie tylko mi przypadl do
            gustu, zreszta poziom sprzedazy tego auta w Polsce zaskoczyl rowniez producenta.
            Fajnie wyglada zwlaszcza z szerokimi laczkami i zdecydowanie bardziej w kolorach
            ciemniejszych np. granatowym. Szkoda, ze ford nie zdecydowal sie pojsc dalej
            (tzn. odwazniej) i zbudowac takie auto na plycie focusa, byloby jeszcze bardzie
            suv'owaty ;)
            Ajwek
            • Gość: Albercik Re: Ford Fusion IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 16.08.04, 22:22
            • Gość: Albercik Re: Ford Fusion IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 16.08.04, 22:31
              Witam posiadaczy Fusiona , co nowego u kolezanek i kolegow . czy ktos ma ochote na spotkanie posiadaczy forda Fusiona , mozna by bylo pare spraw obgadac co i jak w naszych Fusionach piszczy. pozdrawiam i czekam na znak
              • Gość: WAM Re:Czy Ford Fusion? Czy Suzuki Ignis? IP: 212.244.184.* 20.08.04, 23:37
                Mam kilka pytań. Pierwsze w tytule. DRUGIE. Zastanawiam sie nad kupnem i na co
                zwrócić uwagę przy zamawianiu. Po trzecie. Co można sprawdzić w salonie?
                Dziękuję za odpowiedzi. Pozdrawiam Maw
                • Gość: Albercik Re:Czy Ford Fusion? Czy Suzuki Ignis? IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 21.08.04, 20:16
                  witam , polecam forda bo go mam . tak naprawde to kazdy ma cos super . polecam fusiona z motorem tdci lub 1,6 benzyna + gaz . mam zalozony gaz i jest oki , jezdzi lepiej na gazie niz na benzynie. fusion ma wiekszy bagaznik super zawieszenie + kola 15 ,troche gorzej z plastikami ale da sie wytrzymac .koniecznie klima bo komfort jazdy jest calkiem inny i szkoda wydawac kase na autko bez tego urzadzenia, ford ma to czego potrzeba w samochodzie czyli klima abs 2xpoduszka , wspomaganie kierownicy , przynajmniej moj tak ma w wersji x100, ale z tego co wiem to dalej sa promocyje . ja dzisiaj wybralbym mocniejszy motor benzynowy,pozdrawiam i zycze udanego zakupu
                  • Gość: WAM Re:Czy Ford Fusion? Czy Suzuki Ignis? IP: 212.244.184.* 22.08.04, 11:04
                    Dziękuje za odpowiedź i jeszcze kilka pytań. Czy można zamówić w salonie
                    wersję z gazem? Jeśli nie, to jak to zrobić żeby nie stracić gwarancji.Na co
                    warto jeszcze zwrócić uwagę? I jak z dodatkami. Na przykład czy warto zamówić
                    chlapacze ? A może koła zimowe z oponami? Pozdrawiam Maw
                    • Gość: Olo Re:Czy Ford Fusion? Czy Suzuki Ignis? IP: *.acn.pl 22.08.04, 11:19
                      Mam od listopadai po trzech miesiącach skrzynia biegów zaczeła
                      sie "inaczej "zachowywać. Cos mi tarło przy wrzucaniu 1 i 2. W warsztatach nic
                      nie słyszano i kazano jeżdzic % wizyt). Byłem uparty i dobiero u Lipskiego
                      dopatrzono sie "pekniecia słoneczka" przy sprzęgla. Kazali czekac tydzień.
                      Czekam. Generalnie jest bardzo wygodny, ale Ursyn Car radze omijac z daleka
                      tak delera jak i ASO.
                    • Gość: Albercik Re:Czy Ford Fusion? Czy Suzuki Ignis? IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 22.08.04, 19:47
                      witam posiadaczy fusiona . co do instalacji lpg to mozna zam. mondeo ale czy fusiona to nic na ten temat nie wiem. co do gwarancji to ja olalem bo widzac ile kasy wydaje na paliwo to mnie szlag trafial . teraz sie smieje z rach. co do wyposazenia to radze opony zimowe , fartuchy mozesz se darowac . koniecznie klima !!! lakier metalik mozna sobie darowac bo za 1700 zl mozna prawie zaplacic ubezpieczenie . pozdrawiam i czekam na zlot posiadaczy fusiona
            • winnix Re: Ford Fusion 09.09.04, 13:58
              Witam wszystkich:)))
              Planuje kupno Fusion, ale mam ograniczone pole manewru cenowo (tak max 42-43
              tys) i sie zastanawialam nad wyposazeniem Forda, bo na stronie to wygląda tak
              sobie. Czy w salonie da rade wyszrapnc cos wiecej? Bo generalnie wybiore to,
              gdzie mi zaproponuja najfajniejsze dodatki (no wspomaganie, ABS, elektryczne
              szyby z przodu, poduszki (1-2) to podstawowe rzeczy z ktorych nie zrezygnuję).
              Mam do wyboru Skode Fabie, Toyote Yaris, Opla Corsę no i Forda Fusion. Myslalam
              tez o Aveo, ale mnie zniechecilo ze to Daewoo. W kazdym razie z tego wszystkego
              najbardziej sie mnie Fusion podoba:))))

Tylko wlasnie mnie te dodatki martwia. I czy lepiej szarpac sie o radyjko, czy
              lepiej zostawic miejsce na cos lepszego? I jak jest z czesciami, ceny zabijaja,
              czy do przejscia?

Z gory dzieki za wszystkie potencjalne odpowiedzi:))))

Pozdr,
              Kinga
    • Gość: Andrzej Re: Ford Fusion IP: 212.244.128.* 22.08.04, 12:10
      pozdrawiam wszystkich właścicieli Fusiona
    • Gość: Braził Re: Ford Fusion IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.04, 20:08
      Też mi sie podoba.
      Jednak mam trzyletnią fabie i muszę nią jeszcze troche pojeździć, conajmniej do
      100 tys. km. Na razie mam 70.
      Zauważyłem że Ford Fusion jest nieco wyższy niż inne z tego segmentu.
      Czy leepiej sprawuje się w terenie ?
      Aż prosi się wersja 4x4.
      PZDR
      • Gość: Albercik Re: Ford Fusion IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 22.08.04, 20:39
        witam . tak spisuje sie lepiej w terenie miejskich dziur na naszych polskich drogach . fusion ma felgi 15 cali i opony 195/60/15 jes poprostu inny niz samochody segmentu B. co do wersji 4x4 to bylo by super , moze kiedys ford pomysli nad nasza propozycja .pozdrawiam
    • Gość: asas Re: Ford Fusion IP: *.abacus.sanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.08.04, 16:29
      Bardzo podoba mi sie to autko.
      Może ktoś jeszcze coś skrobnie na jego temat.
      Bardzo interesuje mnie silniczek diesla, czy da sie tym jechać?
      • Gość: Albercik Re: Ford Fusion IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 26.08.04, 23:01
        witam moze przyszlego posiadacza FUSIONA , co do silnika tdci to gdybym mial w kieszeni 10 000 tys wiecej to zamiast silnika benzynowego kupilbym wlasnie tdci .spalanie super , moment obrotowy moze nie az tak rewelacyjny ale ok, co do predkosci to mialem okazje w niemczech na autostradzie sprawdzic sie z tdci i tdci nie mialo czym pogonic albo moze nie chcialo . jak masz kase to brac , chociaz ropa nie tanieje i koszty zwracaja sie dosyc dlugo , chyba ze krecisz po 50 tys na rok . ja mam gaz i jest ok ale stracilem gwarancje to jedyny minus. pozdrawiam
      • Gość: Ray Re: Ford Fusion IP: 158.75.225.* 26.08.04, 23:15
        W FUSIONie montowany jest 1.4 TDCi - ten sam co w moim Peugeocie206SW
        (wspólna konstrukcja forda i PSA montowana także w PUGU 307, Maździe 2,
        Citroenie C2/C3, Fusionie, Fieście itd.). Opinie co do silnika:
        - ładnie się wkręca
        - mała turbodziura
        - awaryjność - przejechałem w rok ponad 70 tys. km i absolutnie nic się nie dzieje
        - ekonomia - na baku robię przeszło 1000 km, spalanie bardzo dobre
        - moment obrotowy maks. 150 nm

Ogólnie polecam - bardzo dobry silnik.
        • Gość: Albercik Re: Ford Fusion IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 26.08.04, 23:22
          jaka predkosc max ,co do 1000 kil to chyba szybko nie jechales . jaki zbiornik masz , jak taki jak ford to wychodzi 4,5 l na 100 km
          • Gość: Ray Re: Ford Fusion IP: 158.75.225.* 26.08.04, 23:45
            Makymalnie poleciałem autkiem moim 160 km. Więcej nie dałoby chyba rady.
            Bardziej sobie jednak cenię to, że na V biegu jadę sobie zarówno 50 km jak i 120.
            Przyspieszenie jest jak dla mnie wystarczające.
            Co do baku - ładuje około 40 litrów "gnojóweczki". Jeżdzę bardzo dużo w trasie -
            mi wychodzi około 3,7 - 4,1 litra / 100. Na baku robię od 960 - 1030 km. To zależy
            od stylu jazdy. Maksymalny moment 150 nm chyba przy 1800 obrotów.
            maksymalnie 70 KM (niektore mają 68) przy 4000 rpm.
            • Gość: nieszczesny wlasci Re: Ford Fusion IP: *.rydygier.tpnet.pl 27.08.04, 22:32
              mam to g... od VI.2004, a raczej zona ma. 1,4 benzyna slabizna silnik, ponizej
              2500 obr/min jakby silnika nie bylo wcale. Jechac sie da ale od 3500 obr. Od
              2200 obr/min do ok 2700 spalanie detonacyjne, az nieprzyjemnie jechac. W
              miescie nie mozna jechac ani na III ani na IV (raz wyje a raz goni ok 70km.
              Wada konstrukcyjna skrzyni w czesci modeli, do czego ford sie nie chce
              przyznac, ale wystarczy zapytac prywatnie mechanika z salonu.... i nic z tym
              nie chca zrobic. Dopiero po 3 wizycie w salonie i grozbie jazdy do rzeczoznawcy
              i sadu uszy sie im oczyscily i uslyszeli stuki przy wrzucaniu biegow i
              wysprzeglaniu. ZAZNACZAM ze w modelu na jezdzie probnej tego NIE MA !!! Wylazi
              postrzepiona tkanina i gabka spod zaglowkow foteli i to w nowych modelach -
              zwracajcie uwage. Dalej luzy w drzwiach - regulacja. NIezwykle uprzejmi w
              salonie i serwisie, ale "samochod dobry i nie widza w nim zadnego problemu"
              choc slyszy go nawet moja zona. Licznik zaniza predkosc max ok 10 km - co w
              efekcie ochronilo mnie od paru mandatow
              Plusy: ladna sylwetka, kola 15`, klima, wysoko zawieszony, wbrew pozorom DUZY -
              ok 15 cm krotszy od Xsary kombi (sprawdzalem), bardzo pojemny bagaznik - malo
              co mu dorownuje. 80 KM zonie wystarczy choc pali jak smok, ale ktory ford
              benzynowy nie pali...?
              Raczej brac 1,4 tdci mimo ze malo koni, to wydaja sie byc bardziej "wypasione"
              i zwawe, ewentualnie 1,6 i gaz, ale cena zaporowa. Moje 80KM 1,4 i wzielo
              zdrowy lomot od 1,4 tdci i 68 KM
              NA razie dosc kublow zimnej wody na leb forda. Czekam 14 dni na efekty
              reklamacji i jesli nie po mojej mysli, to juz domowy prawnik ostrzy sobie
              zeby...
              • Gość: szczęśliwy posiada Re: Ford Fusion IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.08.04, 23:12
                czy komuś jeszcze oprócz mnie wspaniała "skóra" na kierownicy...przetarła się?
                Wygląda to tak jakby t6o było od słońca, bo jest zniszczona tylko na szcycie
                kierownicy...
            • Gość: asas Re: Ford Fusion IP: *.abacus.sanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 28.08.04, 09:00
              Dzięki za te informacje, mam jeszcze jedno ważne dla mnie pytanie.
              Sprawa świateł w Fusionie, czytałem gdzieś, że nie są najlepsze, zwłaszcza
              drogowe?
              Prosze o informacje na ten temat.
              W moim obecnym autku peuguot partner, swiatła są kiepskie (mam ten poprzedni
              model), ale tak naprawde bardzo mi się nim źle jeździ z innego powodu,
              beznadziejnie zestopniowana skrzyni biegów ( jak dla nie), u mnie na 4 nie da
              się jechać 60 km/h bo już slinik czuje że sie męczy, poniżej 60 redukuje na 3
              bo nie moge tego słuchać. i tak ciągle mieszam tymi biegami w terenie
              zabudowanym. nie lezy mi tak skrzynia i to jest jeden z powodów że chce się
              pozbyć auta a drugi bardzo podoba mi sie Fusion.
              Jeszcze raz proszę o opinie na temat świateł.
              Jeszcze jedno, o co chodzi z tym podświetleniem wskaźników na desce?
              Z przeczytanych informacji na temat fusiona wynika ze zostało zmienione
              podświtlenie, czy cały zegary?
              Czy Fusion ma komputer pokładowy?

• Gość: medc Re: Ford Fusion IP: *.rydygier.tpnet.pl 29.08.04, 14:29
                Komputera nie ma, przynajmniej wersja silver. Ze swiatlami w zasadzie problemu
                nie ma pod wrunkiem ze sie je dobrze ustawi za pomoca regulacji wysokosci. Co
                do skrzyni to podobny problem jak opisales, ani III ani IV - autko ma za maly
                moment napedowy i przez to malo elastyczny silnik, czego nie ma przy silnikach
                tdci. Chcesz poczuc przyjemnosc z jazdy to sprobuj samochodu z dieslem common
                rial. POdswietlenie zegarow jakos mi nie przeszkadza. Zawieszenie zestrojone
                raczej na komfort jazdy nie na precyzje wiec zakret z koleina przysparza o
                pewien dreszczyk. Przydalyby sie ciut sztywniejsze sprezyny, no i niestety
                dobija na wiekszych dziurach
                • favorytka Re: Ford Fusion 10.09.04, 08:56
                  > Zawieszenie zestrojone
                  raczej na komfort jazdy nie na precyzje wiec zakret z koleina przysparza o
                  > pewien dreszczyk. Przydalyby sie ciut sztywniejsze sprezyny, no i niestety
                  > dobija na wiekszych dziurach..

Na komfort jazdy?????
                  Zawieszenie jest sztywne jak diabli ale za to precyzyjne, czyba że od stycznia
                  2004 coś zmienili
                  pozdrawiam
                  • Gość: medc Re: Ford Fusion IP: *.rydygier.tpnet.pl 11.09.04, 12:38
                    sprobuj Punto II,a zobaczysz co znaczy sztywnosc zawieszenia i precyzja
                    kierowania. Mam oba i roznica jest niebo a ziemia
    • Gość: Siwy Re: Ford Fusion ... IP: *.telia.com 29.08.04, 17:05
      .., to samo autko co Mazda 2 ktora jest nieco tansza i ponoc lepsza,produkcja
      Fusion & Mazda 2 w tej samej Hiszpanskiej fabryce,na tej samej tasmie
      montarzowej.
      • Gość: asas Re: Ford Fusion ... IP: *.abacus.sanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.08.04, 20:26
        Mazdy 2 z tego co wiem nie moża juz kupić w Polsce w salonie (nowej)
        Chyba sie wycofali z naszego rynku? ale dalczego ? moze nie sprzedawła się tak
        jak trzeba ?
      • Gość: FX Gold Re: Ford Fusion ... IP: *.tvk.torun.pl / 158.75.203.* 29.08.04, 22:08
        Fusion jest produkowany w Kolonii !!!!!
        • Gość: asas Re: Ford Fusion ... IP: *.abacus.sanok.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 08:00
          Dzięki za te informacje, mam jeszcze jedno ważne dla mnie pytanie.
          Sprawa świateł w Fusionie, czytałem gdzieś, że nie są najlepsze, zwłaszcza
          drogowe?
          Prosze o informacje na ten temat.
          W moim obecnym autku peuguot partner, swiatła są kiepskie (mam ten poprzedni
          model), ale tak naprawde bardzo mi się nim źle jeździ z innego powodu,
          beznadziejnie zestopniowana skrzyni biegów ( jak dla nie), u mnie na 4 nie da
          się jechać 60 km/h bo już slinik czuje że sie męczy, poniżej 60 redukuje na 3
          bo nie moge tego słuchać. i tak ciągle mieszam tymi biegami w terenie
          zabudowanym. nie lezy mi tak skrzynia i to jest jeden z powodów że chce się
          pozbyć auta a drugi bardzo podoba mi sie Fusion.
          Jeszcze raz proszę o opinie na temat świateł.
          Jeszcze jedno, o co chodzi z tym podświetleniem wskaźników na desce?
          Z przeczytanych informacji na temat fusiona wynika ze zostało zmienione
          podświtlenie, czy cały zegary?
          Czy Fusion ma komputer pokładowy?
        • lupus2 Re: Ford Fusion ... 30.08.04, 09:32
          Gość portalu: FX Gold napisał(a):

> Fusion jest produkowany w Kolonii !!!!!
          ________________________________________________________________________________

Jestes tego pewien ? , na rynki skandynawskie przychodza tylko te z Hiszpani ,
          z tej samej fabryki w Valencji.
          Mazda-2 i Ford Fusion sa budowane na platfornie Fiesty ,silniki w Mazdzie-2 tez
          sa tylko Fordowskie : 1,25lt.-75kM , 1,4lt.-80kM , 1,6lt.-101kM .

Tylko od "pasa" w gore Mazda-2 rozni sie nieco od Ford Fusion , kupujac ktores
          z tych aut nalezy sugerowac sie iloscia zarejestrowanych marek = wartosc wtorna.
          W Skandynawi marka Mazda stoi wyzej od marki Ford i dlatego ludzie chetniej
          kupuja Mazda-2 niz Fusion ,,, w Polsce moze byc dokladnie na odwrot,-nie wiem.
          ________________________________________________________________________________
          • Gość: FX Gold Re: Ford Fusion ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.08.04, 09:50
            wszystko co przyjezdza do Polski (Fusion) jest z Kolonii. moze zdarzyc się tak
            ze do skandy ida wozy wyprodukowane w walencji, choć słabo mi sie to pokrywa z
            innymi faktami- ale nie wykluczam.
            1.25 zasuwa w fiescie, we fusion nie.
            cała reszta to prawda
            • winnix Re: Ford Fusion ... 09.09.04, 14:01
              Witam wszystkich:)))
              Planuje kupno Fusion, ale mam ograniczone pole manewru cenowo (tak max 42-43
              tys) i sie zastanawialam nad wyposazeniem Forda, bo na stronie to wygląda tak
              sobie. Czy w salonie da rade wyszrapnc cos wiecej? Bo generalnie wybiore to,
              gdzie mi zaproponuja najfajniejsze dodatki (no wspomaganie, ABS, elektryczne
              szyby z przodu, poduszki (1-2) to podstawowe rzeczy z ktorych nie zrezygnuję).
              Mam do wyboru Skode Fabie, Toyote Yaris, Opla Corsę no i Forda Fusion. Myslalam
              tez o Aveo, ale mnie zniechecilo ze to Daewoo. W kazdym razie z tego wszystkego
              najbardziej sie mnie Fusion podoba:))))

Tylko wlasnie mnie te dodatki martwia. I czy lepiej szarpac sie o radyjko, czy
              lepiej zostawic miejsce na cos lepszego? I jak jest z czesciami, ceny zabijaja,
              czy do przejscia?

Z gory dzieki za wszystkie potencjalne odpowiedzi:))))

Pozdr,
              Kinga
              • Gość: thierry Re: Ford Fusion ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.09.04, 17:29
                Są dostępne wersje promocyjne np. za 43810 FX,za 46610 FX Silver. Pierwsza ma 2
                x airbag,ABS z EBD, druga dodatkowo klimę i centralny zamek. Obie niestety z
                ręczną regulacją szyb.Polecam ciemny kolor np.Deep Navy(samochód "rośnie" w tym
                kolorze).O radiu zapomnij,nie daj go sobie wcisnąć,a tym bardziej papierowych
                głośników.Negocjacja cen możliwa właściwie w każdym salonie,oczywiście zależnie
                od zdolności-))np.lakier metalic gratis.Dużo informacji jest na stronie Forda w
                dziale promocje.Pozdrawiam i życzę udanego wyboru.
                • winnix Re: Ford Fusion ... 10.09.04, 10:00
                  Dzieki za odpowiedz :)
                  Wiesz, stronę Forda to ja mam juz opanowaną do perfekcji:))) Chodziło mi o to,
                  czy da radę ponegocjować, cieszę sie niezmiernie że potwierdzasz, że można
                  sobie pogadać ze sprzedawcami:)))))))
                  Zmartwiłeś mnie tym radiem i głośnikami, ale może faktycznie lepiej samemu
                  zainstalować... Będę musiała poszukać czegoś.
    • Gość: zyx Re: Ford Fusion IP: *.zgora.dialog.net.pl 09.09.04, 18:03
      Mam go z benzynowym silnikiem od lipca.
      Samochód, jak samochód. Może być. Ale serwis do niczego.
      Jak tylko wyjechałem z salonu, zauważyłem,
      że klamka od środka w tylnych drzwiach
      jest nieprawidłowo położona. Coś tam było
      lekko spieprzone. Zaraz poprawili, ale już
      nie było tak miło. Aha, o podbicie gwarancji
      na radio sam musiałem się upomnieć, bo sami
      tego nie zrobili. Jakby co: samochód kupiłem
      w Bemo-Motors, Poznań. Uważajcie.

Parę dni później zauważyłem, że nie działa
      sterowanie kierunkiem nawiewu powietrza.
      Wizyta w serwisie. Poprawili szybko. Okazało się,
      że sami to spieprzyli, kiedy zakładali radio.
      Zatem uwaga na serwis w Bemo-Motors.

Potem, kiedy już byłem na wakacjach, okazało się,
      że nie działa ogrzewanie...
      Źródło problemu takie same: kmiotki w serwisie
      źle podłączyli elektrykę. Wizyta w serwisie Forda
      w Olsztynie. Poprawili.

A parę dni temu co zauważyłem? Ano, kochani,
      uwaga, uwaga: nie można otworzyć przedniej klapy.
      A przedtem, przed tymi wizytami w serwisach się otwierała.
      Co się stało? Spieprzyli zapewne kmiotki w Bemo-Motors lub
      w Olsztynie podczas zaglądania do elektryki.

Co teraz? Kolejna wizyta w serwisie?

I jak wam się to podoba? Samochód od półtora miesiąca,
      a oni nijak nie potrafią elektryki podłączyć i robią
      coraz to nowe szkody.

O zmarnowanym czasie na dojazd do serwisu i czekanie
      aż szkoda gadać. Bo krew się gotuje.

Przypomina się dowcip z czasów dyktatury komunistycznych
      ciemniaków. Wizyta I sekretarza KC na budowie.
      Robotnicy śmigają po budowie z pustymi taczkami.
      Kiedy wreszcie udaje się jednego z nich zatrzymać.
      Ten zziajany, odpowiada na pytanie o puste taczki:
      "... bo towarzyszu sekretarzu, tak szybko zap...my,
      że nie ma czasu załadować taczek".
      I tak właśnie pracują w serwisach ASO Forda.
      Przyszłym kupującym ku przestrodze poświęcam.
      • Gość: Albercik Re: Ford Fusion IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 09.09.04, 22:09
        witam , mam przejechane ok 20000 tys i wszystko jest oki . zaznacze ze mam ciezka noge ipare ladnych plyt na drodze z Gliwic w strone Wroclawia . mam takze zalozona instalacje gazowa i na gazie jezdzi lepiej niz na pb. co do spalania to 10 l bez problemu . silnik zaczyna zyc od 3500 obr. rewelacyjne zawieszenie ale nie na naszych drogach , plastiki kiepskiej jakosci , reszta oki.mimo tych wad lubie swojego Fusiona i polecam .Ps. wszystkie samochody maja swoje + i - a mam trzy marki caly czas do testowania . Pozdrawiam zadowolonych i tych mniej szczesliwych posiadaczy . czekam na wiesci odnosnie zlotu posiadaczy FUSIONA . polecam serwis w Gliwicach
      • Gość: mich C-max IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 10.09.04, 21:23
        Wtrąciłbym swoje trzy grosze na temat jakości C-max'a ale już mi się nie chce.
        JUż się wypisałem - twarde zawieszenie plus miękkie nadwozie = koncert
        skrzypiącego plastki, drgania deski, trzeszczenie foteli. Nigdy więcej Forda!
        • Gość: TTq Re: C-max IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.05, 18:46
          A ja mam F Focusa.
          Juz 3go zresztą (Trend 1.6, Trend 2.0 ST170) i następny tez bedzie Focus!
    • Gość: AMIN Ford Fusion - korozja zwrotnic IP: 83.230.121.* 03.12.04, 14:02
      Wymieniając koła na zimowe zwróciłem uwagę na korodujące zwrotnice (przednie
      zawieszenie)- auto produkcja jesień 2003. W autkach którymi dotąd jeździłem
      takiego obrazka nie widziałem. Czy ktoś ma podobny problem??
      • Gość: Albercik Re: Ford Fusion - korozja zwrotnic IP: *.sownet.gliwice.pl / *.pl 03.12.04, 22:25
        jutro sprawdze z ciekawosci i dam znac , nie ma co rozpaczac tylko lac i bujac sie do przodu , od tego jest serwis niech oni sie martwia . ja tez mam rocznik 2003 grudzien w wersji X100 1,4 pb+gaz . przebieg 26 tys wlasnie dzisiaj mi przelecialo. pozdrawiam posiadaczy forada fusiona
    • Gość: zdzicho Re: Ford Fusion IP: *.eu.org 09.01.05, 18:34
      Mam problem z prawym lusterkiem. Nie mogę go dobrze ustawic,a serwis nie kwapi
      się do usunięcia tej usterki.A wszystrko inne bez zażutu.Polecam
      • Gość: Albercik Re: Ford Fusion IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.01.05, 21:07
        witam, juz kiedys pisalem ze w fusionie to standart , wszystkie autka tak maja . w serwisie przyznali ze czekaja na akcje wymiany lusterek w fusionie i podobno w fiescie, ale czy to prawda to sie okaze . jak narazie to trzeba sie meczyc i ustawic i nie ruszac bo odleci.pozdrowienia dla posiadaczy fusiona , no i przewody wentylacji w desce rozdzielczej sie tluka ale to tez podobno standart
        • Gość: seler Re: Ford Fusion IP: *.chello.pl 04.02.05, 15:01
          Mam Fusiona już rok, moim zdainem jest ok. Ale tylko z klimą, radio fajne
          rozwiązanie zainstalowane na stałe i nie myśle czy wyjąc z samochodu czy nie.
          Po dwóch miesiącach jazdy lewe lusterko się uszkodziło tzn. lustro odpadło od
          obudowy. W jednym salonie kazali mi płacić za sprowadenie lusterka 300zł, bo na
          pewno uszkodzone mechanicznie zostało, w drugim mieli na stanie i po analizie
          okazało się że wymienili na gwarancji, polecam serwis na Al. Jerozolimskich w W-
          wie.
    • Gość: zaharias Re: Ford Fusion IP: *.chello.pl 04.02.05, 17:08
      nie mam, kumpel ma i nie polecam... kumpel ma w środku tyle plastiku jak w
      jakims wozidelku na akumulator dla dzieci:] wygodne tez to nie jest, ogółem
      design wnętrza jak w zabawce, z zewnątrz całkiem kupa, kto sie ma niby nabrać ze
      to terenówka ?!?!?! jak bym już miał takie małe auto kupować, to raczej skusił
      bym sie na fieste...
      • Gość: Albercik Re: Ford Fusion IP: *.sownet.gliwice.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.02.05, 23:01
        witam ,a ja mam i zdecydowanie polecam . przebieg 30 tys na LPG zrobione jakies 18 tys i jest oki . polecam serwis w Rybniku REN-Car.pozdrawiam. kazde autko ma +i-

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka